Internațional

"În fiecare epocă, sunt Irozi care complotează pentru moarte"

Ziarul de Vrancea
19 mar 2013 576 vizualizări
Papa Francisc a avut un discurs critic la adresa responsabililor economici şi politici la ceremonia de întronizare

Papa Francisc a primit însemnele pontificale, ieri, în Piaţa Sfântul Petru în faţa a zeci de mii de persoane care participă la slujba de inaugurare a pontificatului său. Cardinalul protodiacon, francezul Jean-Louis Tauran, a pus pe umerii Papei palliumul, o bandă de stofă ce se poartă peste veşmintele de ceremonie. Acesta este palliumul purtat de către predecesorul său, Benedict al XVI-lea. Apoi, decanul Colegiului Cardinalilor, italianul Angelo Scola, i-a pus pe mâna stângă inelul de pescar. Palliumul şi inelul reprezintă atributele puterii pontificale.
Purtând o casulă şi o mitră albe, Papa Francisc s-a recules, anterior, la mormântul Sfântului Petru, fondatorul Bisericii, însoţit de patriarhi ai bisericilor catolice orientale. După aceea, continuând ritualul, şase cardinali, reprezentând întregul Colegiu al cardinalilor, au venit să îi jure supunere. În continuare, noul Papă a început liturghia inaugurală pe parvisul Bazilicii Sfântul Petru, în faţa a aproximativ 30 de şefi de stat şi de guvern, a sute de prelaţi şi zeci de mii de credincioşi.

Omagiu pentru Benedict al XVI-lea

Papa Francisc a lansat, ieri, un apel către responsabilii economici, politici şi sociali, "să nu permită ca semnele distrugerii şi morţii să însoţească mersul lumii noastre", subliniind că fiecare trebuie să aibă "respect pentru orice creatură a lui Dumnezeu şi pentru mediu". "În fiecare epocă, sunt Irozi care complotează pentru moarte, distrug şi desfigurează faţa bărbatului şi a femeii", a adăugat Papa, adresându-se "tuturor celor care ocupă roluri de responsabilitate în domeniile economic, politic sau social". "Vocaţia de a veghea nu ne vizează doar pe noi, creştinii, ea are o dimensiune umană, care priveşte pe toată lumea", a declarat el, insistând asupra "îngrijirii copiilor, a persoanelor în vârstă, a celor mai vulnerabili şi care sunt adeseori la periferia inimilor noastre".
Papa Francisc i-a adus un omagiu "veneratului predecesor" Benedict al XVI-lea, făcând aluzie la "coincidenţa foarte bogată în semnificaţii" a acestei ceremonii oficiate de ziua Papei emerit german, Joseph Ratzinger.

Prezenţa lui Bartolomeu I la întronizare, o premieră istorică

Patriarhul ortodox grec Bartolomeu I, prezent ieri în Cetatea Vatican, la Roma, unde a asistat la întronizarea Papei Francisc, a anunţat că prezenţa sa la mesa inaugurală a noului pontificat reprezintă o premieră istorică. "Nici măcar înainte de schisma din 1054 (despărţirea Bisericii din Orient de cea din Occident), niciun patriarh de la Constantinopol nu a fost prezent la întronizarea vreunui Papă", a declarat Bartolomeu I pentru un post turc de televiziune. "Acest lucru nu s-a întâmplat nici după 1054", a subliniat conducătorul spiritual al ortodocşilor greci. "Acest gest vrea să arate importanţa pe care eu o atribui relaţiilor amicale dintre cele două biserici", a adăugat Patriarhul grec. Adept al unui dialog interreligios, Bartolomeu a plecat ieri de la Istanbul, unde se află sediul Patriarhiei, pentru a asista, la Roma, la liturghia de întronizare a Papei Francisc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.