Internațional

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Cine sunt adevăraţii vinovaţI în scandalul cărnii de cal?

Ziarul de Vrancea
11 feb 2013 563 vizualizări
Carmolimp: Considerăm acţiunile din Franţa un atac fără precedent asupra industriei locale de carne

Carmolimp a anunţat, ieri, că se delimitează de scadalul din Franţa în care două abatoare din Romania sunt acuzate că au comercializat produse din carne de vită care au în compoziţie carne de cal, considerand că acţiunile reprezintă un atac fără precedent asupra industriei romaneşti de profil. "În tot decursul anului 2012 grupul Carmolimp nu a livrat la export carne de vită, motiv pentru care carnea de cal nu ar fi avut cum să fie greşit etichetată. De asemenea, reprezentanţii Carmolimp consideră cel puţin ruşinoasă încercarea Spanghero şi Comigel de a da vina pe producătorii romani. Dacă a plecat din Romania carne de cal, aceasta nu putea fi etichetată decat ca şi carne de cal. Dacă procesatorul francez a confundat carnea, atunci cu siguranţă era prima zi din viaţa sa cand procesa carne", se arată într-un comunicat al Carmolimp, producător de carne. Pe această temă, preşedintele francez François Hollande a spus că "vor trebui pronunţate sancţiuni" în cazul preparatelor congelate care conţin carne de cal în loc de vită, relatează AFP. "Există lacune, în mod vizibil, profituri, comportamente inadmisibile, vor trebui pronunţate sancţiuni, administrative şi penale dacă dosarul o justifică", a declarat luni şeful statului francez în timpul unei deplasări la periferia Parisului. Descoperirea cărnii de cal în lasagna care ar fi trebuit să conţină vită a provocat un scandal săptămana trecută în Marea Britanie - unde calul este venerat şi consumul cărnii sale este tabu - şi a determinat retragerea, vineri, a produselor congelate în Franţa şi Suedia. Carnea, care provine din Romania, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care a ajuns la furnizorul francez, Spanghero, şi a fost redirecţionată către preparatorul Comigel, funizor pentru Findus şi alţi distribuitori.

Investigaţie în fuga calului

O grupare infracţională, cunoscută sub numele de "Mafia cailor", cumpără cai sălbatici, dar şi de muncă, la preţul de zece lire sterline calul (aproximativ 11,75 euro) şi-i vinde către abatoare cu un profit uriaş, dezvăluie The Daily Mirror în ediţia online, în urma unei investigaţii. Potrivit tabloidului, medici veterinari corupţi sunt mituiţi pentru a furniza documentele necesare prezentării cailor drept un produs legitim. The Daily Mirror afirmă că investigatorii săi relevă "legături potenţiale între escroci romani şi instalaţii de procesare a cărnii din întreaga Europă", urmărindu-le "operaţiunile atat în nord-estul Deltei Dunării, cat şi într-un judeţ din centrul Transilvaniei". "În aceste zone rurale foarte sărace, grupuri infracţionale prădează fermieri săraci, oferindu-le bani atat în schimbul cailor de muncă, pe care nu îi pot păstra, cat şi în schimbul unor cai sălbatici", scrie publicaţia, precizand că infractorii "plătesc 50 pană la 100 de lei - adică între aproximativ zece şi 20 de lire sterline". The Daily Mirror citează o sursă din Transilvania, un medic veterinar ce "cunoaşte extrem de bine afacerea", care a declarat sub protecţia anonimatului că abatoarele trec cu vederea acest comerţ ilegal. "Cu documente corecte prezentate la diverse abatoare, şefii acestora nu au nevoie să acorde atenţie originilor ilegale" ale cărnii, potrivit sursei, dar nu este clar cum această carne de cal este prezentată drept carne de vită, subliniază ziarul.

