Internațional

Discurs de aproape 13 ore în Senatul SUA

Ziarul de Vrancea
7 mar 2013 497 vizualizări
Regulamentul acestei camere acordă dreptul celor care iau cuvantul să vorbească pană la epuizare n cel care a blocat astfel Senatul a încercat să întarzie confirmarea numirii unui nou şef al CIA

Washingtonul nu a fost afectat de furtună, aşa cum se aştepta, ci de un alt eveniment care a luat Congresul prin surprindere, şi anume un discurs de peste 12 ore şi 50 de minute al senatorului Rand Paul, vizând blocarea confirmării lui John Brennan la conducerea CIA. În picioare, în faţa unei săli aproape goale, republicanul a protestat faţă de lipsa de transparenţă a administraţiei Barack Obama în privinţa programului secret de asasinate cu ţintă precisă cu ajutorul avioanelor fără pilot şi eventuala utilizare a acestora pe teritoriul american.
"Sunt aici pentru a atrage atenţia asupra unui principiu constituţional, pentru a determina administraţia să recunoască public că nu va ucide americani care nu sunt combatanţi", a continuat Rand Paul, a cărui intervenţie a devenit unul dintre subiectele principale la televiziuni şi pe Twitter. El a cerut o scrisoare din partea lui Barack Obama care să confirme că Executivul nu are puterea de a ordona un atac cu avioane fără pilot pe teritoriul american împotriva unui american "într-o cafenea din San Francisco sau un restaurant din Houston", fără proces.
Regulamentul Senatului le permite oratorilor să păstreze cuvântul până la epuizare, chiar dacă ceilalţi 99 de senatori vor să îl întrerupă. Pentru a-l întrerupe, democraţii trebuie să depună o moţiune care le va permite, după două zile, să organizeze un vot în care vor fi necesare 60 de voturi din totalul de 100.

Oprit de vezică

Discursul a început miercuri dimineaţă, la ora 11.47 (18.47 ora României), cand Rand Paul a anunţat: "Mă ridic astăzi pentru a începe obstrucţia în privinţa nominalizării lui John Brennan la CIA. Voi vorbi până când nu voi mai putea vorbi". Un dosar gros se afla pe pupitrul său, iar el citea note, articole de pe Wired.com, întrerupte de reflecţii improvizate şi repetate.
Maratonul verbal face parte din folclorul senatorial. În 2010, Bernie Sanders a susţinut un discurs de opt ore şi jumătate împotriva scăderii impozitelor. Acesta a fost însă un nimic în comparaţie cu deţinătorul recordului, Strom Thurmond, care a apărat segregarea rasială timp de 24 de ore şi 18 minute în 1957.
Rand Paul nu a vrut să bea apă şi nu a avut dreptul să se aşeze sau să meargă la toaletă, riscând să piardă dreptul la cuvânt. Însă la ora locală 0.39 (7.39, ora României), vezica l-a obligat să abandoneze. "Am descoperit că există anumite limite la adresa obstrucţiei, de care mă voi ocupa în câteva minute", a spus el.
Deşi, pe Twitter şi pe Internet, senatorul a devenit un erou al conservatorilor, prin revolta sa, demicraţii au anunţat că John Brennan va fi confirmat cel mai târziu maine la şefia CIA.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.