Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Va părăsi Scoţia Regatul Unit?

Ziarul de Vrancea
10 feb 2013 639 vizualizări
Premierul britanic David Cameron a încercat să-i convingă, ieri, pe scoţieni să renunţe la cererile de independenţă, afirmând că situaţia actuală este mult mai profitabilă atât pentru Scoţia cât şi pentru Marea Britanie.

Potrivit demnitarului britanic, ruperea acestei uniuni care durează de peste trei secole ''le-ar sărăci'' pe amândouă, informează France Presse. "Pentru a spune lucrurile simplu, Marea Britanie funcţionează. Funcţionează bine. De ce să fie ruptă uniunea?'', a scris Cameron în comentarii publicate pe site-ul de pe Internet al Downing Street nr 10. Premierul a recunoscut că Scoţia ar putea prospera ca ţară independentă. "Ştiu din informaţii din primă mână că contribuţia Scoţiei şi a scoţienilor asigură succesul Marii Britanii. De asemenea, pentru mine, întrebarea nu este dacă Scoţia ar putea fi o naţiune independentă", a scris Cameron pe site, adăugând: ''Adevărata întrebare este dacă Scoţia este mai puternică, mai sigură, mai bogată şi mai echitabilă în interiorul Regatului Unit sau în altă parte. Şi aici cred că răspunsul este clar".

Referendum în 2014

AFP aminteşte că partide politice britanice majore - printre care şi conservatorii lui David Cameron - fac campanie pentru ca Scoţia să rămână în Marea Britanie în timp ce Partidul Naţional Scoţian (SNP), la guvernare în provincie, militează pentru independenţa acesteia.
Cameron a declarat ca guvernul scoţian descentralizat "a greşit" publicând săptămâna trecută o foaie de parcurs pentru tranziţia la independenţă, care ar urma să fie proclamată încă din 2016, în caz de răspuns afirmativ la referendumul privind autodeterminarea, prevăzut în 2014. "Este ca şi cum ai privi genericul de la sfârşitul filmului înainte de a putea vedea filmul însuşi", a spus premierul. ''Această chestiune majoră este o decizie ce ţine de resortul Scoţiei. Dar răspunsul va avea consecinţe pentru întreg Regatul Unit. Scoţia este mai bine plasată în cadrul Marii Britanii. Suntem cu toţii mai bine plasaţi împreună şi mai săraci dacă suntem separaţi", a mai scris Cameron.
Potrivit unui sondaj realizat între 30 ianuarie-1 februarie, pe un eşantion de 1.003 adulţi scoţieni, 32% din respondenţi ar vota în favoarea independenţei în timp ce 47% doresc rămânerea provinciei în cadrul Regatului Unit. Eventuala independenţă a Scoţiei ridică numeroase probleme, printre care şi rămânerea în UE şi alte organizaţii internaţionale.

Trupul lui Pablo Neruda va fi exhumat din nou

n se bănuieşte că scriitorul laureat la premiului Nobel a fost asasinat

Trupul lui Pablo Neruda va fi exhumat pentru a doua oară după moartea sa, în septembrie 1973, la câteva zile după lovitura de stat militară a generalului Augusto Pinochet. Anchetatorii vor să afle dacă laureatul premiului Nobel pentru literatură a fost asasinat. După cum au declarat surse apropiate anchetei, exhumarea a fost decisă de judecătorul Mario Carroza, cel care se ocupă de acest dosar după un denunţ prezentat de Partidul Comunist din Chile. Neruda a făcut parte din comitetul central al acestei formaţiuni.
Până la începutul anului 2011, versiunea oficială era că moartea lui Neruda, care a survenit la 23 septembrie 1973, a fost consecinţa unui cancer de prostată. Însă în mai 2011, fostul său şofer, Manuel Araya, a acuzat că Pablo Neruda ar fi primit o injecţie letală cu otravă în spitalul în care se afla internat, fapt ce a declanşat suspiciuni cum că poetul ar fi putut fi asasinat de acoliţi ai regimului condus de generalul Augusto Pinochet.
Declaraţiile făcute de Araya au determinat Partidul Comunist din Chile să înainteze un denunţ care a fost admis de justiţia chiliană, deschizându-se astfel o anchetă privind cauzele morţii poetului. Totodată, Partidul Comunist din Chile solicita exhumarea trupului lui Neruda, pentru a verifica dacă a fost într-adevăr otrăvit.