Poliţiştii fac cercetări prealabile

Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor fac cercetări prealabile pentru a stabili dacă s-a comis o infracţiune în cazul cărnii de cal descoperită în lasagna, care ar fi fost exportată din Romania, împachetată în Franţa şi trimisă în Marea Britanie drept carne de vită, susţin surse din Poliţie.  Potrivit surselor citate, ofiţerii de la Direcţia de Investigare a Fraudelor din Poliţia Romană au declanşat o serie de verificări prealabile, pentru a stabili dacă există "elementele constitutive ale comiterii unei infracţiuni de înşelăciune cu privire la calitatea mărfii". La Poliţia Romană nu s-a înregistrat pană luni dimineaţă nicio plangere legată de problemele ridicate de acest export şi nu a fost anunţat niciun prejudiciu, au mai arătat sursele citate. Premierul a afirmat ieri că ministrul Agriculturii şi celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu vor solicita în numele Romaniei ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, "din Franţa, Luxemburg sau altă parte", să răspundă direct, deoarece Romania nu trebuie tratată ca "suspectul de serviciu"."În perioada imediat următoare, au de la mine şi ministrul Agriculturii, şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, şi toate celelalte autorităţi cu eventuale atribuţii în domeniu sarcina foarte clară de a dovedi faţă de autorităţile europene şi mass-media toată transparenţa necesară, fiind o preocupare legitimă de a se afla adevărul, şi de a solicita în numele Romaniei ca firmele - fie că se află în Franţa, în Luxemburg sau în altă parte", a spus Ponta. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, ieri, că din Romania nu a fost exportată carne de cal greşit etichetată, autorităţile verificand cele două abatoare menţionate de firma franceză, dar suspiciunile nu s-au confirmat.

Moment bun pentru investiţiile imobiliare

încrederea investitorilor imobiliari în Romania a crescut, potrivit Jones Lang LaSalle

Sfarşitul anului trecut a marcat o creştere a încrederii investitorilor imobiliari în fundamentele economice ale Romaniei, fiind începute mai multe tranzacţii, iar anul 2013 este "momentul perfect" pentru achiziţia celor mai bune proiecte, potrivit Jones Lang LaSalle. "Anul 2013 va fi un an al examinărilor minuţioase. Caracteristicile demografice ale Romaniei şi condiţiile atractive pentru companiile care activează în domeniul externalizării de servicii au rămas neschimbate. Mai mult, piaţa oferă acum produse, acum este momentul perfect pentru a achiziţiona, în mod strategic-pe baza unei evaluări atente a produselor imobiliare şi a structurării eficiente a tranzacţiei-cele mai bune proiecte instituţionale dezvoltate de companii cu prezenţă regională, un număr mic de proiecte în derulare, iar chiriile s-au întors la valori sustenabile", se arată în cel mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară. Consultanţii Jones Lang LaSalle apreciază că acesta este momentul perfect pentru a achiziţiona, în mod strategic cele mai bune proiecte imobiliare, dar pe baza unei evaluări atente a produselor imobiliare şi a structurării eficiente a tranzacţiei, avand în vedere competiţia redusă între fondurile de investiţii pe piaţa romanească. Percepţia investitorilor este mai bună în ultimele luni, avand în vedere că instabilitatea politică determinată de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu din trimestrul al treilea din 2012 a crescut costul de finanţare şi a dus la oprirea activităţii investiţionale în trimestrul respectiv. "Sfarşitul anului a fost marcat de o creştere a încrederii în fundamentele economice ale Romaniei, o percepţie pozitivă de ţară care a marcat revenirea interesului şi demararea unor importante tranzacţii care se află în fază avansată de negociere. Interesul investitorilor este concentrat pe produsele prime, investiţiile cu produse secundare sau din zone non-centrale fiind foarte limitate", se menţionează în raport.

