Internațional

Naţiunile Unite, prin aburi de alcool

Ziarul de Vrancea
8 mar 2013 1215 vizualizări
Un diplomat american de la Organizaţia Naţiunilor Unite, Joseph Torsella, a înaintat săptămâna aceasta o "propunere modestă" prin care le cere colegilor săi să nu mai vină în stare de ebrietate la negocieri. Şansele sunt reduse ca o astfel de schimbare să se întample, comentează New York Times.

"Saloanele de negocieri trebuie să fie, în viitor, o zonă liberă de beţie", a declarat Torsella. "Este ca şi cum, atunci când eşti adolescent, părinţii te pun într-o situaţie jenantă pentru că te-ai îmbătat în noaptea de dinainte", a comentat declaraţia Richard Gowan, un expert în domeniul ONU din cadrul Centrului pentru Cooperare Internaţională de la Universitatea New York. "Cred că iniţiativa a provocat numeroase chicoteli", a adăugat el. Potrivit publicaţiei, la începutul renovării sediului central al ONU din Manhattan, în 2009, una dintre primele "victime" a fost Salonul Diplomaţilor, unde, de decenii, "delicata muncă diplomatică era susţinută cu un păhărel". Pierderea barului a condus la proteste din partea diplomaţilor şi înfiinţarea unuia temporar, acum desfiinţat, dar "setea la ONU pare că este în continuare puternică", apreciază NYT. De asemenea, diplomaţii au putut să fumeze pe culoarele şi în sălile de şedinţe de la sediul central al ONU, unde nu se aplică legile oraşului, până în 2008.

 "Diplomaţii sunt nişte consumatori de alcool înrăiţi"

 Deşi clădirea este în continuare în renovare, o plimbare înăuntru pare o călătorie înapoi în timp, optimismul şi speranţa create odată cu construirea ei pe ruinele celui de al Doilea Război Mondial fiind evidente în continuare, dar şi impresia că moravurile acelei perioade sunt încă valabile în ceea ce priveşte consumul de alcool, comentează publicaţia. "ONU s-a curăţat fizic, dar există în continuare un fel de cultură reziduală a anilor '50-'60. Simţi un fel de blocare în trecut", este de părere Gowan, al cărui tată a fost diplomat. "Ca branşă, diplomaţii sunt nişte consumatori de alcool înrăiţi", continuă expertul, care adaugă că tatăl său bea cu moderaţie, însă a cunoscut diplomaţi care nu erau moderaţi în acest sens. De asemenea, Pamela Vandyke-Price scrie pentru revista The Diplomat că între alcool şi diplomaţie există o legătură de secole. "Claret, un vin francez, era asociat cauzei susţinute de Tories", iar Whigs beau vin din Portugalia (porto) amestecat cu brandy, scrie ea. Apelul la "sobrietate" apare şi în ediţia online a revistei Foreign Policy, care scrie, citând diplomaţi sub protecţia anonimatului, că la ultimele negocieri privind bugetul, în decembrie, cel puţin un delegat era "intoxicat cu prea mult alcool".

 Canadienii, ruşii şi francezii, cei mai buni prieteni cu Bacchus

 Diplomaţi din mai multe ţări au refuzat să comenteze pentru NYT, pe tema consumului de alcool, însă, în privat, unii au sugerat care ar fi ţările din care provin cei mai răi "contravenienţi". Ei i-au citat pe canadieni şi whiskyul lor, pe ruşi şi votca sau pe francezi şi vinul lor. Torsella nu a dorit să acorde un interviu, iar ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a declarat că "nu ar trebui să se bea alcool în timpul sesiunilor", dar că, "după program este o problemă personală. Cu toţii avem vieţile noastre private, nu?".

