Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un asteroid taie calea Pămantului

Ziarul de Vrancea
12 feb 2013 789 vizualizări
Asteroidul 2012 DA14 va intersecta orbita Pământului vineri fără a prezenta un pericol de ciocnire cu Pământul, potrivit calculelor orbitei acestuia.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Spaţiale Române remis ieri Agerpres, asteroidul care va fi la distanţa minimă faţă de Pământ, respectiv 27.700 kilometri, la ora 21.24:42 ora României, va putea fi observat chiar şi cu un binoclu. Distanţa la care va trece asteroidul faţă de Pământ este una record pentru un obiect de asemenea dimensiuni, se arată în comunicatul citat. Ea va permite observarea obiectului de oricine deţine un simplu binoclu. Mişcarea aparentă a asteroidului pe sfera cerească va fi similară cu cea a sateliţilor artificiali ai Pământului. Asteroidul se va deplasa de la orizontul estic spre regiunea Stelei Polare. Viteza acestuia în raport cu Pământul va fi de 7.8 kilometri/secundă. Descoperit anul trecut, pe 22 februarie, la Observatorul Astronomic din La Sagra, Spania, asteroidul 2012 DA14 are un diametru de aproximativ 50-80 de metri şi efectuează o rotaţie completă în jurul Soarelui în 368 zile.

Arestare de calibru în Italia, într-un caz de corupţie

Preşedintele grupului aeronautic şi de apărare Finmeccanica, Giuseppe Orsi, a fost arestat ieri pentru corupţie la nivel internaţional într-un caz de presupusă mituire a Guvernului indian, pentru vânzarea a 12 elicoptere de tip Augusta Westland. Orsi, care este totodată preşedintele şi administratorul delegat al Finmeccanica, era vizat de mai multe luni de o anchetă pentru corupţie, iar mai multe alte persoane, inclusiv un fost ministru, sunt deja anchetate pentru presupuse fapte similare. Judecătorul care se ocupă cu ancheta, la tribunalul de la Busto Arsizio, în apropiere de Milano, a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui Agusta Westland, o filială a Finmeccanica, Bruno Spagnolini, care a fost plasat sub arest la domiciliu din aceleaşi motive, şi anume "corupţie la nivel internaţional, extorcare de fonduri şi îmbogăţire personală". Doi presupuşi intermediari în plata sumelor oferite ca mită, Guido Haschke şi Carlo Gerosa, rezidenţi în Elveţia, sunt vizaţi, de asemenea, de mandate de arestare şi cereri de extrădare către Italia. Statul italian este principalul acţionar al grupului, controlând 30,2% din capital. Această arestare are loc, de altfel, cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile legislative din Italia, care ar putea să fie strânse, iar această temă ar putea să intre în campania electorală.

Schimb de focuri între 40 de inşi, la Moscova: un rănit

Aproximativ 40 de bărbaţi au fost implicaţi în schimburi de focuri, timp de 20 de minute, într-un restaurant din centrul Moscovei, incidentele soldându-se cu rănirea unei persoane. Schimburile de focuri au avut loc între două grupuri rivale, la sfârşitul săptămânii trecute, conform site-ului lifenews.ru, car a postat imagini înregistrate de camerele de luate vederi. Poliţia a sosit la 20 de minute după începerea schimbului de focuri, dar protagoniştii incidentului deja plecaseră. Un bărbat în vârstă de 32 de ani a fost rănit la picioare şi este spitalizat.

Jumătate din contingentul american din Afganistan se întoarce acasă

Preşedintele Barack Obama îşi va anunţa obiectivul de a repatria din Afganistan 34.000 de militari din totalul de 66.000 în următoarele 12 luni, a declarat pentru AFP un oficial american informat în legătură cu discursul privind Starea Naţiunii, ce urma să fie susţinut aseară. "Preşedintele va anunţa că 34.000 de militari vor reveni din Afganistan în decurs de un an", a adăugat această sursă sub acoperirea anonimatului, cu 12 ore înainte de intervenţia solemnă a lui Obama în faţa Congresului.