Finanţele au împrumutat iar 600 milioane lei

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 600 milioane lei prin obligaţiuni cu scadenţa în iulie 2014, exact cat şi-a propus, la un randament mediu de 5,83%. Băncile au realizat subscrieri de 683,5 milioane lei, astfel că Finanţele au absorbit aproape toată sumă licitată de instituţiile de credit. La operaţiunea din ianuarie, administratorii datoriei publice au împrumutat 1,06 miliarde lei, la un cost de 6,11%. Cererea pentru obligaţiunile în lei vandute de Finanţe a urcat semnificativ începand cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Ca urmare, randamentele au întrerupt trendul ascendent început în luna mai, cand BNR a decis să nu mai reducă rata dobanzii de politică monetară. Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odată cu anunţul JP Morgan de la jumătatea lunii trecute privind includerea obligaţiunilor Romaniei într-un indice al băncii. Interesul jucătorilor străini s-a redus treptat, de la începutul lunii februarie, iar randamentele au început să urce. Finanţele au planificat să împrumute în februarie 3,7 miliarde lei, prin obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu mult sub suma atrasă în ianuarie, de 11,4 milioane lei. Trezoreria a anunţat că vrea să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piaţa internă. Totodată, Finanţele au mandatat mai multe bănci de investiţii să organizeze o serie de întalniri cu investitorii din Europa şi Statele Unite în vederea pregătirii unei emisiuni de obligaţiuni denominate în dolari. Următoarea licitaţie pentru titluri în lei va fi organizată joi, pentru obligaţiuni pe patru ani, prin care Finanţele vor să atragă 300 milioane lei

Romania a avut un deficit comercial de 9,56 miliarde euro

Deficitul comercial a crescut anul trecut cu 1,73 miliarde lei, la 42,67 miliarde lei, exporturile urcand cu 4,6% şi importurile cu 4,5%, dar exprimat în moneda europeană indicatorul a scăzut cu 109,4 milioane euro, la 9,56 miliarde euro, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS). Exporturile FOB au însumat 200,674 miliarde lei (45,043 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 243,352 miliarde lei (54,607 miliarde euro). "Comparativ cu anul 2011, exporturile au crescut cu 4,6% la valori exprimate în lei (au scăzut cu 0,5% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 4,5% la valori exprimate în lei (au scăzut cu 0,6% la valori exprimate în euro)", se arată într-un comunicat al INS. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost de 140,822 miliarde lei (31,59 miliarde euro) la expedieri şi de 178,813 miliarde lei (40,09 miliarde euro) la introduceri, reprezentand 70,2% din total exporturi şi 73,5% din total importuri. Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (40,4% la export şi 33,7% la import) şi alte produse manufacturate(34,1% la export şi 29,3% la import). În 2011 exporturile au totalizat 45,01 miliarde euro, în creştere cu 20,5%, iar importurile au urcat cu 16,7% şi au ajuns la 54,73 miliarde euro, rezultand astfel un deficit de 9,72 miliarde euro, similar celui din 2010.

Apple testează un ceas inteligent

Apple testează un dispozitiv inteligent în formatul unui ceas de mană, fabricat din sticlă curbată în jurul încheieturii, potrivit unor surse apropiate companiei, citate de New York Times. "Ceasul inteligent" din benzi desenate şi filme cu spioni care au precedat era smartphone, purtat de personaje precum Inspector Gadget sau James Bond, este aproape de realitate, notează publicaţia americană. Apple testează astfel de dispozitive la sediul din Cupertino, California, produsul experimental fiind bazat pe sistemul de operare iOS, potrivit surselor citate. Contactaţi de NYT, reprezentanţii companiei au refuzat să comenteze informaţiile. Presupusa existenţă a unui astfel de prototip lasă loc pentru numeroase întrebări, de la cat de inteligent va fi aşa-numitul smart watch pană la cat va costa. "Cum va arăta? Va fi dotat cu asistent vocal? Va avea software de navigare, oferind instrucţiuni proprietarului pieton? Va putea primi mesaje text? Va putea monitoriza starea de sănătate sau activitatea de zi cu zi a utilizatorului? Cat va costa? Oare directorul general al Apple, Timothy Cook, poartă unul chiar acum, şoptindu-i dulci nimicuri? Un astfel de ceas ar putea fi folosit şi pentru efectuarea de plăţi mobile", speculează New York Times. Anul trecut, compania americană Corning, care produce sticla rezistentă Gorilla Glass regăsită pe multe modele de smartphone-uri şi tablete, inclusiv iPhone, a anunţat că a depăşit obstacolele tehnice în calea dezvoltării sticlei flexibile, care se poate îndoi precum o foaie de hartie fără să se rupă. Pete Bocko, directorul de tehnologie al Corning care a lucrat la proiectul sticlei flexibile Willow Glass, a declarat pentru NYT că materialul poate fi manipulat în jurul unui obiect cilindric, precum încheietura unei maini

