Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Tragedie în Brazilia

Ziarul de Vrancea
27 ian 2013 516 vizualizări
Circa 250 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un incendiu izbucnit într-un club în oraşul Santa Maria n bilanţul nu este unul oficial

Cel puţin 245 de persoane au murit într-un incendiu care a izbucnit în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică într-un club din oraşul brazilian Santa Maria, potrivit unor surse din randul forţelor de intervenţie. Conform ziarului Estado de S.Paulo, incendiul a izbucnit de la focuri de artificii, într-un club de noapte în care erau aproximativ 2.000 de persoane.
Corpurile neînsufleţite a 159 de persoane au fost scoase din club, a declarat şeful serviciilor de intervenţie, maiorul Gerson da Rosa Ferreira, citat de Reuters. Ferreira preciza că bilanţul victimelor va depăşi în mod sigur 200 de morţi. Incidentul a avut loc în clubul de noapte "Kiss" din oraşul Santa Maria, în statul brazilian Rio Grande do Sul. Un grup muzical a utilizat focuri de artificii în timpul unui spectacol, dar sistemul de izolare acustică a luat foc, iar mulţi oameni s-au asfixiat. Alţii au fost striviţi sau călcaţi în picioare în momentul în care în club s-a instalat panica iar oamenii s-au înghesuit spre ieşire, potrivit unui corespondent CNN.
Un martor a povestit că focul a apărut "de nicăieri" pe scena localului şi s-a răspandit ulterior în întreg complexul.
Preşedintele brazilian, Dilma Rousseff, a lăcrimat ieri, în momentul în care a vorbea despre tragedie cu presa din Chile, ţară care găzduieşte în aceste zile summitul UE - America Latină. "Poporul brazilian este cel care are nevoie de mine astăzi. Vreau să le transmit oamenilor din Santa Maria că în aceaste triste momentul suntem cu toţii împreună", a declarat ea.

Anonymous vrea să răzbune moartea unui activist pentru libertatea Internetului

Hackeri din cadrul Anonymous au postat un mesaj pe site-ul unei agenţii guvernamentale americane, cerând reformarea sistemului judiciar. Demersul vine ca o acţiune de răzbunare a morţii activistului Aaron Swartz. "Cetăţeni ai lumii: Anonymous a urmărit de ceva timp, cu preocupare, direcţia justiţiei din Statele Unite. Am asistat la devierea acestui sistem de la ideile nobile pe baza cărora a fost creat. Observăm cum legile sunt folosite din ce în ce mai puţin pentru a face dreptate şi din ce în ce mai mult pentru exercitarea controlului, autorităţii şi puterii în interesul actelor de reprimare şi câştigurilor personale", se arată în mesajul semnat "Anonymous". Potrivit CNN, hackerii susţin că au pătruns în servere ale unor agenţii americane, au copiat informaţii sensibile despre Departamentul american al Justiţiei şi ameninţă că le vor publica în următoarele zile.
Acţiunea este, conform hackerilor, menită să răzbune moartea activistului Internet Aaron Swartz, care s-a sinucis pe 11 ianuarie, la vârsta de 26 de ani. Familia şi prietenii lui Swartz susţin că acesta s-a sinucis pentru că era persecutat de procurorii federali americani.
Un geniu al informaticii, Swartz a colaborat la o versiune iniţială a popularului instrument online RSS - care permite accesul automat la noi conţinuturi publicate online -, iar ulterior a devenit unul dintre cofondatorii Reddit, un site devenit un mijloc de exprimare pentru activiştii Internetului.
În iulie 2011, Swartz a fost pus sub acuzare pentru furt de date online, după ce ar fi spart sistemul de computere al Massachusetts Institute of Technology şi ar fi descărcat 4,8 milioane de documente din baza de date academice a institutului, disponibilă pe bază de abonament. El risca o pedeapsă de până la 35 de ani de închisoare şi o amendă de până la un milion de dolari.

