Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: California: Sud-americanii, mai numeroşi decât albii din 2014

Ziarul de Vrancea
1 feb 2013 551 vizualizări
în 2060, albii şi afro-americanii vor fi minoritari în cel mai populat stat al SUA n dacă ar fi o ţară, California ar fi a opta sau a noua putere economică mondială

Populaţia latino-americană ar urma să o depăşească numeric pe cea a albilor de origine non-hispanică la începutul anului viitor, în California, pentru prima dată de când aceasta a devenit stat american, potrivit unor previziuni oficiale date publicităţii joi.
Numărul latino-americanilor ar urma să îl egaleze pe cel al membrilor populaţiei albe la jumătatea lui 2013, când aceste două grupuri vor atinge fiecare o pondere de aproximativ 39% în cadrul populaţiei totale a acestui stat mare din Vestul american, a anunţat Departamentul pentru previziuni financiare. "La începutul lui 2014, populaţia hispanică va deveni mai numeroasă în California, pentru prima dată de când aceasta a devenit stat" american, a precizat această sursă. Către 2060, latino-americanii vor reprezenta aproape jumătate (48%) din populaţie, în timp ce procentul albilor non-hispanici va scădea de la 39%, cât este în prezent, la aproximativ 30%, iar cel al persoanelor de culoare de la şase procente la patru la sută. Numărul asiaticilor va creşte doar uşor, de la sub 13%, în prezent, la peste 13%, în 2060. California este cel mai populat stat american, iar dacă ar fi o ţară ar fi a opta sau a noua putere economică mondială. Populaţia totală a statului ar urma să atingă 52,7 milioane de persoane în 2060, cu aproximativ 40% mai mult decât în prezent.
Atunci când populaţia care s-a născut în timpul perioadei de după război, cunoscută sub numele de "baby-boom", va începe să iasă la pensie, latino americanii şi asiaticii vor deveni pilonii populaţiei active şi economiei californiene, conchide acest studiu.
California a devenit al 31-lea stat al Statelor Unite în 1850, după doi ani şi jumătate de la semnarea unui tratat de pace cu Mexicul.

Stallone, Arnold, Van Damme, Chuck Norris şi .... Bill Clinton?

n ar fi pentru prima dată cand un fost preşedinte american ar avea o apariţie specială într-un film comercial

Sylvester Stallone a lăsat să se înţeleagă că fostul preşedinte american Bill Clinton ar fi acceptat să aibă o apariţie specială în cea de-al treilea film al francizei de acţiune "The Expendables", alături de Arnold Schwarzenegger.
Filmele din franciza "The Expendables" au particularitatea de a-i reuni pe marele ecran pe unii dintre cei mai mari actori din lungmetrajele de acţiune din anii '80 şi '90, precum Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger şi Sylvester Stallone. Recent, Sylvester Stallone a lăsat să se înţeleagă că o altă personalitate din aceeaşi perioadă, dar care provine din universul politicii, ar putea să se alăture acelor actori celebri în distribuţia celui de-al treilea film din această franciză: fostul preşedinte american Bill Clinton.
Aflat în plin turneu de promovare a celui mai recent film al său, "Bullet to the Head", Sylvester Stallone a făcut acest anunţ care, potrivit jurnaliştilor de la Le Figaro, ar trebui să fie însă analizat cu prudenţă. Aflat la microfonul unei jurnaliste de la MTV, starul american a fost invitat să vorbească despre următorul proiect cinematografic al său: "Va exista mult «sânge proaspăt» în el şi va trebui ca eu să omor unele dintre celelalte personaje pentru a le face loc", a declarat Stallone, protagonistul francizei "Rocky". Apoi, starul american a vorbit despre distribuţia următorului său film. Întrebat dacă actorii din primele două filme din seria "The Expendables" vor fi invitate să joace şi în al treilea film, Stallone a răspuns: "Le vom întinde tuturor o mână, bineînţeles". Şi, înainte de a pleca, Sylvester Stallone a lansat în eter o frază construită sub forma unui pseudo-anunţ: "Poate preşedintele Clinton va juca şi el în noul film...".

