Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Au apărut primele stenograme în scandalul politic de la Chişinău

Ziarul de Vrancea
20 feb 2013 578 vizualizări
Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a cerut ieri demisia de onoare a premierului Vlad Filat ca urmare a difuzării unor interceptări de convorbiri telefonice în care Filat, precum şi alţi funcţionari - între care ministrul de Interne, Valeriu Streleţ - dădeau indicaţii şefului Inspectoratului Fiscal.

Partidul Liberal Democrat (PLDM), condus de Filat, califică aceste declaraţii drept "lipsite de sens şi de viziune politică". Între timp, mai mulţi funcţionari propuşi de PLDM au intrat în vizorul Centrului Naţional Anticorupţie, iar şeful fiscului a fost arestat. Filat acuză Centrul Anticorupţie că îndeplineşte comenzi politice, iar şefului acestuia nu i s-a permis să fie prezent la şedinţa de ieri a guvernului. Tot ieri, Filat a refuzat să pună în discuţie numirea directorului Moldsilva, dar şi să iniţieze procedurile de numire a ministrului Tineretului şi Sportului, pentru ambele funcţii fiind propuşi reprezentanţi ai Partidului Liberal. El a spus ieri că se aşteaptă "şi la alte provocări şi mizerii" din partea aliaţilor politici, după publicarea unor stenograme a interceptărilor telefonice. Întrebat dacă înregistrările sunt autentice, Filat a răspuns că nu el este "cel care să dea această calificare. Este ancheta (cea) care trebuie să stabilească veridicitatea lor. Eu nu am ascultat aceste mizerii."

India, ţara violurilor

Trei surori, cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani, au fost violate, ucise şi aruncate într-o fântână săptămâna trecută, într-un sat din vestul Indiei, a anunţat ieri poliţia, un alt caz care se adaugă la numeroase fapte de viol comise în această ţară. Cadavrele celor trei surori au fost găsite la două zile după ce s-a semnalat dispariţia lor, la 14 februarie, în districtul Bhandara, situat în statul Maharashtra, a precizat pentru AFP o inspectoare din cadrul poliţiei, Aarti Singh. "Cadavrele celor trei fete au fost găsite într-o fântână", a declarat ea prin telefon. Ele aveau vârste de şase, nouă şi 11 ani. Autopsia a confirmat că au fost violate, apoi ucise. Patru persoane au fost plasate în detenţie provizorie pentru a fi interogate în cadrul anchetei. Drama a provocat proteste din partea sătenilor, potrivit poliţiei. În decembrie, violul colectiv al unei studente în vârstă de 23 de ani, comis într-un autobuz la New Delhi, a şocat ţara şi a avut un impact internaţional. O dezbatere s-a deschis cu privire la maniera în care femeile sunt tratate în India, ţară încă larg dominată de către bărbaţi.

Cum s-a căpătat ministrul moldovean de Finanţe cu un dosar de corupţie

Ministrul moldovean al Finanţelor Veaceslav Negruţă a fost pus sub învinuire pentru plata unei sume acordate ca despăgubire unui fost deputat înainte ca hotărârea judecătorească respectivă să fie definitivă. "Urmează să fie audiat, după care dosarul va fi trimis în judecată", a declarat procurorul anticorupţie Ruslan Popov. Anul trecut, Curtea de Apel din Chişinău a obligat statul să plătească fostului deputat Pantelei Sandulachi despăgubiri în valoare de 400.000 de euro, pentru tergiversarea examinării unui dosar. Ministerul Finanţelor, condus de Negruţă (PLDM) a plătit prejudiciul înainte ca decizia judecătorului să fie definitivă. În plus, ministerul nu atacase, iniţial, hotărârea. Procuratura a atacat hotărârea la CSJ abia după ce Sandulachi a primit banii. După o serie de procese, magistraţii au hotărât ca Sandulachi să primească doar 1000 de euro despăgubiri şi să dea înapoi statului restul sumei. Însă omul de afaceri nu mai avea banii, scrie ProTV Chişinău. În urma acestui caz, Sandulachi a fost exclus din PLDM, formaţiunea premierului Vlad Filat.

Investiţiile sociale devin prioritare pentru UE

Comisia Europeană (CE) a prezentat ieri o comunicare privind investiţiile sociale în favoarea creşterii economice şi a coeziunii, prin care invită statele membre să acorde prioritate investiţiilor de acest tip şi să-şi modernizeze sistemele de protecţie socială. Schimbarea de orientare presupune strategii mai performante de incluziune activă şi o utilizare mai eficientă a bugetelor sociale. "Investiţiile sociale sunt esenţiale dacă dorim să ieşim din criză mai puternici, mai solidari şi mai competitivi. În limita constrângerilor bugetare actuale, statele membre trebuie să-şi orienteze investiţiile către capitalul uman şi coeziunea socială. Acest lucru este foarte important dacă dorim să realizăm progrese reale în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor din strategia Europa 2020. Investiţiile sociale realizate astăzi ajută statele membre să evite plata unei facturi financiare şi sociale mult mai mari mâine", a declarat László Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.

Rebelii strang laţul în jurul regimului de la Damasc

Două obuze au vizat Palatul prezidenţial din Damasc marţi, pentru prima dată de la declanşarea conflictului în Siria în urmă cu aproape doi ani. La Alep, o rachetă sol-sol a provocat 31 de morţi, între care 14 copii. Două obuze de mortier "au fost trase de terorişti în direcţia incintei sudice a Palatului Teshrin, provocând importante pagube materiale", a anunţat agenţia de presă SANA. Proiectilele au căzut în faţa a două spitale, la o distanţă de câteva sute de metri de Palatul prezidenţial, situat în vestul Damascului. Autorităţile de la Damasc atribuie termenul "terorist" combatanţilor rebeli care luptă împotriva regimului de la Damasc. Armata Siriană Liberă (ASL), principală componentă a insurecţiei, formată din militari dezertori şi civili înarmaţi, a revendicat aceste tiruri pe pagina sa de Facebook. De luni de zile, trupele guvernamentale resping tentativele insurgenţilor de a intra în Damasc, lansând atacuri aeriene şi terestre asupra centrelor de rezistenţă situate la periferia capitalei siriene. La Alep, al doilea oraş ca importanţă din Siria, cel puţin 31 de persoane, între care 14 copii, au fost ucise şi câteva zeci rănite de explozia unei rachete sol-sol, produsă luni seara în cartierul Jabal Badro, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH, cu sediul la Londra). Opoziţia siriană susţine că forţele guvernamentale folosesc asemenea arme împotriva civililor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.