Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Demisie crucială în Parlament în toiul crizei politice din R.Moldova

Ziarul de Vrancea
15 feb 2013 479 vizualizări
Vicepreşedintele Legislativului a demisionat pe fondul scandalului iscat de acuzaţii privind muşamalizarea unui incident mortal petrecut la o partidă de vanătoare la care au participat mai mulţi oficiali şi oameni de afaceri

Vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, a cerut să îi fie acceptată demisia, vineri, după ce Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care a fost desfiinţată funcţia de prim-vicepreşedinte. "Am fost învestit de către Alianţa pentru Integrare Europeană. Regret că această formaţiune, AIE, prin declaraţia prim-ministrului şi a votului consolidat dintre liberal-democraţi şi comunişti nu mai există. În acest caz nu văd rostul să mai stau în funcţie şi rog să-mi acceptaţi demisia", a declarat Vlad Plahotniuc, în cadrul şedinţei de vineri a Parlamentului. Vlad Plahotniuc l-a îndemnat pe premierul Vlad Filat să vină în Parlament şi să-şi dea demisia.
Demisia lui Plahotniuc intervine pe fondul unui scandal plin de acuzaţii privind muşamalizarea unui incident grav petrecut la o partidă de vanătoare la care au participat multe VIP-uri. Preşedintele comisiei de anchetă, Anatol Zagorodnîi, a prezentat în Parlament raportul în cazul lui Sorin Paciu, tânărul în vârstă de 35 de ani, rănit la partida de vânătoare la 23 decembrie în localitatea Chetriş, la care au participat mai mulţi oficiali moldoveni, şi decedat la spital, după două zile. La începutul lui ianuarie, procurorul general Valeriu Zubco a fost acuzat de crimă în acest caz de activistul moldovean Sergiu Mocanu, liderul unei organizaţii care militează împotriva activităţilor mafiote.
În cadrul anchetei au fost audiate 78 de persoane, între care participanţii la vânătoare, oameni ai legii sau oficiali. Obiectivul acesteia a fost identificarea cauzelor care au condus la tăinuirea acestui omor şi analizarea modului în care au acţionat instituţiile responsabile. Potrivit declaraţiilor consemnate, partida de vânătoare a fost organizată la iniţiativa preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, şi au fost invitaţi mai mulţi oficiali, între care şi fostul procuror general Valeriu Zubco, precum şi directori ai unor companii private, între care Sorin Paciu. În total, au participat 40 de persoane.
Potrivit lui Zagorodnîi, ancheta a conchis că instructajul vânătorilor a fost superficial, iar armele şi cartuşele nu au fost verificate. Rănirea lui Paciu, nu a fost anunţată. Ancheta a conchis că directorul Moldsilva, Ion Lupu, a "tăinuit omorul lui Paciu". "El nu a sistat vânătoarea în perioada anchetei, iar după data de 23 decembrie, în Pădurea Domnească au avut loc mai multe partide de vânătoare cu participarea mai multor funcţionari de stat", a adăugat Zagorodnîi.
Potrivit acestuia, ancheta a conchis, în urma analizării informaţiilor, că SIS (serviciul de informaţii din R.Moldova) reprezintă una dintre verigile care au participat la tăinuirea incidentului. Acestea nu au efectuat cercetări la faţa locului şi nu au interogat martorii.

Şi-a cumpărat Iranul bilete la testul nuclear nord-coreean?

Experţi iranieni ar fi putut asista la cel de-al treilea test nuclear efectuat de Coreea de Nord în data de 12 februarie la complexul Punggye-ri din nord- estul ţării, utilizat de regulă de regimul de la Phenian pentru testele nucleare, relatează vineri presa japoneză, cu referire la surse diplomatice occidentale, cu legături la Phenian şi Teheran. O înţelegere dintre Iran şi Coreea de Nord cu privire la posibilitatea ca experţi iranieni să observe testele nucleare nord-coreene ar fi fost convenită în luna noiembrie a anului trecut, după cum informează ziarele de la Tokyo. În acest sens, Teheranul i-ar fi promis regimului de la Phenian o sumă echivalând mai multe zeci de milioane de dolari în yuani chinezeşti. Coreea de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană) a efectuat marţi cel de-al treilea său test nuclear, după precedentele două în 2006 şi 2009, şi care se pare a fost "finalizat cu succes", prin încălcarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, atrăgându-şi condamnarea din partea comunităţii internaţionale.

