Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Începe Conclavul: Incertitudini în privinţa noului papă

Ziarul de Vrancea
11 mar 2013 910 vizualizări
Cardinalii s-au reunit ieri pentru ultima "Congregaţie Generală", înainte să se închidă, azi, în Conclav în vederea alegerii următorului papă. Asupra viitorului suveran pontif zvonurile şi previziunile circulă din plin, fără ca unul dintre nume să întrunească un consens, relatează AFP.

În această după-amiază, atunci când uşile Capelei Sixtine se vor închide, va începe primul tur al scrutinului, care ar putea oferi avantaj pentru unul dintre principalii "favoriţi", citaţi în ultimele zile, şi anume cardinalul de Milano, Angelo Scola, cardinalul de Sao Paolo, Odilo Scherer, sau cardinalul din Quebec, Marc Ouellet. Sau, dimpotrivă, ar putea apărea blocajul, în prezenţa unui număr egal de voturi şi insufient pentru a atinge pragul necesar de alegători. În acest caz, jocul va fi deschis "outsiderilor". Printre ei se regăsesc arhiepiscopul de Boston, Sean O'Malley, cardinalul ungar, Peter Erdo, austriacul Christoph Schönborn sau mexicanul Francesco Robles Ortega. În vederea alegerii celui de-al 266-lea papă din istorie, sunt necesare faimoasele 77 de voturi, adică două treimi din sufragiile colegiului format din 115 alegători.

Cinci mii de jurnalişti la Vatican

Ieri după-amiază, personalul care asigură servirea şi logistica părinţilor din Conclav a depus jurământul să nu dezvăluie nimic, altfel fiind vizaţi de pedeapsa excomunicării. Cei aproximativ 5.000 de reprezentanţi media prezenţi în Piaţa Sfântul Petru transmit din ce în ce mai multe emisiuni speciale, discută între ei, căutând să povestească mici anecdote despre fostele conclavuri, în lipsa unei informaţii relavante. Cardinalii au oficiat mese, duminică, la Roma. Ei nu au furnizat nicio informaţie, în pofida insistenţei presei. Angelo Scola, care era primul, ieri, pe lista scurtă şi care ar putea să restituie Biserica Universală italienilor, după o perioadă intermediară poloneză şi germană de 35 de ani, a celebrat o mesă în Biserica Sfinţilor Apostoli, în centrul Romei. "Dă-ne un păstor sfânt care să construiască Biserica", a spus el în timpul predicii, punând accent pe credibilitatea "mărturisirii". Acest arhiepiscop conservator, apărător al familiei tradiţionale, foarte apropiat de Benedict al XVI-lea, dar deschis către lume - el conduce o fundaţie şi o revistă, Oasis, dedicată dialogului cu islamul -, şi-a manifestat dorinţa ca viitorul papă "să meargă pe urmele marilor papi din ultimii 150 de ani" şi să asigure continuitatea.

Oamenii părăsesc Biserica din "mediocritate spirituală"

Cardinalul de Boston, Sean O'Malley, cunoscut pentru acţiunea sa energică împotriva pedofiliei, a lansat, de asemenea, un îndemn la purificare prin mărturisire. "Oamenii părăsesc Biserica din numeroase motive, ignoranţă, experienţe negative, scandaluri, mediocritate spirituală", a spus el în cursul predicii. Cardinalul Scherer a fost urmat de zeci de jurnalişti şi fotografi, dar nu a dezvăluit nimic, eschivându-se să ofere răspunsuri la întrebări cu privire la candidatura sa. Scherer, în vârstă de 63 de ani, un bărbat energic şi un administrator bun al imensei sale dioceze - cea mai mare de pe continentul latino-american - şi care a lucrat timp de şapte ani pentru Congregaţia Episcopilor, la Roma, ar fi preferatul vechii gărzi ai Curiei formate în jurul cardinalului Giovanni Battista Re. La rândul său, cardinalul Ouellet a celebrat o mesă duminică, la Roma. El a prezidat, sub Benedict al XVI-lea, Congregaţia Episcopilor (un post sensibil şi esenţial) şi a lucrat timp îndelungat în America Latină. Conservator în privinţa refomei moravurilor, intrasigent cu privire la conţinutul credinţei, combativ pe terenul justiţiei sociale, el are un profil de tip "ratzingerian".

