Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Coreea de Nord se pregăteşte de război

Ziarul de Vrancea
31 ian 2013 1271 vizualizări
In statul comunist ar fi fost instituită legea marţială, iar armata mobilizată pentru un eventual conflict, anunţă surse citate de presa sud-coreeană

Regimul stalinist din Coreea de Nord a instituit legea marţială şi a ordonat armatei să fie pregătită de război, în contextul pregătirii unui test nuclear, informează cotidianul sud-coreean JoongAng Ilbo. Potrivit unei surse citată de publicaţia de la Seul, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a emis un decret secret prin care ordonă "finalizarea pregătirilor pentru efectuarea unui test nuclear". "În Coreea de Nord va fi instaurată legea marţială începând din 29 ianuarie, iar comandamentul militar şi toate unităţile trebuie să fie pregătiţi de război", a spus Kim Jong-un, conform sursei citate. Potrivit sursei, regimul de la Phenian se teme de reacţia Chinei după eventualul test nuclear.
Săptămâna trecută, regimul stalinist de la Phenian a avertizat că va efectua un nou test nuclear şi va lansa rachete, ameninţând direct Statele Unite, după o nouă serie de sancţiuni internaţionale. China, principalul susţinător al Coreei de Nord, a avertizat Phenianul să îşi tempereze tonul, sugerând o eventuală reducere a ajutorului alimentar şi energetic dacă va fi efectuat un nou test nuclear.
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a condamnat testul cu rachetă efectuat în decembrie de Coreea de Nord, extinzând sancţiunile împotriva acestei ţări. În plus, Statele Unite au introdus pe lista entităţilor vizate de sancţiuni doi oficiali nord-coreeni şi o companie din Hong Kong suspectată de colaborare cu Phenianul pentru proliferarea armelor de distrugere în masă. Coreea de Sud a comunicat că analizează posibilitatea de a se ralia noilor sancţiuni adoptate de Statele Unite. Phenianul a ameninţat Coreea de Sud cu acţiuni militare dacă va susţine noua serie de sancţiuni internaţionale.

Al-Qaida ameninţă Occidentul cu atacuri "înfricoşătoare"

n Franţa pare să fi devenit principala "ţintă" pentru organizaţia teroristă

Un site de promovare a jihadului a publicat o nouă ameninţare din partea reţelei teroriste Al-Qaida, în care aceasta promite să comită atacuri "zguduitoare" împotriva Statelor Unite şi Europa Occidentală, relatează The Washington Times. Mesajul a apărut duminică pe reţeaua Ansar al Mujahidin, cu titlul "Harta Al-Qaida şi viitoarelor sale lovituri", sau într-o altă traducere din arabă "Unde o să fie următoarea lovitură Al-Qaida?". "Pe scurt, răspunsul este următorul: următoarele lovituri ale Al-Qaida vor fi în inima teritoriului necredincioşilor, America, dar şi în Franţa, Danemarca, alte ţări din Europa, în ţările care au ajutat şi ajută Franţa şi în alte locuri pe care Al-Qaida le va numi cu altă ocazie", se afirmă în ameninţare. Atacurile vor fi "puternice, serioase, periculoase, zguduitoare şi înfricoşătoare". Sub o secţiune a mesajului despre modalităţile de acţiune, un utilizator anonim scrie că loviturile vor fi "operaţiuni ale unor grupări sau lupi solitari, în plus faţă de folsirea maşinilor-capcană". "Toate operaţiunile vor fi înregistrate şi publicate la timpul lor", a precizat mesajul. "Franţa să se pregătească şi adjuvanţii Franţei să se pregătească şi ei, pentru că o să fie un lung război de uzură."
Referirea la Franţa pare legată de planurile de represalii împotriva atacurilor efectuate de armata franceză în nordul Mali, în operaţiunile de îndepărtare a teroriştilor Al-Qaida. Reţeaua Ansar al-Mujahidin este un cunoscut forum jihadist care a publicat mesaje de propagandă eficiente din partea Al-Qaida şi afiliaţilor ei.
Cu toate că acţiunile antiterorism efectuate de Statele Unite în ultimii 10 ani împotriva Al-Qaida, care au constat în uciderea liderilor organizaţiei prin atacuri cu avioane fără pilot (drone), au slăbit capacitatea organizaţiei teroriste de a mai desfăşura atacuri, ameninţarea rămâne reală, iar grupul continuă să fie periculos. Un oficial american a explicat că ameninţarea este tratată cu seriozitate de administraţia americană.

Terra se află la limita "zonei locuibile"

Specialiştii pasionaţi de căutarea planetelor din afara Sistemului Solar au redefinit "zona locuibilă", în care viaţa poate să existe, şi au descoperit faptul că Pământul se află la limita acestei regiuni.

