Internațional

Catolicii vor sărbători Paştele sub alt Papă

Ziarul de Vrancea
11 feb 2013 751 vizualizări
Benedict al XVI-lea a anunţat că va părăsi pontificatul în ultima zi a lunii februarie. Purtătorul de cuvant al Sfantului Scaun a dat asigurări că Biserica Catolică va avea un nou suveran pană la Sărbătorile Pascale (31 martie).

Suveranii Pontifi sunt aleşi pe viaţă, ceea ce nu face imposibil ca ei să poată renunţa la cea mai înaltă funcţie religioasă, iar actualul Papă nu e nici primul şi probabil nici ultimul care renunţă. Asemenea demisii sunt însă extrem de rare, Codul de Drept Canonic permiţand anunţarea demisiei, care nu trebuie în mod necesar aprobată de cineva anume. Demisia nu trebuie făcută la presiuni exterioare, singura obligaţie a Colegiului Cardinalilor fiind de a numi un administrator care să gestioneze activitatea zilnică a Vaticanului pană la alegerea unui nou Papă.
Aceasta a fost şi precizarea făcută, la Vatican, de Benedict al XVI-lea, şi anume că decizia sa de a renunţa la pontificat îi aparţine, nu a fost luată în grabă şi că nu a fost influenţată de nimeni. "După ce mi-am examinat în mod repetat conştiinţa înaintea lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, datorită varstei avansate, nu mai sunt potrivite pentru o exercitare adecvată a ministerului petrin. (...) De aceea, şi fiind conştient de gravitatea acestui act, în deplină libertate declar că renunţ la ministerul de Episcop al Romei, Succesor al Sfantului Petru, încredinţat mie de Cardinali în 19 aprilie 2005, astfel că, de la 28 februarie 2013, ora 20.00, Scaunul Romei, Scaunul Sfantului Petru, va fi vacant şi un Conclav pentru alegerea noului Pontif Suprem va trebui să fie convocat de cei care au competenţa să facă aceasta", a afirmat Papa într-un discurs pronunţat în latină în cadrul unui consistoriu la Vatican. "Vom avea un nou Papă pană la Paşte", a menţionat părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvant al Vaticanului, care a precizat că Benedict al XVI-lea nu se va implica în alegerea succesorului său.

O surpriză anunţată din vreme

Renunţarea la pontificat a Papei Benedict al XVI-lea s-a produs din motive de sănătate, a declarat fratele mai mare al Suveranului Pontif, Georg Ratzinger, aflat la Ratisbona, sudul Germaniei. "Simte apăsarea vârstei", a spus Georg Ratzinger, 89 de ani. El a mai comentat că medicul Papei l-a sfătuit să nu mai efectueze călătorii transatlantice.
Anunţul făcut ieri la Vatican a surprins întreaga lume. Totuşi, într-o carte-interviu din 2010, Papa evocase posibilitatea demisiei în cazul în care nu se va simţi în stare să continue. Decanul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din Bucureşti, pr. Wilhelm Dancă, a declarat pentru Hotnews că nu este surprins de decizia Sfantului Părinte, "circumstanţele actuale prin care trece Biserica sunt deosebit de încărcate, toate constituind un cadru în care reflecţia Papei s-a coagulat mai intens". Pană de Paşte, Biserica Romano-Catolică va avea un nou Papă, crede pr. Dancă.
Precedentul istoric în care un Papă s-a retras din fruntea Bisericii Catolice poate fi găsit tocmai în 1415. Atunci, Gregory XII s-a retras din pontificat pentru a pune astfel capăt unui veritabil război civil iscat în interiorul Bisericii tocmai pentru ocuparea Scaunului Romei.

De la război la pace

Benedict a fost ales Papă în 2005 după moartea lui Ioan Paul al II-lea şi a condus Biserica Catolică într-un moment în care aceasta s-a aflat în declin în Europa, dar în plină expansiune în Africa şi America Latină. Cei aproape opt ani de pontificat au fost marcaţi şi de o serie de scandaluri - precum sutele de noi acuzaţii de abuzuri sexuale săvarşite de preoţi, pentru care Benedict al XVI-lea a cerut iertare victimelor, relatează CNN.
Joseph Ratzinger s-a născut pe 16 aprilie 1927 în Marktl Am Inn, Bavaria, o regiune cu vechi tradiţii catolice din Germania. Adolescenţa, dar şi al doilea război mondial l-au găsit la Traunstein, în apropiere de graniţa cu Austria. Ratzinger a povestit în memoriile sale că oficialii şcolii l-au înrolat cu forţa în organizaţia tinerilor nazişti ("Hitlerjugend") în 1941, dar că i s-a permis să o părăsească pentru că urma studii pentru preoţie. Totuşi, în 1943 a fost înrolat din nou, de data aceasta în armată, unde a activat la "antiaeriană" pană cand a dezertat, spre sfarşitul războiului.
După deflagraţia mondială, şi-a încheiat studiile teologice, îmbrăcand straiele preoţeşti în 1951. Şi-a susţinut doctoratul şi a predat în mai multe universităţi germane. În 1977 a fost numit arhiepiscop al Münchenului, devenind totodată cardinal. Din noiembrie 2002 a fost decanul Colegiului Cardinalilor, fiind cel care a convocat conclavul ce avea să-l aleagă al 265-lea papă din istorie.

