Internațional

Lumea după Chavez: multe speranţe şi puţină îngrijorare

Ziarul de Vrancea
6 mar 2013 486 vizualizări
Dispariţia preşedintelui Venezuelei este deplansă de liderii mai multor state, unele ajutate generos de fostul lider al uneia dintre cele mai bogate ţări din lume n "începe un nou capitol al istoriei" Venezuelei, au transmis SUA şi Germania

Decesul lui Hugo Chavez, anunţat oficial ieri noapte după mai multe zile de confuzie, a pus capăt celor 14 ani pe care liderul venezuelean i-a petrecut în fruntea statului şi deschide drumul către alegeri anticipate, care vor fi organizate în următoarele 30 de zile. La aceste alegeri, vicepreşedintele şi succesorul desemnat al lui Chavez, Nicolas Maduro se va confrunta probabil cu guvernatorul Henrique Capriles, în vârstă de 40 de ani, învins onorabil de fostul şef de stat în octombrie.
Hugo Chavez era o personalitate controversată în Statele Unite, ţară pe care politicianul sud-american o critica sever în discursurile sale, dar pe care a aprovizionat-o fără întrerupere cu petrol. Principalii aliaţi latino-americani ai Venezuelei l-au comemorat pe preşedintele Hugo Chavez, calificat drept "om excepţional", a cărui "pierdere este irecuperabilă" pentru America de Sud, în timp ce Barack Obama a declarat că Venezuela "începe un nou capitol al istoriei sale". Şi Berlinul a vorbit despre începutul unei noi ere pentru venezueleni.
Autorităţile au decretat şapte zile de doliu, iar funeraliile naţionale sunt prevăzute pentru vineri. Regimul comunist cubanez a decretat doliu naţional pentru trei zile. La fel şi Ecuadorul. Omagii au fost trimise din toate ţările Americii Latine, dar şi din Palestina, Rusia şi China, ultimele două pierzand un client generos în comerţul cu armament.

Dublă îngrijorare la Havana

Liderul revoluţionar cubanez Fidel Castro a reprezentat un mentor de la debutul politic al lui Hugo Chavez, o susţinere recompensată printr-un ajutor ferm acordat economiei insulei, în principal prin furnizarea de petrol. Timp de două decenii, cei doi au fost prieteni, aliaţi, confidenţi, susţinându-se necondiţionat atât pe plan intern, cât şi pe scena internaţională, Chavez mergând până la a propune unirea celor două ţări într-o federaţie, o idee refuzată de către compatrioţii săi printr-un referendum în 2007.
După alegerea lui Chavez în 1998, cei doi preşedinţi au început să se vadă mai frecvent, creând o alianţă sub privirea atentă a Washingtonului. În 2000, cei doi semnau un acord, în continuare în vigoare, prin care Venezuela se angaja să furnizeze aproximativ 130.000 de barili de petrol pe zi Cubei, la tarife preferenţiale. A fost lovitura de maestru dată de Castro pentru susţinerea regimului său, după prăbuşirea Uniunii Sovietice.
Venezuela este şi astăzi principalul partener comercial al Cubei şi îi aduce un ajutor economic crucial furnizându-i în condiţii avantajoase aproape două treimi din necesităţile sale în materie de petrol. Aproximativ 40.000 de cubanezi, în principal specialişti în domeniul sănătăţii, lucrează în Venezuela, ceea ce constituie, cu aproape şase miliarde de dolari, prima sursă de venit în valută pentru Cuba.
Însă, odată cu anunţarea decesului lui Chavez, Havana se pregăteşte cu îngrijorare pentru ce va urma, în condiţiile în care oficialii cubanezi ştiu că sprijinul primit de Cuba de la "sultanul" din America de Sud era ajutorul care menţinea regimul pe linia de plutire.

SUA resping acuzaţiile de "implicare" în boala lui Chavez

Statele Unite au respins acuzaţiile de conspiraţie formulate de Venezuela, cosiderând că este "absurd" să se spună că Washingtonul ar putea fi responsabil de moartea preşedintelui Hugo Chavez, cu câteva momente înainte de anunţul oficial privind decesul său. "Să spui că Statele Unite sunt implicate în vreun fel în boala preşedintelui Chavez este absurd, iar noi respingem ferm această acuzaţie", a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Pentagonul a confirmat anterior expulzarea din Venezuela a doi ataşaţi militari americani, dintre care unul a fost acuzat de vicepreşedintele acestei ţări că a încercat să contacteze militarii pentru "a le propune proiecte de destabilizare".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.