În termeni astronomici, pentru a fi locuibilă, o planetă trebuie să se afle la o anumită distanţă faţă de steaua ei, într-o zonă care permite ca temperaturile de la suprafaţa ei să nu fie nici prea ridicate, nici prea scăzute, pentru ca apa să poată să existe în stare lichidă şi unde viaţa să fie astfel posibilă. Oamenii de ştiinţă au redefinit dimensiunile acestor "zone locuibile" din Univers, folosind calcule recente efectuate prin metode moderne, şi au descoperit faptul că Terra se află chiar la marginea unei astfel de zone locuibile.
Cercetătorii de la Pennsylvania State University din Washington consideră că descoperirea lor va avea implicaţii majore pentru programele de identificare a exoplanetelor potenţial locuibile şi de căutare a vieţii extraterestre.
Folosind cele mai recente date, cercetătorii americani au conceput un nou model computerizat, actualizat pe baza unuia mai vechi, pentru a determina dacă planetele nou descoperite se află în zona locuibilă. Comparând noile estimări cu modelul computerizat precedent, savanţii de la Pennsyvania State University au descoperit că zonele locuibile din sistemele solare se află în realitate mai departe de stelele lor decât credeau oamenii de ştiinţă în trecut.

Peste 2.000 de sisteme solare "interesante"

Noul studiu, publicat în Astrophysical Journal, a avut la bază precedentul model computerizat creat de James Kasting şi Evan Pugh de la aceeaşi universitate americană, pe baza unor calcule mai elaborate şi cu rezultate mult mai fine.
Noile baze de date conţineau informaţii actualizate şi exacte despre prezenţa apei şi a dioxidului de carbon şi le-au permis savanţilor americani să creeze noi estimări pe baza vechiului model ce a fost creat în urmă cu 20 de ani şi aplicabil altor sisteme solare. Folosind aceste date şi computerele performante de la universitatea americană, cei doi cercetători au putut să calculeze dimensiunile exacte ale zonelor locuibile din jurul stelelor. În modelul precedent, apa şi dioxidul de carbon nu erau absorbite la fel de puternic, iar planetele trebuiau să fie mai aproape de stelele lor pentru a se afla în zona locuibilă. Noul model însă a descoperit că unele dintre exoplanetele despre care se credea că se află în zonele locuibile în realitate nu intră în acele zone.
Potrivit noilor calcule, Terra se află la limita zonei locuibile din Sistemul Solar, însă noul model nu ia în calcul feedback-ul trimis de nori, care reflectă radiaţia solară şi stabilizează climatul. Noul model ar putea însă să îi ajute pe savanţi să determine dacă planetele descoperite cu ajutorul telescopului spaţiale Kepler se află sau nu în zonele locuibile. Telescopul Kepler a descoperit deja peste 2.000 de potenţiale sisteme solare care merită să fie cercetate în amănunţime, iar noul model ar putea să îi ajute pe savanţii de la NASA să găsească mai uşor acele planete considerate a fi cei mai buni "candidaţi" pentru a întreţine viaţa.

Mihai Ghimpu îi cere lui scuze lui Vlad Filat

Liderul Partidului Liberal (PL) din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, recunoaşte că nu a procedat corect şi îşi cere scuze pe blogul personal pentru răbufnirea avută în timpul emisiunii de luni seara, de la PRO TV Chişinău. Pe blogul personal, Mihai Ghimpu explică de ce a fost atât de impulsiv în cadrul emisiunii, enumerând problemele avute de către oamenii bolnavi, "schemele ilegale de TVA", anumite "fărădelegi" din instituţii şi organele de drept. El susţine că "aceste lucruri şi altele nespuse l-au făcut să tacă doar pentru existenţa Alianţei (n.r. – Alianţa pentru Integrare Europeană, AIE)". "Poate nu am procedat corect", dar "situaţia din Alianţă a ajuns să fie una delicată, iar eu, învinuit pe nedrept, şi aceasta nu se întâmplă pentru prima dată. Iată şi motivul răbufnirilor mele, devenind mai impulsiv decât sunt în realitate", a continuat Ghimpu. "Recunosc şi vă dau dreptate, mii de scuze pentru tonul discuţiei în timpul emisiunii «În profunzime»", scrie liderul liberalilor moldoveni. El i-a dat dreptate premierului moldovean Vlad Filat, cel din urmă reacţionând faţă de acuzaţiile liderului PL că "aşa guvernăm de trei ani".
Luni seara, Mihai Ghimpu a avut o ieşire mai neobişnuită. Liberalul s-a enervat şi a făcut acuzaţii dure la adresa premierului Vlad Filat, partenerul său de alianţă. 

