Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Catolicismul în America Latină, între mit şi realitate

Ziarul de Vrancea
14 mar 2013 1094 vizualizări
Argentinianul Jorge Mario Bergoglio, care va urca pe tronul Sfântului Petru, este primul papă originar de pe continentul american, numit "continentul speranţei" de către Ioan Paul al II-lea, deoarece are cel mai mare număr de catolici din lume (580 de milioane).

Papa Francisc, primul Suveran Pontif non-european după mai mult de 1.200 de ani, a venit la conducerea Bisericii Catolice într-un moment de criză, iar experienţa sa latino-americană ar trebui să conteze, atunci când va decide dacă merge în continuare pe calea tradiţionalistă a predecesorului său Papa Benedict al XVI-lea sau dacă recurge la o reînnoire, adaptându-se cerinţelor epocii, apreciază analiştii. Cardinalul brazilian Raymundo Damasceno Assis, preşedintele Confederaţiei Episcopale din Brazilia (CNBB), a dat asigurări - cu câteva zile înainte de alegerea lui Bergoglio - că Biserica Catolică latino-americană şi-a conservat caracterul "viu şi dinamic", spre deosebire de Europa, şi poate din acest considerent un papă din această parte a lumii ar oferi mai multe. "Biserica din America Latină trăieşte un moment foarte special, de entuziasm misionar foarte important, care merge să întâlnească oameni din periferiile sărace ale marilor oraşe, din comunităţile noastre", anunţa el recent. Biserica latino-americană insuflă un "supliment de viaţă" Bisericii europene, care, la rândul său, "traversează un proces de secularizare foarte puternic şi suferă o criză de vocaţie", a spus el. "Europa pare a fi puţin blocată, puţin obosită, în timp ce cred că America Latină poate aduce o contribuţie foarte importantă, în primul rând, pentru că acesta este continentul cu cel mai mare număr de catolici din lume, aproximativ 44%, şi în al doilea rând, pentru că poporul nostru este profund religios", a dezvăluit cardinalul brazilian.

Catolici doar cu numele

Brazilia, cu 123 de milioane de credincioşi, este ţara din America Latină cu cei mai mulţi catolici. Ea este urmată de Mexic, care numără 93 de milioane de credincioşi catolici. Dar profesorul Jeffrey Klaiber, un istoric al religiilor de la Universitatea Catolică din Lima, este mai puţin optimist în privinţa situaţiei Bisericii Catolice din America Latină. "Imensa majoritate a catolicilor nu-şi practică credinţa. Mulţi dintre ei au lăsat-o deoparte şi există milioane de credincioşi care nu merg niciodată la Biserică", a anunţat el pentru AFP. "Nu există spaţiu pentru tineri cu spirit critic ce vor să vadă mai multă dreptate şi pace în lume, şi care se simt totodată catolici", dezvăluie el. În opinia lui Klaiber, stagnarea catolicismului este mondială, fiind cauzată, înainte de toate, de un mediu spiritual puţin atrăgător pentru tinerii care caută răspunsuri la problemele lor şi de o formare prea tradiţionalistă în seminarii.  "Tinerii nu se simt implicaţi în Biserici de la ultimii doi papi", Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea, care s-au aflat la conducerea Vaticanului în perioada 1978-2013, apreciază Klaiber. În plus, el dezvăluie uşurinţa relativă cu care grupările evanghelice s-au multiplicat în ultimele decenii în America Latină. Potrivit specialistului american în problemele Vaticanului, John L. Allen, printre priorităţile noului papă ar trebui să fie "provocarea pe care o reprezintă pentru catolicism explozia mişcărilor penticostale şi evanghelice în America Latină şi indiferenţa religioasă".