Nicolas Cage, Harrison Ford, Clint Eastwood şi Jackie Chan, invitaţi şi ei

Dacă informaţia se va confirma, "va fi pentru prima dată când un fost preşedinte american va avea o apariţie specială" într-un film, pe marele ecran, reaminteşte Kevin P. Sullivan, pe site-ul MTV.com.
Zvonurile despre distribuţia filmului "The Expendables 3", care promite să fie din nou una insolită şi încărcată cu legende ale cinematografiei, circulă încă de la lansarea celui de-al doilea lungmetraj din serie, în vara anului trecut. Pe atunci, Ali Lerner, producătorul filmului, a anunţat că i-a contactat deja pe actorii Nicolas Cage, Harrison Ford şi Clint Eastwood. Jackie Chan ar putea face şi el parte din această listă prestigioasă.
Data la care va fi lansat "The Expendables 3" nu a fost deocamdată anunţată, însă fanii filmelor de acţiune abia aşteaptă să îi vadă din nou pe marile ecrane, împreună în acelaşi film, pe Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren şi, bineînţeles, Sylvester Stallone. Primele două filme din franciza "The Expendables" au avut încasări cumulate de 574,8 milioane de dolari pe plan internaţional.

Cel puţin 25 de morţi, după o explozie într-un zgârie-nori din Mexico

n cauzele exploziei rămaneau vineri necunoscute

O explozie violentă, cauzată de o scurgere de gaze, s-a soldat cu cel puţin 25 de morţi, între care 17 femei, şi 101 răniţi, joi, într-un zgârie-nori de 214 metri înălţime care adăposteşte sediul gigantului petrolier Pemex la Mexico. "A fost ca în timpul unui cutremur de pământ", a povestit pentru AFP o angajată a companiei Pemex, Astrid Garcia Trevino, care abia ieşise din turn pentru a face o plimbare. "Am revenit, am văzut distrusă toată partea de jos a imobilului şi nu am mai putut intra", a declarat ea. "La mezanin existau peste o mie de persoane. Pe acolo intră angajaţii", a adăugat angajata vizibil şocată. După aproape şase ore de la explozie, preşedintele mexican Peaa Nieto a anunţat salvarea unei persoane blocate în ruine, la primul etaj, pe contul personal de Twitter. "Nu cunosc cauza producerii exploziei. Dar orice afirmaţie privind originile acesteia va reprezenta o speculaţie", a mai declarat el, cerând echipajelor de salvare să depună eforturi în continuare.

Trecut negru pentru compania petrolieră

Explozia s-a produs joi, la ora locală 16.00 (vineri, 00.00, ora României), iar la miezul nopţii Crucea Roşie număra 15 morţi, potrivit unui bilanţ provizoriu, prezentat de purtătorul său de cuvânt la Mexico, Francisco Suinaga. Autorităţile municipale anunţau peste 100 de răniţi. Drama s-a produs în momentul în care majoritatea celor aproximativ 3.500 de angajaţi ai Pemex se pregăteau să plece de la serviciu. "A fost teribil, turnul tremura şi a început să cadă moloz. Oamenii care erau alături de noi nu se puteau vedea", a declarat Cristian Obele, un alt angajat al Pemex. Posturile de televiziune au prezentat imediat imagini cu moloz căzând pe stradă, în timp ce echipaje de salvare îşi croiau drum pentru a transporta răniţi pe tărgi şi pe scaune de birou. O coloană groasă de fum negru ieşea din Turnul Pemex, un edificiu de 54 de etaje. Pagubele păreau importante la primele etaje, unde s-a produs explozia. Un purtător de cuvânt al Serviciului pentru protecţie civilă din Mexico a anunţat că deflagraţia a fost cauzată probabil de "o acumulare de gaze într-o instalaţie electrică" ce deserveşte primele etaje ale Turnului Pemex. "Nu cunoaştem cauza exactă a exploziei", a declarat ministrul de Interne Miguel Angel Osorio Chong.
Pemex, a patra companie petrolieră din lume, cu o producţie de aproximativ 2,5 milioane de barili pe zi, a ridicat acest zgârie-nori în anii '80, cel mai înalt din America Latină la vremea respectivă. În trecut, compania s-a confruntat cu mai multe drame. În 2012, o explozie violentă, produsă accidental, s-a soldat cu 30 de morţi la un complex de gaze din apropiere de Reynosa, la frontiera americană. În decembrie 2010, un oleoduct a explodat la San Martin Texmelucan, în centru, ucigând 29 de persoane şi rănind alte 50. În 2007, 21 de angajaţi ai Pemex au murit în urma unei importante scurgeri de gaze pe o platformă petrolieră din Golful Mexic, majoritatea înecându-se după ce au sărit în apă din cauza panicii.