Întoarce Rusia spatele regimului de la Damasc?

premierul Rusiei a făcut, în premieră, afirmaţii foarte dure la adresa preşedintelui sirian

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a făcut o "eroare gravă, poate chiar fatală", afirmă premierul Rusiei, Dmitri Medvedev. "Bashar al-Assad ar fi trebuit să acţioneze mai rapid şi să invite opoziţia paşnică la masa negocierilor. Este o eroare gravă din partea lui, poate chiar fatală", a spus Medvedev, citat de agenţiile de presă ruse. "Mi se pare că şansele de menţinere a puterii se diminuează pe zi ce trece", a adăugat Medvedev, conform unui interviu acordat CNN la summitul de la Davos.
Rusia este unul dintre susţinătorii regimului din Siria, ţară care se confruntă de aproape doi ani cu revolte reprimate violent şi confruntări armate între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate.

Peste 50.000 de morţi

Violenţele din Siria s-au soldat cu 50.009 morţi de la declanşarea mişcării de protest împotriva regimului preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, în urmă cu 22 de luni, a anunţat ieri Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH). Organizaţia, care se bazează pe datele furnizate de o reţea de militanţi şi surse medicale din spitalele civile şi militare din Siria, precizează că cel puţin 34.942 de civili şi-au pierdut viaţa începând din 15 martie 2011. Printre persoanele civile ucise se numără 3.679 copii şi 2.120 femei. De asemenea, numărul soldaţilor ucişi se ridică la 12.283, cel al dezertorilor la 1.619, iar numărul persoanelor ucise căror identitate nu a putut fi stabilită se ridică la 1.165, a adăugat OSDH. Directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane, a precizat însă că acest bilanţ nu include miile de persoane dispărute în detenţie, nici majoritatea morţilor în rândul miliţiilor proregim şi nici sutele de combatanţii străini ucişi, care au fost anunţaţi în ţările lor.

Un autocar cu turişti a căzut într-o prăpastie în Portugalia

Cel puţin zece persoane au murit, iar alte 33 au fost rănite după ce un autocar a căzut într-o prăpastie, în centrul Portugaliei. Accidentul a avut loc ieri la ora locală 8.45 (10.45, ora României), pe drumul expres IC8, în apropierea localităţii Carvalhal (centrul Portugaliei). La locul accidentului au fost mobilizaţi 249 de pompieri, cu 88 de vehicule de intervenţie şi un elicopter. Conform presei, pasagerii autocarului participau la o excursie.
"Autocarul transporta 43 de persoane între localităţile Portalegre şi Santa Maria da Feira", a declarat un oficial local. Accidentul probabil a fost favorizat de lucrările care aveau loc pe acel sector de drum şi de condiţiile meteo.

Japonezii îi spionează pe nord-coreeni din cer

Japonia a plasat ieri pe orbită un nou satelit de spionaj, pentru supravegherea activităţilor Coreei de Nord. Satelitul a fost lansat cu ajutorul unei rachete de tip H2A, de fabricaţie niponă. De asemenea, a fost lansat şi un satelit optic experimental. Conform Agenţiei nipone de explorare spaţială (Jaxa), cei doi sateliţi au fost plasaţi pe orbită cu succes.
Lansarea satelitului de spionaj intervine în contextul în care Coreea de Nord ameninţă că va efectua un nou test nuclear şi va lansa noi rachete cu rază lungă de acţiune.
De altfel, liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a promis sambătă o serie de "măsuri substanţiale", ordonând acţiuni de retorsiune faţă de sancţiunile impuse de Naţiunile Unite la cererea Statelor Unite. Phenianul nu a oferit detalii despre aceste măsuri, dar a reluat o serie de declaraţii în care Administraţia condusă de Kim Jong-un a ameninţat că va lansa noi rachete cu rază lungă de acţiune şi va efectua un nou test nuclear, "ţinta" vizată fiind Statele Unite.
Vineri, Coreea de Nord a ameninţat Coreea de Sud cu acţiuni militare dacă va susţine noua serie de sancţiuni ONU care vizează regimul stalinist de la Phenian. "Sancţiunile înseamnă război, sunt o declaraţie de război împotriva noastră", a anunţat vineri Comisia de la Phenian pentru Reunificarea Pacifistă a Coreeii. "Dacă grupul de marionete trădătoare va participa în mod direct la sancţiunile Naţiunilor Unite, Republica Populară Democrată Coreeană va lua puternice măsuri fizice împotriva lor", a ameninţat Comisia, referindu-se la Coreea de Sud.

