Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Evadare spectaculoasă din închisoare: cu elicopterul

Ziarul de Vrancea
18 mar 2013 575 vizualizări
Doi deţinuţi canadieni s-au căţărat pe franghia aruncată de complici, după ce aceştia din urmă au reuşit să fure aparatul de zbor

Doi deţinuţi au evadat duminică dintr-o închisoare din Quebec cu ajutorul unui elicopter, dar unul dintre ei, apropiat al bandei Hell's Angels, a fost arestat după câteva ore.
Evadarea pe calea aerului, o premieră în Quebec, a fost planificată minuţios. Poliţia locală fiind zgârcită cu detaliile, presa locală a reconstituit un scenariu, potrivit căruia doi complici înarmaţi au luat ostatic pilotul elicopterului pentru a survola închisoarea Saint-Jerome, situată la aproximativ 50 de kilometri de Montreal, la începutul după-amiezii, şi au lansat o scară din funie pentru doi deţinuţi care se aflau pe acoperişul clădirii. Elicopterul a fost găsit la scurt timp după evadare, într-o regiune muntoasă din Mont-Tremblant, în Laurentides, de unde plecase. Pilotul, care nu a fost rănit, dar se afla în stare de şoc, a fost spitalizat, iar forţele de ordine au început urmărirea fugarilor, care au părăsit elicopterul anterior, în apropiere de Saint-Jerome, în cadrul unei scurte escale, pentru a pleca la bordul unei maşini.
Poliţiştii l-au arestat pe Benjamin Hudon-Barbeau, în vârstă de 36 de ani, cunoscut de poliţie ca apropiat de Hell's Angels, precum şi doi complici. Ulterior, l-au reţinut şi pe celălalt deţinut evadat, Danny Provencal, în vârstă de 33 de ani.
 Hudon-Barbeau se afla în închisoare pentru delicte relativ minore, precum deţinerea unei arme interzise, deţinere de droguri sau folosirea unei cărţi de credit furate. Dar el este un personaj important în mediile din Quebec, unde a fost condamnat în trecut la 12 ani de închisoare pentru uciderea a două persoane într-un bar. Totuşi, această condamnare a fost anulată în apel în toamnă, un martor cheie, o tânără, revenind asupra mărturiei sale precedente.

Prezidenţiabilii conservatorilor americani

Conservatorii americani îi preferă pe Rand Paul, un senator apropiat Tea Party, şi pe senatorul de origine mexicană Marco Rubio, în vederea unei eventuale reprezentări la alegerile prezidenţiale în 2016, potrivit unui sondaj informal realizat în cadrul conferinţei lor anuale.
Rand Paul, un senator din Kentucky, susţinut de aripa conservatoare a Partidului Republican, a obţinut 25% din voturi, cu doar două puncte în plus faţă de Marco Rubio, un senator republican din Florida, potrivit acestui sondaj. Niciun alt conservator nu a putut să obţină un scor cu două cifre.
Rand Paul a blocat timp de 13 ore, la începutul lui martie, nominalizarea la conducerea CIA a lui John Brennan, arhitectul campaniei militare controversate cu avioane fără pilot în Afganistan şi Pakistan, cerând clarificări în legătură cu utilizarea acestor aparate fără pilot.
Un apărător pasionat al libertăţilor individuale, fiul candidatului în alegerile primare din 2012 Ron Paul, Rand Paul a apreciat joi că "fostul Partid Republican este stătut şi mucegăit", pledând ca "mesajul" republicanilor să fie "lărgit", să atragă "milioane de americani, tineri şi bătrâni, de origine americană sau străină, de culoare, albi sau metişi".

Fondatorul Twitter vrea să devină primarul New York-ului

Miliardarul Jack Dorsey, fondatorul reţelei de microblogging Twitter, a dezvăluit într-un interviu televizat faptul că îşi doreşte să candideze pentru postul de primar al oraşului New York. Filmat într-o staţie de metrou din metropola americană, tânărul miliardar în vârstă de 36 de ani a spus pentru CBS: "Ceea ce îmi place foarte mult la New York este această electricitate pe care o simţi imediat. Chiar şi noi o simţim, în această staţie de metrou. Sunt oameni care merg în toate direcţiile. E un haos. E ca atunci când te afli într-o maşină în mijlocul unei furtuni. Totul e ca o furie în jurul tău, dar tu eşti în singuranţă în acea maşină".
Michael Bloomberg va părăsi funcţia de primar al New Yorkului în luna noiembrie, iar locuitorii acestui oraş trebuie să îşi aleagă un nou primar. Bloomberg, fost republican şi apoi independent, a fost cel de-al patrulea primar newyorkez din ultimii 100 de ani care a câştigat trei mandate consecutive, fapt ce a fost posibil după ce a convins Consiliul Municipal să aprobe o modificare în legea care limitează numărul mandatelor posibile.
Printre posibilii contracandidaţi ai lui Jack Dorsey se numără Tom Allen - CEO al Asociaţiei editorilor americani -, Christine Quinn - purtătoarea de cuvânt a Consiliului Municipal din New York - şi John Liu - directorul de finanţe al municipiului New York -, care şi-au anunţat la rândul lor, duminică, intenţia de a candida la funcţia de primar.
Compania Twitter are o valoare de piaţă de până la 11 miliarde de dolari şi se pregăteşte pentru listarea la bursă în 2014.

Aviaţia militară siriană a atacat Libanul

Aviaţia militară siriană a bombardat, ieri, pentru prima dată, poziţii insurgente de pe teritoriul Libanului, anunţă surse militare libaneze citate de AFP. "Avioane militare siriene au efectuat un raid la frontiera dintre Liban şi Siria", a declarat un oficial militar libanez de rang înalt. Potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate libaneze, patru rachete au fost lansate spre poziţii insurgente siriene din localitatea libaneză Arsal, situată în apropierea frontierei cu Siria. Arsal este o localitate cu populaţie majoritar sunnită, susţinând rebeliunea împotriva regimului Bashar al-Assad.

Liceeni, condamnaţi pentru violarea şi filmarea unei tinere

Doi liceeni din Statele Unite, cu vârste de 16 şi 17 ani, au fost condamnaţi, duminică, la pedepse de până la doi ani de internare într-un centru pentru minori delincvenţi, în cazul violării şi filmării unei adolescente în vârstă de 16 ani. Cei doi tineri din Steubenville, jucători de fotbal în echipa liceului, au izbucnit în lacrimi la aflarea verdictului. Ei au fost recunoscuţi vinovaţi că au agresat sexual, la 11 august, o tânără, în vârstă de 16 ani, aflată în stare de ebrietate şi inconştienţă la o petrecere, că s-au distrat pe seama ei filmând-o şi au partajat aceste imagini cu prietenii lor. Urmăriri pentru alte persoane implicate în acest caz ar putea fi declanşate. "Am aflat în cursul procesului că tinerii noştri pot face lucruri obscene şi urâte", a comentat judecătorul Thomas Lipps. În înregistrările video realizate în timpul petrecerii, liceenii se amuzau comentând violul şi se distrau pe seama victimei lor, dezbrăcată aproape în totalitate şi aflată în stare de inconştienţă.
Cei doi adolescenţi au prezentat scuze victimei şi familiei sale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.