Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE Iranul se laudă cu "unul dintre cele mai avansate avioane din lume"

Ziarul de Vrancea
3 feb 2013 640 vizualizări
Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a dezvăluit sâmbătă un nou tip de avion de luptă, prezentat drept "unul dintre cele mai avansate din lume", în cadrul unor ceremonii care marchează 34 de ani de la Revoluţia islamică din 1979.

Acest avion cu forme futuriste, prezentat sub numele de "Qaher-313" (Cuceritor-313), a fost "conceput şi realizat de ingineri iranieni" şi "se află printre cele mai avansate avioane de luptă din lume", a declarat Ahmadinejad, citat de presa iraniană, în cursul acestei inaugurări.
Preşedintele iranian a adăugat că avionul a efectuat deja "mii de ore de zbor" şi că piloţii acestuia sunt "foarte mulţumiţi de performanţele sale".
Noul avion cu design futurist, prezentat de televiziune, într-un hangar, dispune de o "semnătură radar foarte slabă, este construit din materiale moderne şi este dotat cu o avionică avansată", potrivit ministrului Apărării Ahmad Vahidi. Avionul este capabil să aterizeze pe piste scurte şi "poate să fie reparat uşor şi rapid", a declarat ministrul, adăugând că a fost conceput, de asemenea, pentru a "răspunde tuturor nevoilor aviaţiei iraniene într-un război aerian".
Qaher-313 este "un proiect defensiv", a declarat Ahmadinejad, subliniind că "puterea militară iraniană nu are ca obiectiv să agrseze şi să domine alte ţări, ci este pur disuasivă".
Republica islamică utilizează frecvent aniversarea Revoluţiei pentru a face anunţuri spectaculoase în domeniul ştiinţific şi militar, mai ales de când este vizată de un sever embargo internaţional economic şi tehnologic, ca represalii faţă de programul său nuclear controversat.
Iranul a construit un avion de luptă, de tip Saeqeh, încă din 2007, şi dispune de aproximativ 20 de exemplare, aflate în serviciu. Însă, porivit unor experţi internaţionali, acest avion, echipat cu motoare ruse şi o avionică nesigură, este o copie a avionului american de tip F-5, care datează de la începutul anilor '70, pe când era utilizat în cadrul aviaţiei şahului Iranului.
Forţele aeriene iraniene, care dispun de câteva sute de avioane de luptă americane chineze sau ruse, de concepţie veche, sunt considerate de către experţi militari occidentali ca depăşite moral şi prezentând o capacitate operaţională slabă.


Miting uriaş în Croaţia împotriva inscripţiilor bilingve

n organizatorii cer un moratoriu de 50 de ani cu privire la utilizarea scrierii chirilice în Vukovar, oraş distrus de sarbi în timpul războiului din fosta Iugoslavie

Aproximativ 20.000 de manifestanţi au protestat sâmbătă, la Vukovar (est), faţă de o decizie a autorităţilor de a introduce în acest oraş inscripţii bilingve, cu litere chirilice, utilizate de către sârbi, alături de cele cu litere latine, utilizate de către croaţi.
Potrivit televiziunii croate naţionale, manifestanţii au cerut autorităţilor să nu aplice o lege care prevede utilizarea inscripţiilor bilingve în localităţile în care o minoritate reprezintă o treime din populaţie, aşa cum este cazul sârbilor din Vukovar, un oraş devastat de către rebeli sârbi în timpul Războiului de independenţă a Croaţiei (1991-1995). Veniţi din întreaga Croaţie, manifestanţii au defilat fără incidente, încadraţi de un important dispozitiv de poliţie. Răspunzând unui apel lansat de o organizaţie a foştilor combatanţi, ei au reclamat introducerea unui moratoriu pe o perioadă de 50 de ani cu privire la utilizarea scrierii chirilice la Vukovar.
Un ultim recensământ, efectuat în 2011, ale cărui rezultate au fost date publicităţii recent, arată că sârbii reprezintă peste o treime din populaţia Vukovarului, dar şi a altor aproximativ 20 de localităţi din această ţară, care urmează să adere la Uniunea Europeană (UE) la 1 iulie. Guvernul a anunţat, în mai multe rânduri, că va aplica această lege la Vukovar, aşa cum se întâmplă de mai mulţi ani în regiunea Istria (nord-vest), unde există o importantă comunitate italiană.

Peste o mie de civili croaţi ucişi de militarii sarbi la Vukovar

După proclamarea independenţei croate faţă de fosta Iugoslavie, separatişti sârbi, susţinuţi de către fosta armată federală iugoslavă şi regimul aflat la vremea respectivă la putere la Belgrad, au lansat, în august 1991, o campanie militară la Vukovar. Aproximativ 1.600 de persoane, dintre care 1.100 de civili, au fost ucise în câteva luni, în cursul unui asediu şi după cucerirea oraşului, iar aproximativ 20.000 de croaţi au fost expulzaţi din Vukovar. Bombardamente sălbatice, practic, au ras acest oraş.
După război, oraşul Vukovar a fost plasat sub administraţie ONU şi a fost reintegrat administraţiei croate, în 1998. Relaţiile dintre comunităţile sârbă şi croată au rămas tensionate.

