Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Guvernul Filat cade victimă scandalurilor de corupţie

Ziarul de Vrancea
5 mar 2013 526 vizualizări
O moţiune de cenzură iniţiată de comunişti a fost adoptată ieri cu sprijinul unor deputaţi din coaliţia de guvernare n preşedintele ţării are un termen uriaş, de 45 de zile, pentru a numi un nou premier

Guvernul moldovean a fost demis ieri în urma adoptării unei moţiuni de cenzură în Parlament. Moţiunea, depusă de PCRM, a fost adoptată cu votul a 54 dintre cei 101 parlamentari. În termen de trei zile, respectiv pană pomaine, premierul Vlad Filat trebuie să prezinte demisia Cabinetului de miniştri. Preşedintele moldovean Nicolae Timofti are un termen de 45 de zile pentru a le propune deputaţilor un nou premier.
Mai mulţi membri ai Guvernului sunt vizaţi, în prezent, de anchete pentru corupţie şi riscă ani de închisoare în cazul în care sunt găsiţi vinovaţi. Potrivit unor analişti moldoveni citaţi de Mediafax, demiterea Guvernului a fost orchestrată de către forţe ostile integrării europene a Republicii Moldova.

După demitere, baie de mulţime

"Motivul pentru care am fost demis este faptul că nu am spus lucrurilor pe nume şi pentru că nu l-am demis din funcţie pe Vlad Plahotniuc. Vreau să vă spun că oamenii vor efectua aprecieri. Este un act de iresponsabilitate maximă să pui în prim-plan interesele personale", a declarat Filat.
El a anunţat că va face publice "în cel mai scurt timp" deciziile pe care le va lua. "Deciziile cu care voi veni le voi face publice. Voi comunica şi cu preşedintele Timofti. În cazul în care Guvernul nu va fi învestit, vom avea alegeri anticipate. Iar ei trebuie să îşi asume responsabilitatea acestui lucru", a spus premierul în exerciţiu.
Vlad Filat a făcut o baie de mulţime după ce Cabinetul său a fost demis. "Noi ne vom continua activitatea. O să ne întâlnim şi o să vorbim şi, să fiţi siguri, ceea ce am început o să ducem la bun sfârşit. Noi nu o să renunţăm. Drum bun acasă şi să aveţi încredere că totul va fi bine", a spus Filat în faţa mulţimii.

"Vă foloseşte Voronin ca pe doi ţapi!”

Mihai Ghimpu, liderul PL, a răbufnit imediat după votul din Parlament: „Asta-i Alianţă? Ăsta-i prim-ministru? Eu nu vreau să fiu complice. Vă foloseşte Voronin ca pe doi ţapi!” Ghimpu a adăugat că "singura ţară care are de câştigat din această criză este Rusia”.

Comunistul Voronin a prins glas

Liderul Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM) Vladimir Voronin a declarat ieri, în Parlament, că formaţiunea sa înţelege prin demiterea Guvernului organizarea de alegeri anticipate, relatează Info-Prim Neo în pagina electronică. "Să nu încercaţi pe timp de noapte să creaţi o alianţă nouă. Indiferent de decizia de astăzi (marţi), PCRM apelează la întreaga ţară să ceară alegeri parlamentare anticipate", a declarat fostul preşedinte al Republicii Moldova. "Am avut parte de două luni de acuzaţii reciproce, acuzaţii de corupţie, de incompetenţă, de legături cu lumea criminală, de falimentarea băncilor. Am ajuns la o concluzie, şi anume că toţi reprezentanţii actualei guvernări trebuie nu doar să demisioneze, ci şi să se ascundă de ruşine", a spus el. Vladimir Voronin a insistat asupra faptului că în Republica Moldova corupţia înfloreşte şi nimeni din Guvern nu face nimic să o nimicească.

Îngrijorare în România şi la Bruxelles

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton, şi comisarul european pentru extindere, Štefan Füle, cer grupurilor politice din Parlamentul de la Chişinău angajarea "fără întârziere" în dialog pentru realizarea unei majorităţi stabile. "Acest vot (pe moţiune, n.r.) are loc într-un moment când Republica Moldova a făcut progrese substanţiale în procesul de liberalizare a vizelor şi era foarte aproape încheierea ambiţioaselor negocieri pentru Acordul de Asociere cu UE", afirmă Ashton şi comisarul Füle, într-un comunicat de presă comun.
Cu o zi înainte, la Bucureşti, Traian Băsescu preciza: "Sper din tot sufletul ca Alianţa pentru Europa să rămână în picioare pentru că este esenţial ca la Vilnius, la întâlnirea Parteneriatului estic, Moldova să fie teafără şi să se poată parafa Acordul de liber schimb între UE şi Moldova". "O intrare într-un derapaj politic ar face rău nu spun neapărat politicienilor, dar cetăţenilor Republicii Moldova le-ar face foarte mult rău", avertiza preşedintele României.