Băsescu, emoţionat după întalnirea cu Papa

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat vineri că întâlnirea cu Papa Benedict al XVI-lea va rămâne un eveniment de suflet în care a întâlnit un om, un papă, mai puternic decât acela cu care s-a văzut în 2008. "Am avut astăzi o întâlnire care va rămâne în sufletul meu toată viaţa. Întâlnirea cu Papa Benedict al XVI-lea va rămâne un eveniment, nu politic, unul de suflet, în care am întâlnit un om, un papă, mai puternic decât acela cu care m-am întâlnit în 2008. Am avut sentimentul că în faţa mea era un papă care nu avea decât un mesaj: vreau să fii bun. Un om care prin privire, vorbă, prin inteligenţa frazelor nu spunea decât că are de comunicat pentru viitor", a afirmat preşedintele Băsescu în discursul susţinut la recepţia oferită de Ambasada României la Vatican. "Din faptul că vizita mea nu a fost anulată am înţeles respectul Papei Benedict al XVI-lea pentru poporul român. Am înţeles respectul Papei pentru ecumenism, am înţeles mâna întinsă creştinilor ortodocşi de către creştinii catolici.
Am transmis Papei mesajul catolicilor şi ortodocşilor din România", a afirmat Traian Băsescu. Papa Benedict al XVI-lea l-a primit, vineri, la Vatican, pe preşedintele Traian Băsescu. Alături de şeful statului român s-a aflat şi soţia sa Maria.

Cocaina cucereşte plajele daneze şi germane

O "cantitate considerabilă" de cocaină a fost adusă de valuri pe malurile coastei daneze a Mării Nordului, a anunţat vineri poliţia daneză, care a refuzat să dea alte detalii, în contextul unei investigaţii europene aflate în desfăşurare. Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei, Hans Roost, poliţia germană a făcut descoperiri similare pe propria coastă. Drogurile ar fi putut fi aduse la mal de la mari distanţe, de către curenţi marini, şi probabil nu erau destinate pieţei daneze, a adăugat Roost. Cocaina era ambalată în pungi şi cutii, a precizat purtătorul de cuvânt, care însă a refuzat să comenteze informaţiile din presa locală potrivit cărora ar fi vorba de o cantitate de 100 de kilograme doar în Danemarca. Preţul unui kilogram de cocaină în sud-vestul ţării este de până la 400.000 de coroane (72.000 de dolari), în funcţie de puritatea acesteia, a mai afirmat Roost.

Trimişii Hamas, expulzaţi din Bulgaria

Reprezentanţii grupării palestiniene Hamas au părăsit Bulgaria vineri în jurul orei 10, fiind escortaţi până la aeroportul din Sofia de forţe semnificative ale poliţiei. Potrivit agenţiei de presă palestiniene Maan, poliţia bulgară a luat cu asalt camerele de hotel unde au fost cazaţi cei trei parlamentari, cerându-le să părăsească ţara înainte de sfârşitul vizitei lor de cinci zile. Într-un comunicat de presă, Hamas acuză Bulgaria că a acţionat sub presiunea Israelului. Gruparea palestiniană Hamas anunţase miercuri că o delegaţie a sa a sosit în aceeaşi zi într-o vizită în Bulgaria - prima vizită a unor reprezentanţi oficiali ai mişcării într-un stat membru al Uniunii Europene. Într-un comunicat de presă semnat de blocul parlamentar "Schimbare şi reformă" al Hamas se afirma că cei trei membri ai delegaţiei urma se se întâlnească cu oameni politici din Bulgaria, parlamentari şi chiar cu lideri ai unor partide politice. Ministerul bulgar al Afacerilor Externe a difuzat joi un comunicat de presă prin care a anunţat că Bulgaria nu are nici un fel de contacte cu Hamas, care este inclusă pe lista organizaţiilor teroriste a Uniunii Europene. Cei trei reprezentanţi ai Hamas veniseră în Bulgaria la invitaţia unei organizaţii neguvernamentale, Centrul pentru studierea Orientului Mijlociu de la Sofia, care organizase vineri o discuţie dedicată conflictului dintre Israel şi teritoriile palestiniene. Surse diplomatice au declarat pentru Agerpres că cei trei au pătruns pe teritoriul bulgăresc nu cu vize pentru Bulgaria, ci cu unele turistice valabile pentru spaţiul Schengen. Aceste vize au fost emise cel mai probabil de Elveţia, au precizat sursele citate care au preferat să-şi păstreze anonimatul. De amintit că, în ianuarie 2012, o delegaţie a grupării Hamas a vizitat Elveţia provocând indignare din partea Israelului şi a comunităţii evreieşti din alte ţări.