Antentat terorist la ambasada SUA din Turcia

O explozie s-a produs vineri în faţa ambasadei Statelor Unite la Ankara, două persoane fiind ucise şi mai multe rănite. Deflagraţia s-a produs la ora 11.00 GMT în faţa unei intrări secundare a ambasadei, cea utilizată de solicitanţii de vize, potrivit unei jurnaliste AFP. Doi membri ai personalului de securitate au murit în explozie, iar o femeie a fost grav rănită, potrivit NTV, care anunţă că mai multe alte persoane au fost rănite. Agenţia de presă Anatolia a anunţat un mort. Postul NTV a evocat posibilitatea unui atentat sinucigaş cu bombă, dar această ipoteză nu a fost confirmată de surse oficiale. Explozia nu a cauzat pagube în interiorul complexului ambasadei, a adăugat postul de televiziune.
Această explozie intervine în contextul în care Statele Unite, Germania şi Olanda tocmai instalează pe teritoriul turc, în cadrul NATO, baterii de rachete sol-aer de tip Patriot, menite să protejeze Turcia de eventuale atacuri siriene.

Ruşii au distrus un satelit american

O rachetă ruso-ucraineană de tip Zenit-3SL, care transporta un satelit american de telecomunicaţii, Intelsat 27, lansată vineri de pe o platformă, în Oceanul Pacific, s-a prăbuşit în ocean, a anunţat compania rusă Energhia. "Un incident s-a produs în cursul lansării rachetei de tip Zenit. Racheta a căzut în Oceanul Pacific", a declarat pentru AFP o sursă din cadrul societăţii care fabrică blocurile de accelerare pentru lansatoare de acest tip. "O comisie a fost creată pentru a stabili cauzele acestui incident", a adăugat această sursă, fără să ofere precizări suplimentare. Aceste lansări pe mare, al căror scop este să efectueze o poziţionare cât mai aproape de Ecuator, sunt operate de către compania Sea Launch, creată de Energhia şi gigantul american Boeing.
Incidentul s-a produs la nivelul primei trepte a rachetei de tip Zenit-3SL, a declarat Vitali Lopota, directorul companei Energhia. Incidentul "s-a produs după 50 de secunde de zbor. Suntem pe cale să stabilim ceea ce s-a întâmplat", a declarat el. Prevăzută iniţial la sfârşitul lui ianuarie, lansarea a mai fost amânată anterior, din cauza unor "probleme de organizare", care nu aveau legătură "nici cu starea tehnică a rachetei cu rază lungă de acţiune, nici cu condiţiile meteorologice", se arată într-un comunicat postat pe site-ul companiei Energhia.
Satelitul Intelsat 27, fabricat de către Boeing, urma să deservească America de Sud şi America de Nord, dar şi regiunea Oceanului Atlantic şi Europa, potrivit site-ului. Prin acest satelit, cu o durată de viaţă de 15 ani, Boeing intenţiona să îşi "împrospăteze" reţeaua de sateliţi plasaţi pe orbită şi să adauge noi capacităţi de telecomunicaţie, precizează producătorul american într-un comunicat.
Rusia s-a confruntat, în ultimii ani, cu o serie de eşecuri în sectorul spaţial, care au provocat pierderea mai multor sateliţi şi altor instalaţii, inclusiv o navă-cargo care urma să aprovizioneze Staţia Spaţială Internţională (ISS).

