Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Proprietarii de computere şi telefoane mobile, ameninţaţi de taxa radio-TV

Ziarul de Vrancea
4 mar 2013 608 vizualizări
Măsura a început să fie aplicată în Suedia n alte ţări precum Finlanda au preferat să introducă un impozit calculat în funcţie de venituri

Administraţia însărcinată cu colectarea taxei radio-TV în Suedia (Radiotjänst) a anunţat, ieri, că a început să solicite şi deţinătorilor de computere şi telefoane mobile să plătească acest abonament. Radiotjänst a început, săptămâna trecută, să ceară plata acestei taxe anuale de 2.076 de coroane (248 de euro) de la deţinătorii de computere şi telefoane mobile, pentru că aceştia pot accesa programele televiziunii publice şi radioului public din Suedia şi prin internet, a declarat pentru AFP directorul administraţiei, Carl-Gustav Johansson.
Mai mulţi contribuabili conştiincioşi, care nu deţineau televizoare, au contactat deja Radiotjänst pentru a plăti această taxă, după ce au auzit de ea din presa locală. Johansson a mai spus că în primele nouă săptămâni ale acestui an, taxa a fost plătită şi de proprietarii a 12.600 de case care până acum nu au plătit acest abonament. Astfel, gospodăriile care au plătit această taxă sunt de aproape şase ori mai multe decât cele care au plătit abonamentul radio-TV în aceeaşi perioadă din 2012.
Televiziunea comercială suedeză TV4 a început anul trecut să îşi transmită programele şi pe internet, în baza unui abonament. SVT, televiziunea publică suedeză, a început să facă acelaşi lucru anul acesta, însă în mod gratuit. Suma strânsă din taxa radio-TV se ridică la circa 7,3 miliarde de coroane suedeze (871 de milioane de euro) pe an, fondurile fiind folosite pentru finanţarea grupurilor SVT (televiziune), SR (radio) şi UR (radio şi televiziune).
În 2006, ministrul Culturii, Cecilia Stegö Chilo, a fost nevoită să demisioneze după ce a fost făcută publică informaţia că aceasta nu şi-a plătit, timp de 16 ani, taxa radio-TV.
Începând din acest an, Finlanda a înlocuit taxa ra
Pe de altă parte, în România, în prezent, valoarea taxei TV este de 4 lei/ familie lunar, în timp ce valoarea taxei radio este de 2,5 lei/ familie pe lună.

Pentru Germania, Berlusconi şi Grillo nu sunt clovni

Şeful diplomaţiei germane şi-a exprimat duminică îngrijorarea faţă de prejudiciile cauzate "imaginii bune" a Germaniei în Europa de declaraţiile liderului opoziţiei social-democrate germane Peer Steinbrück, care i-a calificat drept "clowni" pe Silvio Berlusconi şi Beppe Grillo. Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a cerut, într-un comunicat, să nu fie pătată "buna imagine a Germaniei în Europa (...) prin remarci depreciative (făcute) doar cu scopul de a marca un punct în materie de politică internă". "Ar trebui să ne respectăm reciproc (ca europeni), în cazul în care noi, germanii, vrem să negociem cu succes în Europa", a adăugat Westerwelle. Steinbrück declarase marţea trecută că Beppe Grillo este "un adevărat clown de profesie, care nu are nimic împotrivă să fie desemnat ca atare", iar Berlusconi este "un clown cu o notă specială de testosteron", referindu-se la scandalurile sexuale care l-au afectat pe fostul premier. După aceste declaraţii, preşedintele italian Giorgio Napolitano, aflat într-o vizită oficială în Germania, a anulat o întâlnire prevăzută pentru maine cu Steinbrück.

Unsprezece copii au murit într-un accident rutier în India

Un autobuz şcolar s-a ciocnit ieri cu un camion care transporta cărămizi, provocând moartea a unsprezece copii, în nord-vestul Indiei. Şapte copii au decedat la locul accidentului de la Jaheer, un sat din Punjab, în timp ce alţi patru şi-au pierdut viaţa la spital, a precizat agenţia de presă Trust of India, citând un oficial local. Autobozul transporta aproximativ 30 de copii. Cel puţin 110.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în 2011 pe străzile din India în accidente rutiere, ca urmare a stării critice a infrastructurii şi a condusului periculos, a explicat poliţia. În ţara vecină Nepal, şi aceasta cunoscută pentru rata crescută a mortalităţii rutiere, cel puţin 15 persoane au decedat şi alte 25 au fost rănite duminică, în timp ce un autocar, care se întorcea de la o nuntă, a ieşit de pe carosabil pe un drum de munte. Vehiculul a plonjat 250 de metri într-o prăpastie, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Hollande pierde teren

Peste două treimi dintre francezi (68 la sută) şi aproape jumătate (44 la sută) dintre alegătorii care l-au votat pe François Hollande în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 2012 se declară dezamăgiţi de el, potrivit unui sondaj BVA publicat în Le Parisien. La întrebarea "De la alegerea sa în mai 2012, aţi spune că François Hollande v-a dezamăgit?", 68 la sută dintre francezii intervievaţi au răspuns afirmativ, 31 la sută negativ, în timp ce 1 la sută nu s-au pronunţat. Printre francezii de toate orientările care au votat cu François Hollande în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2012, 44 la sută se declară în prezent dezamăgiţi de şeful statului, în timp ce 55 la sută sunt mulţumiţi, iar 1 la sută nu se pronunţă. În plus, majoritatea francezilor susţin că nu cred că preşedintele îşi va respecta angajamentul privind deficitul de 3 la sută, inversiunea curbei şomajului şi acela de a nu creşte impozitele pentru cei vulnerabili şi clasele medii. Aceasta nici în 2013, nici la sfârşitul cincinalului său. Chiar simpatizanţii de stânga, care apreciază că preşedintele îşi va respecta obiectivele, nu cred că acest lucru se va întâmpla în 2013.

