Internațional

După proteste de stradă, energia electrică se ieftineşte

Ziarul de Vrancea
19 feb 2013 571 vizualizări
"minunea" s-a întamplat în Bulgaria, unde în ultimele două săptămani au avut loc manifestaţii ample împotriva preţului pe kilowatt n în plus, unul dintre furnizorii de energie rămane fără licenţă

Guvernul bulgar va propune Comisiei de stat de reglementare în domeniul energiei şi apei ca preţurile energiei electrice să fie reduse cu 8% începând cu data de 1 martie 2013. Anunţul a fost făcut, ieri, de premierul Boiko Borisov într-o conferinţă de presă la sediul guvernului. Borisov a mai anunţat revocarea licenţei societăţii de distribuire a energiei electrice CEZ. Premierul bulgar a precizat că toate cele trei societăţi de distribuire a energiei electrice au fost sancţionate prin amenzi. Boiko Borisov s-a opus însă ideii naţionalizării acestor societăţi. "Nu voi fi eu omul care va trece la naţionalizare", a afirmat Borisov, precizând că aceasta nu înseamnă că aceste trei societăţi nu vor face obiectul unor anchete.
CEZ-Bulgaria este cea mai mare societate de distribuire a energiei electrică din Bulgaria care operează în vestul ţării. Celelalte două societăţi EnergoPro şi EVN operează în nord-estul şi în sud-estul Bulgariei, fiecare având un monopol în zona respectivă.
Aproximativ 100.000 de persoane din peste 35 de oraşe au participat, duminică, la cele mai ample acţiuni de protest din ultimii 16 ani din Bulgaria. Pentru prima dată după iarna lui 1996, când valul de proteste a dus la demisia guvernului condus de socialistul Jan Videnov, artere rutiere şi intersecţii importante din întreaga ţară au fost blocate de protestatari nemulţumiţi de creşterea facturilor la energie electrică. Organizatorii protestelor au acordat guvernului un ultimatum de o săptămână pentru a le fi satisfăcute revendicările. Principala revendicare a protestatarilor este renaţionalizarea celor trei societăţi de distribuire a energiei electrice, deţinute în prezent de companiile cehe CEZ şi EnergoPro şi cea austriacă EVN.
Luni, Borisov a încercat să reducă tensiunea socială prin demiterea ministrului de Finanţe Simeon Diankov, dar nici această măsură nu a oprit protestele. Ieri, Parchetul din Bulgaria a anunţat că va recomanda revocarea licenţei societăţii CEZ.
Ultima creştere a preţului curentului electric în Bulgaria a intrat în vigoare de la 1 iulie 2012 şi a fost de 13%. Acum, tarifele plătite de gospodării se situează între 0,07 şi 0,11 euro/Kwh, cu TVA inclus, similare celor plătite de utilizatorii casnici din România.



.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
iris, acum 4075 zile, 22 ore, 22 minute, 44 secunde
OARE CAND VA IESI SI ROMANIA IN STRADA?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.