Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Video produs în Coreea de Nord: New York-ul în flăcări

Ziarul de Vrancea
4 feb 2013 486 vizualizări
Filmul, realizat de propaganda regimului, prezintă visul unui tanăr coreean care îşi imaginează o rachetă de atac care zboară în jurul planetei

Coreea de Nord, care urmează să efectueze un test nuclear considerat iminent, a postat pe YouTube un videoclip în care apare un oraş ce seamănă cu New York-ul, distrus de flăcări, în urma a ceea ce pare să fie un atac cu rachete. Imaginile au fost postate sâmbătă, de pe site-ul oficial al Coreei de Nord, Uriminzokkiri, care difuzează propaganda regimului comunist. Acest videoclip de aproximativ trei minute reprezintă visul unui tânăr coreean, care îşi imaginează o rachetă care zboară în jurul planetei, o rachetă similară celei lansate în decembrie de către Phenian. Camera se focalizează asupra mai multe ţări survolate, printre care şi o Coree reunită, iar apoi asupra unui oraş american, cu zgârie-nori distruşi de bombe şi foc. Coloana sonoră este o versiune a melodiei "We are the world", o piesă înregistrată în 1985 de către muzicieni celebri americani pentru a oferi un ajutor Africii. "Undeva în Statele Unite, nori negri de fum se ridică spre cer", anunţă legenda. "Cuibul cruzimii se pare că este victima unui incendiu pe care însuşi l-a început", continuă aceasta. Filmul se încheie cu imaginea tânărului care dă asigurări că visul său "va deveni realitate într-o zi".
Phenianul a anunţat că va proceda la un nou test nuclear, ca răspuns la o extindere a sancţiunilor ONU, a treia după cele din 2006 şi 2009, fără să precizeze un calendar. Experţii apreciază că testul este iminent.

Telefonul mobil al lui Kim Jong-un generează dezbateri la Seul

O fotografie a liderului nord-coreean Kim Jong-un în care acesta apare în posesia unui smartphone a generat o dezbatere, ieri, în Asia şi în special în Coreea de Sud. Fotografia îl prezintă pe Kim, moştenitor al dinastiei comuniste nord-coreene, prezidând o reuniune a consilierilor de rang înalt din sectoarele apărării şi securităţii, săptămâna trecută, consacrată probabil pregătirii testului nuclear. Pe masă, la dreapta liderului care fumează o ţigară, se află o scrumieră şi un smartphone negru. Presa sud-coreeană speculează asupra mărcii telefonului. O parte a presei sud-coreene afirmă că este un Samsung, alta că este un HTC (Taiwan), iar alta că este un iPhone al Apple, în condiţiile în care Phenianul critică aproape zilnic "inamicul său declarat" american. Samsung, numărul unu pe piaţa telefoanelor mobile după unităţile vândute, a dezminţit imediat că ar putea fi vorba despre un Galaxy. "Nu este un telefon Samsung", a declarat o purtătoare de cuvânt, sugerând că este un HTC. Agenţia de informaţii sud-coreene a conchis că este vorba într-adevăr de un HTC. Industria taiwaneză a refuzat să confirme informaţia dar a asigurat că apreciază "susţinerea tututor consumatorilor".
Nord-coreenii trăiesc într-una dintre cele mai izolate şi cenzurate ţări din lume. Ei nu au acces la Internet cu excepţia unei infime minorităţi formate din câteva sute de persoane din rândul elitei şi studenţilor, dar aproximativ un milion dintre ei sunt abonaţi la un serviciu de telefonie mobilă. Ei nu pot totuşi telefona în străinătate.


Facebook lucrează la o aplicaţie de localizare a utilizatorilor

n aplicaţia, concepută pentru smartphone-uri, va funcţiona chiar dacă programul nu este deschis pe telefon

Facebook lucrează la o aplicaţie pentru smartphone-uri de localizare a utilizatorilor, profitând de accesarea tot mai largă a reţelelor de socializare de pe computerele mobile, au declarat două persoane apropiate situaţiei, transmite Bloomberg. Aplicaţia urmează să fie lansată la jumătatea lunii martie şi are rolul să ajute utilizatorii să găsească prieteni aflaţi în apropiere şi va funcţiona chiar dacă programul nu este deschis pe un telefon, a spus una din surse. Aplicaţia de localizare poate ajuta Facebook să vândă publicitate în funcţie de obiceiurile zilnice ale utilizatorilor, dar şi să atragă critici din partea celor îngrijoraţi de felul în care compania administrează informaţiile cu caracter personal.
Autorităţile de reglementare din Statele Unite şi Europa au investigat deja Facebook din cauza îngrijorării că nu face suficient pentru protejarea datelor personale. Apple şi Google au deja aplicaţii pentru localizarea utilizatorilor. Un purtător de cuvânt al Facebook a refuzat să comenteze informaţia.

