Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Supervulcanul care poate şterge orice urmă de viaţă pe tot Pămantul

Ziarul de Vrancea
14 feb 2013 1016 vizualizări
Un asemenea cataclism poate izbucni în sudul Pacificului n "norocul" nostru este că se va întampla peste mai mulţi an

O echipă de cercetători americani de la Universitatea din Utah a descoperit în partea de jos a Oceanului Pacific un supervulcan capabil să distrugă Pământul, potrivit Huffington Post, citat de Agerpres. După cum susţin oamenii de ştiinţă, două bule chimice, de mărimea unui continent fiecare, din roci parţial topite, înaintează lent una spre alta în Oceanul Pacific şi, se pare, la un moment dat vor crea un supervulcan. Posibila "coliziune" dintre cele două poate duce însă la un dezastru la scară planetară. Geologul Michael Thorne, de la Universitatea din Utah, a declarat pentru Earth and Planetary Science, că "apropierea" este lentă la o adâncime de 1.800 de mile (aprox. 2900 km) sub ocean.
El creionează două scenarii posibile în cazul impactului, dar ambele cu deznodământ trist, întrucât amândouă duc la distrugerea a milioane de specii. Astfel, conform primului scenariu, va avea loc o erupţie gigantică, care ne va ucide pe toţi. Al doilea scenariu este de durată milenară şi vizează erupţii bazaltice, care de asemenea vor ucide omenirea.
Problema constă în faptul că două uriaşe "grămezi termochimice" de rocă topită se îndreaptă una spre alta în partea de jos a "mantalei Pământului". Despre existenţa lor se ştie de zeci de ani, dar, iniţial, s-a crezut că acestea sunt statice.
După un studiu detaliat al undelor seismice, Thorne susţine că oamenii de ştiinţă au realizat că, de fapt, acestea se mişcă simultan. În consecinţă, bulele uriaşe topite vor crea la un moment dat o presiune gigantică sub ocean, ceea ce va duce la o explozie la suprafaţă. "Ceea ce se pare că am descoperit este începutul unuia dintre acele evenimente eruptive care - dacă se întâmplă - poate duce la distrugeri masive pe Pământ", spune Thorne. Din fericire, procesul decurge lent şi o eventuală coliziune s-ar putea produce peste aproximativ 100 de milioane de ani sau cam aşa ceva, adaugă el.

"Vanătorul de poliţişti", ars în cabana unde se baricadase

Forţele de ordine californiene au negat că au dat foc intenţionat cabanei în care probabil a decedat Christopher Dorner, un fost poliţist care a ucis patru persoane într-o acţiune de răzbunare împotriva poliţiei din Los Angeles. La o zi după episodul care a pus capăt căutării prelungite a acestuia, forţele de ordine au fost nevoite să răspundă unor întrebări despre circumstanţele izbucnirii incendiului la cabana în care s-a baricadat fugarul, în apropiere de staţiunea de schi Big Bear, la aproximativ două ore de Los Angeles. Rămăşiţe ale unui corp calcinat au fost găsite între ruine, iar autopsia va stabili dacă va fi vorba despre corpul lui Christopher Dorner - lucru de care poliţia, care a pus capăt, în mod oficial urmăririi, este convinsă. John McMahon, şeriful comitatului San Bernardino, a confirmat că forţele de ordine au aruncat grenade cu gaze inflamabile în interiorul cabanei, după ce suspectul a refuzat să se predea. Fost membru al poliţiei din Los Angeles (LAPD) şi militar în rezervă, Dorner, în vârstă de 33 de ani, s-a lansat într-o acţiune de răzbunare sângeroasă împotriva LAPD, după ce a fost dat afară din poliţie în 2008, pe nedrept în opinia sa. El a ucis trei persoane, inclusiv un poliţist, în perioada 3-7 februarie, iar marţi a omorât un al doilea poliţist, într-un schimb de focuri.

Autoincendiere pe aeroportul din Roma

Principalul aeroport din Roma, Fiumicino, a fost evacuat ieri după ce un bărbat ar fi încercat să îşi dea foc. Pasagerii din terminalul 3 al aeroportului Fiumicino, din vestul capitalei italiene, au fost evacuaţi în jurul orei locale 10.40 (11.40 ora României). Un tânăr în vârstă de 18 ani din Coasta de Fildeş a fost dus la spital. "A fost o lumină portocalie şi am auzit o persoană ţipând", a declarat un reporter al Sky News care se afla în aeroport. Zborurile pe aeroportul Fiumicino au suferit întârzieri din cauza incidentului.

