Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: S-a descoperit "regiunea răului" din creier

Ziarul de Vrancea
6 feb 2013 573 vizualizări
Dacă studiul realizat de un neurolog german se confirmă înseamnă că răufăcătorii au o predispoziţie genetică pentru a comite infracţiuni

Un neurolog german susţine că a descoperit regiunea din creier asociată cu comiterea de activităţi infracţionale, acea zonă având o culoare întunecată în cazul criminalilor, al violatorilor şi al hoţilor. Medicul Gerhard Roth din Bremen susţine că "regiunea răului" se află în lobul cerebral central şi apare pe radiografii sub forma unei mase întunecate. Cercetătorul a făcut această descoperire în timp ce analiza creierele unor persoane condamnate pentru comiterea de acte violente, în cadrul unui studiu comandat de Guvernul german. "Le-am proiectat acelor persoane o serie de scurtmetraje şi am măsurat undele cerebrale pe care le emiteau în acele momente. Atunci când în filme erau prezentate scene brutale şi sordide, subiecţii nu arătau niciun fel de emoţie. În acele zone cerebrale în care se formează pentru oamenii obişnuiţi sentimentele de compasiune şi milă, în cazul lor nu se petrecea nimic", a explicat Gerhard Roth. Acea masă întunecată, aflată în partea din faţă a creierului, a apărut în toate tomografiile persoanelor care au comis acte de violenţă criminală. În urma acestui studiu, savantul german susţine că infractorii au "o predispoziţie genetică" pentru violenţă. "Atunci când primeşti radiografiile creierelor unor criminali periculoşi, se observă aproape întotdeauna anumite deficienţe în partea din faţă a creierului. Există cazuri când anumiţi oameni devin infractori din cauza unei tumori sau a unei leziuni din acea zonă, iar după operaţia de îndepărtare a tumorii, acea persoană devine din nou un om normal", a explicat savantul german.
Gerhard Roth este unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în neurologie din Germania şi a lansat în urmă cu câţiva ani un apel care vizează adoptarea unor reforme în ceea ce priveşte sentinţele judecătoreşti pronunţate în această ţară.


Român ignorat de angajatori, primit cu atenţie sub un nume suedez

Un masterand român la Uppsala, care a trimis sute de CV-uri în Suedia pentru a obţine un loc de muncă, fără să obţină vreun răspuns, s-a bucurat de un succes "neaşteptat" după ce şi-a schimbat numele astfel încât să sune "mai suedez".

Potrivit presei scandinave, masterandul român "Ovidiu X" a trimis peste 200 de CV-uri în Suedia, dar nu a primit niciun răspuns, lucru care l-a determinat să încerce altă tactică. "Am auzit că un tip pe care îl cheamă Pablo, în Marea Britanie, şi-a schimbat numele de pe CV în Paul, după care a constatat că i-a răspuns mai multă lume la solicitări, aşa că m-am gândit să recurg la acelaşi truc", a declarat el pentru The Local, adăugând că "a mers". Astfel, românul a imprimat 40 de CV-uri în suedeză, fără să îşi precizeze naţionalitatea, dar scriind că a studiat doi ani la Universitatea Uppsala. Pe 20 dintre ele şi-a scris numele adevărat, iar pe celelalte 20 un nume suedez ales la întâmplare. De asemenea, el a modificat aşezarea în pagină, astfel încât nu se putea observa, la prima vedere, că CV-urile conţineau exact aceeaşi informaţie. El a trimis CV-urile către 20 de companii din Uppsala, Gothenburg, Malmö şi Stockholm, inclusiv la o agenţie de recrutare, Academic Work.