Avalanşă mortală în sudul Siberiei

Căutările continuau ieri în munţii din republica rusă Tuva, din sudul Siberiei, unde şase adolescenţi sunt daţi dispăruţi după ce au fost surprinşi în ajun de o avalanşă, au anunţat agenţiile de presă ruse. Şapte tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, se aflau la schi duminică în munţii Ak-Bachtyg şi doar unul dintre ei a reuşit să scape de avalanşă. Operaţiunile de căutare vor fi reluate în această dimineaţă. "Prezenţa persoanelor pe vârful muntelui ar fi putut declanşa avalanşa", a declarat pentru Ria Novosti un responsabil al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă din Tuva, regiune la graniţa Rusiei cu Mongolia.

Sărăcia şi corupţia dau în clocot în Bulgaria

n un protestatar care şi-a dat foc în centrul Varnei a decedat la spital

Un bărbat de 36 de ani care şi-a dat foc la 20 februarie, la Varna (estul Bulgariei), devenind un simbol al protestelor împotriva corupţiei în Bulgaria, a decedat duminică seara, a anunţat spitalul din Varna. Decesul lui Plamen Goranov a fost dezvăluit abia ieri, a doua zi după marşul a peste zeci de mii de protestatari, atât la Varna cât şi în restul ţării, pentru a protesta împotriva corupţiei şi sărăciei.
Plamen Goranov, artist al cărui prenume înseamnă "flacără", a încercat să-şi dea foc la 20 februarie, în faţa primăriei din Varna, după care a fost spitalizat, cu arsuri de peste 80% din suprafaţa corpului. El purta o banderolă prin care cerea demisia primarului conservator Kiril Yordanov, în funcţie de 14 ani. În aceeaşi zi, premierul conservator Boiko Borissov şi-a prezentat demisia din fruntea guvernului.
Principalul port bulgar la Marea Neagră, Varna este oraşul unde proteste de amploare împotriva corupţiei şi sărăciei au început în urmă cu trei săptămâni şi unde acestea au fost cele mai ample. Duminică, peste 20.000 de protestatari au cerut demisia primarului, căruia îi reproşează că se află la degetul mic al unui grup economic, care "domneşte" şi "distruge întreprinderile mici şi mijlocii". Protestatarii au lipit autocolante cu o flacără, făcând aluzie la Plamen.
Alţi doi cetăţeni bulgari, disperaţi din cauza sărăciei, au încercat să-şi dea foc la 18 şi 26 februarie. Primul, în vârstă de 26 de ani a decedat, în timp ce al doilea, în vârstă de 53 de ani, tatăl a cinci copii, este în stare foarte gravă.
Protestatarii din Sofia au ridicat corturi în jurul Parlamentului. Ei au cerut mai ales amendamente în legislaţia care garantează acces gratuit la mass-media publică în campania electorală şi alegeri legislative cu scrutin majoritar, în timp ce Parlamentul este în prezent ales cu sistem de vot proporţional. Unii dintre ei au mers până acolo încât să ceară o nouă constituţie. Parlamentul este aşteptat să fie dizolvat la mijlocul lunii martie, în vederea alegerilor anticipate din 12 mai.

Cea mai caniculară vară din istoria Australiei

n temperaturile au depăşit 45 de grade în marile oraşe

Australia a cunoscut cea mai caldă vară din istoria sa, iar mercurul termometrului ar continua să urce pe viitor, a avertizat ieri directorul Comisiei guvernamentale pentru climat. La 7 ianuarie, Australia a înregistrat cea mai călduroasă zi, temperatura medie naţională ajungând la 40,3 grade Celsius la mijlocul verii 2012-2013 (decembrie-februarie).
Un număr de 44 de staţii de măsurare au înregistrat valori istorice. La Sydney, cel mai mare oraş al insulei, termometrul a atins 45,8 grade Celsius la 18 ianuarie, cu 0,5 grade Celsius în plus faţă de precedentul record din ianuarie 1939.
Potrivit raportului comisiei, timp de aproximativ un secol de măsurători, numai 21 de zile au cunoscut o temperatură medie de peste 39 de grade, între care opt în această vară. "Vara australiană din sezonul 2012-2013 a fost marcată de condiţii meteo extreme în cea mai mare parte a teritoriului, de valuri de căldură record, incendii majore, ploi torenţiale şi inundaţii devastatoare", subliniază raportul.
Cea mai înaltă temperatură înregistrată în Australia datează din 1960. În oraşul Oodnadatta, din statul Australia de Sud, termometrul a urcat până la 50,7 grade Celsius.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.