Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Panică într-o suburbie a oraşului Tampa, Florida: L-a înghiţit pămantul, cu dormitor cu tot

Ziarul de Vrancea
3 mar 2013 1172 vizualizări
Solul s-a surpat brusc, totul dispărand într-o groapă enormă.Fenomenul cauzat de eroziune este prezent şi în România

O casă din Florida înghiţită parţial de o surpare bruscă a terenului pe care era construită urmează să fie demolată - au decis autorităţile locale, după un incident tragic petrecut în noaptea de joi spre vineri. Din cei şase locatari, cinci au apucat să se salveze; celălalt a dispărut în hăul căscat sub camera în care se afla. Autorităţile au renunţat să îl mai caute, considerand că şansele de supravieţuire ale lui Jeff Bush (36 de ani) sunt nule. Municipalitatea oraşului Tampa, în suburbiile căruia a avut loc ciudatul fenomen, a avertizat că gaura masivă, care măsura ieri aproximativ 7 metri lăţime şi 18-20 de metri adancime, se măreşte şi că ce a mai rămas din imobil s-ar putea prăbuşi în orice moment. Demolarea casei ar putea dura câteva zile, notează CNN, pentru că muncitorii au de-a face cu o "prăpastie foarte neobişnuită" - adâncă, largă şi cu margini instabile.
Coşmarul familiei Bush s-a petrecut joi seara tarziu, cand cei din casă se pregăteau să meargă la culcare. Liniştea a fost spulberată de un zgomot asurzitor. "Am fugit spre dormitorul fratelui meu, pentru că l-am auzit ţipând", a povestit Jeremy Bush la CNN. "Totul dispăruse, mobila din cameră, televizorul, şi fratele meu odată cu acestea", a relatat el. Jeremy Bush a încercat să-şi recupereze fratele, coborand chiar cu o lopată şi săpand pe fundul gropii, pană cand echipele de salvare au venit şi l-au scos de acolo, pentru că o nouă surpare se putea produce oricand.
Fenomenul a afectat şi imobilul situat vizavi de casa familiei Bush. Sambătă dimineaţă, locatarii acestuia au primit un răgaz de doar 30 de minute pentru a-şi lua lucrurile de strictă necesitate şi a părăsi casa.

Ultimul caz de amploare s-a petrecut cu aproape trei ani în urmă, în capitala statului centro-american Guatemala, după trecerea unei furtuni tropicale.

Aceste gropi numite doline sunt des întalnite în zonă, precizează Departamentul de Protecţie a Mediului din Florida. Practic, întreg statul din sud-estul SUA este aşezat pe un strat de roci compuse în special din calcar, puţin rezistente la eroziune. Uneori se întamplă ca apele din subteran să macine acest strat, care la un moment dat se surpă sub propria greutate, trăgand în adancuri tot ceea ce se deasupra sa. Aşa se explică forma rotundă pe care o au aceste gropi.

Foste saline, acum inundate, au făcut prăpăd în unele localităţi româneşti

În România, situaţii similare s-au putut vedea în zone unde galeriile inundate ale unor foste saline au început să se surpe, antrenand prăbuşiri ale solului. Ultima a avut loc la Ocna Mureş (jud. Alba), în decembrie 2010, cand un întreg supermarket a fost înghiţit de o groapă adancă de caţiva metri, umplută parţial cu apă, iar mai multe clădiri din localitate au suferit avarii importante. În timp suprafaţa "craterului" s-a mărit, depăşind un hectar. „Ştiam în 1989 că este foarte posibil să se întâmple un asemenea dezastru. După 1990  nu s-a mai dat interes foarte mare activităţii de cercetare şi stabilizare a zonei. Era inevitabil să se întâmple astfel. Apa din adâncime a urcat cu presiune foarte mare şi a antrenat surparea pământului”, au explicat la acel moment geologii sosiţi la faţa locului. Fenomenul a afectat cu un an înainte şi localitatea valceană Ocnele Mari, mai multe case fiind distruse iar proprietarii acestora nevoiţi să mute în alte zone, mai sigure.

