Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cum văd nemţii rezultatele alegerilor din Italia:„Pizza quattro stagnazioni”

Ziarul de Vrancea
27 feb 2013 647 vizualizări
Jocul de cuvinte făcut de revista Bild se referă la problemele economice cu care riscă să se confrunte din nou a treia economie din Uniunea Europeană, după alegerile parlamentare încheiate cu un scor indecis

Ziarul german Bild a prezentat o imagine foarte sugestivă a rezultatelor scrutinului de duminică din Italia: o pizza tăiată în patru felii inegale, atribuite lui Bersani (liderul coaliţiei de centru-stanga), Berlusconi (dreapta), populistului Beppe Grillo şi actualului premier Monti. "Aceste alegeri nu sunt pe gustul nostru”, menţionează supratitlul, în timp ce subtitlul precizează: "o remiză de plâns". Jurnalistul Nikolaus Blome scrie că "soarta Italia se află în mâinile a doi clovni: primul este un bătrân cu faţa umflată ca un balon, dar încă suficient de puternic ca să poată bloca orice lege sensibilă. Celălalt este un clovn mai tanăr al cărui unic punct din programul său politic este «Nu, tuturor!»". „Pană acum caţiva ani - adaugă comentatorul Bild - restul Europei se amuza la tumbele electorale italiene, precum la gesturile cimpanzeilor de la grădina zoologică. Astăzi însă suntem cu toţii în aceeaşi barcă, vâslind din greu împotriva crizei, iar unul dintre cei aflaţi la bord tocmai a făcut o gaură în barcă, doar pentru că s-a trezit că are în mană un ciocan."
În urma scrutinului, coaliţia de stanga a lui Pier Luigi Bersani a acumulat puţin peste 30% din voturi, iar cea de centru-dreapta condusă de Silvio Berlusconi - puţin sub 30%.

Beppe Grillo arata

Mişcarea 5 Stele, condusă de Beppe Grillo, a obţinut neaşteptat de mult, 25%, în vreme ce premierul Mario Monti, succesorul lui Berlusconi la şefia Guvernului, are mai puţin de 10%. Populistul Grillo a anunţat că formaţiunea sa nu va face parte din nici o alianţă de guvernare, iar Berlusconi s-a oferit să intre în coaliţie cu stanga, ceea ce Bersani nu acceptă. Aşadar, impasul este total, pentru că nu se întrevede nici o majoritate.

Ratingul Italiei este deja ameninţat

Ratingul suveran al Italiei ar putea fi revizuit în scădere deoarece ţara se confruntă cu riscul unui blocaj politic, după ce alegerile generale nu au reuşit să desemneze un câştigător clar, a avertizat ieri agenţia de evaluare financiară Moody's. "Vom lua în considerare o retrogradare a ratingului datoriei guvernamentale italiene în eventualitatea deteriorării suplimentare a perspectivelor economice ale ţării sau a dificultăţilor în implementarea reformelor", se arată în raportul Moody's, citat de Agerpres.
Agenţia avertizează că "o deteriorare a condiţiilor de finanţare ca rezultat al turbulenţelor interne şi al şocurilor financiare provocate de criza datoriilor din zona euro va duce de asemenea la presiuni negative de rating". Costurile datoriei Italiei pe zece ani au crescut ieri cu peste o jumătate de punct procentual, la prima licitaţie pentru obligaţiuni guvernamentale pe termen lung de la alegerile legislative neconcludente desfăşurate duminică şi luni.
Ieri dimineaţă, randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene pe zece ani crescuseră la 4,83%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2012, după ce în ianuarie Trezoreria a plătit randamente de 4,17% pentru bonduri pe zece ani. Totuşi, randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene pe zece ani rămân sub nivelul psihologic de 5%. Trezoreria a reuşit să vândă bonduri de patru miliarde de euro.

