Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Proiect controversat anti-imigraţie: cum vor britanicii să-i înspăimante pe romani

Ziarul de Vrancea
28 ian 2013 534 vizualizări
Guvernul britanic ia în considerare, între alte opţiuni, lansarea unei campanii publicitare negative în România şi Bulgaria, în încercarea de a-i convinge pe potenţialii imigranţi să nu vină în Marea Britanie după anularea restricţiilor, scrie presa britanică.

"Vă rugăm nu veniţi în Marea Britanie. Plouă, joburile sunt puţine şi prost plătite", plănuiesc miniştrii să fie mesajul acestei campanii negative, scrie The Guardian în ediţia online. Planul, care se va concentra asupra dezavantajelor vieţii britanicilor, figurează între alte opţiuni, ca înăsprirea accesului imigranţilor din Uniunea Europeană la servicii publice sau "deportarea" celor care nu găsesc un loc de muncă într-un termen de trei luni, potrivit publicaţiei.
Această campanie va "corecta impresia potrivit căreia străzile de aici sunt pavate cu aur", a declarat un oficial la sfârşitul săptămânii, scrie ziarul. The Guardian adaugă că nu s-au dezvăluit informaţii despre felul în care va arăta campania, dacă aceasta îi va prezenta pe britanici "cât mai groaznic posibil" sau îi va încuraja pe potenţialii imigranţi să se bucure de Carpaţii români sau staţiunile bulgare de la Marea Neagră.

Modelul: "Skinhead" tatuat urinând într-o ceaşcă de porţelan chinezesc

În contextul în care guvernele din lumea întreagă cheltuiesc sume importante angajând consultanţi din Londra să le facă imagine, "ar fi o ironie dacă Marea Britanie ar opta să îşi strice imaginea", notează The Guardian. Publicaţia citează precedente, ca cel din 2007, când Eurostar a făcut o campanie publicitară trenurilor sale în Belgia, în care apare un "skinhead" tatuat urinând într-o ceaşcă de porţelan chinezesc. Potrivit ediţiei online a Daily Mail, o "opţiune nucleară" ar fi declararea unei "urgenţe economice" cu scopul de a descuraja imigraţia, deşi avocaţii Guvernului au păreri împărţile despre legalitatea unei asemenea opţiuni. Publicaţia precizează că după introducerea unei limitări a sumelor de bani pe care imigranţii le pot solicita ca ajutoare, măsura poate fi plasată în centrul acestei campanii publicitare negative, ulterior, anul acesta.
Parlamentari conservatori au exercitat presiuni asupra premierului David Cameron pentru a bloca migraţia dinspre România şi Bulgaria după anularea restricţiilor impuse celor două ţări la sfârşitul acestui an. Ei doresc o acţiune care să asigure o "relaxare" a limitelor numărului de imigranţi din cele două state UE, cu respectarea legislaţiei Uniunii.
Tabloidul Mirror comentează că această campanie publicitară negativă ar contrasta cu imaginea "strălucitoare" de ţară prosperă şi fericită a campaniei - "Britania este Mare" - de promovare a Jocurilor Olimpice în această ţară. Iar unii "critici se tem că planul ar putea afecta Regatul Unit prin descurajarea investiţiilor unor afaceri străine", avertizează publicaţia.

Căsătoriile din interes, mai importante pentru bărbaţi decât pentru femei

Asigurarea stabilităţii financiare prin intermediul căsătoriei pare a fi în zilele noastre mult mai importantă pentru tinerii bărbaţi decât pentru tinerele femei, afirmă autorii unui studiu realizat în Marea Britanie. Potrivit autorilor acestui studiu, părinţii care au fete consideră în zilele noastre că viitoarea siguranţă financiară a acestora va depinde mai mult de educaţia şi de cariera lor şi mai puţin de averea bărbaţilor cu care se vor căsători fiicele lor. Studiul, care a analizat atitudinea omului modern faţă de căsătorie, a fost realizat pentru a marca bicentenarul publicării romanului "Mândrie şi prejudecată", de Jane Austen.
Autorii săi au descoperit că 38% dintre părinţii care au băieţi consideră că siguranţa financiară a fiilor lor va depinde de averea viitoarelor neveste ale acestora. În schimb, doar 32% dintre părinţii care au fete cred că acestea trebuie să se mărite din motive financiare.
Spre deosebite de epoca descrisă în celebrul roman scris de Jane Austen, care a fost publicat pe 28 ianuarie 1813, părinţii din zilele noastre cred cu tărie că femeile moderne nu mai au nevoie să se căsătorească pentru bani şi că pot să se descurce foarte bine în viaţă pe cont propriu. Aproape 80% dintre părinţii de fete consideră că educaţia, studiile superioare şi o slujbă bună reprezintă elementele necesare pentru ca fiicele lor să aibă o securitate financiară în viitor. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de părinţi, de compania de asigurări Scottish Widows.