Studenţii de pe locuri bugetate, obligaţi să lucreze o perioadă în ţară

n propunerea se regăseşte printre noile prevederi constiţionale ale Ungariei

Parlamentul Ungariei, în care partidul conservator aflat la putere, Fidesz, deţine o majoritate de două treimi, urma să voteze ieri un al patrulea pachet de amendamente la nouă Constituţie, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012. Printre măsurile propuse în cele 14 pagini de amendamente, care au starnit proteste în randul populaţiei maghiare şi critici din partea instituţiilor europene, se numără obligativitatea ca studenţii care au studiat pe locuri bugetate să lucreze în Ungaria pentru o perioadă de timp dată, mai exact, un număr de ani dublu faţă de cel al studiilor. Absolvenţii beneficiari ai subvenţiilor de studiu din partea statului care decid să lucreze în străinătate vor fi nevoiţi să restituie statului costul şcolarizării. Prevederea a fost criticată de Bruxelles şi Washington. Într-o scrisoare trimisă oficialilor UE şi publicată vineri, ministrul ungar de Externe susţine că introducerea în legea fundamentală a contractelor pe care studenţii trebuie să le respecte nu ar trebui interpretată ca o limitare a accesului la învăţămantul superior. "Studenţii răman liberi să îşi plătească taxele de studiu. Sau studenţii pot alege să-şi finanţeze studiile printr-un împrumut preferenţial garantat de stat", a susţinut ministrul maghiar citat de hotnews.ro. Potrivit acestuia, "este clar că trebuie găsit un echilibru între beneficii şi obligaţii şi ar fi de aşteptat ca participanţii care primesc educaţie finanţată total să îşi folosească abilităţile în beneficiul ţării". Ungaria "respectă profund libera circulaţie a muncitorilor", a subliniat Janos Martonyi.

Obama şi-a încercat talentul satiric în înalta societate

n el a glumit la un dineu exclusivist pe seama colaboratorilor săi

Barack Obama, purtând papion şi smoking, a făcut o serie de glume sâmbătă seara, în cursul unui dineu foarte exclusivist la care au participat reprezentanţi din înalta societate a Washingtonului, încercându-şi talentul satiric, relatează AFP. După o săptămână de la eşecul congresmenilor de a ajunge la un acord bugetar şi lansarea unei cure automate de austeritate în valoare de 85 de miliarde de dolari, preşedintele şi-a multiplicat declaraţiile satirice, în faţa unor invitaţi selecţionaţi, la Clubul Gridiron. "Comicii care lucrau pentru mine au fost trecuţi în şomaj tehnic", a declarat preşedintele pentru jurnalişti, membri ai unor firme de avocatură, aleşi şi oficiali militari de rang înalt. "Dacă există un lucru la Washington care nu a fost redus, acela este lungimea acestei cine", a glumit el. "Este o nouă dovadă a faptului că tăierile bugetare nu au sens", a continuat el.

Joe Biden, prea tânăr să fie papă

Preşedintele a glumit, după aceea, pe seama noului său secretar de Stat John Kerry, care încă mai întâmpină dificultăţi în a ieşi din umbra predecesoarei sale Hillary Clinton. "Trebuie să mărturisesc, este într-adevăr dificil după Hillary. Dar eu chiar cred că a venit timpul să nu mai vină la serviciu în taior. Este destul de deranjant. Nu ştiu de unde le cumpără, pentru că este un tip important", a spus Obama. Preşedintele a glumit şi pe seama vicepreşedintelui Joe Biden şi a zvonurilor care circulă despre candidatura sa în alegerile primare democrate din 2016, când va avea vârsta de 70 de ani. "Nu este un secret pentru nimeni că vicepreşedintele meu este ambiţios în continuare. Dar trebuie să recunosc, vârsta lui este o problemă. Mai zilele trecute m-am aşezat lângă el şi i-am spus, Joe, eşti prea tânăr să fii papă", a spus Obama.
Un jurnalist acreditat la Casa Albă a fost invitat, pentru prima dată, la acest dineu tradiţional, la care presa nu are acces.