Semne de astă-vară

În iulie 2012 Moody's a retrogradat ratingul datoriei guvernamentale italiene la "Baa2", citând riscul ca reformele structurale şi politicile fiscale adoptate de premierul Mario Monti să nu poată fi continuate. O altă agenţie de evaluare financiară, Standard & Poor's, a apreciat că rezultatul alegerilor nu va afecta imediat ratingul suveran al Italiei.
Italia se află într-un impas politic după rezultatul neconcludent al alegerilor legislative desfăşurate duminică şi luni, soldate fără un învingător clar, ameninţarea unei noi crize în ţara cu a treia economie din zona euro făcând să răsune numeroase semnale de alarmă în Europa.

Atac armat în cantina unei fabrici elveţiene

Trei persoane, printre care agresorul, au fost ucise şi şapte rănite în atacul armat produs, ieri dimineaţă, la o fabrică de prelucrare a lemnului a companiei Kronospan din localitatea elveţiană Menznau, cantonul Lucerna. Toate victimele sunt cetăţeni elveţieni şi, deocamdată, nu există informaţii privind mobilul atacului. Potrivit martorilor, atacul a avut loc la scurt timp după ora locală 9, în cantina fabricii, în momentul în care echipele care încep lucrul devreme se aflau în pauza de mic-dejun. Serviciile de urgenţă au ajuns imediat la locul dramei, iar importante forţe de poliţie au izolat perimetrul. Autorul atacului este un bărbat de 42 de ani, angajat al companiei de zece ani, care nu a deschis focul la întâmplare, a precizat ulterior şeful poliţiei locale. Potrivit directorului uzinei, autorul era un angajat "foarte calm", care "nu se făcea remarcat". Compania austriacă Kronospan este lider mondial în producţia de plăci aglomerate din lemn. Fabrica de la Menznau are câteva sute de angajaţi şi, potrivit cotidianului local Willisauerer Bote, anunţase o reducere a producţiei. Un alt incident armat s-a produs în Elveţia la începutul acestui an. La 2 ianuarie, un bărbat de 33 de ani a ucis trei femei şi a rănit doi bărbaţi în satul Daillon, cantonul Valais, trăgând zeci de focuri de armă pe străzile localităţii, înainte de a fi rănit de poliţie. Elveţia este a treia ţară din lume la numărul de arme deţinute de cetăţeni, după SUA şi Yemen.

Politica israeliană de colonizare, condamnată de UE

Uniunea Europeană condamnă colonizarea israeliană din Ierusalimul de Est ocupat şi anexat ce ameninţă, în opinia sa, o soluţionare cu două state - israelian şi palestinian - anunţă France Presse, citată de Agerpres. Într-un raport, şefii de misiuni ale UE în Ierusalimul de Est şi la Ramallah (Cisiordania) invită cele 27 de state membre "să împiedice tranzacţiile financiare, să le descurajeze şi să informeze în legătură cu consecinţele problematice ale acestora, inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile străine directe, în favoarea unor activităţi, infrastructuri şi servicii din colonii". Ei fac de asemenea apel la "asigurarea strictă a aplicării Acordului de asociere Israel-UE, mai ales pentru ca produsele fabricate în colonii nu beneficiază de tratamentul preferenţial" prevăzut de acest acord. Acest raport anual, al cărui conţinut a ajuns în posesia agenţiei franceze de presă, califică procesul de colonizare din Ierusalimul de Est ca fiind "cea mai mare ameninţare la adresa unei soluţii cu două state". "Dacă aplicarea actualei politici israeliene continuă, în special procesul de colonizare, perspectiva Ierusalimului drept viitoare capitală a două state - Israel şi Palestina - va deveni în principiu impracticabilă", avertizează şefii misiunii statelor membre UE la Ierusalim.