Domnul Lăzărescu a murit şi în Japonia

Un bătrân în vârstă de 75 de ani a murit în Japonia după ce a fost refuzat de 25 de instituţii medicale în două ore, a denunţat un angajat municipal dintr-o localitate situată la nord de Tokyo. Faptele s-au desfăşurat în ianuarie. Bărbatul, care trăia singur în oraşul Kuki, a solicitat o ambulanţă din cauza unor probleme respiratorii. Medicii de pe ambulanţă au fost apoi refuzaţi de 25 de clinici şi spitale, care au invocat lipsa de doctori sau de paturi disponibile. Ambulanţa a plecat să îşi încerce şansa în prefectura vecină, dar bărbatul a fost declarat mort la scurt timp după sosirea la destinaţie. Vizibil emoţionat, unul dintre medicii de pe ambulanţă, citat de agenţia de presă Jiji, a declarat că nu s-a confruntat niciodată cu o astfel de situaţie în toată cariera sa.

Nord-coreenii maraie, dar primesc doar sancţiuni

Coreea de Nord a ameninţat marţi cu denunţarea acordului de armistiţiu semnat în 1953 pentru a pune capăt Războiului Coreei, din cauza unor tensiuni puternice provocate de manevre militare comune între sud-coreeni şi americani, relatează AFP. În acelaşi comunicat, difuzat de agenţia de presă oficială nord-coreeană, Phenianul şi-a anunţat intenţia de întrerupe "telefonul roşu" instalat în satul Panmunjom, situat pe linia de demarcaţie.
De altfel, Coreea de Nord a ameninţat, fără a face precizări, că va trece la măsuri "ferme" ca reacţie la ostilitatea Statelor Unite împotriva sa. Aseară, Statele Unite au propus în Consiliul de Securitate al ONU, în comun acord cu China, noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, ca urmare a testului nuclear efectuat pe 12 februarie. Sancţiunile, conţinute într-un proiect de rezoluţie distribuit membrilor Consiliului de Securitate, vizează în principal "activităţi ilicite" nord-coreene, "instituţii bancare şi transferuri ilegale de fonduri", a precizat ambasadorul SUA, Susan Rice. Textul conţine şi noi interdicţii de călătorie pentru demnitarii regimului comunist.

Alarmă falsă cu bombă la Ambasada României din Tokyo

Ministerul Afacerilor Externe informează că ieri a avut loc o alarmă falsă cu bombă la Ambasada României la Tokyo, în jurul orei locale 11, persoana care a transmis ameninţarea fiind neidentificată. "Astăzi, 5 martie 2013, ora 11.00 ora locală, la Ambasada României în Tokyo s-a primit telefonic o ameninţare cu bombă de la o persoană neidentificată, care s-a adresat în limba japoneză. Conform procedurilor aplicabile în astfel de situatii, au fost luate imediat toate măsurile de prevenire şi apărare, fiind contactate autorităţile competente japoneze", precizează MAE. De asemenea, potrivit MAE, "intervenţia autorităţilor nipone a fost promptă, un echipaj de poliţie s-a deplasat la sediul misiunii, iar concluzia acestora a fost că este vorba de o alarmă falsă". Misiunea diplomatică a României a depus o plângere oficială către structurile abilitate japoneze, menţionează MAE.

Germanii restricţionează preluarea integrală a ştirilor pe Google

Comisia Europeană cere Germaniei informaţii suplimentare legate de un proiect de lege care limitează mărimea ştirilor pe care Google şi alţi operatori le pot etala în serviciile de căutare pe Internet, relatează Bloomberg. Autorităţile europene de reglementare au analizat un proiect aprobat săptămâna trecută de Camera Inferioară a Parlamentului german şi vor cere informaţii suplimentare, a arătat Carlo Corazzo, purtător de cuvânt al CE. El a adăugat că CE a primit reclamaţii referitoare la această lege. Google şi alte companii de profil vor putea folosi fără plată, în rezultatele serviciilor de căutare, numai ştiri scurte, au decis parlamentarii germani. Publisheri precum Axel Springer şi Bertelsmann, ale căror venituri obţinute din ziare şi reviste sunt în scădere, au cerut ca motoarele de căutare şi servicii precum Google News să plătească pentru ştirile postate. Proiectul votat săptămâna trecută prevede că publisherii vor deţine, timp de un an, dreptul comercial exclusiv asupra conţinutului care depăşeşte "cuvinte sau texte foarte scurte". Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să fie aprobat şi de Camera Superioară a Parlamentului. Google nu postează reclame pe paginile portalului de ştiri în Europa şi susţine că informaţiile publicate ajută de fapt publisherii prin atragerea utilizatorilor către site-urile lor.