Coreea de Nord mai face un pas spre război

 un pact de neagresiune cu "fraţii" de la Sud, convenit în 1991, a fost denunţat unilateral de Phenian

 Coreea de Nord a anunţat vineri că va rupe acordurile de neagresiune cu Coreea de Sud şi că va întrerupe telefonul roşu dintre cele două ţări, la câteva ore după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat noi sancţiuni împotriva Phenianului. Coreea de Nord "abrogă toate acordurile de neagresiune dintre Nord şi Sud", a declarat "Comitetul pentru reunificare paşnică din Coreea", într-un comunicat difuzat de agenţia oficială KCNA.

Principalul pact de neagresiune a fost semnat în 1991. Acesta stipula ca cele două ţări să îşi rezolve pe cale paşnică diferendele şi să evite confruntările militare accidentale. Coreea de Nord, adaugă comunicatul, "notifică, de asemenea, Sudul că va întrerupe imediat telefonul roşu dintre Nord şi Sud", înfiinţat în 1971. Phenianul a ameninţat în numeroase rânduri cu întreruperea comunicaţiilor intercoreene şi a pus în aplicare ameninţarea de două ori, potrivit Ministerului sud-coreean al Reunificării.

Regimul nord-coreean face de obicei anunţuri agresive la adresa Coreei de Sud şi a Statelor Unite, dar acesta şi-a intensificat retorica belicoasă în ultimele zile, în apropierea votului de la ONU şi a manevrelor militare comune între Washington şi Seul. Phenianul a ameninţat că va denunţa începând de luni acordul de armistiţiu care a pus capăt războiului Coreei din 1953, ameninţând cu spectrul unui "război termonuclear" şi avertizând Statele Unite că se expun unui "atac nuclear preventiv".

 China face apel la "calm şi la reţinere"

 Beijing-ul a făcut apel, vineri, la "calm şi la reţinere" după ce Phenianul a ameninţat că va denunţa acordul de armistiţiu care a pus capăt războiului Coreei în 1953. "China le cere tuturor părţilor vizate să îşi păstreze calmul, să dea dovadă de reţinere şi să se abţină de la orice acţiune care ar putea agrava tensiunile", a declarat Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze. China a fost pană recent principalul susţinător al regimului nord-coreean, dar în ultimele luni Beijing-ul a devenit tot mai critic la adresa Phenianului.

Hugo Chavez, pus în vitrină

 fostul preşedinte venezuelean va fi îmbălsămat după modelul marilor lideri comunişti

 Un expert filipinez, cunoscut pentru că l-a îmbălsămat pe dictatorul Ferdinand Marcos, şi-a oferit serviciile Venezuelei, vineri, pentru a învălui într-o aură de eternitate trupul neînsufleţit al preşedintelui Hugo Chavez, aşa cum intenţionează autorităţile venezuelene. Frank Malabed a explicat că experţii ar trebui să acţioneze rapid, în scopul de a împiedica descompunerea cadavrului lui Hugo Chavez, ale cărui funeralii naţionale aveau lov vineri la Caracas.

Metodele de îmbălsămare utilizate depind de starea cadavrului lui Hugo Chavez, al cărui vicepreşedinte, Nicolas Maduro, desemnat ca succesor, a anunţat că trupul neînsufleţit va rămâne la muzeul Revoluţiei, "pentru totdeauna". "Cel mai important lucru este să nu se întârzie în alegerea îmbălsămătorului. Cu cât aşteaptă mai mult, cu atât va fi mai dificil", a avertizat filipinezul. Maduro a precizat că Chavez va fi îmbălsămat la fel ca marii revoluţionari ai secolului XX, Lenin, Ho Chi Min şi Mao Zedong.

Metodele însă s-au schimbat de la îmbălsămarea teoreticianului Revoluţiei ruse. "Mi s-a spus că s-a folosit răşină pentru Lenin. Aceasta este ca şi cum ai face un cub de gheaţă. Iei o sticlă, o umpli cu apă şi o pui la congelat. Dacă mi s-ar cere îmbălsămarea lui Chavez, aş face altfel", a precizat Malabed.  Pentru a detalia procedura, acesta a explicat că "trebuie injectat un fluid în artere, după golirea sistemului venos de sânge. Acest lucru se face cu o seringă hipodermică şi trebuie făcut treptat şi cu grijă." Frank Malabed s-a format la Manila, într-o bază a forţelor aeriene americane, continuând meseria tatălui său, însărcinat cu pregătirea trupurilor militarilor ucişi în Vietnam în anii 1960. Cel mai cunoscut client al său a fost dictatorul Ferdinand Marcos, mort în exil în Hawaii, în 1989. Marcos este expus într-un sicriu de sticlă, pe terenul familiei sale.