"Este şocant să auzi aşa ceva"

Însă, în timp ce la CV-urile pe care se afla numele său real nu a primit niciun răspuns, la cele 20 de CV-uri trimise sub nume suedeze fictive a primit 13 invitaţii la interviu. "Este clar că nici măcar nu s-au deranjat să le citească pe cele cu numele real", s-a plâns "Ovidiu". "Au văzut un nume străin şi nu le-au deschis. Posturile vizate începeau de la munca de jos şi până la funcţii în sectorul marketing, pentru care eram supracalificat. Nu înţeleg nimic", a adăugat el.
Elin Frejd, PR Manager la Academic Work, a declarat că nu a auzit despre acest caz şi nici despre cazuri similare. "Este şocant să auzi aşa ceva. Nu ar trebui să fie deloc aşa", a spus ea, adăugând că agenţia a avut "experienţe fantastice cu străinii". "Poate că unii clienţi se tem să nu angajeze persoane care nu vorbesc suedeză", a apreciat ea, prezentând scuze masterandului. "Dacă este adevărat, nu sunt prea mândră de acest lucru", a mai declarat ea.
Un ofiţer de caz în cadrul instituţiei Ombudsman-ului suedez pentru egalitate, Annika Höög, a declarat că nici ea nu a auzit despre vreun caz similar. "Primim numeroase plângeri de la străini pentru discriminare la solicitarea unui loc de muncă, dar este foarte dificil de demonstrat în cele mai multe cazuri", a subliniat ea, adăugând că, în Suedia, "atitudinea angajatorilor faţă de străini poate varia" şi apreciind că este mai dificil pentru străini să îşi găsească de lucru "decât dacă ar fi în Marea Britanie sau Canada, de exemplu". Höög nu a putut să furnizeze o explicaţie în acest sens.

Presa chineză evocă o "ruptură" între Beijing şi Phanian

Presa oficială chineză a evocat ieri, pentru prima dată, o posibilă "ruptură" în relaţiile dintre Beijing şi aliatul său nord-coreean. Beijingul şi Phenianul "ar trebui să împărtăşească aceleaşi preocupări cu privire la o posibilă ruptură a relaţiilor, de pe urma căreia Phenianul nu va obţine niciun avantaj", se arată într-un editorial publicat în Global Times, un ziar din cadrul grupului Cotidianul Poporului, organul de presă al Partidului Comunist Chinez (PCC). "În cazul în care Coreea de Nord nu se va abţine să efectueze un al treilea test nuclear, în pofida unor eforturilor de a o descuraja, ea va trebui să plătească un preţ ridicat. Ajutorul pe care îl primeşte de la China va trebui să fie redus", subliniază cotidianul, ale cărui editoriale reflectă viziunea unei părţi sau întregii conduceri chineze. Este pentru prima dată când presa oficială utilizează termenul "ruptură" a relaţiilor între cei doi aliaţi, după un prim editorial publicat în acelaşi ziar, la 25 ianuarie, care ameninţa cu o reducere a ajutorului chinez acordat aliatului său imprevizibil. În privat, acest editorial a fost catalogat ca "istoric" de către diplomaţi americani implicaţi în dosarul nord-coreean.
"Phenianul este important pentru China, dar nu până acolo încât China să îşi abanoneze principiile", continuă ziarul, sub titlul "China nu trebuie să se teamă de disputele cu Coreea de Nord". Beijingul doreşte "menţinerea prieteniei chinezo-nord-coreene, dar Phenianul trebuie să facă la fel", scrie ziarul, care avertizează că "Phenianul nu trebuie să amăgească în privinţa Chinei", care "nu va pune relaţiile cu Phenianul deasupra intereselor sale strategice".
În mod oficial, Beijingul s-a mulţumit până în prezent să îndemne toate părţile la calm.