Dezaprobare la Teheran după ultimul test nuclear din Coreea de Nord

explozia nucleară de ieri a fost mai puternică decat precedentele două teste

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a condamnat "cu fermitate", ieri, testul nuclear nord-coreean şi pregăteşte o serie de "măsuri" prin intermediul unei noi rezoluţii. Testul constituie "o încălcare clară şi gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate", afirmase anterior un purtător de cuvânt al secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon. Mesaje critice au venit inclusiv de la Beijing şi Teheran. "Nicio ţară" nu ar trebui să deţină arma atomică, potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei iraniene.
Coreea de Nord a anunţat că testul de ieri a fost de un "nivel superior", în comparaţie cu precedentele din 2006 şi 2009, subliniind că a reuşit să reducă dimensiunea şi greutatea dispozitivului exploziv, care aparent indică faptul că ţara a făcut un pas înainte spre obiectivul său de a se dota cu rachete balistice cu focoase nucleare. Regimul de la Phenian a adăugat că testul nuclear este doar un "prim răspuns" la ameninţarea SUA şi a promis acţiuni "mai puternice" dacă sunt adoptate sancţiuni împotriva sa. Coreea de Nord a atras atenţia că nu se va plia niciodată rezoluţiilor "total iraţionale" care vizează programul său de înarmare nucleară.
Testul a generat un cutremur de 4,6 grade. Ministerul sud-coreean al Apărării estimează între şase şi şapte kilotone puterea exploziei, faţă de doar o kilotonă pentru testul din 2006, şi între două şi şase kilotone cel din 2009.

Benedict al XVI-lea - "ultimul Papă adevărat"?

Nostradamus şi Sfântul Malachia, doi dintre celebrii profeţi ai lumii, au prezis că, după Papa Benedict al XVI-lea, Biserica Catolică va suferi un declin major, iar umanitatea se va afla în pericol. Comentatorii acestora subliniază însă că profeţiile nu sunt tocmai adevărate.

Michel de Nostradame, cunoscut în întreaga lume drept Nostradamus, a devenit celebru prin intermediul profeţiilor sale controversate, a căror interpretare a fost legată, în timp, de tragedii precum cea de la 11 septembrie, din Statele Unite, sau de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Însă celebrul francez nu a avut viziuni doar cu privire la politică şi societate, multe dintre profeţiile sale făcând referire la religie şi, mai ales, la suveranii pontifi de la Vatican. Astfel, deşi predicţiile i-au au fost aspru criticate, au existat mereu susţinători ai lui Nostradamus care au asociat catrenele din cartea acestuia, "Profeţii", cu unele dintre evenimentele cruciale ale lumii.
În ceea ce priveşte viitorul Bisericii Catolice, Nostradamus nu a fost deloc optimist, însă, legat de viitorul lui Benedict al XVI-lea, la care se crede că ar face referire catrenele 2.97 şi 5.31, pare să se fi înşelat. Nostradamus a prezis, pentru 2012, moartea suveranului pontif. Mai mult decât atât, francezul a făcut referire şi la succesorul lui Benedict, "un bărbat tânăr" care "va obţine o funcţie înaltă" în 2014. Mai mult, potrivit unor interpretări, noul Papă va crea un scandal în Biserica Catolică până în 2017, care va fi stins abia în 2020.

Ultimul nume bifat pe lista celor 111 papi

Referiri la Papa Benedict al XVI-lea şi la succesorul său au fost făcute şi de unul dintre cei mai populari sfinţi irlandezi, Sfântul Malachia. Acestuia i-au fost atribuite mai multe minuni şi profeţii şi se spune despre el că ar fi deţinătorul listei celor 112 papi. Astfel, potrivit profeţiilor lui Malachia, Benedict al XVI-lea, care este al 111-lea suvern pontif, va fi succedat de un papă al cărui pontificat va duce la dispariţia oraşului Roma, acela fiind, de altfel, şi ultimul suvern pontif. Malachia nu oferă însă şi previziuni cu privire la viitorul Bisericii Catolice şi al umanităţii după dispariţia ultimului papă.
Însă Malachia a trecut iniţial în lista suveranilor pontifi numai 111 papi, documentul fiind completat mai târziu cu cel de-al 112 Papă. Astfel, potrivit arhiepiscopului irlandez, "ultimul papă adevărat" este Benedict al XVI-lea, cel care apare în profeţii drept "From the Glory of the Olive". El va fi urmat de cel numit simplu "Peter the Roman". După acesta, Catolicii ar urma să conducă "teribila judecată", desconsiderând astfel "Apocalipsa" biblică.

Doi suverani în acelaşi timp la Vatican

La numirea papei Benedict al XVI-lea în fruntea Bisericii Catolice s-a spus că această alegere a fost una de tranziţie, rolul său fiind acela de a duce la bun sfârşit o parte dintre proiectele Papei Ioan Paul al II-lea. La rândul său, Benedict al XVI-lea a spus că papalitatea sa va fi una de scurtă durată. El îşi va lua adio de la credincioşii catolici printr-o audienţă generală ce va avea loc în Piaţa Sfântul Petru la data de 27 februarie, cu o zi înaintea renunţării la pontificat. Până la plecarea sa, Benedict al XVI-lea îşi va menţine toate angajamentele prevăzute, inclusiv primirile mai multor şefi de stat, printre care preşedintele României, Traian Băsescu, şi cel al Guatemalei, Otto Perez Molina. Papa sa va retrage apoi la o mănăstire din Vatican, eveniment istoric fără precedent, când un Papă şi succesorul său vor locui concomitent în interiorul celui mai mic stat din lume.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.