Internațional

Un muzician, responsabil pentru aprinderea incendiului din Brazilia

Ziarul de Vrancea
30 ian 2013 525 vizualizări
De asemenea, artificiile ieftine, destinate utilizării în exterior, au contribuit la izbucnirea incendiului

Bilanţul dramei din clubul de noapte din oraşul brazilian Santa Maria a fost revizuit marţi în creştere, la 234 de morţi faţă de 231. În plus, 116 persoane sunt rănite, dintre care "75 sunt în pericol de moarte", potrivit ministrului Sănătăţii, Alexandre Padilha. Muzicienii care cântau pe scena din interiorul clubului "au cumpărat artificii foarte ieftine, ştiind că acestea erau destinate utilizării doar în exterior", a declarat Marcelo Arigony, comisarul poliţiei din Santa Maria. "Ei au utilizat acest model destinat pentru exterior cu scopul de a face economii", a adăugat el. Declaraţiile confirmă versiunea mai multor martori, care susţin că solistul trupei, ajuns în custodia poliţiei, a provocat incendiul, lansând un foc de artificii, dar el a negat. Comisarul a dezvăluit, de asemenea, alţi factori care au contribuit la producerea tragediei, ca lipsa iluminatului de siguranţă, acoperirea pereţilor şi plafoanelor cu materiale inflamabile sau extinctoare nefuncţionale.
Clubul de noapte, plin cu studenţi, era supraaglomerat în momentul producerii accidentului, potrivit autorităţilor braziliene. Poliţia mai anchetează dispariţia unui calculator în care se află imaginile înregistrate de camerele de securitate. Dar, potrivit proprietarilor, camerele de supraveghere sunt "deteriorate de două luni". Poliţia caută, de asemenea, registrul de casă care poate permite verificarea numărului persoanelor prezente în club în momentul producerii accidentului.

Îngrijorări privind organizarea Campionatului Mondial

Autorităţile din mai multe oraşe din Brazilia au anunţat controale severe în cluburi pentru a evita repetarea dramei de la Santa Maria. La Manaus, capitala Amazoniei, 15 cluburi de noapte au fost închise începând de luni, potrivit primăriei. Alte oraşe ar trebui să urmeze, răspunzând îndemnului făcut luni de către preşedintele Dilma Roussef "de a-şi lua angajamentul că o asemenea tragedie nu se va mai repeta".
Parlamentul de la Brasilia a anunţat crearea unei comisii însărcinate să reflecteze la elaborarea unei legi federale unice privind securitatea cluburilor de noapte, reglementată până în prezent de statele şi primăriile acestei ţări imense de aproximativ 194 milioane de locuitori. Brazilia, care va găzdui Campionatul Mondial de fotbal în 2014 şi Jocurile Olimpice la Rio de Janeiro în 2016, se află sub presiune internaţională şi trebuie să demonstreze că este capabilă să asigure securitatea în locurile publice. La Santa Maria, starea de şoc şi doliul sunt înlocuite treptat de furie. "Toţi aceşti studenţi aveau o viaţă. Şi ei au murit din cauza lipsei controalelor din partea structurilor care guvernează ţara", declară furios Mario Birnfeld, un medic care a încercat în zadar să salveze viaţa fiicei sale, Mariana. "Ei au murit asfixiaţi, i-au ucis asfixiindu-i", repeta el, plângând. "Societatea braziliană nu poate permite aceasta... Trebuie să existe o dreptate. Mai puţin contează cum", continuă el.
Patronii clubului "Kiss", Elissandro Spohr şi Mauro Leandro Hoffman, şi doi membri ai grupului country, solistul Luciano Bonilha, care a provocat incendiul, lansând focul de artificii, şi responsabilul de securitatea grupului, au ajuns în custodia poliţiei.

YouTube ar putea introduce o taxă pentru unele conţinuturi online

 taxa ar urma să apară la sfarşitul acestui an

Site-ul de partajare de fişiere video YouTube, deţinut de grupul Google, ar putea introduce o taxă pentru vizionarea anumitor tipuri de conţinut, începând din acest an, informează The Wall Street Journal. În acest sens, reprezentanţii Google poartă discuţii cu creatorii de conţinuturi. Taxa ar putea fi introdusă începând din ultima parte a acestui an, au declarat persoane apropiate negocierilor. Această strategie vizează atragerea de noi venituri de către YouTube şi de cele câteva mii de parteneri ai acestui site. De asemenea, prin această strategie, YouTube ar putea să atragă noi creatori de conţinut, care îşi doresc un alt model de venituri decât cele provenite din publicitatea postată pe site-ul de partajare de fişiere video deţinut de Google. Reprezentanţii YouTube au mai vorbit despre posibilitatea introducerii unei taxe pentru vizionarea anumitor tipuri de conţinut în ultimii ani, astfel că negocierile cu creatorii de conţinut nu sunt surprinzătoare.
Această iniţiativă s-ar putea realiza în diferite forme, au mai spus persoane apropiate negocierilor. Într-un prim scenariu, creatorii de conţinut ar putea lansa noi canale pe YouTube, la care accesul se va face contra unei taxe. Într-un alt scenariu, creatorii de conţinut i-ar putea taxa pe acei utilizatori ai site-ului YouTube care vor să aibă acces la un anumit conţinut mai repede decât restul utilizatorilor. De altfel, mulţi creatori consideră că acest al al doilea model este de preferat primului model. Totodată, Google speră că, prin concretizarea acestei iniţiative, şi deţinătorii de posturi de televiziune vor opta să îşi posteze o parte din conţinutul lor pe YouTube.
În prezent, YouTube atrage venituri din închirierea sau vânzarea de filme online, la preţuri cuprinse între 1,99 şi 14,99 dolari.