Comisie de studiu a imigraţiei din România în Parlamentul britanic

O anchetă parlamentară va fi lansată de urgenţă în Marea Britanie în legătură cu imigraţia provenind din Bulgaria şi România, în contextul predicţiilor potrivit cărora zeci de mii de persoane vor veni în regat din cele două ţări în următorii cinci ani, scrie în ediţia sa de ieri cotidianul britanic The Telegraph. Grupul parlamentar privind reforma Uniunii Europene, format din deputaţi de la toate partidele, vor demara "rapid" ancheta având drept scop de a se ajunge la formularea unor "recomandări specifice pentru miniştrii care au ajuns sub tirul criticilor pentru că n-au făcut cunoscute predicţiile oficiale referitoare la numărul de imigranţi. În contextul alegerilor, tema imigraţiei este una dintre principalele subiecte de campanie electorale din regat, iar partidele antiimigraţie par a fi pe val. Migration Watch UK, una din organizaţiile care vor fi audiate de către deputaţi, a avertizat că 250.000 de persoane provenind din Bulgaria şi România vor sosi în Marea Britanie până în 2019. Restricţiile impuse muncitorilor din Bulgaria şi România urmează să fie ridicate la sfârşitul acestui an. Potrivit publicaţiei, funcţionarii au făcut estimări referitoare la numărul imigranţilor, dar miniştrii nu sunt dispuşi să le publice, deoarece acestea arată că un număr relativ mic de persoane vor sosi în regat.

Fetiţă de 3 ani salvată de căţel de la îngheţ

Un caine de mici dimensiuni a salvat viaţa unei fetiţe de trei ani dispărute dintr-un sat din Polonia. Fetiţa a fost nevoită să îşi petreacă noaptea afară, la temperaturi de -5 grade Celsius, iar animalul de companie i-a ţinut de cald, a anunţat ieri radioul local Vesti FM. Julia a disparut vineri, împreună cu animalul de companie, din satul Pierzwin (provincia Lubusz) din vestul Poloniei. Fetiţa a fost găsită sambătă dimineaţă, într-o zona mlăştinoasă din apropierea satului, cu cainele alături. Fetiţa pare să fi suferit degerături, însă, potrivit medicilor, starea ei de sănătate este bună. Pompierii care au găsit-o au povestit ulterior că animalul a încălzit-o de-a lungul nopţii. Peste 250 de pompieri, poliţişti, angajaţi ai serviciilor de salvare şi localnici au căutat fetiţa în noaptea de vineri spre sambătă. Pentru căutari s-au folosit, de asemenea, un elicopter de poliţie dotat cu camere în infraroşu şi şase caini de urmărire.

Bulgarii au ieşit din nou în stradă

Zeci de mii de bulgari au manifestat ieri în aproximativ zece oraşe împotriva corupţiei şi a sărăciei, cerând înlocuirea elitei politice cu noi reprezentanţi ai cetăţenilor. La Sofia, peste 7.000 de manifestanţi, potrivit unei estimări a AFP, purtau bannere pe care se putea citi: "Mafioţii la închisoare" sau "Ei sunt mulţi, sunt bogaţi, sunt insolenţi, dar nu vor mai rezista". La Varna (est), aproximativ 20.000 de manifestanţi au cerut demisia primarului Kiril Iordanov căruia îi reproşează că se supune unui grup economic dominant care "a distrus întreprindele mici şi mijlocii", potrivit televiziunii publice BNT. Manifestaţii au fost organizate şi în al doilea oraş ca mărime din Bulgaria, Plovdiv (sud), la Ruse (nord) şi Blagoevgrad (sud-vest), acestea coincizând cu Ziua Naţională a Bulgariei.

Victimele luării de ostatici din Algeria au fost răzbunate

Şeful armatei Ciadului a anunţat sâmbătă la televiziunea de stat că trupele sale desfăşurate în nordul Mali l-au ucis pe Moktar Belmoktar, terorist internaţional responsabil pentru atacul asupra unei instalaţii de exploatare a gazelor în Algeria, soldat cu moartea a zeci de străini, între care şi doi români. Armata franceză, care conduce o ofensivă în nordul Mali, a declarat că nu poate confirma informaţia. Şeful Statului Major al armatei, generalul Zakaria Ngobongue, a citit un comunicat afirmând că soldaţi din Ciad au distrus sâmbătă o bază jihadistă în munţii Adrar şi Ifoghas din nordul Mali şi l-au ucis pe Belmoktar. Anunţul morţii lui Belmoktar intervine la o zi după ce preşedintele Ciadului a declarat că trupe din Ciad l-au ucis pe Abou Zeid, celălalt principal comandant al-Qaida în regiune, o informaţie pe care francezii de asemenea nu au putut-o confirma. Un grup de terorişti conduşi de Belmoktar a atacat în ianuarie un complex petrolier din sudul Algeriei, omorand 37 de ostatici. Cinci romani au fost luaţi prizonieri, iar doi dintre ei şi-au pierdut viaţa.