Kim Jong-un evocă un "eveniment major" în domeniul apărării

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a prezidat recent o reuniune militară consacrată pregătirii unui "eveniment major" pentru apărarea ţării, a anunţat presa oficială ieri, o referire probabilă la iminenţa unui nou test nuclear. Kim Jong-un a susţinut un discurs "istoric" în faţa principalelor instanţe militare din ţară, a precizat agenţia oficială de presă KCNA. Reuniunea a fost consacrată "sosirii unui eveniment major în ameliorarea capacităţilor militare" ale Coreei de Nord, a subliniat KCNA, fără să dezvăluie data la care a avut loc această reuniune. Potrivit unor experţi şi unor surse din cadrul unor servicii străine de informaţii, Coreea de Nord este pregătită să efectueze al treilea test nuclear, ca măsură de represalii faţă de o extindere a sancţiunilor adoptată de către Consiliul de Securitate al ONU în urma unui tir de rachetă cu rază lungă de acţiune, în decembrie.
Acest tir este considerat de către Washington şi aliaţii săi un nou test de rachetă balistică, care încalcă sancţiunile internaţionale. Un nou test nuclear nord-coreean va fi al treilea, după cele din 2006 şi 2009, care răspundeau, la vremea respectivă, unor sancţiuni adoptate de ONU în urma unor tiruri de rachete cu rază lungă de acţiune.
Experţi sud-coreeni sunt de părere că testul va avea loc înaintea Noului An chinezesc, care cade pe 10 februarie.

Care e cel mai sigur cod PIN

Cercetătorii din cadrul companiei DataGenetics au ajuns la concluzia că PIN-ul format din cifrele datei de naştere sunt cele mai uşor de spart. Cercetătorii au examinat o bază de date de 3,4 milioane de parole furate şi au dezvăluit câteva statistici surprinzătoare. De exemplu, şansa unui hacker de a ghici numărul corect este de una la 10.000. Dacă are trei încercări, ajunge să aibă o şansă la 3.333. Dacă PIN-ul este data naşterii proprietarului, orice an din perioada 1900-1999, şansele ca parola să fie spartă cresc. Grupul de cercetători a descoperit că trei dintre cele mai populare combinaţii, 1234, 1111 şi 0000, reprezintă 20% din toate parolele formate din patru cifre. Fiecare astfel de combinaţie care începe cu 19 este populară în rândul a peste 80% din utilizatori.
Combinaţiile între o anumită lună şi o zi sunt şi ele populare – cele în care primele două cifre se încadează între 01 şi 12, iar ultimele două între 01 şi 31. Prin urmare, folosirea datei de naştere ca parolă nu este o idee bună.
Pe de altă parte, cea mai puţin populară combinaţie este 8068, deci teoretic cea mai sigură. Această parolă apare în doar 0,001% din cazuri, probabil pentru că este întâmplătoare şi nu urmează un tipar anume. Alte coduri PIN nepopulare sunt 8093, 9629, 6835 şi 7637.
Potrivit DataGenetics, combinaţia 2580, cifre care apar pe o singură coloană a tastaturii bancomatului, a fost al 22-lea cel mai popular PIN.

Cel puţin 30 de morţi într-un atac terorist din Irak

Cel puţin 30 de oameni au murit şi alţi 70 au fost răniţi ieri dimineaţa într-un atentat cu maşină-capcană urmat de un asalt al unui grup înarmat asupra sediului poliţiei de la Kirkuk (nordul Irakului). Atacul întrerupe calmul relativ din ultimele zile din această ţară, pe fondul crizei politice dintre premierul şiit Nouri al Maliki şi o mişcare de protest a minorităţii sunite.
Atacul nu a fost revendicat, dar se întâmplă frecvent ca rebelii suniţi să vizeze forţele de securitate în speranţa de a destabiliza guvernul.

Candidat la preşedinţia Paraguayului, mort într-un accident de elicopter

Unul dintre candidaţii la preşedinţia Paraguayului, Lino Oviedo, a murit într-un accident de elicopter, în timp ce se întorcea de la un miting politic, sâmbătă seara. Elicopterul, care îl aducea la Concepcion, la aproximativ 500 de kilometri nord de Asuncion, s-a prăbuşit în districtul Preşedintele Hayes. Cadavrul lui Oviedo, ale gărzilor sale de corp şi pilotului au fost găsite arse, au precizat surse din cadrul echipelor de intervenţie pentru AFP.

Rusia dă tarcoale opoziţiei siriene

Ministrul rus de Externe Serguei Lavrov s-a întâlnit sâmbătă, pentru prima dată, cu liderul opoziţiei siriene Ahmed Moaz al-Khatib, în cursul unei vizite la Munchen, potrivit unei surse din cadrul delegaţiei ruse. Nicio informaţie nu a străbătut cu privire la discuţiile din cursul acestei întâlniri, prima între cei doi de când al-Khatib a fost ales, la sfârşitul lui 2012, lider al Coaliţiei opoziţiei siriene. Lavrov s-a mai întâlnit cu vicepreşedintele american Joe Biden şi cu mediatorul internaţional Lakhdar Brahimi. Reuniţi la Munchen, în cadrul Conferinţei pentru securitate, americanii şi ruşii au încercat să şteargă divergenţele asupra conflictului din Siria, mediatorul internaţional subliniind că aceste ţări au relaţii tot mai tensionate.
Joe Biden şi-a exprimat dorinţa ca membrii comunităţii internaţionale să consolideze susţinerea adversarilor regimului lui Bashar al-Assad, pe care l-a catalogat drept "un tiran hotărât să se menţină la putere", dar care "nu mai este capabil să conducă naţiunea". Vicepreşedintele american a adăugat că între Washington şi Mocova continuă să existe "divergenţe mari" în privinţa Siriei, devastată de peste 22 de luni de război civil.
Rusia, unul dintre ultimii susţinători ai regimului sirian, căruia îi livrează armament, se opune oricărei ingerinţe în acest conflict, care s-a soldat, potrivit ONU, cu peste 60.000 de morţi, de când a început, în urmă cu aproape cu doi ani.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.