Violenţele sangeroase din Egipt au intrat în "prelungiri"

Cel puţin 30 de persoane au fost ucise şi peste 300 au fost rănite în confruntările de stradă care au izbucnit sâmbătă în oraşul egiptean Port Said. Violenţele au apărut după ce 21 de persoane implicate în incidentele produse în 2012 la un meci de fotbal au fost condamnate la moarte.
Apropiaţii condamnaţilor au luat cu asalt închisoarea unde sunt încarceraţi aceştia, imediat după anunţarea sentinţelor. Persoane rămase neidentificate au deschis focul spre forţele de ordine, omorând cel puţin doi agenţi de poliţie. Armata a trimis vehicule blindate în jurul închisorii.
Justiţia egipteană a condamnat la moarte 21 de persoane acuzate că au fost implicate în incidentele soldate cu 74 de morţi, anul trecut, după un meci de fotbal la Port Said. Verdictul a fost primit cu urale de rudele victimelor prezente în sala de judecată de la Cairo. Şaptezeci şi patru de persoane, între care şi un poliţist, au murit în Egipt şi peste 150 de oameni au fost răniţi în violenţele izbucnite după un meci de fotbal, în data de 1 februarie 2012, la Port Said. Violenţele au început după fluierul final al partidei, când sute de fani ai echipei gazdă, Al Masry, au invadat terenul şi au început să arunce cu pietre şi sticle asupra fanilor oaspeţi, susţinători ai formaţiei Al Ahly.

Cum îi ajută americanii pe francezi în războiul din Mali

Pentagonul a acceptat să alimenteze în zbor avioanele de luptă franceze care operează în Mali, a anunţat armata americană într-un comunicat difuzat sâmbătă seara. Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, George Little, forţele armate franceze i-au cerut Administraţiei Obama să pună avioanele-cisternă ale sale la dispoziţia aparatelor de zbor franceze care operează în Mali. Ministrul american al apărării, Leon Panetta, a luat decizia de a aproba această cerere. SUA, precum şi unele ţări europene şi africane susţin forţele franceze în misiune în Mali. Astfel, Marea Britanie a pus la dispoziţia Franţei avioane de transport tactic şi strategic, în timp ce SUA îi acordă Parisului ajutor în materie de informaţii speciale cu ajutorul sateliţilor săi. Germania studiază la rândul său posibilitatea de a acorda sprijin logistic, uman şi medical forţelor franceze.
În cea de-a 16-a zi a intervenţiei franceze în Mali, militarii francezi şi malieni au preluat controlul sâmbătă asupra bastionului islamist Gao, principalul oraş din nordul ţării, marcând astfel o turnură majoră în lupta împotriva islamiştilor înarmaţi.

Dresda are cele mai bune hoteluri, Londra, cel mai proaste

Un studiu realizat de site-ul Trivago asupra părerilor despre hoteluri din peste 140 de locuri de cazare arată că Londra este ultima dintr-o listă de 100 de oraşe ce au cel puţin 135 de hoteluri. Oraşul german Dresda se află în top cu hotelurile sale care primesc cele mai mari evaluări şi comentarii pozitive de la vizitatori. Ei "au lăudat hotelurile din Dresda pentru valoarea lor în bani, în timp ce hotelurile londoneze au fost criticate pentru preţurile lor", a declarat o purtătoare de cuvânt de la Trivago. "În special, comentariile consideră că la minibaruri preţurile sunt exagerate, iar serviciul de mic dejun este scump şi dezamăgitor, în timp ce hotelurile din Dresda au fost lăudate pentru micul lor dejun delicios şi bine apreciat". Ea a spus că hotelurile din Londra au fost criticate de asemenea pentru supraaglomerare la micul dejun, cozi lungi la cazare, incapacitate de a face faţă unor grupuri mari de persoane, camere mici şi fără vedere. Pe de altă parte, hotelurile din Dresda au fost lăudate pentru serviciile lor excepţionale, eficienţă, personal amabil şi săritor, precum şi pentru camerele lor spaţioase cu vedere excelentă. Imediat după Dresda pe lista de oraşe cu hoteluri bune se clasează Hanoi din Vietnam, Tokio, Chicago şi Cracovia în Polonia. În schimb, alături de Londra în partea de jos a listei sunt Rio de Janeiro, Copenhaga, Parisul şi Amsterdam.
    
   







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.