Internațional

Statutul civil al cuplurilor de acelaşi sex a divizat Franţa

Ziarul de Vrancea
29 ian 2013 480 vizualizări
Deputaţii francezi au început, ieri, maratonul proiectului de lege care deschide calea căsătoriilor şi adopţiilor pentru cuplurile homosexuale. Dezbaterea ar urma să dureze 15 zile şi va opune frontal majoritatea de stânga şi opoziţia de dreapta. Taberele sunt aproximativ egale.

Poziţiile sunt cunoscute şi tranşate. Împreună cu Guvernul, deputaţii de stânga cred că trebuie să li se permită cuplurilor homosexuale şi copiilor lor să aibă aceleaşi drepturi ca familiile heterosexuale. Aceasta este poziţia care va fi apărată de ministrul Justiţiei Christiane Taubira. "Nu sunt motive pentru care cuplurile heterosexule să fie protejate de stat, iar cuplurile homosexuale să nu poată beneficia de această protecţie", a reafirmat ea duminică. "Nu există, de asemenea, motive pentru care copiii cuplurilor heterosexuale să beneficieze de securitate juridică, în timp ce copiii homosexualilor să nu beneficieze", a adăugat ea. În Franţa există mai multe zeci de mii de copii aflaţi în această situaţie.

Procreare asistată medical pentru cuplurile de femei?

Opoziţia, susţinută de Biserica Catolică, nu dezarmează, mai ales în privinţa copiilor: un copil nu poate să se dezvolte normal decât cu părinţi de sexe diferite, afirmă instituţia, la fel ca unii psihiatri. Pentru a se opune proiectului de lege, opoziţia a depus peste 5.000 de amendamente, un număr neobişnuit de ridicat. Dar, indiferent de durata dezbaterilor, zarurile au fost aruncate. "Va fi votată o lege şi chiar cu o majoritate largă", a anticipat premierul Jean-Marc Ayrault.
Potrivit unui ultim sondaj Ifop publicat sâmbătă, opinia publică este majoritar favorabilă căsătoriilor între persoane de acelaşi sex (63 la sută), dar foarte împărţită în privinţa adopţiilor de către cuplurile de acelaşi sex (49 la sută pentru şi 51 la sută împotrivă).
Dezbaterea privind această promisiune de campanie a lui François Hollande, care ar alinia Franţa la alte ţări europene (Spania, Portugalia, Olanda), durează deja de mai multe luni şi a făcut obiectul mai multor manifestaţii masive.
Susţinătorii căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex au reunit duminică la Paris între 125.000 şi 400.000 de persoane, potrivit surselor, de două ori mai multe decât precedentele mobilizări de la jumătatea lui decembrie, dar de trei ori mai puţine decât cei care se opun acestei măsuri şi care au organizat o manifestaţie la 13 ianuarie.
Pentru a încerca să calmeze jocul, majoritatea a trimis un alt text de lege privind familia, aşteptat în primăvară, respectiv dezbaterea privind permiterea procreării asistate medical pentru cuplurile de femei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.