Iranul a trimis o maimuţă în spaţiu

Iranul a trimis în spaţiu, la bordul unei capsule, o maimuţă, pe care a recuperat-o vie şi sănătoasă, ieri, după aterizarea vehiculului, a anunţat postul în limba arabă al televiziunii iraniene, Al-Alam, citând ministerul Apărării din această ţară. "Iranul a lansat cu succes, luni, o capsulă denumită Pisgham (Pionier), în care se afla o maimuţă, la o altitudine de 120 de kilometri, şi a recuperat apoi încărcătura fără probleme", a anunţat postul Al-Alam, care citează Organizaţia industriei aerospaţiale şi ministerul Apărării din Iran.
Autorităţile de la Teheran au anunţat la jumătatea lunii ianuarie că vor să trimită o maimuţă în spaţiu, la începutul lunii februarie, în cadrul seriei de evenimente care celebrează cea de-a 34-a aniversare a Revoluţiei islamice (1979). Această lansare era prezentată ca fiind o primă etapă din programul spaţial iranian, care vizează trimiterea "unui om în spaţiu într-un interval de cinci până la opt ani". Proiectul a vizat trimiterea unei maimuţe (macac) la o altitudine de 120 de kilometri, pentru un zbor balistic suborbital de circa 20 de minute, la bordul unei capsule de 285 de kilograme, lansată de o rachetă Kavoshgar-5.
Iranul a lansat deja trei sateliţi, în 2009, dar şi o capsulă în care se aflau un şobolan, broaşte ţestoase şi insecte, în februarie 2010. O tentativă precedentă a autorităţilor iraniene de a trimite în spaţiu o maimuţă a eşuat, în 2011. Eşecul a fost recunoscut de Teheran printr-un comunicat oficial, care nu a precizat însă cauzele accidentului.

Cum influenţează oraşele mari clima din regiuni îndepărtate

Căldura degajată de activităţile urbane şi de transportul din oraşe modifică pe plan local curenţii de aer şi poate avea o influenţă asupra temperaturii din regiuni situate la distanţe de câteva mii de kilometri, afirmă autorii unui studiu publicat, duminică, în Nature Climate Change. Acest studiu ar putea descifra o enigmă legată de climă: care este motivul pentru care anumite regiuni din emisfera nordică au parte de ierni mai blânde decât prevăd modelele climatice computerizate? Oraşele generează mai multă căldură, prin intermediul transporturilor, al clădirilor şi al energiei utilizate pentru încălzire şi pentru aparatele de aer condiţionat. Cercetătorii americani, folosind modele computerizate, au studiat efectele pe care le are această căldură "pierdută", care nu îi afectează doar pe locuitorii din oraşe. Această căldură este vehiculată de curenţii de aer din oraşe, ducând la creşterea debitelor acestora. Acei curenţi pot să transporte căldura spre regiuni îndepărtate şi să genereze astfel o creştere a temperaturii cu 1 grad Celsius, afirmă cercetătorii de la Universitatea California din San Diego, Universitatea Florida şi Centrul Naţional pentru Cercetări Atmosferice.
Modelul alcătuit de savanţii americani atestă o încălzire, toamna şi iarna, în regiuni întinse din nordul Canadei, în Alaska şi în nordul Chinei. În Europa, modificarea curenţilor atmosferici au în schimb ca efect răcirea pe plan local a unor regiuni, mai ales în timpul toamnei.
Efectul pe care îl are acest fenomen asupra temperaturilor globale rămâne însă neglijabil, producând o încălzire medie de doar 0,01°C la scară planetară.

Hillary Clinton nu exclude o candidatură la preşedinţie în 2016

Secretarul de Stat american în exerciţiu Hillary Clinton nu exclude o eventuală candidatură în alegerile prezidenţiale din 2016, într-un interviu comun cu preşedintele Barack Obama, difuzat duminică seara de postul CBS. "Încă sunt secretar de Stat, deci sunt în afara politicii şi nu am dreptul să aud aceste întrebări" despre viitoarele alegeri prezidenţiale americane, a declarat Clinton în cadrul emisiunii "60 minutes", cu câteva zile înainte de a-i preda conducerea Departamentului de Stat lui John Kerry. Dar "preşedintele şi cu mine suntem preocupaţi foarte mult de viitorul ţării noastre şi nu cred că, nici el, nici eu, nu putem face predicţii despre ceea ce se va întâmpla mâine sau anul viitor", a continuat Clinton, alături de Obama.
În acest interviu înregistrat la Casa Albă, din care CBS a difuzat fragmente încă de vineri, preşedintele american o acoperă de laude pe cea care l-a înfruntat dur în cadrul alegerilor primare democrate, în 2008. "Doream să am şansa să spun mulţumesc în mod public, deoarece eu cred că Hillary va rămâne unul dintre cei mai buni secretari de Stat pe care i-am avut", a declarat preşedintele Statelor Unite. "Am avut o colaborare frumoasă în aceşti patru ani, îmi va fi dor de ea", a continuat Obama, repetând că i-ar fi plăcut ca ea să rămână în post şi în al doilea mandat al său.
Clinton, în vârstă de 65 de ani, nu a oferit indicii clare despre intenţiile sale viitoare, însă tot Washington-ul este convins de candidatura sa în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016. Un adevărat as al politicii, aflată pe culmea popularităţii şi adulată uneori ca o celebritate, ea repetă de mai multe luni că vrea să "revină la o viaţă privată" şi dezminte, pe un ton nu foarte ferm, că ar vrea să se lanseze într-o cursă pentru Casa Albă.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.