Reclamele căutate pe internet dezvăluie existenţa unor prejudecăţi rasiale

Cuvintele-cheie alese pentru a identifica reclamele afişate pe ecranele internauţilor, pornind de la căutările pe care aceştia le efectuează pe Google, dezvăluie existenţa unor prejudecăţi rasiale, afirmă autorii unui studiu publicat în Statele Unite. Latanya Sweeney, profesoară la Universitatea Harvard, a descoperit "discriminări importante din punct de vedere statistic", comparând reclamele afişate cu rezultatele acelor căutări efectuate pe motorul Google, întrucât acestea din urmă vizează nume care sunt adeseori asociate cu persoane caucaziene sau cu persoane de culoare. Reclamele care însoţesc căutările de pe Google ce vizează nume asociate cu persoane de culoare, precum "Ebony" sau "DeShawn", tind să sugereze o activitate infracţională, aşa cum indică de exemplu ofertele de verificare a cazierului unei persoane, spun autorii studiului. Căutările care vizează nume asociate mai degrabă cu persoane caucaziene, precum "Jill" sau "Geoffrey", conduc la reclame considerate neutre. Această situaţie "te face să îţi pui anumite întrebări, te face să vrei să ştii dacă tehnologia asociată reclamelor de pe Google dezvăluie prejudecăţile rasiale existente în societate şi, mai ales, dacă tehnologiile din domeniul publicităţii şi din domeniul căutărilor pe internet pot să evolueze în viitor pentru a garanta imparţialitatea rasială", afirmă Latanya Sweeney într-un mesaj postat pe blogul ei.
Companiile care postează anunţuri pe internet plătesc anumite sume pentru ca reclamele lor să fie afişate atunci când anumite cuvinte sunt căutate pe Google, cu scopul de a-şi identifica mai bine publicul-ţintă. Reprezentanţii grupului Google susţin că această procedură este neutră din punct de vedere rasial şi că rezultatele afişate depind de deciziile luate de firmele de publicitate.

Mişcarea Hezbollah, responsabilă pentru atentatul de la Burgas?

Mişcarea şiită Hezbollah, susţinută de Iran, probabil a finanţat atentatul comis în iulie 2012 în staţiunea bulgară Burgas, a anunţat ministrul bulgar de Interne, la finalul investigaţiei. Ţvetan Ţvetanov a făcut aceste declaraţii la finalul şedinţei de şase ore a Consiliului Consultativ pentru Securitate Naţională. Este prima dată când autorităţile bulgare menţionează numele mişcării şiite Hezbollah în legătură cu atacul terorist antiisraelian comis în iulie 2012. Ţvetanov a precizat că au fost identificaţi doi dintre cei trei islamişti care au comis atentatul din iulie 2012. Cei doi aveau paşapoarte eliberate din Canada şi Australia, dar din 2006 locuiseră în Liban, situaţie care sugerează că erau membri ai mişcării şiite libaneze Hezbollah. Cinci turişti israelieni şi un şofer de autocar bulgar au fost ucişi în atentatul comis la Burgas pe 18 iulie 2012. A şaptea persoană decedată se presupune că este autorul atacului sinucigaş. Israelul a atribuit de la început atentatul mişcării şiite Hezbollah, susţinută de Iran, un inamic declarat al statului evreu.

Condamnată la închisoare pentru că a relatat despre un viol

O femeie din Somalia care a acuzat membri ai serviciilor de securitate de viol şi o jurnalistă care a relatat despre acest caz au fost condamnate la închisoare, informează site-ul postului de televiziune Al Jazeera. Femeia în vârstă de 27 de ani acuzase membri ai serviciilor de securitate de viol, dar a fost condamnată la un an de închisoare pentru ofensă adusă autorităţii şi acuzaţii false. Anchetatorii susţin că femeia nu a fost violată. Abdiaziz Abdinur Ibrahim, o jurnalistă în vârstă de 27 de ani care a relatat despre acest caz, a fost condamnată tot la un an de închisoare pentru răspândire de informaţii false. "Instanţa a stabilit că jurnalista a ofensat instituţiile statului realizând un fals interviu", a declarat judecătorul Ahmed Adan.

Şase suspecţi de terorism, deţinuţi într-o închisoare secretă a CIA din România

România a găzduit o închisoare secretă a CIA, unde ar fi fost deţinuţi şase suspecţi de terorism, şi a permis folosirea spaţiului său aerian pentru operaţiuni secrete ale CIA, arată un nou raport dat publicităţii ieri de Open Society Justice Initiative.
Documentul identifică 54 de ţări care au facilitat programul CIA de detenţie, extrădare extraordinară şi interogare în anii de după atentatele teroriste de la 11 septembrie şi strânge datele existente până în prezent cu privire la acest subiect. Între acestea se numără Thailanda, România şi Lituania, unde au fost înfiinţate închisori, dar şi Danemarca, ce a facilitat operaţiunile aeriene ale CIA, şi Gambia, care a arestat şi a predat deţinuţi agenţiei.
Raportul menţionează, de asemenea, că un jurnalist de la o televiziune germană a intervievat un tânăr afgan la Kabul care susţinea că a fost deţinut în România. Un gardian i-ar fi spus martorului care se plângea de condiţiile de detenţie că are noroc că se află în România.
Potrivit unor informaţii prezentate în decembrie 2011 de Associated Press şi un post de televiziune german, închisoarea CIA din România, cu numele de cod "Bright Light" s-a aflat într-o clădire guvernamentală din Bucureşti, folosită de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Într-un interviu acordat în noiembrie, un oficial al ORNISS, Adrian Cămărăşan, a declarat că subsolul clădirii este una dintre cele mai sigure încăperi din toată România dar că americanii nu au avut niciodată o închisoare acolo. Informaţiile arată că centrul din România a fost închis în prima jumătate a lui 2006.
Autorităţile române au negat vehement găzduirea unei închisori CIA.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.