Să înceapă mai devreme învăţarea limbilor stăine?
 
Bebeluşii bilingvi "prind" diferenţele gramaticale încă de la şapte luni

Copiii bilingvi, încă înainte de a putea să vorbească, disting diferenţele gramaticale dintre cele două limbi începând de la vârsta de şapte luni, potrivit unui studiu recent despre bilingvism şi procesul de învăţare. "Încă de la şapte luni, bebeluşii sunt sensibili la diferenţele dintre cele două limbi şi le folosesc ca nişte repere pentru a le diferenţia", a explicat Janet Werker, psiholog la Universitatea Columbia Britanică din Canada, coautoare a acestui studiu publicat în revista britanică Nature.
Lucrări precedente realizate de Janet Werker şi Judit Gervain, o lingvistă de la Universitatea Paris-Descartes, au demonstrat faptul că bebeluşii se folosesc de frecvenţa cuvintelor din limba vorbită pentru a determina importanţa acestora. "De exemplu, în engleză, termenii «the» şi «with» (cu) apar mult mai adesea în vorbire decât alte cuvinte. Copiii învaţă în principal o limbă prin numărare", a rezumat cercetătoarea canadiană. "Însă bebeluşii care cresc bilingvi au nevoie de mai mult decât aceasta şi ei dezvoltă noi strategii, de care copiii monolingvi nu au neapărată nevoie", a adăugat această lingvistă.
Potrivit acestui studiu, copiii crescuţi într-un mediu biling se folosesc de tonalitate şi de durata răspunsurilor pentru a face diferenţa între cele două limbi, precum engleza şi japoneza, o limbă în care ordinea cuvintelor este inversată. Studiul a fost prezentat la conferinţa anuală organizată de American Association for the Advancement of Science (AAAS) în oraşul american Boston, între 14 şi 18 februarie.

"Garsonieră" la 2 metri sub pămant


Un sarb trăieşte de 15 ani într-un cavou

Bratislav Stojanovic un sârb de 43 de ani, şi-a ales să locuiască într-un spaţiu care are o cu totul altă destinaţie: un cavou din vechiul cimitir al oraşului Niš, în nordul ţării. Fost muncitor în construcţii, Bratislav şi-a pierdut casa din cauza unor datorii, fiind nevoit să-şi ducă traiul prin locuri abandonate. Asta a fost până cu 15 de ani în urmă, când a luat decizia bizară să se "stabilească" în vechiul cimitir din oraşul său natal, unde doarme într-un mormânt. Omul ţine să sublinieze că alegerea lui nu este lipsită de un dram de umor negru: "Este un loc cald şi uscat. Am, de asemenea, un pic de lumină şi aici sunt toate lucrurile mele. Nu e un palat, dar este mult mai confortabil decat să stau în stradă. Nu mi-e frică de vecinii răposaţi, ci mai degrabă de foame. Şi apoi, dacă va fi să mor, sunt deja în locul potrivit."


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.