Internațional

Mamiferele au apărut pe Terra după extincţia dinozaurilor

Ziarul de Vrancea
8 feb 2013 703 vizualizări
Precedentele studii fixau apariţia mamiferelor înainte de dispariţia dinozaurilor

Strămoşul comun al mamiferelor placentare a apărut pe Terra după extincţia dinozaurilor, petrecută în urmă cu 65 de milioane de ani, afirmă autorii unui studiu publicat joi, care a adus câteva elemente noi despre evoluţia acestei mari familii din care fac parte şi oamenii.
Precedentele studii situau apariţia mamiferelor înainte de extincţia dinozaurilor şi a 70% din totalul speciilor de pe planeta noastră, cauzată, potrivit unei teorii acceptate de comunitatea ştiinţifică, de impactul cu un asteroid, care a bulversat climatul de pe Terra. Cercetătorii s-au bazat pe cea mai mare bancă de date din lume, care combină trăsăturile genetice şi morfologice ale mai multor specii, pentru a reconstrui arborele genealogic al mamiferelor placentare, cea mai importantă ramură din această familie, din care fac parte peste 5.100 de specii. Analizele genetice au lăsat să se înţeleagă că mamiferele erau deja un grup diversificat la sfârşitul cretacicului. De atunci, avântul lor s-ar fi produs la un moment situat între 200.000 de ani şi 400.000 de ani după dispariţia dinozaurilor. "Analiza acestei uriaşe cantităţi de date arată faptul că specii precum rozătoarele şi primatele nu erau contemporane cu dinozaurii, ci descendente ale unui strămoş comun, un animal de talie mică, mâncător de insecte, care a apărut la puţin timp după dispariţia dinozaurilor", a dezvăluit unul dintre autorii studiului, Maureen O'Leary. "Este un moment situat cu 36 de milioane de ani mai târziu decât estimările bazate doar pe datele genetice", afirmă Marcelo Weksler, unul dintre cei 23 de autori ai studiului, publicat în revista americană Science.

Elefanţii, originari din America

Pentru a urca înapoi pe firul istoriei până la strămoşul comun al mamiferelor - un animal care ar fi avut mărimea unui mic şobolan, avea un uter bicorn ca multe mamifere, un cortex cerebral cu circumvoluţiuni şi o placentă asemănătoare celei umane -, aceşti cercetători au colectat şi analizat caracteristicile fizice şi genetice provenind de la 86 de specii, dintre 40 sunt dispărute, dar cunoscute graţie fosilelor descoperite. Savanţii au adunat circa 4.500 de trăsături, precum prezenţa sau absenţa aripilor, a dinţilor şi diversele tipuri de schelete, ca şi alte caracteristici morfolofice, pe care le-au combinat cu trăsăturile genetice. Această bancă de date conţine de zece ori mai multe informaţii decât cele utilizate până acum pentru a studia istoria mamiferelor, au subliniat cercetătorii, precizând că banca este accesibilă publicului larg, pe internet, şi include peste 12.000 de ilustraţii (www.morphobank.org).
Astfel de studii îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să răspundă la multe întrebări importante, precum cele care vizează maniera în care au reuşit mamiferele să supravieţuiască schimbărilor climatice din trecutul Terrei şi ce ar putea să însemne aceste lucruri în viitor, odată cu actuala încălzire a planetei. Studiul a dezvăluit, totodată, că una dintre ramurile acestor mamifere, denumită Afrotheria, care include specii diverse, de la elefanţi la orycteropi, care trăiesc în zilele noastre în Africa, este de fapt originară de pe continentul american.

Cat primeşte Romania de la UE în următorii şase ani

România ar obţine fonduri UE de peste 43 de miliarde de euro în exerciţiul 2014-2020, potrivit formulei de buget convenite vineri la Consiliul European, au precizat surse europene.