Jack Spintecătorul a reînviat la New York

Ucisă, tăiată în bucăţi şi aruncată în mijlocul unui morman de gunoi: acesta a fost sfarşitul Tanyei Byrd, 45 de ani, o femeie cu trei copii care locuia în cartierul new-yorkez Bronx. Poliţia a confirmat că trupul femeii a fost tăiat în mai multe bucăţi pe care asasinul le-a pus într-o geantă şi în trei saci, care au fost apoi aruncaţi la gunoi. Descoperirea macabră a fost făcută de un caine, al cărui stăpan a remarcat că ceea ce adulmeca patrupedul oprit langă grămada de gunoi era un picior de om. Alte bucăţi din corpul femeii au fost găsite în apropierea casei sale. Un martor a declarat că geanta a fost aruncată dintr-o maşină, marţi dimineaţă. Sora victimei, Cassandra McQueen, a declarat că o văzuse ultima oară pe Tanya Byrd cu doar o zi înainte, împreună cu fostul său iubit, "un om violent, care în trecut a ameninţat-o cu moartea". Femeia ucisă avea trei copii, dintre care unul minor, afectat de sindromul Down.

Bulgarii au abandonat proiectul noii centrale atomice pe Dunăre

Autorităţile nu mai au bani să continue construcţia începută cu peste 30 de ani în urmă la egală distanţă de Zimnicea şi Turnu Măgurele

Parlamentul bulgar a adoptat, ieri, o decizie prin care se renunţă definitiv la proiectul pentru construirea unei noi centrale nucleare în oraşul Belene, pe malul Dunării. În favoarea acestei decizii au votat 114 parlamentari din partidele de centru-dreapta GERB şi Alianţa Albastră, în timp ce 40 reprezentanţi ai partidului socialist de opoziţie au votat împotrivă. Socialiştii au declarat că decizia va fi anulată de următorul parlament care va fi ales după alegerile anticipate din primăvară. La sfârşitul lunii ianuarie, în Bulgaria a avut loc un referendum naţional cu privire la oportunitatea construirii unei noi centrale nucleare. Deşi 60,60% dintre votanţi au răspuns ''DA'' la întrebarea "Sunteţi de acord ca Bulgaria să-şi dezvolte industria nucleară prin construirea unei noi centrale nucleare?", rezultatul nu a fost validat din cauza prezenţei reduse.
Proiectul Belene există de aproape 32 de ani şi, potrivit datelor oficiale, Bulgaria a "îngropat" acolo cel puţin 1,5 miliarde de euro, relatează Agerpres. Totul a început la 20 martie 1981, când guvernul bulgar a luat decizia de începere a construcţiei la Belene. Oraşul de la Dunăre, în concurenţă cu alte şapte, a fost ales în ciuda dubiilor legate de riscul seismic din zonă, care până la urmă s-a dovedit că au subminat proiectul. Prima dată s-a turnat beton în anul 1987, iar după trei ani lucrările de construcţie au fost finalizate în proporţie de 40%, 80% din echipamente fiind livrate. În anul 1990, activiştii ecologişti au organizat proteste împotriva proiectului, iar în anul 1991 guvernul a fost nevoit să renunţe la el. Cu toate acestea, un an mai târziu primul reactor deja realizat a venit la Belene, unde a stat circa 15 ani până când ruşii au căzut de acord să-l ia înapoi pentru a-l instala la o centrală în Rusia.
În 2002, ideea de reluare a proiectului a fost lansată de guvernul de atunci, după Bulgaria a fost obligată să închidă două dintre reactoarele centralei de la Kozlodui. Însă lovitura de graţie a venit şapte ani mai tarziu din partea companiei germane RWE, care s-a retras din proiect. Neînţelegerile ulterioare cu partenerii ruşi asupra preţului au dus la renunţarea definitivă la proiect. Premierul demisionar în exerciţiu Boiko Borisov a evocat preţul drept motiv principal pentru oprirea proiectului, în jur de 10 miliarde de euro, ceea ce Bulgaria nu-şi poate permite.