Marinar român, reţinut în Malaysia

Agenţia malaysiană pentru control maritim (MMEA) a reţinut două nave ancorate ilegal, marţi, în largul capului Tanjung Piai din statul Johor (sud), şi 20 de membri ai echipajului, între care un român, relatează New Straits Times. Şeful MMEA din Johor Baru, căpitanul Aminuddin Abd Rashid, a declarat că două nave, MV Cape Madrid şi MV Cape Magnus, ambele înregistrate în Insulele Marshall, au fost văzute în timp ce echipajele efectuau manevre de ancorare. El susţine că cele două nave nu plătit taxele şi nu şi-au anunţat sosirea în apele malaysiene, neprimind, în acest fel, permisiune de ancorare. "În total au fost reţinuţi 20 de membri ai echipajului, cu vârste cuprinse între 25 şi 58 de ani, de pe ambele vase. Sunt 15 filipinezi, un leton, un român, un croat, un bulgar şi un chinez", a declarat el.

Opt din zece britanici ar dori menţinerea restricţiilor impuse românilor

Aproape opt din zece (79%) persoane chestionate în cadrul unui sondaj comandat de "Get Britain Out", un grup britanic antieuropean de lobby, doresc menţinerea restricţiilor impuse României şi Bulgariei, în contextul unor temeri privind venirea un val de imigranţi. "Get Britain Out" apreciază că sondajul arată că britanicii vor să preia controlul asupra frontierelor ţării lor. "La nivelul tuturor partidelor, regiunilor şi grupurilor demografice, publicul cere Guvernului să menţină controlul asupra imigraţiei din România şi Bulgaria", a declarat Tim Aker, purtătorul de cuvânt al organizaţiei. "Problema este că regulile privind libera circulaţie în UE permit oricui din Uniune să vină să trăiască în Marea Britanie", a subliniat el, adăugând că imigranţii sunt "eligibili" să primească locuinţe şi ajutoare sociale fără să fi contribuit la buget, iar premierul David Cameron nu poate renegocia legislaţia care le acordă aceste drepturi. "Acest sondaj arată că poporul britanic vrea să ia înapoi controlul asupra frontierelor, iar singurul mod de a face acest lucru este ieşirea din UE", a subliniat Aker.
Potrivit unui alt sondaj realizat de ComRes, 89% dintre alegătorii cu vârste de peste 65 de ani se opun anulării restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor.

Drept de vot pentru străini în Franţa?

Acordarea dreptului de participare la vot pentru străini, în cadrul alegerilor locale din Franţa, o promisiune a preşedintelui socialist Francois Hollande criticată de opoziţie şi care părea să fie eliminată de pe agendă, a fost pusă subit pe ordinea de zi în cursul acestei săptămâni. În timp ce popularitatea executivului se redresează treptat ca urmare a ofensivei din Mali împotriva islamiştilor armaţi, premierul Jean-Marc Ayrault a declarat marţi că nu a abandonat acest proiect la fel de controversat ca legalizarea mariajului homosexual, aflat în dezbatere în Adunarea Naţională. Premierul a precizat că acesta ar "duce la întâlniri între grupurile parlamentare majoritare şi de opoziţie", pentru a dezbate acordarea dreptului de vot străinilor din UE, care necesită o reformă a Constituţiei, cu acordul a 3/5 din Parlament.
Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Alain Vidalies, a confirmat ieri că speră ca această reformă să fie implementată în timpul acestui mandat de cinci ani (înainte de 2017).
Dreptul de vot pentru străini este o mai veche promisiune a stângii, formulată pentru prima oară în 1981 de François Mitterrand care nu a pus-o totuşi în aplicare câtă vreme a fost preşedinte al Republicii (1981 - 1995). Opoziţia de drepta se opune acestei măsuri, pledând în schimb pentru naturalizarea cetăţenilor străini.

În restaurantele din Cehia berea este mai ieftină decât apa

În majoritatea restaurantelor şi barurilor din Cehia, o bere costă mai puţin decât un pahar cu apă. Ministrul Sănătăţii consideră că această situaţie trebuie să se schimbe. Cehii beau în medie anual 140 de litri de bere de persoană, cel mai ridicat consum din lume. "Berea este aici pentru adulţi ceea ce este laptele matern pentru copii", declară Marek Gollner în Wall Street Journal. "Este ca vinul pentru francezi sau votca pentru ruşi", adaugă el. Înainte de 20 iulie 2011, berea nici nu era considerată alcool în Rusia. Leos Heger, ministrul ceh al Sănătăţii, ar dori ca în restaurante şi baruri să existe cel puţin o băutură nealcoolizată mai ieftină decât berea, îndeosebi pentru a oferi o alternativă adolescenţilor care pot fi serviţi cu băuturi alcoolice de la 18 ani. Această propunere se loveşte însă de cultura populară, legislaţia care vizează consumul de bere fiind un subiect "deosebit de sensibil". În prezent, o halbă de bere costă în barurile din Cehia sub un euro, în timp de o cantitate asemănătoare de apă, suc sau apă minerală costă de două ori mai mult.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.