Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONLE: Extinderea spaţiului Schengen se amană pentru anul viitor

Ziarul de Vrancea
7 mar 2013 414 vizualizări
Miniştrii de Interne şi Justiţie din statele membre UE reuniţi, ieri, în Consiliul JAI, au convenit amânarea deciziei privind aderarea României şi Bulgariei până la o dată ulterioară nedefinită, au precizat surse oficiale

În cadrul Consiliului, marea majoritate a statelor membre au exprimat poziţii de susţinere a aderării României şi Bulgariei, poziţii opuse fiind exprimate însă de Germania, Olanda şi Finlanda, care au conexat tema de progrese substanţiale în privinţa MCV, informează sursele menţionate. De asemenea, miniştrii din Consiliul JAI au decis ca rediscutarea temei să aibă loc într-o reuniune în luna decembrie a acestui an.

Berlusconi, un an de închisoare

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost condamnat ieri la un an de închisoare în primă instanţă în procesul privind cumpărarea băncii Unipol, în care este acuzat de încălcarea secretului instrucţiei, o decizie la care va face însă apel. Atacarea în apel suspendă aplicarea pedepsei în Italia, dar şi un eventual recurs, ulterior, la Curtea de Casaţie, la care se recurge aproape în mod sistematic în peninsulă. În cazul pedepselor mai mici de doi ani şi atunci când condamnatul este în vârstă de peste 75 de ani, acesta nu merge, în general, la închisoare, ci poate fi plasat sub arest la domiciliu sau încredinţat serviciilor sociale. Aceasta este prima decizie din cele trei aşteptate în această lună pentru Il Cavaliere, celelalte două referindu-se la procesul în apel pentru fraudă fiscală (Mediaset) şi cel în primă instanţă pentru prostituţie cu minore şi abuz de putere (Rubygate).

Mii de conturi de internet sunt supravegheate

Agenţiile guvernamentale americane, între care poliţia federală (FBI), au supravegheat mii de conturi de internet din 2009 până în 2012 pentru a împiedica eventualele activităţi teroriste, a anunţat gigantul american Google, fără a oferi o cifră exactă. Google a făcut publice în această săptămână presupusele scrisori de "securitate naţională" pe care le-a primit şi care corespund unor cereri oficiale de date, în numele legii antiterorism Patriot Act, adoptată după atentatele din 11 septembrie 2001. Aceasta este prima dată când o companie privată publică date despre aceste scrisori, foarte criticate de organizaţiile de apărare a drepturilor omului. Din 2009 şi până în 2012, compania a primit din partea administraţiei între zero şi 999 de cereri. Aceste solicitări vizează anual între 1.000 şi 1.999 de conturi, cu excepţia anului 2010, când cererile au vizat între 2.000 şi 2.999 de conturi, potrivit Google. "Remarcaţi că noi publicăm plaje de cifre şi nu cifre exacte. Aceasta pentru a răspunde cererilor FBI, Departamentului Justiţiei şi altor agenţii (guvernamentale) care se tem că publicarea unor cifre exacte ar dezvălui informaţii despre anchetele în curs", a explicat directorul de securitate al Google, Richard Salgado, pe blogul grupului.

Şomajul din Franţa atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani

Rata şomajului din Franţa a atins în ultimul trimestru al anului trecut cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, după ce a crescut de la 10,2% în trimestrul al treilea la 10,6%, potrivit datelor publicate ieri de institutul de statistică, transmite Bloomberg. Creşterea ratei şomajului a fost determinată de zecile de mii de concedieri făcute de companii pentru a face faţă stagnării economiei. Excluzând teritoriile din afara Franţei, rata şomajului a fost de 10,2%, peste nivelul de 10,1% anticipat de analişti. Companii precum PSA Peugeot Citroen, Renault şi Alcatel-Lucent reduc numărul de angajaţi, din cauza riscurilor ca economia franceză să reintre în recesiune. Acest fapt amplifică presiunile asupra preşedintelui Francois Hollande, care încearcă să păstreze sprijinul sindicatelor, concomitent cu reformarea economiei, a doua ca mărime din Europa.

Coreea de Nord ameninţă cu un atac nuclear "preventiv"

Coreea de Nord a ameninţat ieri cu lansarea unui "atac nuclear preventiv", fără a preciza ţinta, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU a intensificat sancţiunile împotriva Phenianului, după cel de-al treilea test nuclear al său. După ce a amplificat tensiunea ameninţând cu denunţarea unui acord de armistiţiu ce punea capăt Războiului din Coreea, în 1953, regimul nord-coreean şi-a intensificat din nou retorica belicoasă. "Atât timp cât Statele Unite încearcă să declanşeze un război nuclear, forţele noastre armate revoluţionare îşi rezervă dreptul de a lansa un atac nuclear preventiv", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe. Phenianul a ameninţat că un al doilea război în Coreea este "inevitabil", după ce Washingtonul şi Seulul au refuzat să anuleze amplele manevre militare comune prevăzute săptămâna viitoare. Noile sancţiuni adoptate ieri în unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate prevăd supravegherea atentă a diplomaţilor nord-coreeni şi extinderea listei entităţilor vizate de sancţiuni financiare. De asemenea, o serie de demnitari nord-coreeni sunt vizaţi de restricţii de călătorie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.