Războiul valutar mondial se amplifică

Războiul valutar mondial ar putea deveni şi mai intens dacă se implică şi Europa, a declarat ministrul de Finanţe al Braziliei, Guido Mantega, îndemnand în schimb ţările europene să-şi repornească economiile prin investiţii şi nu prin devalorizarea monedelor, potrivit CNBC. Franţa a sugerat, înaintea reuniunii G20 de săptămana următoare, că euro ar trebui depreciat, întrucat nivelul actual nu reflectă situaţia economică a uniunii monetare. "Vom continua să avem aceste probleme dacă economia mondială nu-şi revine. Soluţia în cazul ţărilor europene ar fi să susţină dinamismul economic, care să le scoată din stagnare", a spus Mantega. Cu peste doi ani în urmă, Mantega a introdus termenul de "război valutar" pentru a descrie devalorizările competitive ale monedelor naţionale derulate de ţările bogate cu scopul de a-şi susţine exporturile. Sprijinirea exportatorilor din ţările dezvoltate de către băncile centrale dezavantajează economiile emergente, precum Brazilia. Ulterior, Brazilia şi-a depreciat propria monedă, realul, pentru a-şi proteja exportatorii de concurenţa externă.

Casele din Londra se vor scumpi cu o treime

Preţul mediu al locuinţelor din Londra va creşte cu cel puţin 31%, la 500.000 de lire sterline (790.000 de dolari), pană la sfarşitul deceniului, potrivit estimărilor Centrului de Cercetare pentru Afaceri şi Politici Economice, citat de Bloomberg. Avansul preţurilor va fi alimentat de legăturile capitalei britanice cu marile economii emergente, o concentrare ridicată a firmelor din servicii şi de economia care nu depinde de cheltuielile guvernamentale, afirmă centrul de cercetare londonez. "Această ultimă caracteristică a economiei Londrei va proteja capitala de cele mai dure efecte ale reducerii cheltuielilor publice. Ratele ridicate de imigraţie în capitală aduc un set larg de calificări şi legături comerciale, care vor susţine creşterea economică şi a preţurilor locuinţelor în Londra", notează instituţia. Preţul mediu pentru acest an este estimat la 383.000 de lire sterline, afirmă cercetătorii britanici.

Apple, Microsoft şi Adobe, chemate să dea explicaţii

Reprezentanţi ai companiilor americane Apple, Microsoft şi Adobe au fost chemaţi pentru a explica în Parlamentul Australiei de ce preţurile la produsele lor sunt mai mari pe piaţa locală decat în alte ţări. Cele trei companii au primit convocări din partea Comisiei pentru Infrastructură şi Comunicaţii, iar audierile vor fi parte a unei investigaţii în desfăşurare referitoare la disparităţile preţurilor în sectorul IT, scrie portalul TechCrunch. Investigaţia a fost iniţiată în mai 2012 pentru a analiza "dacă există diferenţe de preţuri la produsele hardware şi software, inclusiv jocuri pentru PC-uri şi console, cărţi în format electronic şi conţinut video, vandute în Australia prin intermediul internetului sau în magazine, comparativ cu SUA, Marea Britanie şi alte pieţe din regiunea Asia-Pacific". Potrivit unor estimări, preţurile la unele produse ar fi cu pană la 60% mai mari decat în SUA, afirmă Ed Husic, membru al Camerei Reprezentanţilor din Australia.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.