Un animal misterios, în formă de falus, descoperit în Canada

O creatură fosilă ciudată, datând din urmă cu peste 500 de milioane de ani, al cărei aspect îl evocă pe cel al unui falus, a fost descoperită în Canada, au anunţat biologii canadieni, al căror studiu a fost publicat miercuri în revista Nature. Denumită Spartobranchus tenuis, această creatură a fost descoperită într-un depozit de fosile din şisturile din Burgess, în Munţii Stâncoşi canadieni. Secţiunea de depozit în care a fost descoperită creatura este veche de peste 505 milioane de ani. Spartobranchus tenuis face parte, potrivit cercetătorilor, din familia viermilor cunoscuţi sub numele ştiinţific de Enteropneusta, o specie care prosperă în prezent în nisipul fin din apele adânci şi în noroiul din apele puţin adânci. Christopher Cameron, de la Universitatea din Montreal, şi colegii săi consideră că descoperirea acestei creaturi "adaugă 200 de milioane de ani registrelor fosile ale enteropneustelor, făcându-le să urce pe firul timpului până în perioada cambriană".

Suspecţii furtului de tablouri ar prefera să facă puşcărie în Olanda

Cei trei români acuzaţi de furtul a şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie, vor să fie judecaţi în Olanda, a declarat avocatul lor pentru ziarul olandez Telegraaf. Procuratura olandeză a anunţat anterior că a decis să nu declanşeze procedurile în vederea extrădării celor trei, anunţând că aceştia urmează să fie judecaţi în România. Unii experţi juridici au aprecat că acesta este un "pas obişnuit". Însă avocatul celor trei, Bogdan Cimbru, a declarat pentru ziarul Telegraaf că, dacă nu sunt judecaţi în Olanda, "picturile nu vor fi recuperate niciodată". "Au spus acest lucru foarte clar", a subliniat el pentru publicaţia olandeză. Cei trei sunt îngrijoraţi de eventualitatea ispăşirii unei pedepse în închisori din România şi apreciază că nu vor beneficia de un proces corect. Ei vor să încheie o înţelegere cu procuratura olandeză, a mai spus avocatul. Furtul a avut loc pe 16 octombrie şi s-a desfăşurat în doar câteva minute. Tablouri ale lui Monet, Picasso, Matisse şi Gauguin se află printre operele furate.

Un fan Twitter, noul comandant al ISS

Astronautul canadian Chris Hadfield a devenit, miercuri, comandantul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), urmându-i în această funcţie americanului Kevin Ford şi devenind totodată cel de-al doilea comandant din istoria staţiei care nu provine nici din Statele Unite, nici din Rusia. Aceasta este pentru prima dată când un canadian va comanda ISS şi a doua oară când această funcţie a fost încredinţată unui astronaut din afara Statelor Unite şi a Rusiei, după europeanul Frank De Winne, care a exercitat-o în anul 2009. Chris Hadfield, în vârstă de 53 de ani, care se află la bordul staţiei de pe 21 decembrie 2012 şi trebuie să îşi încheie misiunea în luna mai, a fost felicitat de regina Marii Britanii - şeful statului canadian - şi de premierul canadian Stephen Harper. Astronautul a devenit foarte popular în Canada pe parcursul acestei misiuni, cea de-a treia pe care o petrece în spaţiu, comunicând foarte mult cu fanii lui tineri, de la bordul staţiei, postând pe Twitter fotografii din spaţiu, fapt care i-a adus aproape o jumătate de milion de admiratori. El a cântat, inclusiv la chitară, în timpul mai multor transmisii în direct către Terra. Preluarea funcţiei de comandant de către Chris Hadfield marchează începutul celei de-a 35-a expediţii la bordul ISS. Astronauţii din expediţia cu numărul 34 urmau să revină pe Pământ ieri seară.

CEDO:  În ce condiţii ai voie să-i spui preşedintelui: "Cară-te imbecilule"