Cea mai importantă reuşită a roverului Curiosity

Roverul Curiosity a reuşit să foreze îndeajuns de adânc în roca de pe Marte, pentru a colecta praf ce urmează să fie analizat de specialişti, informează news.bbc.co.uk. Praful fin şi gri din spaţiul de 6 centimetri forat de roverul NASA va fi inspectat înainte de a fi dus în laboratorul de la bordul robotului. Acţiunea este o premieră în ceea ce priveşte studierea planetelor. Până acum nicio rocă de pe altă planetă nu a fost analizată în această manieră. Agenţia Spaţială Americană a apreciat că această acţiune este "o reuşită imensă". "Aceasta este cea mai mare reuşită a roverului Curiosity de la aducerea sa pe planetă, în august", a declarat şeful misiunii, John Grotizinger. Acţiunea de forare este esenţială în misiunea lui Curiosity care se plasează în craterul Gale, la ecuatorul planetei Marte. Oamenii de ştiinţă vor să afle dacă mediul de pe Marte, a susţinut sau susţine viaţă. Praful de rocă va fi analizat în laboratoarele roverului. Oamenii de ştiinţă vor să afle compoziţia minerală a rocii, cu o atenţie sporită asupra eventualei prezenţe a unor combinaţii de carbon.
Curiosity, un vehicul de o tonă, cu şase roţi, care a costat 2,5 miliarde de dolari, cel mai greu şi mai sofisticat robot trimis vreodată pe Marte, a coborât în zona ecuatorului marţian în craterul Gale pe 6 august 2012, pentru o misiune de doi ani. Principalul obiectiv al misiunii este acela de a determina dacă planeta roşie a permis în trecutul ei existenţa vieţii microbiene.

YouTube, interzis în Egipt

Un tribunal egiptean a luat sâmbătă decizia de a bloca, timp de o lună, accesul la canalul YouTube pe motiv că acesta nu ar fi reuşit să retragă filmul american antiislam, informează Washington Post. Tribunalul administrativ din Cairo a oferit astfel rezolvare unei plângeri înaintate de către un avocat egiptean independent. Judecătorul Hassouna Tawfiq, care a condus cazul, a precizat că interdicţia se va aplica şi altor site-uri unde circulă respectivul material video, inclusiv Facebook şi Twitter. Nu au fost oferite însă informaţii cu privire la data când va intra în vigoare interdicţia, deoarece decizia finală aparţine în acest caz premierului egiptean şi ministrului Comunicaţiilor din Egipt. De asemenea, decizia Curţii poate fi atacată cu recurs. "Este o pedeapsă temporară, am putea spune, pentru acele site-uri care participă la asta", a declarat Twfiq.
Filmul la care se face referire, numit "Inocenţa musulmanilor", îl portretizează pe profetul musulman Mohamed ca pe un prost şi un afemeiat şi a stârnit un val de proteste în lumea musulmană, în septembrie anul trecut. Activiştii au folosit canalul YouTube şi site-urile de socializare pentru a răspândi filmul pe scară largă dar şi pentru a difuza lumii întregi imagini cu violenţe ale poliţiştilor.
În Egipt, numai 18 procente dintre locuitori folosesc internetul, potrivit unui raport guvernamental din 2010.

Cinci morţi după ce un avion s-a prăbuşit pe un aeroport din Belgia

Un avion de turism s-a prăbuşit sâmbătă dimineaţa la decolarea de pe aeroportul Charleroi, în Belgia, provocând moartea tuturor celor cinci belgieni aflaţi la bord, a anunţat poliţia locală. Cele cinci victime, membre ale aceleiaşi familii, sunt doi adulţi şi trei copii. Avionul, de tip Cessna, a avut o problemă la decolare şi a încercat să se întoarcă, dar s-a prăbuşit la marginea pistei, a precizat agenţia Belga. Cauzele accidentului, produs la ora 10.00 (11.00 ora României) nu erau ieri cunoscute încă.
Aeroportul din Charleroi (sud) a fost închis până la ora 14.00 (15.00 ora României), a anunţat poliţia. Câteva zboruri au fost deviate către alte aeroporturi, între care cel din Liege (est). Familia era originară din Bruxelles, potrivit unei surse aeroprotuare.