Ce a văzut un premier în timpul unui talk-show politic

BIvica Dacic, premierul Serbiei, a rămas fără cuvinte în timpul unei farse televizate. El se afla la mijlocul unei discuţii despre politica din Balcani, în momentul în care tânăra jurnalistă care îl intervieva, ce purta o fustă extrem de scurtă, şi-a desfăcut picioarele, dezvăluind faptul că nu purta în acel moment lenjerie intimă. Înregistrarea video a acestei scene, considerată o copie a celebrei scene cu Sharon Stone din filmul "Basic Instinct" din 1992, a adunat deja peste 1,2 milioane de vizualizări pe site-ul YouTube. Farsa a fost organizată de producătorii emisiunii "Nemoguca Misija" ("Misiune Imposibilă"), un program din categoria "Camera ascunsă".
După ce i-a pus câteva întrebări pe teme politice, prezentatoarea, în timp ce părea că ascultă cu mare atenţie răspunsurile oferite de Ivica Dacic, îşi desface picioarele în faţa acestuia. Imaginile prezentate pe televizoarele telespectatorilor au fost cenzurate, însă camerele de filmat au surprins foarte bine uluiala şi şocul resimţit în acel moment de premierul sârb. Politicianul a început să se bâlbâie, dar a reuşit să îşi păstreze calmul, în ciuda zâmbetului larg - considerat "obraznic" de jurnaliştii de la Daily Mail.

Poloneza, a doua cea mai vorbită limbă în Anglia

Poloneza era a doua cea mai vorbită limbă, după engleză, în Anglia şi ţara Galilor, cu 546.000 de vorbitori, fiind urmată de punjabi şi urdu, potrivit ultimlelor date ale unui recensământ din 2011, relatează BBC News. Aproximativ patru milioane de persoane (8%) au declarat că vorbesc ca limbă principală altă limbă decât engleza sau velşa, scrie BBC, care precizează că 138.000 de persoane nu vorbesc engleza deloc. Engleza sau velşa era principala limbă vorbită de către aproximativ 50 de milioane de persoane (92%), în vârstă de peste trei ani, iar dintre cele opt procente care vorbesc altă limbă ca limbă principală, cele mai multe persoane vorbesc engleza la un nivel avansat.
Într-un "top zece" al celor mai vorbite limbi, engleza era urmată, în această ordine, de poloneză, panjabi, urdu, bengali, dialectul utilizat în statul indian Gujarati (vest), araba, franceza, chineza (cu excepţia dialectelor mandarin şi cantonez, care se clasează pe locul 27 şi, respectiv, 40) şi portugheza. Potrivit acestor date, aproximativ 22.000 de persoane nu vorbeau nicio limbă, utilizând limbajul semnelor, mai scrie BBC.

Vegetarienii, risc scăzut de a dezvolta boli de inimă

Vegetarienii prezintă un risc cu 32% mai mic să dezvolte boli cardiovasculare faţă de cei care consumă carne şi peşte, arată un vast studiu desfăşurat în Marea Britanie şi publicat miercuri în Statele Unite.
"Cea mai mare parte a diferenţei provine probabil din efectele colesterolului şi ale tensiunii arteriale" mai ridicate în general la nevegetarieni. "Alimentaţia are un rol important în prevenirea bolilor cardiace", spune dr Francesca Crowe de la Universitatea din Oxford, autoarea principală a studiului.
Este cel mai vast studiu desfăşurat vreodată în Marea Britanie care compară incidenţa bolilor cardiovasculare la vegetarieni şi nevegetarieni. Studiul s-a realizat pe aproape 45.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani din Anglia şi Scoţia, incluşi în ancheta numită "European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition". Dintre aceştia, 34% erau vegetarieni, cifră mare care a permis cercetătorilor să facă estimări mai precise asupra riscurilor cardiovasculare în fiecare din cele două grupe. "Rezultatele arată clar că riscul de a dezvolta boli cardiovasculare este cu circa o treime mai scăzut la vegetarieni faţă de nevegetarieni", arată profesorul Tim Key, director adjunct al unităţi de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Oxford şi co-autor al studiului.
Cercetătorii au luat în considerare mai mulţi factori la calcularea riscului: vârsta, dacă oamenii fumau, cantitatea de alcool consumată, activitatea fizică, nivelul de instruire şi mediul socio-economic. Recrutaţi în anii 1990, participanţii au răspuns la chestionare amănunţite despre starea lor de sănătate şi modul de viaţă.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.