Următorul Suveran Pontif ar putea fi de culoare

Potrivit uneia dintre cele mai mari case de pariuri din lume, William Hill, cardinalul nigerian Francis Arinze are cele mai mari şanse să devină următorul Suveran Pontif. Cardinalul Arinze (născut pe 1 noiembrie 1932) este din 2005 episcop cardinal de Vellentri-Segni. L-a înlocuit în această funcţie pe Joseph Ratzinger când acesta a devenit Suveran Pontif. Arinze a fost unul dintre principalii sfătuitori ai Papei Ioan Paul al II-lea. Francis Arinze are cea mai bună cotă William Hill, iar pe locul doi este situat tot un cardinal de culoare, de data asta din Ghana: Peter Turkson. Cu şanse mari este cotat şi cardinalul canadian Marc Ouellet.

Catastrofă aviatică în Liberia

Cel puţin 18 persoane, între care şeful Statului Major al forţelor armate din Guineea, generalul Suleyman Kéléfa, şi-au pierdut viaţa în accidentul aerian produs ieri în apropierea aeroportului internaţional din Monrovia. Accidentul s-a soldat cu "cel puţin 18 morţi, între care şeful Statului Major al forţelor armate din Guineea", a declarat o sursă oficială de la Conakry.
Potrivit ministrului informaţiei liberian, Lewis Brown, la bordul avionului se aflau zece responsabili militari din Guineea şi nicio persoană nu a scăpat. Preşedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, a decretat pentru astăzi zi de doliu în memoria victimelor accidentului. Pană aseară nu fusese elucidat motivul accidentului. Liberia îşi aniversează în fiecare an forţele armate şi invită cu această ocazie delegaţii militare ale ţărilor din regiune, în special din Guineea, vecinul din nord. Aeroportul internaţional Monrovia se află la 65 km sud-est de capitală.

SUA se dezarmează

Preşedintele SUA Barack Obama va pleda pentru o reducere semnificativă a arsenalului nuclear american în lume, în discursul său privind starea uniunii pe care-l va pronunţa astăzi în Congres, relatează New York Times. Citând oficiali ai administraţiei americane sub rezerva anonimatului, cotidianul afirmă că preşedintele Obama s-a pus de acord în ultimele luni cu responsabilii armatei americane în legătură cu posibilitatea de a reduce cu o treime arsenalul SUA. În discursul său, Barack Obama nu va oferi probabil cifre, însă responsabili ai Casei Albe iau în calcul o reducere până la aproximativ 1.000 a numărului de arme nucleare desfăşurate, adaugă NYT. Statele Unite ale Americii dispun în prezent de aproximativ 1.700 de arme nucleare. Conform tratatului semnat cu Rusia în 2010 privind reducerea armelor nucleare ale ambelor ţări, SUA s-au angajat să-şi reducă stocul până la 1.550 înainte de 2018. Însă Barack Obama "este de părere că putem face reduceri mai drastice - şi să economisim mulţi bani - fără a compromite securitatea Americii în al doilea său mandat. Iar liderii militari au aprobat ideea", a relatat New York Times.

Busculadă mortală la cel mai mare festival religios din lume

Cel puţin 36 de persoane au murit în timpul Kumbh Mela, cel mai mare festival religios din lume ce se desfăşoară în prezent în nordul Indiei, din cauza unei busculade care s-a produse în gara oraşului. Busculada s-a produs duminică seara la Gara din Allahabad, oraşul unde se desfăşoară, o dată la 12 ani, acest festival religios care a atras, în acest an, numai în ziua de duminică, peste 30 de milioane de pelerini. Potrivit oficialilor locali, balustrade ale unui pod din apropierea gării au cedat din cauza presiunii mulţimii. Dar ministrul indian al Căilor ferate, Pawan Kumar Bansal, citat de PTI, a negat că ruptura unor balustrade s-a aflat la originea accidentului şi a apreciat că un număr prea mare de persoane pe platforme ar fi putut provoca busculada. Potrivit unor martori intervievaţi de presa locală, poliţia a lovit mulţimea cu bastoanele. Părinţi ale victimelor au acuzat poliţia că ar fi provocat panică şi a cauzat incidentul.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.