Acordul la care au ajuns liderii europeni cu ocazia summit-ului de la Bruxelles prevede un buget multianual al Uniunii Europene de 960 de miliarde de euro, prima scădere bugetară din istoria Blocului comunitar. Cifra a fost dezvăluită de preşedintele Franţei, Francois Hollande. Comisia Europeană solicitase un buget de 1.003 miliarde de euro. "Este un acord la care s-a ajuns cu greu, dar cred că este un bun compromis", a declarat Hollande, citat de AFP.
Vineri după-amiază, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a înaintat o nouă formulă revizuită pentru bugetul UE 2014-2020, după ce în jurul prânzului se luase o pauză. România, dar şi Bulgaria şi Cehia ar fi fost nemulţumite de cadrul financiar avansat vineri dimineaţă de preşedintele Consiliului, potrivit publicaţiei EUobserver.com. De asemenea, surse oficiale precizau pentru Mediafax că propunerea formulată dimineaţă de Van Rompuy reducea semnificativ alocarea pentru România, cu peste un miliard sub pragul de 40 de miliarde.

Parlamentul European respinge acordul

Liderii principalelor grupuri din PE au anunţat vineri seară, într-o scrisoare comună, ca draftul de buget este "inacceptabil" şi au precizat că "marile" negocieri vor începe cu Parlamentul European. "Va fi greu de găsit un consens în PE", a scris pe Twitter şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. De asemenea, purtătorul de cuvant al PE, Marjory van den Broeke, a afirmat că Parlamentul nu poate accepta acordul.
Pentru exerciţiul financiar 2007-2013, România are o alocare totală de 33,5 miliarde euro. Discuţiile privind formula de calcul a bugetului UE în exerciţiul bugetar 2014-2020 au început la nivelul Consiliului UE încă din primăvara anului trecut, când Comisia Europeană a prezentat o propunere de buget maximalist în care României îi reveneau circa 48 de miliarde de euro.
Negocierile privind bugetul au atins un punct nevralgic în 22-23 noiembrie 2012, când după o reuniune care a durat două zile Consiliul European nu a reuşit să ajungă la un consens privind bugetul.

 

O vizitatoare şi-a pus "semnătură" pe un celebru tablou de la Luvru

"La Liberte guidant le peuple", celebrul tablou al lui Eugene Delacroix, a fost vandalizat de o vizitatoare a filialei muzeului Luvru din Lens, care a reuşit să scrie un mic text pe opera de artă.
Joi seară, cu puţin timp înainte de închiderea Louvre-Lens - filială a prestigiosului muzeu parizian, situată în nordul Franţei -, femeia, în vârstă de 28 de ani, a scris cu un marker pe partea inferioară a tabloului. Ea a fost imediat blocată de un agent de pază şi un alt vizitator, predată poliţiei şi reţinută, au precizat reprezentanţii muzeului, care au depus plângere. Reprezentanţii muzeului Luvru spun că inscripţia este superficială şi se aşteaptă să poată fi curăţată uşor. "Distrugerile vor fi evaluate începând din seara aceasta, de departamentul de pictură al muzeului Luvru şi un restaurator specializat care a fost trimis la faţa locului", au precizat aceştia, joi seară. În funcţie de "diagnostic", se va decide dacă pictura va fi sau nu trimisă unor specialişti care se ocupă de restaurări.
"La Liberté guidant le peuple" (1830), de Delacroix, este, alături de "Portrait de Balthazar Castiglione", de Raphael, şi "La Madeleine a la veilleuse", de Georges de La Tour, una dintre capodoperele expuse timp de un an în noul muzeu din Lens, inaugurat pe 4 decembrie 2012 şi care a avut deja 205.000 de vizitatori. De mari dimensiuni, pictura "La Liberté guidant le peuple"este inspirată de mişcările revoluţionare din Franţa, din 27, 28 şi 29 iulie 1830.

