Internațional

Preţurile mari la energie i-a scos pe bulgari în stradă

Ziarul de Vrancea
17 feb 2013 511 vizualizări
Mii de oameni au protestat în stradă împotriva preţurilor mari, cerand chiar naţionalizarea companiilor distribuitoare de electricitate

Mii de bulgari au ieşit ieri în stradă pentru a protesta faţă de costurile mari e facturii la energie electrică. Acţiuni de protest au loc în peste 35 de oraşe din întreaga ţară. La Varna (estul ţării) au fost cei mai numeroşi protestatari: circa 10.000 de persoane au blocat circulaţia din centrul oraşului, precum şi peste un pod care reprezintă singura legătură între partea de nord şi cea de sud al litoralului bulgăresc. Între 3.000 şi 5.000 de persoane s-au strâns în faţa Ministerului Economiei şi Energiei de la Sofia, au defilat pe străzile din centrul oraşului şi apoi, în piaţa parlamentului, au organizat un miting. Ei au scandat "Mafia" şi "Demisia", în timp ce purtau pancarte pe care scria: "Răbdarea noastră a ajuns la capăt" şi "Electricitate ^ şomaj # genocid". Mulţi şi-au dat foc facturilor. La Plovdiv, aproximativ 3.000 de manifestanţi au cerut "naţionalizarea" celor trei companii de distribuire a energiei electrice: EVN (Austria), CEZ (Cehia) şi Enero Pro (Bulgaria). Protestele au loc cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare din iulie. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, partidul GERB a premierului Boiko Borisov şi-a pierdut o mare parte din susţinători şi în prezent are şanse egale cu socialiştii în frunte cu fostul premier Serghei Stanişev.
Proteste au avut loc şi duminica trecută, cand, la Sofia, ministrul Economiei şi Energiei, Delian Dobrev, a fost agresat cu bulgări de zăpadă, iar în Plovdiv au fost incendiate două autoturisme ale societăţii de distribuire a energiei electrice. Ministrul a explicat că facturile au fost mai mari din cauza temperaturilor scăzute şi că ultima notă de plată vizează o perioadă mai mare. Ultima creştere a preţului curentului electric în Bulgaria a intrat în vigoare de la 1 iulie 2012 şi a fost de 13%. Acum, tarifele plătite de consumatorii casnici se situează între 0,07 şi 0,11 euro/Kwh, cu TVA inclus, maximul fiind echivalent cu cel din România.


Atac la o exploatare minieră de aur din Grecia

Persoane cu cagule pe feţe au atacat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în nordul Greciei, instalaţii ale grupului minier canadian Eldorado Gold, specializat în exploatarea aurului. Un grup de 40-50 de bărbaţi au atacat cu sticle incendiare echipamente ale firmei Hellenic Gold, filiala elenă a grupului Eldorado Gold, în regiunea Halkidiki. Unul dintre agenţii de pază a fost transferat la spital cu probleme respiratorii şi cu răni uşoare. Autorităţile au reţinut scurt timp 27 de persoane. Prezenţa grupului canadian suscită opoziţia a numeroşi locuitori ai acestei regiuni turistice din nordul Greciei.

Cum a pierdut NATO "comenzile" în Afganistan

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a interzis forţelor de securitate afgane să solicite sprijin aerian trupelor NATO, după ce un bombardament american a ucis 10 civili săptămâna trecută în estul ţării. "Am dat un decret. Nici o forţă afgană nu are dreptul să ceară ajutor aerian străin, oricare ar fi condiţiile", a comunicat şeful statului afgan în cursul unui discurs ţinut în faţa tinerilor ofiţeri militari. "Când forţele noastre cer susţinerea străinilor, în bombardamente sunt ucişi copii", a adăugat preşedintele Karzai. Un atac aerian al armatei americane, sprijinit la sol de forţe afgane, a ucis zece civili, majoritatea femei şi copii, în noaptea de marţi spre miercuri în estul ţării. În acelaşi atac au fost ucişi trei talibani, care se găseau toţi în aceeaşi casă. Victimele civile ale bombardamentelor NATO, în general ale celor americane, constituie un subiect de tensiune între preşedintele Karzai şi aliaţii săi. Cu mai puţin de doi ani înainte de retragerea NATO din Afganistan şi în timp ce talibanii nu au putut fi definitiv învinşi, în pofida numeroaselor mijloace angajate, numeroşi afgani se tem de un nou război civil în ţara lor. Peste 3.200 de soldaţi ai NATO au murit în Afganistan în cei 11 ani de conflict.

Ziua celor 100 de victime

Cel puţin 80 de persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 200 au fost rănite, sâmbătă, într-un atac cu bombă comis în sud-vestul Pakistanului. Dispozitivul, acţionat de la distanţă, a explodat în oraşul Hazara, unde şiiţii sunt majoritari, în apropiere de Quetta, capitala provinciei Balucistan. "Toate victimele sunt de confesiune şiită", a declarat Wazir Khan Nasir, un oficial din cadrul poliţiei din Quetta. "Atentatul a vizat comunitatea şiită", adaugă el. Printre victime se numără femei şi copii. Şi în Irak weekend-ul a fost unul sangeros: 20 de oameni au murit în şase atentate cu maşină capcană.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.