Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Omenirea, cu ochii pe un horn

Ziarul de Vrancea
12 mar 2013 893 vizualizări
Conclavul pentru desemnarea viitorului papă a început, ieri după-amiază, în Capela Sixtină de la Vatican. Cei 115 cardinali electori au intrat în Capela Sixtină la ora 16.40 (17.40, ora României) şi vor rămâne în incinta catedralei până la desemnarea viitorului Suveran Pontif.

Primul vot urma să aibă loc aseară, dar era puţin probabil să aibă drept rezultat desemnarea unui papă, din cauza disensiunilor. Pentru a fi ales papă, un candidat trebuie să primească două-treimi din voturi, adică 77.
Desfăşurarea alegerilor este stabilită în cele mai mici detalii în Constituţia apostolică Universi Dominici Gregis, promulgată de Ioan Paul al II-lea în 1996. Imediat ce ordinul "Extra Omnes" (toţi afară) este dat şi toate persoanele care nu fac parte din conclav ies din sală, cardinalii electori vor fi încuiaţi în Capela Sixtină împreună cu un singur membru al clerului, pe care îl vor alege ei înşişi pentru înţelepciunea şi autoritatea sa morală. Acesta din urmă le va vorbi despre misiunea lor şi despre necesitatea de a acţiona pentru binele Bisericii, după care va ieşi şi el, premiţând astfel începerea scrutinului. Pentru a vota, fiecare cardinal completează mai întâi un buletin dreptunghiular, pe care este imprimat doar "Eligo in Summum Pontificem" (Îl aleg ca Suveran Pontif) în partea superioară. El scrie numele candidatului său în jumătatea inferioară, cu un "scris de nerecunoscut". Cardinalul îndoaie buletinul, se ridică şi îl duce - astfel încât buletinul să rămână vizibil - la altarul unde este amplasată urna. După ce votează toţi, un observator agită puternic urna pentru a amesteca buletinele, apoi un altul le numără. Dacă numărul buletinelor nu corespunde cu numărul de electori, acestea sunt arse imediat. Fie că observatorii constată o alegere sau nu, buletinele şi datele sunt verificate de revizori. Dacă nu este ales un papă, se procedează imediat la un al doilea vot. Apoi se ard buletinele de la ambele scrutine, împreună, precum şi notiţele cardinalilor.

Teoretic, votul ar putea să dureze veşnic

Papa este ales cu majoritate de două treimi. Cardinalii recurg la patru scrutine pe zi, două dimineaţa şi două după-amiaza, până când este proclamat un papă. După trei zile fără rezultat, scrutinul este întrerupt pentru o zi de rugăciune. Apoi sunt organizate alte serii de scrutine până la alegerea definitivă. Ioan Paul al II-lea a avut în vedere că începând de la un anumit număr de scrutine fără câştigător, conclavul să poată să îl aleagă pe noul Papă cu majoritate simplă, dar Joseph Ratzinger a suprimat această posibilitate, pentru a se asigura că cel ales beneficiază de cel mai extins consens posibil. După ce este ales, noul Papă trebuie să răspundă la două întrebări ale cardinalul decan: Acceptaţi alegerea dumneavoastră canonică drept Suveran Pontif? Cu ce nume vreţi să fiţi numit? Răspunzând "da" la prima, alesul devine imediat Papă şi episcop al Romei. Unul câte unul, cardinalii îi vor aduce un omagiul şi îşi vor marca supunerea faţă de noul lor lider. Ulterior vor fi aununţaţi credincioşii - "Habemus papam" - , după care noul Papă va apărea în public şi va rosti binecuvântarea sa apostolică Urbi et Orbi de la baconul Bazilicii vaticane.