Amsterdam: restricţii în industria sexului

varsta minimă a prostituatelor creşte de la 18 la 21 de ani, iar bordelurile vor fi închise dimineaţa

Oraşul Amsterdam intenţionează să ridice vârsta minimă pentru prostituate de la 18 la 21 de ani şi să forţeze bordelurile să închidă la primele ore ale dimineţii. Primarul Eberhard van der Laan a spus că această măsură intervine în urma unei decizii de luptă împotriva criminalităţii în faimosul Cartier al Felinarelor Roşii şi pentru a-i proteja de abuzuri pe lucrătorii din industria sexului, cea mai mare parte femei.
Potrivit estimărilor oraşului, în Amsterdam sunt circa 8.000 de lucrători sexuali profesionişti, iar jumătate dintre ei operează în spatele ferestrelor cu perdele roşii de catifea şi lămpi de culoare roşie. Van der Laan a mai declarat că sub noul regim, toate ferestrele vor fi închise de la 4 la 9 dimineaţă.
Prostituţia a fost legalizată în Olanda în 2000. Ea a fost tolerată la Amsterdam încă din anii 1600, când comerţul cu mirodenii l-a făcut unul dintre cele mai bogate oraşe port din lume. Dar oraşul a început să îşi înăsprească normele din 2006 şi a închis o treime din obloanele bordelurilor sale între 2007 şi 2009.
"Credem că situaţia este atât de gravă încât trebuie să acţionăm", a spus Van der Laan în faţa reporterilor. El a adăugat că prostituatele tinere sunt cele mai vulnerabile, deoarece de multe ori sunt exploatate de proxeneţi care le forţează să practice această meserie când împlinesc 18 ani. Prima prioritate a oraşului este de a nu le lăsa pe femei să fie împinse să se prostitueze şi a doua de a le ajuta pe cele care vor să renunţe la profesie, a mai spus el.
Toleranţa olandeză a prostituţiei a fost întotdeauna un subiect de dezbatere, iar după ce a fost legalizată, oficialii oraşului şi-au dat seama că acţiunea nu a servit la reducerea abuzurilor. Propunerea unei noi legi naţionale ar crea o bază de date de prostituate înregistrate, dar niciodată nu a fost adoptată de Parlament.
Oficialii olandezi studiază în prezent legea prostituţiei din Suedia ca un posibil model. Legea suedeză pedepseşte penal numai vizitarea prostituatelor dar nu şi pe prostituate, aminteşte AP.

Cea mai bătrană femeie din lume are 115 ani fără o săptămană

O japoneză care va împlini 115 ani săptămâna viitoare, fiică a unui producător de kimonouri, a fost recunoscută oficial ieri ca fiind cea mai vârstnică femeie din lume. Misao Okawa a afirmat că este "foarte fericită" să primească recunoaşterea şi certificatul din partea Guinness World Records. După o masă cu alimentul ei preferat, sushi de macrou, Okawa a aţipit în timp ce stătea într-un scaun cu rotile şi în apropiere se afla şi strănepotul Hibiki Okawa, care are numai 3 luni. Întrebată în legătură cu secretul longevităţii, Misao Okawa a afirmat că toţi oamenii trebuie să aibă grijă de sănătatea lor.
Recunoaşterea de către Guinness World Records a fost un cadou frumos pentru Okawa, care va aniversa 115 ani săptămâna viitoare. Potrivit Institutului de cercetări gerontologice, care verifică informaţiile legate de vârstă pentru Guinness, japoneza s-a născut pe 5 martie 1898. Okawa trăieşte acum într-un centru de îngrijire în Osaka.
Cel mai longeviv om din lume recunoscut de Guinness, Jiroemon Kimura (115 ani), trăieşte tot în Japonia, ţara cu cele mai multe persoane cu vârste de cel puţin 100 de ani - peste 51.000, dintre care peste 87% sunt femei, potrivit guvernului nipon.
Misao Okawa s-a căsătorit în 1919 cu Yukio, care a decedat însă la 36 de ani. Cuplul a avut trei copii - două fete şi un băiat, care are acum vârsta de 90 de ani. Okawa are patru nepoţi şi şase strănepoţi.În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.