NASA invocă o eroare de computer pentru "tăcerea" lui Curiosity

Robotul american trimis pe Marte, Curiosity, nu mai efectuează experimente ştiinţifice până când nu se va rezolva o problemă survenită la unul din cele două calculatoare aflate la bord, a informat NASA pe site-ul său. Curiosity a fost pus în aşteptare săptămâna trecută, o manevră care permite reducerea activităţii robotului la minimum pentru a menţine sistemele sale informatice cât timp se soluţionează o problemă datorată unei disfuncţionalităţi a memoriei "flash", a explicat "Jet Propulsion Laboratory" (JPL), cu sediul la Pasadena (California), responsabilul misiunii. Ca majoritatea navetelor spaţiale, Curiosity are la bord computere de salvare care permit preluarea sarcinilor în caz de probleme la computerul principal. Curiosity rămâne în contact cu Pământul, a precizat JPL. Robotul cu şase roţi este cel mai sofisticat echipament trimis pe o altă planetă, având la bord zece instrumente ştiinţifice. El s-a plasat în craterul Gale, la 6 august. Obiectivul misiunii de doi ani este de a determina dacă viaţa microbiană a fost posibilă în trecut pe Planeta Roşie.

Cum s-a aflat cand a scris Homer "Iliada"

Folosirea unor metode aplicate în genetică pentru a afla când a fost scrisă o operă literară pare din start improbabilă. şi totuşi o echipă de cercetători americani a făcut acest lucru, scrie Huffington Post, preluat de Agerpres.

Evoluţionistul Mark Pagel şi echipa sa au vrut să ştie când a fost scrisă una din primele poveşti ale civilizaţiei noastre: "Iliada". În acest scop, au analizat evoluţia cuvintelor care alcătuiesc textul la fel cum biologii analizează genele. Studiul lor a fost publicat în revista Bioessays.
Oamenii de ştiinţă sunt de acord că opera lui Homer seamănă cu o culegere de întâmplări care circulau oral despre un pretins război al Troiei şi sunt de părere că se poate ca autorul să nu fi existat. Nu se cunoaşte nici data exactă când a fost scrisă "Iliada". Se consideră totuşi că opera, aşa cum o cunoaştem astăzi, a fost scrisă în secolul al VIII-lea î.e.n.
Prin urmare, cercetătorii au plecat de la principiul că războiul din Troia a avut loc şi au încercat să afle când a fost scris textul "Iliadei". "Limbajul evoluează la fel ca genele", a afirmat Mark Pagel în Inside Science. Observându-i evoluţia, se poate reveni în timp şi data un text.
Pentru a ajunge la un rezultat, cercetătorii au recurs la un mijloc numit lista Swadesh, o bază de date alcătuită din cuvinte adunate în anii 1940-1950 de lingvistul Morris Swadesh. Aceasta conţine 200 de concepte care au câte un echivalent în fiecare limbă şi cultură, cuvinte care denumesc părţi ale corpului, culori sau raporturi umane, cum ar "mamă" şi "tată". În "Iliada" se regăsesc 173 de astfel de elemente.
După ce le-au identificat, cercetătorii au comparat utilizarea lor în două limbi: hitita, limba vorbită de un popor contemporan cu epoca în care a avut loc războiul din Troia, şi greaca modernă. Au comparat apoi cei 173 de termeni în hitită, limbajul homeric şi greaca modernă, studiind în paralel şi istoria genetică a omenirii şi decodarea genomului uman pentru a vedea cum şi când se alterează în timp anumite gene.
Cercetătorii consideră astfel că "Iliada" a fost scrisă în 752 î.e.n., plus sau minus 50 de ani, dată care coincide cu celelalte ipoteze lansate până acum.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.