Europenii pierd singurul lor telescop spaţial

Telescopul spaţial european Herschel, lansat în 2009 pentru a studia felul în care se formează stelele, va ieşi în curând din funcţiune, întrucât va rămâne fără heliu lichid, o substanţă indispensabilă pentru răcirea instrumentelor pe care le are la bord, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Este imposibil de prevăzut data exactă la care telescopul va rămâne complet fără heliu, însă ESA consideră că acest lucru se va produce "în următoarele săptămâni". "Nu este o surpriză şi, când acest lucru se va întâmpla, vom asista la o creştere cu câteva grade a temperaturilor tuturor instrumentelor, în doar câteva ore", a explicat Micha Schmidt, coordonatorul misiunii Herschelk din cadrul ESA. După ce heliul se va evapora, Herschel va continua să comunice cu staţiile de la sol "pentru un anumit timp". La începutul lunii mai, telescopul va fi scos din serviciul activ şi plasat pe o orbită heliocentrică (în jurul Soarelui), precizează ESA. Cele trei instrumente aflate la bordul telescopului Herschel - două camere, Pacs şi Spire, şi spectrometrul Hifi - folosesc radiaţia infraroşie îndepărtată şi submilimetrică pentru a detecta corpurile cereşti cele mai reci, care degajă puţină energie. Frigul este indispensabil pentru ca măsurătorile telescopului să nu fie perturbate. Instrumentele au fost plasate în heliu, la o temperatură apropiată de zero absolut (-271° C). Lansat pe 14 mai 2009, Herschel are în interiorul său o capsulă umplută cu peste 2.300 de litri de heliu lichid, care se evaporă progresiv.


SUA domină Top 100 al universităţilor din lume

Nu mai puţin de 43 de instituţii de învăţămant superior americane sunt considerate de cea mai bună reputaţie n în top se mai află nouă universităţi britanice, şase olandeze, cinci franceze şi tot cinci australiene n China, Coreea de Sud şi Singapore sunt de asemenea prezente alături de Turcia, Rusia şi Israel

Clasamentul universităţilor cu cea mai bună reputaţie din lume este dominat de instituţiile din Statele Unite ale Americii. Top 100 cele mai puternice branduri universitare la nivel global este realizat anual de Times Higher Education, iar clasamentul din 2013 are pe primele poziţii Universităţile Harvard, Massachusetts Institute of Technology - MIT (SUA) şi Cambridge (Marea Britanie), urmate de Oxford (UK) şi Berkeley (California). Romania nu are nicio universitate în acest top.
Clasamentul "Times Higher Education World Reputation Rankings" este realizat anual de publicaţia britanică Times şi se bazează pe cel mai mare sondaj de opinie efectuat doar pe bază de invitaţie şi doar în cadrul mediului universitar. Rezultatul este top 100 al celor mai puternice branduri universitare la nivel global.
Universităţile din Statele Unite ale Americii sunt cel mai bine plasate în lume în ceea ce priveşte reputaţia, avand în vedere că, din primele 50 de poziţii ale acestui top, 28 sunt ocupate de instituţii americane (în top 100 sunt 43 de universităţi americane).
Tot în primele cincizeci de poziţii (poziţia cincizeci fiind ocupată de două universităţi) sunt şapte universităţi din Marea Britanie, câte trei din Canada şi Australia, câte două din Japonia (Universitatea din Tokyo - prima care "sparge", de pe locul 9, dominaţia americano-britanică - şi cea din Kyoto) şi China, dar şi universităţi din Singapore, Elveţia (Institutul de Tehnologie din Zürich ), Hong Kong, Germania (Universitatea din München "Ludwig-Maximilians"), Coreea de Sud sau Federaţia Rusă (Lomonosov Moscova).
Următoarele patruzeci de poziţii sunt ocupate de 17 universităţi americane, şase din Olanda, cinci din Franţa, câte trei din Germania, Japonia , Hong Kong şi Australia, câte una din Israel, Belgia, Elveţia, Turcia, Taiwan, Suedia, Marea Britanie, Corea, Brazilia şi Singapore.

Răpire ca-n filme în Bulgaria

fiica în vârstă de zece ani a "regelui cocainei" a fost răpită de necunoscuţi care nu s-au sfiit să-l împuşte pe şofer chiar sub ochii fetiţei

Fiica în vârstă de zece ani a lui Evelin Banev, presupusul şef al unei reţele de trafic de cocaină din America de Sud către Europa, a fost răpită ieri dimineaţă la Sofia. Trei bărbaţi mascaţi au atacat cu focuri de armă, la Boiana, suburbie de lux din Sofia, maşina care transporta copilul la şcoală. şoferul a fost spitalizat şi prezintă două răni, potrivit poliţiei din Sofia.
Răpirea fetei este primul caz de acest fel din Bulgaria din 2009, după o serie de 14 de răpiri întrerupte de anihilarea unei reţele de zece persoane. Răpirea fetei celui supranumit "regele cocainei" reprezintă primul caz de răpire a unui copil atât de mic, în Bulgaria.
În vârstă de 47 de ani şi supranumit "Brendo", Evelin Banev a fost condamnat la Sofia, la 15 februarie, la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru spălarea a aproximativ 11,86 milioane de euro (aproape 22 de milioane de leva). Banev a fost transferat în Italia pentru a fi judecat, în luna martie, sub acuzaţia de import de droguri din America de Sud, în numele mafiei calabreze N'drangheta.
Alături de cinci alţi membri ai unei grupării de crimă organizată, Banev ar fi participat la o reţea internaţională care a asigurat transferul ilegal a peste 40 de tone de droguri din America de Sud către Europa, între 2004 şi 2007, potrivit Ministerului bulgar de Interne.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.