Bulgarii se simt jigniţi de britanici

Sute de protestatari bulgari au efectuat un marş anti-britanic, susţinând că a fost un gest "arogant" să se spună că mii de est-europeni vor invada Marea Britanie pentru beneficii sociale de îndată ce restricţiile vor fi ridicate. Protestul a fost iniţiat de mişcarea Ataka, grup de extremă-dreapta, cunoscut pentru viziunile xenofobe. Liderul grupului, Volen Siderov, a acuzat Marea Britanie de viziune duplicitară şi a numit guvernul britanic "rasist". El a cerut boicotarea produselor britanice şi interzicerea vânzării de proprietăţi bulgare britanicilor. El a declarat că "nicio persoană, indiferent de unde provine, nu are dreptul să afecteze drepturile cetăţenilor bulgari şi demnitatea naţiunii noastre". Siderov este de părere că Marea Britanie a încălcat regulile Tratatului de la Lisabona, care stipulează că toate persoanele din Marea Britanie au aceleaşi drepturi. "Este o ţară care ne-a urât dintotdeauna şi care nu a dorit ca noi să existăm", a spus el, adăugând că toate acţiunile lui Winston Churchill, pe care ultra-naţionalistul l-a descris ca "alcoolic degenerat", au avut ca scop distrugerea Bulgariei.
Ambasada a fost închisă în timp ce sute de simpatizanţi s-au alăturat protestului, mulţi fiind îmbrăcaţi în uniforme paramilitare. Protestatarii au împărţit fluturaşe adresate amabasadorului Marii Britanii la Sofia, Jonathan Allen, în care i se cere să-şi prezinte scuzele. Mladen Ivov, unul dintre protestatari, a declarat că "nu au respect. În opinia mea mulţi britanici sunt leneşi. Bulgarii sunt muncitori. Mulţi merg în Marea Britanie şi îşi găsesc repede de lucru, însă mulţi fac doar ceea ce britanicii nu-şi doresc să facă. Britanicii preferă să trăiască pe ajutoarele sociale despre care ne acuză pe noi că le cerşim".

Constituţia maghiară ar putea interzice dormitul sub cerul liber

Autorităţile ungare ar urma să fie obligate prin Constituţie să asigure cazare persoanelor fără adăpost, iar dormitul sub cerul liber ar urma să fie interzis prin Legea fundamentală, potrivit unei propuneri de amendare prezentate jurnaliştilor vineri de către un parlamentar Fidesz. Prezentând jurnaliştilor propuneri de amendare a Constituţiei din partea formaţiunii sale, Gergely Gulyas a declarat, într-o conferinţă de presă, că Guvernul doreşte să sublinieze asupra faptului că este de datoria statului să ofere atât condiţii demne de viaţă, cât şi acces la serviciile publice tuturor cetăţenilor săi.

Doar 55% din infracţiunile din Rusia sunt elucidate

Aproape jumătate dintre cazurile de crimă şi infracţiuni rămân nesoluţionate în Rusia, a declarat vineri Vladimir Putin, criticând activitatea "puţin eficientă" a forţelor de ordine. "În total, aproximativ 45% dintre cazurile de crimă şi infracţiuni din Rusia nu sunt elucidate, adică aproape unul din două" cazuri, a declarat Putin. "Este o dovadă evidentă a unei activităţi puţin eficiente a forţelor de ordine", a subliniat preşedintele rus în cadrul unei reuniuni anuale, la sediul Ministerului rus de Interne. Preşedintele a îndemnat la o "ameliorare a calităţii activităţii" poliţiei şi anchetatorilor "la toate nivelurile" şi la o consolidare a măsurilor de securitate în locurile publice. În plus, Putin a cerut să "se pună capăt, în mod mai ferm, activităţii organizaţiilor extremiste".

Turnul Eiffel, vizat de un atentat terorist?

Persoane necunoscute care s-au declarat împotriva intervenţiei franceze din Mali au piratat un site oficial al Ministerului Educaţiei Naţionale, la Nisa (sud-est), ameninţând că ar putea ataca Turnul Eiffel, au informat vineri surse oficiale. Hackerii au postat, sub denumirea "în numele lui Allah, cel milostiv, cel îndurător", un mesaj pe un fundal negru în franceză şi arabă, pe site-ul rectoratului de la Nisa (direcţie regională a Ministerului Educaţiei Naţionale). Pagina piratată include de asemenea o fotografie a Turnului Eiffel însoţită de menţiunea "următoarea ţintă", a confirmat rectoratul. Hackerii afirmă că "decizia guvernului francez de a interveni în Mali nu serveşte cu adevărat intereselor sale".
Potrivit cotidianului regional Nice Matin, hackerii au menţionat de asemenea, pe pagina de start a site-ului www.ac-nice.fr, "o agresiune, o opresiune şi o nedreptate faţă de slujitorii lui Allah". Rectoratul a precizat că a depus plângere la procurorul din Nisa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.