Cine sunt alegătorii

Colegiul cardinalilor numără 207 membri, dar doar 115 dintre ei urmează să participe la alegerea viitorului Papă. Doar cardinalii care au mai puţin de 80 de ani la deschiderea perioadei "sede vacante", la 28 februarie, după demisia lui Benedict al XVI-lea, sunt autorizaţi să voteze. În această situaţie se află 117 cardinali, dar doi dintre ei nu vor participa la conclav: cardinalul indonezian Julius Riyadi Darmaatmadja, din motive de sănătate, şi cardinalul britanic Keith O'Brien, care a renunţat să vină din cauza unor acuzaţii de "comportament sexual" inadecvat. Dintre cei 115 cardinali electori, Europa are cei mai mulţi, respectiv 60, dintre care 28 sunt italieni. America Latină ocupă locul al doilea, cu 19 cardinali, şi este urmată de America de Nord, cu 14 cardinali. Africa numără 11 cardinali, Asia 10, iar Oceania unul singur, în persoana arhiepiscopului de Sidney, monseniorul George Pell.

Case de pariuri: Pe viitorul papă îl va chema Leon

Italianul Angelo Scola este favorit pentru a deveni următorul papă, urmat de ghanezul Peter Turkson şi brazilianul Odilo Scherer, au anunţat casele de pariuri. Acestea ţin pariuri şi asupra prenumelui pe care îl va avea noul ales: numele favorite sunt Leon (cotă 5/4), Petru (2/1), Grigorie (5/1). Potrivit casei irlandeze de pariuri Paddy Power şi William Hill din Marea Britanie, şansele de a-l vedea pe Angelo Scola papă au crescut considerabil, ambele case oferind arhiepiscopului de Milano o cotă de 9 la 4. Probabilitatea unui papă african s-a diminuat în ochii caselor de pariuri. Cota cardinalului gnaez Peter Turkson este scăzută: William Hill îl plasează pe a doua poziţie cu 7 la 2, imediat după arhiepiscopul de Sao Paolo Odilo Scherer, al treilea cu 4 la 1. Paddy Power plasează brazilianul pe cea de-a doua poziţie cu o cotă de 4/1 şi pe Peter Turkson pe poziţia a treia, cu 6/1.
Italianul Tarcisio Bertone, cardinalul Camerlengo, însărcinat cu interimatul papei are cotă de 6/1 pentru William Hill şi 10/1 pentru Paddy Power.
Cardinalul canadian Marc Ouellet are cotă de 10/1 la ambele case de pariuri. În ceea ce-i priveşte pe americani, Sean O'Malley are 14/1, Raymond Burke 16/1 şi Timothy Dolan 20/1.

Istoria neromanţată a fumului de la Capela Sixtină

Culoarea neagră a fumului ce iese pe coşul şemineului instalat în capela Sixtină indică un dezacord, iar culoarea albă anunţă că Biserica are un nou papă. Însă istoria a arătat că, bazându-se pe arderea buletinelor de vot pentru a comunica cu exteriorul, bărbaţii cu mitre roşii ajung uneori într-o "zonă gri". "În pofida tuturor pregătirilor, tot nu iese bine", este de părere Christopher Bellitto, un profesor de istorie de la Kean University, în New Jersey. Publicul presupune că Vaticanul trebuie să utilizeze fumul pentru a comunica, deoarece Biserica ar fi făcut acest lucru de pe vremea Sfântului Petru încoace, însă lucrurile nu stau deloc aşa. Timp de secole, au fost utilizate clopote sau tunuri pentru anunţarea veştilor. Primele alegeri la care cardinalii au utilizat două tipuri de fum pentru a anunţa rezultatului votului au avut loc abia în 1903. Iniţial au fost utilizate paie umede pentru înnegrirea fumului, fără să se obţină rezultatul scontat. În 1958, după două alarme false, cineva a avut ideea utilizării unor "bombe de fum". Culoarea era potrivită, însă Capela Sixtină a avut de suferit. Cinci ani mai târziu s-au utilizat rachete militare de semnalizare, iar la primul dintre cele două conclave din 1978 s-au utilizat aditivi chimici, iar cardinalii "au ieşit icnind şi respirând cu greu". La al doilea, au revenit la mai puţin ofensivele rachete militare de semnalizare, dar atunci când cardinalii l-au ales ca papă pe Ioan Paul al II-lea fumul a fost gri. În 2005, Vaticanul vrea să nu mai greşească şi introduce două sisteme de ardere. Unul pentru arderea buletinelor de vot, celălalt pentru arderea unor cartuşe chimice în vederea colorării fumului. Exista, de asemenea, un plan de rezervă, potrivit căruia un clopot de zece tone, al nouălea cel mai mare din lume, să fie tras pentru a anunţa alegerea papei.