Nord-coreenii au camuflat intrarea tunelului în care a efectuat testele nucleare

Coreea de Nord a acoperit intrarea unui tunel subteran, în nord-estul ţării, cu scopul de a zădărnici supravegherea prin satelit din partea puterilor străine, care încearcă să ghicească calendarul viitorului test nuclear anunţat de Phenian. "Analize ale unor imagini captate prin satelit arată că un camuflaj, care are aspectul unui acoperiş, a fost plasat la intrarea în tunel", a anunţat, sub protecţia anonimatului, un oficial de rang înalt din cadrul Guvernului de la Seul, citat de agenţia sud-coreeană Yonhap. "Acest gest pare menit să împiedice ca pregătirile în vederea efectuării unui test nuclear - aproape încheiate - să fie urmărite din exterior", a adăugat oficialul citat. Instalaţia de la Punggye-ri, în nord-estul ţării, include un tunel subteran în care s-au desfăşurat cele două teste nucleare anterioare, în 2006 şi 2009. Acest loc este supravegheat aerian de către Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia, care încearcă să afle cât de avansate sunt pregătirile.
Phenianul a anunţat săptămâna trecută că vrea să procedeze, la o dată nedeterminată, la un nou test nuclear, în semn de sfidare faţă de Statele Unite, inamicul său recunoscut, şi ca răspuns la sancţiunile ONU adoptate cu puţin timp înainte. În opinia unei surse din cadrul serviciilor secrete sud-coreene, citate de Yonhap, Coreea de Nord caută ca, prin acoperirea intrării tunelului, să "bruieze", "o tactică similară celei utilizate cu ocazia tirului de rachetă cu rază lungă de acţiune", la începutul lui decembrie.


Hărţuită de colegii de şcoală, o româncă din Austria s-a sinucis

O fetiţă româncă, în vârstă de 13 ani, din Linz-Ebelsberg s-a sinucis după ce a fost hărţuită de colegii de şcoală. Când fata s-a întors acasă de la şcoală, luni, s-a dus direct în camera sa de la primul etaj al casei. După ce a trimis un mesaj text spunând adio unei prietene, aceasta s-a spânzurat în scara casei. Mama sa a găsit-o la scurt timp şi a suferit o cădere nervoasă. Aceasta a fost internată în spital unde primeşte acum tratament psihologic. Familia din România se confrunta cu ostilităţi la şcoală de ceva timp, conform presei austriece. Fetiţa era aparent hărţuită de colegii săi pentru că suferea de o boală de piele. Fata a ameninţat în repetate rânduri că se va sinucide ceea ce a îngrijorat-o pe mama ei. Aceasta a discutat problema cu directorul şi psihologul şcolii, însă fără niciun rezultat. În aprilie, fata ar fi împlinit 14 ani.

România, pe locul 25 la operaţii estetice

România se află pe locul 25 în topul ţărilor unde se fac cele mai multe operaţii estetice, însă pe locul 17 după numărul acestor intervenţii la mia de locuitori, depăşind Arabia Saudită, Marea Britanie şi Thailanda, potrivit unui studiu internaţional pe 2011. Cercetarea a fost coordonată de Societatea internaţională de medicină estetică (International Society of Aesthetic Plastic Surgeons - ISAPS), care şi-a contactat membrii şi a cerut sprijin societăţilor naţionale în domeniu pentru a obţine numărul de operaţii estetice făcute în fiecare ţară în 2011.
În clasamentul alcătuit s-a făcut o diferenţiere între intervenţiile chirurgicale şi cele neinvazive (peeling, injecţii, epilare cu laser).
În total în 2011 au fost efectuate peste 14,7 milioane de astfel de intervenţii de către medici, mai mult de jumătate nefiind dintre cele chirurgicale. Numai intervenţiile cu botox s-au ridicat la trei milioane.
Topul include 25 de ţări, România fiind pe ultima poziţie, ca şi în 2010, atât în ceea ce priveşte numărul de medici specializaţi în chirurgie estetică - 200, cât şi numărul de operaţii făcute într-un an - 96.902.
În România, cele mai frecvente intervenţii chirurgicale în 2011 au fost cele pentru mărirea sânilor (8.724), liposucţia (7.316), blefaroplastia (5.498), rinoplastia (3.346) şi lifting-ul mamar (3.082). Nu au lipsit nici operaţiile de mărire a feselor (286) şi remodelare vaginală (468).
SUA conduce clasamentul ţărilor în care se fac cele mai multe operaţii estetice, numărul anual al intervenţiilor fiind de peste 3 milioane, fiind urmată de Brazilia (1,44 de milioane), China (1,05 milioane), Japonia (peste 952.000) şi Mexic (peste 794.000).
Liposucţia şi mărirea sânilor se află pe primele două locuri în topul celor mai populare proceduri estetice chirurgicale, numărul acestora în 2011 fiind de 1,268 de milioane şi respectiv 1,205 milioane.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.