Internațional

"Alianţa eternă" între SUA şi Israel

Ziarul de Vrancea
20 mar 2013 489 vizualizări
aşa a sunat promisiunea preşedintelui Obama la aterizarea pe aeroportul din Tel Aviv, într-o vizită în care încearcă "recaştigarea inimilor israelienilor", după cu apreciază presa din Ţara Sfantă

Barack Obama s-a prezentat ieri ca un aliat de neclintit al Israelului, la începutul primei vizite pe care o efectuează ca preşedinte al Statelor Unite şi care ar urma să fie dominată de dosarul nuclear iranian. Preşedintele american, care a coborât neînsoţit de la bordul Air Force One, ieri, imediat după prânz, pe aeroportul din Tel Aviv, a fost primit de preşedintele Shimon Peres, premierul Benjamin Netanyahu şi ambasadorul Statelor Unite în Israel Dan Shapiro. "Pacea trebuie să ajungă pe Pământul Sfânt. Nu vom pierde niciodată din vedere pacea între Israel şi vecinii săi", a declarat Obama, pe tarmac. "Alianţa noastră este eternă", a dat el asigurări, adăugând că Statele Unite sunt "mândre să fie cel mai puternic aliat al Israelului". Premierul israelian i-a mulţumit preşedintelui american că "apără fără echivoc dreptul Israelului de a exista şi pentru că a apărat în mod curajos acest drept la ONU", referindu-se la opoziţia faţă de obţinerea de către Palestina a statutului de stat la Organizaţia Naţiunilor Unite.
"Într-un Orient Mijlociu instabil şi nesigur, necesitatea alianţei noastre este mai importantă ca niciodată. Aceasta este cheia ajungerii la o pace stabilă şi sigură, la care israelienii aspiră", a adăugat el. Shimon Peres a salutat, la rândul său, "susţinerea de neclintit" de care dă dovadă Obama faţă de Israel.

Obama, sfătuit să renunţe la un acord de pace "golit de sens"

Obama, care a venit cu intenţia doar de a "asculta", fără să lanseze vreo iniţiativă de pace, se va întâlni azi, la Ramallah (Cisiordania) cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, pe care îl va revedea vineri, cu ocazia unei scurte vizite la Bazilica Naşterii Domnului, la Betleem. Dorind să se adreseze în mod direct israelienilor, preşedintele american va susţine un discurs, azi, la Centrul Internaţional al Congreselor din Ierusalim, în faţa a sute de tineri, după aproape patru ani de când a susţinut un discurs la Universitatea din Cairo, foarte criticat în Israel. "Recâştigarea inimilor israelienilor", titra ieri, într-un editorial, cotidianul de stânga Haaretz.
Considerat iniţial de către israelieni "drept un politician american de stânga ce se ocupă doar de lumea a treia şi care a întors spatele proiectului sionist", scrie ziarul, "în a doua parte a mandatului său a fost perceput ca o persoană care şi-a pierdut inocenţa, a aflat cât de crud este Orientul Mijlociu şi a recunoscut importanţa proiectului Israelului". Într-un articol publicat în Haaretz, negociatorul palestinian de pace Nabil Chaath l-a îndemnat pe preşedintele american la "decizii ferme şi curajoase înainte să fie prea târziu", sfătuindu-l să renunţe la "apelurile cu privire la reluarea unui «proces de pace» golit de sens".
Principalul obiectiv al acestui turneu este o consolidare a relaţiilor cu Israelul, într-o încercare de aplanare a diferendelor cu Netanyahu atât asupra programului nuclear iranian, în privinţa căruia Obama privilegiază calea diplomatică, cât şi asupra colonizării teritoriilor palestiniene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.