Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Lipsa somnului pune la încercare ADN-ul uman

Ziarul de Vrancea
1 mar 2013 521 vizualizări
Oboseala perturbă funcţionarea a sute de gene, arată concluziile unui studiu publicat în SUA

Lipsa somnului perturbă funcţionarea a sute de gene legate de inflamare, sistemul imunitar şi răspunsul organismului la stres, potrivit unui studiu publicat în SUA. Alte cercetări au relevat faptul că dormitul insuficient ar putea avea legătură cu obezitatea, maladiile cardiace şi carenţele cognitive, dar mecanismul molecular rămâne de neînţeles, au estimat autorii acestor ultime lucrări apărute în Procesele-verbale ale Academiei Americane de Ştiinţe (PNAS), datate din 25 februarie până la 1 martie.
Pentru acest studiu, cercetătorii, îndeosebi Carla Moeller-Levet, de la Facultatea de Ştiinţe Medicale a Universităţii Surrey din Marea Britanie, au recrutat 26 de voluntari. Ei au trebuit să doarmă mai puţin de şase ore pe noapte timp de o săptămână şi peste nouă ore pe noapte în săptămâna care a urmat. Pentru un adult, o noapte normală de somn este de şapte-opt ore.
După fiecare din cele două săptămâni au fost prelevate eşantioane de sânge de la fiecare dintre participanţi. Analiza acidului ribonucleic (ARN), o moleculă foarte apropiată chimic de ADN, a relevat efectele lipsei de somn asupra funcţionării a 711 gene la subiecţii studiului. Printre altele, numărul de gene, a căror activitate este normală maximum pe toată durata zilei, s-a redus de la 1.855 la 1.481 şi amplitudinea expresiei altor gene a scăzut. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că numărul total al genelor afectate de lipsa de somn era de şapte ori mai mare după o săptămână cu nopţi foarte scurte

Prima zi fără griji pentru fostul papă

Benedict al XVI-lea este liniştit şi destins, iar în dimineaţa de vineri a oficiat o primă slujbă în capela din Castelul Gandolfo, vila în care locuieşte, începând de joi seara, de când a renunţat la pontificat. Conform informaţiilor furnizate presei de purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, Papa emerit intenţionează să-şi dedice timpul rugăciunilor, meditaţiei, lecturilor, muzicii şi plimbărilor prin grădinile reşedinţei de vară a suveranilor pontifi, unde va locui în următoarele două luni. Totodată, Benedict al XVI-lea va citi miile de mesaje primite în ultimele zile de la credincioşi.

Ginere regal şomer, cu probleme la plata ratelor

Ginerele regilor Spaniei, Ińaki Urdangarín, căsătorit cu infanta Cristina, nu a putut plăti de şase luni ipoteca palatului din Barcelona - peste 50.000 de euro - după cum a confirmat pentru presa spaniolă avocatul acestuia, Mario Pascual Vives. El Pais şi ABC consemnează vineri că acesta din urmă a mai spus că Urdangarín îşi caută în permanenţă de lucru, relatează Agerpres. "Cum nu are de lucru, este complicat" să facă faţă ratelor lunare ale ipotecii, a precizat Pascual Vives, fără să confirme dacă ducele de Palma nu mai are decât 80.000 de euro în cont, aşa cum se vehiculează. "Avem încredere că va reuşi să plătească", a mai spus avocatul lui Urdangarín, adăugând că nu se va ajunge la evacuare din cauza neplăţii ipotecii. Casa din cartierul Pedralbes din Barcelona a fost cumpărat de Ińaki Urdangarin şi soţia lui, infanta Cristina, în 2004. Cuplul a plătit 5,8 milioane de euro pentru palatul de peste 600 de metri pătraţi, distribuiţi pe trei etaje şi clădit pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi, într-o zonă privilegiată şi izolată a oraşului. În luna ianuarie, când judecătorul care cercetează cazul Noos, în care ducele de Palma este inculpat pentru deturnare de fonduri, a decis punerea sub embargou a proprietăţilor acestuia întrucât nu a putut plăti cauţiunea de 8,1 milioane de euro, Ińaki Urdangarin a inclus jumătatea pe care o deţine din acest palat, pe lista proprietăţilor sale, alături de jumătate din acţiunile pe care le are la o fundaţie creată alături de soţia lui.

Populaţia săracă a planetei, în creştere susţinută

Aproximativ un miliard de persoane vor trăi sub pragul sărăciei extreme în 2015 în pofida eforturilor depuse de ţări pentru a eradica acest flagel, potrivit unor date ale Băncii Mondiale şi ONU date publicităţii recent la Bogota, cu prilejul Conferinţei de evaluare a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, potrivit EFE. Această estimare revizuieşte în creştere aprecierea făcută de Banca Mondială în 2011, potrivit căreia 883 de milioane de persoane vor trăi cu mai puţin de 1,25 dolari pe zi în 2015.


Premierul turc, muştruluit pentru o declaraţie

el a fost criticat de mai mulţi lideri politici după ce a asimilat sionismul unei crime împotriva umanităţii

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a fost criticat dur, vineri, atât de către secretarul general al ONU Ban Ki-moon, cât şi de către Washington, deoarece a asimilat sionismul cu o "crimă împotriva umanităţii", în timpul unui discurs pronunţat miercuri la Viena. "Ca şi în cazul sionismului, antisemitismului şi fascismului, în prezent devine inevitabil să consideri islamofobia drept o crimă împotriva umanităţii", a declarat Erdogan în faţa participanţilor la al cincilea Forum ONU pentru promovarea dialogului între religii şi popoare (UNAOC). Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, care a fost prezent miercuri la reuniunea de la Viena, a respins vineri comentariile şefului Guvernului turc, calificându-le "ofensatoare şi false". "Secretarul general a ascultat discursul premierului într-o versiune tradusă. Dacă aceste comentarii cu privire la sionism au fost traduse corect, atunci nu sunt doar false, ci contrazic, de asemenea, principiile care au fondat Alianţa civilizaţiilor", a apreciat purtătorul de cuvânt.
La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat nemulţumirea faţă de aceste afirmaţii. "Este o declaraţie sumbră şi înşelătoare, de un tip pe care îl credeam dispărut în lume", a declarat Netanyahu, citat într-un comunicat difuzat joi de către serviciile sale.
Casa Albă a denunţat comentariile lui Erdogan, cu câteva ore înainte de vizita, vineri, a secretarului de Stat american John Kerry la Ankara. Ulterior, acesta din urmă a denunţat discursul "controversat" al premierului turc.
Afirmaţiile lui Erdogan intervin în timp ce relaţiile dintre Turcia şi Israel s-au răcit în urma asaltului unui comando israelian, în 2010, împotriva unei nave cu ajutor umanitar la bord ce se îndrepta către Fâşia Gaza, o acţiune care s-a soldat cu moartea a nouă cetăţeni turci.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.