Unde va fi atacată prima data Coreea de Sud

"Trebuie să rupeţi spatele inamicilor nebuni, să le tăiaţi gâtul, ca să le arătaţi, astfel, clar, ce este un război adevărat", a ordonat Kim Jong-un

Insula Baengnyeong va fi prima vizată de armata nord-coreeană, a anunţat luni Kim Jong-un, în prima zi a manevrelor militare comune efectuate de Seul şi Washington. În ultimele zile, Coreea de Nord a ameninţat cu un "război termonuclear", avertizând Statele Unite că se expun unei "lovituri nucleare preventive" şi a denunţat luni armistiţiul care a pus capăt războiului Coreei din 1953.
La originea acestui context tensionat stau lansarea reuşită în decembrie a unei rachete considerate de Seul şi aliaţii săi o rachetă balistică, urmată de un al treilea test nuclear în februarie şi unde noi sancţiuni votate vineri de Consiliul de Securitate al ONU. Baegnyeong numără aproximativ 5.000 de locuitori şi adăposteşte mai multe unităţi militare. În noiembrie 2010, Phenianul a bombardat insula Yeonpyeong, care se află de asemenea în apropierea frontierei maritime, provocând moartea a patru sud-coreeni.
"O dată dat ordinul, trebuie să rupeţi spatele inamicilor nebuni, să le tăiaţi gâtul, ca să le arătaţi, astfel, clar, ce este un război adevărat", a declarat Kim Jong-un, citat de agenţia oficială nord-coreeană KCNA. Un oficial de pe insula vizată, Kim Young-Gu, a declarat că adăposturile pentru civili sunt pregătite să primească populaţia şi că toate satele sunt în alertă. "Nu există un adevărat exod masiv al unei populaţii panicate către continent, însă, pentru a fi sincer, am fost puţin speriaţi", a declarat acesta.

Butonul "Like" de pe Facebook dezvăluie multe informaţii despre utilizatori

Butonul "Like" de pe Facebook dezvăluie multe lucruri despre internauţii care îl folosesc, în special informaţii despre rasa, vârsta, orientarea sexuală, dar şi simpatiile lor politice şi chiar coeficientul lor de inteligenţă, potrivit unui studiu britanic. Autorii acestui studiu, publicat luni în Statele Unite ale Americii, au conceput algoritmi care permit crearea unui profil al personalităţii ce dezvăluie informaţii personale şi intime despre utilizatorii reţelei Facebook. Aceste modele matematice sunt exacte în procent de 88% în ceea ce priveşte sexualitatea bărbaţilor şi în procent de 95% când vine vorba de a face distincţia între persoanele albe şi cele de culoare din Statele Unite. Creştinii şi musulmanii au fost identificaţi corect în procent de 82% din totalul cazurilor. Aceiaşi algoritmi au putut fi extrapolaţi şi în ceea ce priveşte informaţiile care permit deducerea orientării sexuale, dacă utilizatorul consumă droguri şi dacă părinţii lui sunt divorţaţi.
Pentru acest studiu, cercetătorii britanici au examinat 8.000 de utilizatori de Facebook în Statele Unite, care s-au oferit să utilizeze, voluntar, butonul "Like", să furnizeze informaţii pentru alcătuirea profilului demografic şi să participe la testele psihometrice. Predicţiile se sprijină în mare măsură pe deducţiile făcute pe baza unei cantităţi uriaşe de date. Astfel, orientarea homosexuală a unui utilizator este dedusă nu pentru că acesta accesează site-uri gay, ci în funcţie de preferinţele sale muzicale şi de emisiunile TV pe care acesta le urmăreşte. Persoanele cu un coeficient de inteligenţă (IQ) ridicat apreciază cel mai adesea emisiuni politice de satiră sau filme clasice americane precum "Să ucizi o pasăre cântătoare/ To Kill a Mockingbird" şi "Naşul". Utilizatorii cu un coeficient de inteligenţă scăzut preferă marca Harley Davidson şi pe Bret Michaels, solistul trupei rock Poison, foarte populară în anii '80, afirmă autorii acestui studiu.

