Internațional

Ultimatum pentru premierul R.Moldova

Ziarul de Vrancea
25 feb 2013 505 vizualizări
Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, lider al Partidului Democrat, i-a cerut categoric premierului Vlad Filat să demisioneze, afirmând că, în caz contrar, formaţiunea pe care o conduce va iniţia demiterea guvernului.

Marian Lupu susţine că demisia lui Filat, care va fi urmată de demisia sa, este singura soluţie pentru începerea negocierilor în vederea reconstituirii alianţei de guvernare şi, respectiv, pentru depăşirea crizei politice. El a accentuat că în prezent nu există o majoritate parlamentară, iar guvernul şi Filat şi-ar fi pierdut credibilitatea, relatează Agerpres. Liderul democrat a declarat că, dacă Filat nu-şi va anunţa demisia într-un termen "foarte scurt", atunci fracţiunea sa va iniţia o moţiune de cenzură sau va susţine o iniţiativă în acest sens semnată de alţi deputaţi.
Ieri, deputatul neafiliat Mihai Godea a anunţat că iniţiază procedura de demitere a guvernului. Aceasta ar trebui să fie semnată de cel puţin o pătrime din deputaţi, iar pentru a fi adoptată are nevoie de votul majorităţii deputaţilor (51).
Filat şi Partidul Liberal Democrat, pe care îl conduce, nu au comentat pentru moment declaraţiile lui Marian Lupu. Joia trecută, Vlad Filat declara că demisia guvernului ar însemna provocarea de alegeri parlamentare anticipate.
Criza politică în Alianţa pentru Integrare Europeană a luat amploare după ce, la 13 februarie, Filat a anunţat că denunţă acordul de constituire a Alianţei, invocând că unul din liderii acesteia, democratul Vlad Plahotniuc ar încerca să supună controlului său personal instituţiile statului. Ulterior, PLDM şi opoziţia comunistă au votat pentru desfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte al parlamentului, deţinută de Plahotniuc. Între timp, Centrul Naţional Anticorupţie, condus de un apropiat al PDM, a anunţat iniţierea mai multor dosare în care sunt implicaţi miniştri apropiaţi lui Filat, iar şeful fiscului a fost arestat pentru corupţie şi abuz de putere. În presă au apărut şi înregistrări ale unor convorbiri telefonice în care Filat îi dădea indicaţii şefului fiscului.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.