Bărbaţii percep mai greu emoţiile decat femeile

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au confirmat că bărbaţii se pricep mult mai puţin la descifrarea emoţiilor, comparativ cu femeile. Cercetarea a fost realizată pe un grup de femei şi bărbaţi. Participanţii au fost rugaţi să analizeze o serie de fotografii în care erau expuse chipurile unor indivizi. În tot acest timp, creierele subiecţilor au fost scanate. Atunci când au fost întrebaţi dacă chipurile din poze aparţineau unor femei sau unor bărbaţi, sau dacă feţele par să inspire inteligenţă, răspunsurile au fost asemănătoare, indiferent de sexul subiecţilor. În schimb, atunci când au fost întrebaţi dacă persoana din imagine este prietenoasă, bărbaţii au stat mult mai mult pe gânduri, comparativ cu femeile. Chiar dacă în final ei au dat acelaşi răspuns ca femeile, bărbaţilor le-a fost mult mai dificil să îşi formeze o opinie referitor la persoana din imagine. Cu ajutorul tehnicilor de scanare, oamenii de ştiinţă au observat o accelerare a vitezei sângelui în regiunea cunoscută ca fiind implicată în recunoaşterea emoţiilor. Constatarea acestui proces, spun cercetătorii, sugerează că creierele bărbaţilor sunt nevoite să muncească mai mult pentru a putea lua decizii sociale, având în vedere că acestora li se pare dificil să recunoască emoţiile.
Rezultatele studiului publicat în PLoS ONE ar putea ajuta la dezvoltarea unui nou tratament pentru persoanele care suferă de autism şi cărora, de multe ori, le este greu să diferenţieze emoţiile.

O sculptură de Brâncuşi, vândută cu 828.477 de euro la Londra

Sculptura "L'enfant endormi", de Constantin Brâncuşi, a fost vândută pentru suma de 828.477 de euro (668.450 de lire sterline), la o licitaţie organizată ieri, la Londra, de casa Sotheby's. Lucrarea "L'enfant endormi" (n.r. - Copil dormind), estimată la un preţ cuprins între 300.000 şi 500.000 de lire sterline, s-a aflat printre piesele centrale ale unei licitaţii de artă modernă şi impresionistă care a fost organizată de casa Sotheby's. Lucrarea a fost realizată în 1908, la Paris, şi prezintă un cap de copil sculptat în bronz. Potrivit site-ului oficial al casei organizatoare, la această licitaţie au mai fost vândute tablourile "La maison rondest sous la neige, pontoise or chemin de l'hermitage, pontoise, sous la neige", de Camille Pissarro (786.833 de euro), "Le grand bouquet", de Marc Chagall (745.189 de euro), "La Famille", de Marc Chagall (611.334 de euro), şi "Femme Debout", de Pablo Picasso (596.461 de euro). Printre operele de artă adjudecate la licitaţie se mai află lucrări semnate de Auguste Rodin, Salvador Dali, Fernand Leger, Henry Moore, Wassily Kandinsky şi Paul Gauguin.

Şase turiste spaniole, violate de cinci bărbaţi în staţiunea Acapulco

Şase turiste spaniole au fost violate în staţiunea blaneară Acapulco, aflată pe coasta Pacificului, de către bărbaţi mascaţi şi înarmaţi, eveniment care a provocat temerea unor repercusiuni asupra turismului. Până în prezent, Acapulco nu a mai cunoscut asemenea acte de violenţă, cu toate că este una dintre regiunile cele mai afectate de criminalitatea care a cuprins Mexicul, îndeosebi din cauza traficului de droguri. Violenţa ocoleşte de obicei turiştii. Potrivit mărturiilor victimelor, luni dimineaţa, un grup de cinci bărbaţi au pătruns în casa închiriată de cei 13 spanioli, dintre care şase femei, aflată pe plaja Barra Vieja, în cartierul turistic de lux Punta Diamante. Agresorii i-au legat pe cei şapte bărbaţi şi pe femeia mexicană care îi însoţea cu cabluri de telefon şi şnururile unor costume de baie, după care au abuzat de victime timp de două ore şi jumătate, a raportat primarul oraşului, Luis Walton Aburto. Înainte să plece, agresorii au furat 600 de dolari, telefoane mobile, tablete electronice şi aparate de fotografiat, a precizat cotidianul mexican La Jornada.
Potrivit autorităţilor din statul Guerrero, unităţi de poliţie formate din poliţia federală şi militari sunt în căutarea presupuşilor agresori. Dincolo de ancheta poliţiei, anumiţi specialişti se tem de repercusiunile unei asemenea agresiuni asupra sectorului turistic, motor al economiei locale.
"Este probabil cel mai puternic atac împotriva turismului din Acapulco, nu am avut niciodată aşa ceva", a afirmat pentru AFP Roberto Manzanares, din partea asociaţiei hoteliere şi gastronomice din Guerrero.




 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.