Ahmadinejad, criticat dur pentru îmbrăţişarea mamei lui Hugo Chavez

Principalii liderii musulmani iranieni îl critică aspru pe preşedintele Mahmoud Ahmadinejad pentru că a îmbrăţişat-o pe mama lui Hugo Chavez la funeraliile şefului statului venezuelan, încălcând astfel tradiţia conservatoare islamică. Potrivit postului Fox News şi ziarului israelian Haaretz, criticile au apărut imediat după difuzarea unor imagini în care Ahmadinejad o îmbrăţişează pe mama lui Chavez pentru a o consola pentru moartea fiului său. Contactul fizic de orice fel între un bărbat şi o femeie, alta decât soţia sa, este interzis în tradiţia islamică. Numeroşi clerici musulmani din oraşul iranian Qom l-au criticat aspru pe Ahmadinejad pentru acest gest, considerat drept comportament "interzis, inadecvat şi distractiv". "Atingerea unei femei non-mahram (n.red. - care nu este rudă apropiată - soţie, soră sau fiică) este interzisă în orice circumstanţe", a reacţionat clericul Mohammad Taqi Rahbar. "Un astfel de contact, chiar şi cu o femeie în vârstă, nu este permis şi este contrar demnităţii unui preşedinte al Republicii Islamice Iran", a adăugat clericul şiit. Ayatollahul Mohammad Yazdi l-a acuzat pe Ahmadinejad că s-a purtat precum un "clovn", îmbrăţişarea indicând că "nu este în stare să protejeze demnitatea sa şi a naţiunii".

Principalul acuzat în violul din India, mort în închisoare

Principalul acuzat în cazul violului colectiv al unei studente în India, care a bulversat această ţară în decembrie anul trecut, s-a spânzurat în celula sa de la închisoare, au declarat oficiali din cadrul închisorii şi poliţiei. Potrivit unui oficial din cadrul poliţiei, care a solicitat anonimatul, bărbatul, în vârstă de 35 de ani, s-a spânzurat dimineaţa, în jurul orei locale 5.15 (1.45, ora României), în celula sa de la închisoare pe care o ocupa de unul singur. "Procesul continuă. Nu există niciun motiv pentru ca procesul să fie afectat", a adăugat poliţistul, care a lucrat la acest caz. Ram Singh, care are şi un frate inculpat în acest caz de viol, a fost şoferul autobuzului în care tânăra, în vârstă de 23 de ani, a urcat, însoţită de prietenul său, la 16 decembrie, când se întorcea de la cinematograf. Familia lui neagă însă varianta suicidului, acuzand că bărbatul ar fi fost ucis în închisoare, potrivit cnn.com.