Malabed i-a mai îmbălsămat pe părinţii fosului preşedinte Fidel Ramos, pe actriţa de filme erotice Claudia Zobel, sau pe Benigno "Ninoy" Aquino, liderul opoziţiei şi inamicul lui Marcos, asasinat de forţele guvernului pe pista aeroportului, în ziua în care acesta s-a întors din exil, la 21 august 1983.

 Un vasluian la Caracas

 Şeful Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, urma să participe, vineri, la funeraliile fostului preşedinte al Venezuelei Hugo Chavez, pe care îl consideră "un mare lider al stângii contemporane". Dumitru Buzatu, care conduce de 12 ani filiala judeţeană Vaslui a PSD, a anunţat că merge singur la Caracas, în calitate de om politic şi de lider al social-democraţilor vasluieni. El spune că deplasarea cu avionul îl costă 1.500 de euro şi că va suporta aceste costuri din banii săi. "Fac această deplasare în Venezuela, la funeraliile fostului preşedinte Hugo Chavez, întrucât am considerat că este un mare lider al stângii contemporane. Toţi cei care sprijină aceste valori trebuie să marcheze astfel de momente prin prezenţa alături de cei îndoliaţi", a declarat, vineri, preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Cercetătorii japonezi au creat 598 de şoareci identici

 Oamenii de ştiinţă japonezi au obţinut prin clonare şoareci identici, de 26 ori la rând, pornind de fiecare dată de la ultimul exemplar clonat, într-un experiment considerat unic în lume, informează AFP. Savanţii japonezi, coordonaţi de Teruhiko Wakayama de la Centrul Riken pentru biologia dezvoltării, au obţinut în total 598 de şoareci identici în cadrul acestui experiment care a început în urmă cu şapte ani. "Este de departe cel mai important proiect de clonare a unui mamifer", a declarat Teruhiko Wakayama. "Aplicând descoperirile noastre, reproducerea în masă a animalelor de valoare va deveni posibilă chiar după moartea exemplarului de origine", a adăugat el. Cercetătorul nipon a evocat posibilitatea de a clona o vacă de lapte cu performanţe deosebite sau un animal de crescătorie a cărui carne este deosebit de gustoasă, cu scopul de a obţine exemplare cu calităţi similare. Teruhiko Wakayama susţine că a ridicat rata de reuşită a unui sistem de clonare deja existent şi a crescut numărul posibil de reproduceri consecutive. Şoarecii clonaţi creaţi de echipa sa au prezentat caracteristici biologice normale, au trăit la fel de mult ca şoarecii normali şi au prezentat capacităţi reproductive obişnuite. "Vom continua acest experiment până la capăt. Vreau să merg până în punctul în care voi putea spune că vom putea să continuăm lanţul de clonare la infinit", a spus savantul nipon, potrivit descopera.ro.

Mitinguri în marile oraşe ale lumii pentru autonomia secuilor din Romania?

 Guvernul ungar preferă să negocieze cu partenerii săi români mai degrabă decât să protesteze, a declarat vineri un oficial din Ministerul de Externe pentru postul public de radio, adăugând că Budapesta sprijină dreptul minorităţilor de a demonstra pentru autonomie, relatează MTI. Secretarul de Stat Zsolt Nemeth a comentat astfel demonstraţia care va fi organizată duminică la Târgu Mureş de Consiliul Naţional al Secuilor (CNS), Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM).