Franţa a încălcat dreptul la liberă exprimare condamnându-l pentru ofensarea lui Nicolas Sarkozy pe bărbatul care a agitat, în 2008, o pancartă pe care se putea citi mesajul "Cară-te imbecilule", în cursul unei vizite prezidenţiale la Laval, a apreciat ieri CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a apreciat ca "disproporţionată" aplicarea unei sancţiuni penale, care riscă, în opinia sa, să aibă "un efect disuasiv asupra intervenţiilor satirice care pot contribui la dezbaterea unor probleme de interes general".
În august 2008, pe traseul preşedintelui Republicii de la vremea respectivă, aflat în vizită la Laval, Herve Eon a afişat o pancartă pe care se putea această insultă. Acest activist de stânga prelua insulta ("Casse-toi pov'con", în franceză) proferată cu doar câteva luni mai înainte de către şeful statului, Nicolas Sarkozy, la Salonul Agriculturii, la adresa unui vizitator care a refuzat să dea mâna cu el, spunându-i "ah, nu, nu mă atinge". Parchetul a decis să îl cerceteze pentru ofensarea şefului statului, iar justiţia l-a condamnat, în noiembrie 2008, la plata unei "amenzi simbolice" în valoare de trei euro, cu suspendare, după ce parchetul a solicitat să i se aplice o amendă în valoare de 1.000 de euro. Hotărârea a fost confirmată în apel, iar Eon nu a obţinut o casare.
În opinia CEDO, expresia respectivă este "literalmente ofensatoare la adresa preşedintelui Republicii", dar ea nu constituie, totuşi, "un atac personal gratuit". Judecătorii apreciază că este vorba mai degrabă despre o critică "de natură politică" din partea acestui activist de stânga, căreia un politician i se expune în mod "inevitabil şi conştient". Reluând expresia utilizată de către preşedinte-însuşi, Herve Eon a "optat pentru un registru satiric", a adăugat Curtea.

Care este diferenţa ideală de varstă între soţi

Un studiu realizat pe 2.000 de persoane arată că diferenţa de vârstă ideală dintre soţ şi soţie este de patru ani şi patru luni şi că bărbatul trebuie să fie mai mare decât femeia, scrie 7sur7.be. Contrar a ceea ce se crede de obicei, doar 1% dintre femei cred că relaţia ideală este posibilă doar cu un bărbat mai tânăr şi numai la 2% dintre bărbaţi le-ar plăcea să fie un "toyboy". Femeilor le plac bărbaţii mai în vârstă: una din trei afirmă că ar fi gata să iasă cu un bărbat cu şapte ani mai mare. Totuşi, când văd o femeie care iese efectiv cu un bărbat mai în vârstă, spun că sunt sigure că acesta este "foarte bogat" şi că relaţia "nu va dura".
Cei care se declară favorabili diferenţei de vârstă între parteneri apreciază că persoana mai tânără "poate învăţa din experienţa celeilalte" sau că "tinereţea unuia face bine celuilalt".

Indicii puternice privind descoperirea particulei lui Dumnezeu

Analiza modului în care s-a descompus particula elementară descoperită vara trecută, în urma unor experimente realizate în cadrul acceleratorului de particule Large Hadron Collider (LHC), din apropiere de Geneva, constituie un "indiciu puternic", dar nu suficient, că această particulă este într-adevăr mult căutatul boson Higgs, conform unui comunicat emis ieri de CERN. Comunicatul nu confirmă însă faptul că aşa-numita particulă a lui Dumnezeu a fost descoperită, fiind nevoie de date suplimentare pentru acest lucru. Dacă arată ca un boson Higgs, se comportă ca un boson Higgs şi se descompune ca un boson Higgs, atunci probabil că este bosonul Higgs - este concluzia la care au ajuns fizicienii de la acceleratorul de particule LHC aflaţi în căutarea ipoteticei "particule a lui Dumnezeu" care ar fi conferit masă tuturor celorlalte particule, conform unui material publicat de LiveScience.com.
Noua particulă despre care se crede că ar putea fi mult căutatul boson a fost descoperită în cursul verii trecute, iar până în prezent proprietăţile sale coincid modelului teoretic al particulei lui Higgs. Deocamdată nu există suficiente dovezi care să certifice fără umbră de îndoială faptul că această particulă descoperită vara trecută, în două experimente independente unul de celălalt, denumite ATLAS şi CMS, este bosonul lui Higgs, dar dovezile adunate până în prezent o prezintă drept principală candidată.
Problema cu care se confruntă acum fizicienii de la CERN nu este doar dacă respectivul boson este particula lui Dumnezeu, ci şi dacă acesta este acelaşi boson Higgs prefigurat teoretic de Modelul Standard al fizicii - "Biblia" fizicii particulelor - sau dacă nu cumva existenţa unui altfel de boson Higgs va face necesară renunţarea la această teorie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.