Internațional

Sezonul atacurilor la bijuterii

Ziarul de Vrancea
20 feb 2013 615 vizualizări
La numai o zi după jaful de pe aeroportul din Bruxelles, hoţii au dat o nouă, de data aceasta la un magazin din capitala Franţei

Un magazin de bijuterii din Paris, Le Printemps, a fost jefuit marţi seara de doi indivizi înarmaţi, care au luat cu ei o pradă estimată între două şi trei milioane de euro, relatează France Presse, citând surse ale poliţiei şi apropiate anchetei. Doi bărbaţi înarmaţi cu pistoale au comis jaful în jurul orei locale 18:45 (17h45GMT) la unul din magazinele aparţinând celebrei companii de diamante De Beers. Au scos bijuterii din două vitrine şi au plecat pe uşa din dos. În timpul incidentului nu au fost trase focuri de armă şi nimeni nu a fost rănit. Se pare că hoţii nu aveau chipurile acoperite.
De Beers, care deţine magazinul jefuit, este unul dintre liderii mondiali în fabricarea şi vânzarea de diamante. La minele acestei corporaţii din Africa sunt produse aproximativ 40% din întreaga producţie de diamante la nivel mondial.
Potrivit unui studiu realizat de Observatorul naţional pentru criminalitate şi urmăriri penale din Franţa (ONDRP), dat publicităţii la începutul lunii februarie, jafurile de bijuterii au crescut cu 61% între 2009 şi 2011. Conform aceluiaşi studiu, au scăzut în schimb atacurile armate contra magazinelor, băncilor sau transporturilor de fonduri după 2009.
Jaful de la Paris survine atacului spectaculos de luni seara de pe aeroportul internaţional din Belgia, unde un grup de opt persoane înarmate cu puşti de asalt şi îmbrăcate în uniformă de poliţist au furat diamante în valoare de 35 milioane de euro, într-o operaţiune ce a durat cinci minute.

Marile jafuri din ultimii zece de ani

n februarie 2003. În preajma Zilei Îndrăgostiţilor, pietre preţioase în valoare de 100 de milioane de dolari au fost furate de la Anvers Diamond Center, acelaşi păgubit ca în cazul jafului de luni seară de pe aeroportul din Bruxelles. În 2003, hoţii au reuşit să treacă de toate barierele de securitate (încuietori în combinație hi-tech, senzori de căldură şi mişcare, uşi de oţel de 40 cm grosime). Ei au luat chiar şi înregistrările camerelor de securitate din clădire, ca să nu să fie identificaţi, dar au făcut o greşeală fatală: au lăsat în urma lor un sandviş pe jumătate mâncat, din care anchetatorii au reuşit să preleveze mostre de ADN. Hoţii au fost arestaţi după cateva luni, în cadrul unei anchete derulate în mai multe ţări. Bijuteriile nu au fost niciodată recuperate.

n martie 2007. Un bărbat a înlocuit armele cu bomboane şi alte mici atenţii, pregătindu-şi astfel jaful într-o manieră neortodoxă. Carlos Hector Flomenbaum (nu se ştie nici azi dacă acesta e numele său adevărat) a devenit un client frecvent la ABN AMRO Bank în Anvers. Personalul băncii l-a luat drept un comerciant de diamante plin de succes, el le-a caştigat încrederea, obţinand la un moment dat chiar o cheie de acces la seiful băncii. Individul nu a ratat ocazia, ieşind prin uşa din faţă cu diamante de 120.000 de carate, valorand 28 de milioane de dolari.

n decembrie 2008. Un magazin de bijuterii din prestigioasa piaţă Montaigne din Paris a fost ţinta hoţilor, care au părăsit după 15 minute locul jafului cu o pradă în valoare de 85 milioane de euro. Atacul a fost descris drept o "lovitură de maestru" de către poliţie, doi dintre cei patru hoţi fiind deghizaţi în femei. Presupuşii autori au fost prinşi câteva luni mai târziu.

n în 2009, doi bărbaţi îmbrăcaţi "la patru ace" au intrat în magazinul de bijuterii Graff de pe New Bond Street, în centrul Londrei, unde, sub ameninţarea armelor, au furat 43 de piese în valoare totală de 40 milioane de lire sterline.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.