De asemenea, câteva demonstraţii ar urma să aibă loc în faţa misiunilor diplomatice ale României din mai multe oraşe europene mari şi din Statele Unite, în sprijinul evenimentului de duminică denumit "Ziua libertăţii secuilor".
 
Sediu de televiziune, luat cu asalt de rebeli la Tripoli

 Un grup armat a luat cu asalt, joi, la Tripoli sediul unei televiziuni private apropiate de liberali şi l-a răpit pe directorul postului şi patru jurnalişti, a anunţat Comisia pentru Drepturile Omului din Adunarea Naţională. Proprietarul Alassema TV, Jomaa Al-Osta, precum şi patru prezentatori şi jurnalişti ai postului de televiziune au fost răpiţi de "persoane necunoscute", a anunţat comisia într-un comunicat. Comisia a condamnat atacul şi i-a cerut "Ministerului de Interne să îşi asume pe deplin responsabilitatea şi să intervină imediat pentru eliberarea deţinuţilor". Mohamed al-Sharkassi, un prezentator de la Alassema TV, care a fost eliberat la scurt timp, a povestit incidentul pentru postul privat Libya al-Ahrar. El a afirmat că a fost "reţinut în faţa sediului televiziunii de indivizi care s-au prezentat ca foşti rebeli din Tripoli", precizând că aceştia erau "foarte porniţi împotriva Alassema TV pentru linia sa editorială". După ce am fost interogat, "am fost eliberat cu condiţia să părăsesc capitala", a declarat el, fără să precizeze care este soarta colegilor săi.

Alassema TV este cunoscut ca fiind un apropiat al coaliţiei cu tendinţă liberală a lui Mahmoud Jibril, care a câştigat alegerile din iulie 2012 devansând islamiştii. Zeci de ziare şi posturi de televiziune private au apărut după înlăturarea în 2011 a regimului lui Muammar Kadhafi, care a cenzurat presa timp de mai mulţi ani.

 Ce au descoperit americanii pe Europa

 Multă vreme oamenii de ştiinţă au crezut că mica "Lună" a lui Jupiter, Europa, este acoperită de un ocean îngheţat. Dar cercetări recente sugerează că pe satelit există şi apă în stare lichidă care răzbate la suprafaţă, alimentând speranţele că acest corp ceresc ar putea găzdui viaţă, scrie descopera.ro. Cercetările arată că există schimburi de natură chimică între ocean şi suprafaţă, ceea ce îmbogăţeşte compoziţia chimică a oceanului. Descoperirile au fost prezentate într-un raport elaborat de prof. Mike Brown, astronom care lucrează la California Institute of Technology, şi Kevin Hand, de la Jet Propulsion Laboratory, din cadrul NASA. Aceste schimburi dintre ocean şi suprafaţă, a explicat prof. Brown, înseamnă că mari cantităţi de energie ajung în ocean, ceea ce este important pentru existenţa vieţii. Se crede că oceanul de pe Europa acoperă întreaga suprafaţă a satelitului şi că ar avea o adâncime de circa 100 km, sub un strat subţire de gheaţă. Satelitul Europa este ceva mai mic decât Luna Pământului, având un diametru de aproximativ 3.100 km. Oamenii de ştiinţă dezbat de multă vreme compoziţia chimică a suprafeţei Europei. Recent, cercetătorii au descoperit indicii ale prezenţei sulfatului de magneziu, care s-ar fi putut forma prin oxidarea unui mineral provenit din ocean. Autorii raportului, care şi-au publicat concluziile în Astronomical Journal, cred că sulfatul de magneziu s-ar fi format din clorura de magneziu ce provine din oceanul de pe Europa şi că acest ocean ar avea o compoziţie asemănătoare cu cea a oceanului sărat de pe Terra. După cum explică Kevin Hand, "dacă am învăţat ceva despre viaţa pe Terra, este că acolo unde există apă lichidă, există, în general, viaţă. Poate că şi oceanul de pe Europa este un loc minunat pentru viaţă."

 



 

 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.