Coreea de Sud şi SUA au început manevre militare comune

Trupele sud-coreene şi aliatul lor american au început ieri manevre militare anuale comune, condamnate cu putere de Coreea de Nord, care a ameninţat Seulul şi Washingtonul cu o lovitură nucleară şi a suspendat linia de comunicare pentru cazuri de urgenţă. Coreea de Sud şi Statele Unite - care numără 28.500 de militari în sudul peninsulei - au început manevrele comune numite "Key Resolve". Acestea sunt în mare parte virtuale, dar mobilizează mii de militari.
Ca de obicei, Phenianul a condamnat aceste exerciţii, pe care le asimilează unei invazii a Nordului din partea unui Sud ajutat de Washington. Aceste manevre încep după o săptămână de tensiuni puternice în peninsulă. Phenianul a ameninţat săptămâna trecută că va denunţa începând de luni acordul de armistiţiu care a pus capăt Războiului Coreei în 1953, a agitat spectrul unui "război termonuclear" şi a ameninţat Statele Unite cu o "lovitură nucleară preventivă".
Lansarea cu succes a unei rachete, în decembrie, considerată de Seul şi aliaţii săi drept o rachetă balistică, urmată de un al treilea test nuclear, în februarie, apoi de sancţiuni noi votate vineri de Consiliul de Securitate al ONU se află la originile acestui context exploziv. După votul de la ONU, regimul nord-coreean a anunţat că de-acum consideră nule şi lipsite de valabilitate "toate acordurile de neagresiune semnate între Nord şi Sud".

Descoperire: dinţi noi, "clonaţi" din propriile gingii

În viitor, oamenii îşi vor putea înlocui dinţii lipsă şi pe cei cariaţi cu unii noi, crescuţi cu ajutorul celulelor prelevate din propria lor gură, anunţă oamenii de ştiinţă. Cercetătorii au reuşit să creeze "dinţi hibrid" combinând celule din gingia umană cu celule stem din dinţii unui şoarece. Oamenii de ştiinţă speră că dinţii crescuţi în şoarecii de laborator să deschidă calea spre eliminarea protezelor şi înlocuirea lor cu dinţi noi, crescuţi direct în gura pacientului. Amestecul de celule provenite de la şoareci şi de la oameni a fost transplantat în rinichii şoarecilor adulţi şi s-au dezvoltat în structuri identice dinţilor, cu smalţ şi rădăcini, arată un studiu publicat în Journal Of Dental Research. Oamenii de ştiinţă au folosit două tipuri de celule pentru a concepe aceşti dinţi. Celulele epiteliale au fost extrase din ţesut uman provenit din gingie, iar celulele stem mezenchimale au fost extrase din embrioni de şoarece. Celulele mezenchimale pot deveni mai multe tipuri de ţesut, inclusiv os, cartilaj sau ţesut adipos.

Aspirina reduce riscul apariţiei cancerului de piele

Aspirina ar putea avea şi un alt efect benefic pe lângă cel de analgezic şi cel de prevenţie împotriva infarctului, reducând riscul apariţiei melanomului, cel mai periculos tip de cancer de piele, la femei, conform unui nou studiu, citat LiveScience.com. Conform acestui studiu, femeile aflate în perioada postmenopauză care iau aspirină de cel puţin două ori pe săptămână întâmpină un risc cu 21% mai scăzut de a se îmbolnăvi de melanom, spre deosebire de femeile care nu iau aspirină. Aceste rezultate sunt valabile doar pentru aspirină, nefiind repetate de alte medicamente din clasa antiinflamatoarelor. "Aspirină acţionează pe nişte căi antiinflamatorii uşor diferite faţă de celelalte analgezice, iar o parte dintre aceste căi sunt specifice şi melanomului", conform coordonatorului acestui studiu, Dr. Jean Tang, profesor de dermatologie la Stanford University School of Medicine din Palo Alto, California.
Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au folosit date adunate de la femei cu vârsta între 50 şi 79 de ani, care au participat voluntar în cadrul programului Women's Health Initiative, un program de monitorizare pe termen lung a stării de sănătate a femeilor. Oamenii de ştiinţă au evaluat folosirea medicamentelor antiinflamatorii la aproximativ 60.000 de femei caucaziene, aflate în perioada postmenopauză, de-a lungul a 12 ani.
Conform cercetătorilor, cu cât perioada în care a fost consumată aspirină este mai lungă, cu atât creşte factorul de protecţie oferit de aceasta. Femeile care au luat aspirină cel puţin de 2 ori pe zi, timp de cel puţin 5 ani, întâmpină un risc cu 30% mai scăzut.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.