Lider militar iranian, prins de rebeli în Siria

Un oficial iranian a fost ucis de "grupări teroriste armate" în Siria, în noaptea de miercuri spre joi, a anunţat Ambasada iraniană de la Beirut. Ambasada a identificat victima ca fiind Houssam Khosh Navis, preşedintele "Comisiei iraniene pentru Reconstrucţia Libanului", în timp ce Gardienii Revoluţiei, un corp militar iranian de elită, a anunţat că este vorba despre Hassan Shateri, unul dintre comandanţii săi. Teheranul este unul dintre principalii susţinători ai regimului de la Damasc, în conflictul care devastează Siria din martie 2011. Navis prezida Comisia iraniană pentru Reconstrucţia Libanului, creată după războiul din 2006 între Israel şi puternica mişcare şiită libaneză Hezbollah, susţinută de către Teheran. Potrivit ziarului libanez Al Safir, oficialul iranian "a vizitat Siria, şi anume în mod expres Alep, pentru a studia proiecte de reconstrucţie a oraşului". La Teheran, Ramezan Sharif, un purtător de cuvânt al Gardienilor Revoluţiei, a anunţat că unul dintre membrii acestei unităţi de elită, Hassan Shateri, "a murit ca martir pe drumul de la Damasc la Beirut, ucis de mercenari şi susţinători ai regimului sionist", expresie utilizată de Iran pentru a desemna rebeli sirieni.

Ameninţări şi negocieri în scandalul politic din R. Moldova

După ce premierul Vlad Filat a anunţat retragerea partidului său din alianţa de guvernare, ceilalţi lideri de partide l-au sfătuit să facă acelaşi lucru şi din fruntea Executivului

Parlamentul de la Chişinău se întruneşte astăzi în şedinţă, în contextul unei noi crize politice, care s-a accentuat miercuri şi în lipsa unei majorităţi parlamentare clare. Biroul permanent al legislativului a decis începerea sesiunii de primăvară-vară, chiar dacă preşedintele parlamentului, Marian Lupu, a propus ca aceasta să fie amânată cu o săptămână, relatează Agerpres. Sesiunea începe în contextul în care miercuri, Partidul Liberal Democrat, al premierului Vlad Filat, a denunţat acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), coaliţia majoritară de centru dreapta. Marian Lupu a declarat presei că, în urma acestei decizii, AIE practic nu mai există, iar parlamentul a rămas fără majoritate legislativă.

Liderii partidelor Alianţei se invită afară unii pe alţii

Deputaţii ar putea să discute un proiect de lege care prevede excluderea funcţiei de prim-vicepreşedinte al parlamentului, ocupată în prezent de colegul de partid al lui Lupu, Vlad Plahotniuc. Proiectul este susţinut de PLDM şi opoziţia comunistă, iar Marian Lupu a declarat că, dacă cele două partide vor face front comun, formaţiunea sa se va retrage din AIE.
Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal din R.Moldova, a anunţat că formaţiunea pe care o conduce rămâne în Alianţa pentru Integrare Europeană, dar cere retragerea din politică a premierului Vlad Filat şi a vicepreşedintelui Parlamentului Vlad Plahotniuc. "PL nu renunţă la cauza noastră naţională, care înseamnă aderarea la UE. PL declară că Republica Moldova nu are nevoie de alegeri anticipate, astfel că acordurile cu UE să fie finalizate anul acesta", a spus Ghimpu. "Este straniu să denunţi acordul, dar să rămâi premier. Pentru prietenii noştri, problema Republicii Moldova nu este lupta cu sărăcia şi corupţia, ci este lupta statului să fie un papuşar sau un contrabandist. PL nu susţine asemenea politică", a continuat Ghimpu.

Acordul de asociere cu UE, în pericol

Totuşi, cele trei partide din AIE se declară dispuse să poarte discuţii pentru a evita aprofundarea crizei, relatează Agerpres. PLDM a format un grup de lucru care să renegocieze acordul de constituire a Alianţei, iar Lupu, deşi s-a arătat nemulţumit, a declarat că este deschis pentru a examina propunerile. În acelaşi timp, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, doreşte ca preşedintele Nicolae Timofti să se implice în acest scandal şi să-i convoace pe toţi cei trei lideri, în prezenţa ambasadorilor UE şi SUA la Chişinău.
Între timp, criza politică ar putea periclita negocierile cu UE privind semnarea Acordului de asociere. Anterior, autorităţile susţineau că acesta va fi semnat la summitul Parteneriatului Estic care se va desfăşura în noiembrie. Miercuri, Lupu a declarat că acesta ar putea doar să fie parafat în acest an. Escaladarea crizei politice şi eventuale alegeri parlamentare anticipate ar putea însă să amâne acest eveniment.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.