SUA vrea să-l treacă pe Mokhtar Belmokhtar pe lista "neagră"

Oficiali militari de rang înalt şi serviciile de informaţii americane intenţionează să înscrie pe o listă secretă cu persoanele ce trebuie să fie "ucise" numele algerianului Mokhtar Belmokhtar, care a revendicat atacul asupra instalaţiei de exploatare a gazelor din In Amenas. Adăugarea numelui său pe această listă ar implica o expansiune militară importantă a Statelor Unite în nord-vestul Africii, printr-o extindere a atacurilor cu avioane fără pilot şi a operaţiunilor de combatere a terorismului, susţine cotidianul american Wall Street Journal în ediţia de sâmbătă, citând oficiali americani sub acoperirea anonimatului. Un astfel de efort ar putea să se sprijine pe unităţile forţelor speciale ale armatei, cu ajutorul CIA, precizează cotidianul.
După atentatele din 11 septembrie 2001, administraţia americană păstrează secrete listele cu persoane care trebuie "capturate sau ucise".
Pentagonul şi CIA deţin liste separate, pe care figurează numele unor lideri extremişti precum liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, liderul Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), sauditul Ibrahim Hassan al-Asiri, şi, înainte de a fi ucis, Osama ben Laden.
Mokhtar Belmokhtar este un fost lider Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI), grupare de care s-a separat în octombrie, formându-şi propria unitate combatantă. El a revendicat atacul împotriva instalaţiei de exploatare a gazelor din In Amenas, în Algeria, urmat de o luare de ostatici. Potrivit Algerului, 37 de străini de opt naţionalităţi şi un algerian au fost ucişi de un comando format din 32 de bărbaţi, dintre care 29 au fost ucişi şi trei arestaţi.

Ministru bulgar, bătut cu bulgări de zăpadă

Ministrul bulgar al economiei şi energiei, Delian Dobrev, a fost agresat cu bulgări de zăpadă de câteva sute de protestatari care s-au strâns ieri în faţa ministerului pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de costurile mari la întreţinere. După ce a fost lovit în faţă cu mai multe bulgări, ministrul a fost evacuat de jandarmi şi de agenţii Serviciului Naţional de Pază.
Aproape o mie de persoane s-au strâns ieri la Sofia pentru a cere renaţionalizarea societăţilor de distribuţie a energiei electrice care, în opinia lor, sunt responsabile pentru facturile mari la curent. Protestatarii s-au organizat prin reţeaua de socializare Facebook, revoltaţi de faptul că facturile pentru ianuarie sunt în medie de două ori mai mari faţă de cele din decembrie. Reprezentanţii societăţilor de distribuire a energiei electrice, companiile cehe CEZ şi EnergoPro şi cea austriacă EVN, susţin că facturile pentru ianuarie sunt mai mari pentru că în facturile pentru decembrie a fost inclusă o perioada mai mică, de între 1 şi 20 de decembrie, în timp ce în cele pentru ianuarie intră şi perioada sărbătorilor de Crăciun, deci ele se referă la zilele între 20 decembrie şi 31 ianuarie.
Protestatarii au blocat o intersecţie în apropierea clădirii Ministerului Economiei şi Energiei şi au dat un ultimatum de 10 minute ministrului să vină la ei. Acesta a respectat ultimatumul şi a ieşit în faţa mulţimii, dar în acel moment mai mulţi protestatari au început să arunce în el cu bulgări de zăpadă. Au fost loviţi şi mai mulţi dintre reporterii care îl însoţeau pe ministru. Nimeni nu a fost rănit.
Acţiuni de protest împotriva monopolului în sectorul energiei aveau loc ieri şi în alte 15 oraşe bulgăreşti. La Plovdiv şi Varna s-au strâns peste 2.000 de oameni care au blocat circulaţia pe unele artere rutiere din centrul localităţilor. În noaptea de sâmbătă spre duminică în Plovdiv au fost incendiate două autoturisme ale societăţii de distribuire a energiei electrice EVN.

Au fost inventate lentilele pentru daltonişti

Se pare că daltoniştii vor putea în sfârşit să perceapă spectrul complet al culorilor, cercetătorii reuşind să realizeze lentile care permit distingerea roşului de verde. Lentilele, numite Oxy-Iso, au fost create iniţial pentru uz medical de cercetătorul american Mark Changizi. Doctorul Bor, daltonist şi cercetător la Universitatea din Sussex, a acceptat să testeze ochelarii: "A fost un pic tulburător să observ unele lucruri când am purtat ochelarii şi să accept că fără ei nu le puteam repera, că erau pur şi simplu invizibile pentru mine!". "Când am pus lentilele, am avut un fior, a fost incredibil!", a spus el, potrivit Agerpres.
Lentilele Oxy-Iso, care sunt deja în vânzare, funcţionează doar pentru daltonismul roşu-verde (forma cea mai frecventă), care afectează aproape 8% dintre bărbaţi şi 0,5% dintre femei. Ele nu permit corectarea daltonismului de galben şi albastru.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.