Insulele Falkland au votat pentru apartenenţa la Marea Britanie

Locuitorii insulelor Falkland au votat luni cu o majoritate covârşitoare în favoarea rămânerii în cadrul Marii Britanii. Aproximativ 92 la sută din 1.672 de alegători din acest arhipelag disputat din Atlanticul de sud au spus "da" în favoarea menţinerii statutului de teritoriu de peste mări al Regatului Unit pentru insulele Falkland. Doar trei voturi au fost exprimate împotriva menţinerii insulelor în cadrul Marii Britanii. Dacă acest scrutin s-a desfăşurat cu aprobarea guvernului britanic care controlează arhipelagul din 1833, Argentina l-a descalificat ca fiind o "tentativă britanică de manipulare" şi a prevenit că "nu va rezolva diferenţele asupra suveranităţii". Pentru Buenos Aires, "insularii" constituie o "populaţie implantată" de către britanici şi nu pot revendica dreptul la autodeterminare.
În 2012, cea de-a 30-a aniversare a războiului dintre Marea Britanie şi Argentina asupra acestor insule, ce s-a soldat cu peste 900 de morţi, a suscitat o reluare a tensiunilor dintre cele două state.

Rezistenţa la antibiotice este o ameninţare comparabilă cu terorismul

Rezistenţa la antibiotice constituie o ameninţare globală "catastrofală" la acelaşi nivel cu terorismul şi încălzirea globală, a apreciat luni principalul consilier al guvernului britanic în materie de sănătate. Sally Davies a subliniat că fenomenul constituie "o bombă cu efect întârziat". El a declarat că operaţii benigne ar putea deveni mortale în 20 de ani dacă pacienţii nu sunt în măsură să combată infecţia din cauza rezistenţei la antibiotice. Profesorul în medicină a apreciat în consecinţă că un astfel de pericol trebuie adăugat pe lista guvernamentală ce cuprinde principalele pericole ce ameninţă ţara, inclusiv terorismul şi încălzirea globală. Davies a recomandat guvernului britanic să ridice problema în cadrul următoarei reuniuni a miniştrilor Afacerilor Externe ai G8, ce va avea loc luna viitoare în Marea Britanie. "Dacă nu acţionăm acum, în 20 de ani, fiecare dintre noi, internaţi pentru o operaţie chirurgicală minoră, va fi susceptibil să fie răpus de o infecţie banală rezistentă la antibiotice", a declarat aceasta.

Francezii s-au supărat pe Skype

Autorităţile franceze au cerut procurorilor să înceapă o anchetă privind Skype, serviciul de apeluri audio şi video pe internet deţinut de Microsoft, deoarece compania nu s-a înregistrat ca operator de comunicaţii electronice. Cazul este reprezentativ pentru o problemă importantă, respectiv ce anume este un operator de telefonie în era comunicaţiilor prin internet. Autoritatea franceză de reglementare în domeniul comunicaţiilor, Arcep, a precizat că a cerut în repetate rânduri companiei "să se declare operator de comunicaţii electronice", dar Skype nu a reacţionat. Statutul de operator de telecomunicaţii presupune asumarea unor obligaţii legale, îndeosebi "asigurarea accesului la serviciile de urgenţă şi implementarea unui sistem care să permită ascultarea convorbirilor de către autorităţi, în limitele legii", a continuat agenţia. Skype este cel mai mare serviciu de comunicaţii pe internet, preluat de Microsoft de la eBay în anul 2011, pentru 8,5 miliarde de dolari. Autoritatea franceză a adăugat că, odată cu răspândirea smartphone-urilor, utilizatorii pot efectua apeluri pe Skype de pe telefonul mobil. "Practic, acest serviciu reprezintă furnizarea unui serviciu de telefonie publicului larg", se spune în comunicatul agenţiei.
Legislaţia UE nu descrie serviciile de comunicaţii pe internet drept operatori de telecomunicaţii. Stephane Richard, directorul general al France Telecom, a criticat Skype şi alte companii similare deoarece s-ar bucura de un avantaj incorect în raport cu companiile tradiţionale de telefonie, a căror infrastructură deserveşte şi astfel de servicii rivale fără a obţine vreun beneficiu.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.