Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Pentagonul va autoriza participarea femeilor la lupte

Ziarul de Vrancea
24 ian 2013 727 vizualizări
în prezent, femeile soldat nu au voie nu să facă parte dintr-o secţiune a infanteriei sau să conducă un tanc n în ciuda interdicţiei, în ultimii zece ani au murit 144 de femei din armata americană, dintre care 79 în luptă

Pentagonul se pregăteşte să autorizeze formal participarea femeilor la lupte, validând o situaţie cu care acestea s-au confruntat în conflictele fără linie de front din Irak şi Afganistan. La mai puţin de un an după abolirea legii americane care obligă militarii homosexuali să îşi păstreze secretă orientarea sexuală sub pedeapsa excluderii din armată, ridicarea interdicţiei de a participa la lupte constituie o nouă schimbare majoră de concepţie, în timp ce secretarul Apărării Leon Panetta urmează să părăsească postul în câteva săptămâni. Decizia secretarului a fost luată la recomandarea militarului cu cel mai înalt grad din armata americană, generalul Martin Dempsey. Cei doi oficiali "vor anunţa renunţarea la această regulă care exclude femeile militar din lupte", în scurt timp.
De la regula instituită în 1994, femeile, în număr de 204.714 în armată (în afara celor în rezervă şi din garda naţională), reprezentând 14,5 la sută din efective, nu puteau participa la lupte. Concret, o femeie nu poate, în prezent, să facă parte dintr-o secţiune a infanteriei sau să conducă un tanc. Dar multe dintre ele au fost mobilizate de-a lungul deceniului trecut în Irak şi Afganistan, conflicte fără linie de front, în faţa unui inamic care se amestecă în populaţia civilă.

O regulă discriminatorie

Femeile, care pot fi infirmiere sau ofiţeri de informaţii, s-au confruntat, prin urmare, cu luptele. Astfel, începând din 2001, au murit 144 de femei, dintre care 79 în luptă, potrivit datelor oferite Pentagonului în februarie 2012. Peste 280.000 de americani au servit în Irak şi Afganistan în această perioadă, respectiv 12 la sută din efectivele mobilizate.
Într-un prim pas către ridicarea interdicţiei de a participa la lupte, secretarul Apărării a permis în 2012 femeilor să ocupe 14.000 de posturi care le erau inaccesibile anterior, ca cel de membru al echipajului de lansare multiplă de rachete sau operatoare radar de artilerie.

La sfârşitul lui noiembrie, un grup de femei militar americane a depus plângere împotriva statului federal, reproşându-le autorităţilor interdicţia de a participa la operaţiunile de luptă, o regulă "învechită", pe care ele o consideră discriminatorie. Avocata lor, Ariela Migdal, din cadrul puternicei organizaţii americane de apărare a drepturilor civile (ACLU), s-a declarat miercuri "bucuroasă".

Coreea de Nord efectuează un nou test nuclear

 "Diferendele cu Statele Unite se rezolvă prin forţă, nu prin cuvinte", au argumentat oficialii nord-coreeni

Coreea de Nord şi-a anunţat ieri intenţia de a efectua un nou test nuclear, fără a oferi un calendar, ca răspuns la sancţiunile extinse ale ONU după lansarea unui satelit al cărui propulsor a fost considerat de Washington ca fiind o rachetă balistică. "Sateliţii şi propulsoarele cu rază lungă de acţiune pe care vom continua să îi lansăm şi testul nuclear de înalt nivel pe care îl vom efectua vizează inamicul nostru declarat, Statele Unite", a anunţat Comisia de apărare naţională într-un mesaj difuzat de agenţia oficială nord-coreeană KCNA. "Diferendele cu Statele Unite se rezolvă prin forţă, nu prin cuvinte", a adăugat aceasta. Acest text intitulat "Declanşarea unei confruntări totale pentru a salva suveranitatea naţiunii şi poporului", nu conţine nici un indiciu cu privire la data la care ar urma să fie efectuat testul. Documentul nu explică nici semnificaţia expresiei "nivel înalt", dar aceasta ar putea semnala că Phenianul intenţionează să detoneze o bombă cu uraniu în timp ce precedentele erau cu plutoniu. "Este foarte posibil să folosească uraniu puternic îmbogăţit (UHE) pentru test", a apreciat Kim Yong-Hyun, specialist în studii nord-coreene de la universitatea din Dongguk. Aflat în vizită la Seul, trimisul special american pentru Coreea de Nord, Glyn Davies, a cerut Phenianului să nu îşi pună în aplicare ameninţările."Ar fi o eroare şi o oportunitate ratată", a declarat el.
Împins de Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia, Consiliul de Securitate al ONU, inclusiv China, a votat marţi o rezoluţie ce impune sancţiuni extinse împotriva Phenianului ca urmare a unui tir de rachetă la 12 decembrie, o încălcare a precedentelor rezoluţii.

Marea Britanie, "o soţie cam reticentă"

Aprecierea îi aparţine şefului diplomaţiei finlandeze

Marea Britanie este "o soţie cam reticentă" de 40 de ani încoace în cadrul Uniunii Europene (UE), dar are nevoie de UE, aşa cum UE are nevoie de ea, a apreciat ieri şeful diplomaţiei finlandeze Alexander Stubb. "În decursul ultimilor 40 de ani, Marea Britanie a fost, din păcate, o soţie cam reticentă", a declarat Stubb pentru postul de radio BBC, ca reacţie la anunţul de miercuri al premierului britanic David Cameron de a organiza, la orizontul lui 2017, un referendum privind menţinerea ţării sale în UE. Dar "noi avem nevoie de Marea Britanie în Europa şi cred că Marea Britanie are, de asemenea, nevoie de Europa, în special de piaţa unică", a adăugat el. Discursul are avantajul de a "clarifica dezbaterea", a mai apreciat Stubb, considerând "curajos" anunţul premierului britanic.
Pe de altă parte, David Cameron a precizat ieri, la Davos, că Marea Britanie nu vrea să întoarcă spatele Europei. "Nu este vorba despre a întoarce spatele Europei, ci dimpotrivă. Este vorba de a ajunge la o Europă mai competitivă, mai deschisă şi mai flexibilă şi de a asigura locul Marii Britanii în interiorul său", a declarat Cameron în cadrul celui de-al 43-lea Forum Economic Mondial (WEF).

Demonstraţie de forţă a susţinătorilor lui Chavez

Zeci de mii de susţinători ai preşedintelui Hugo Chavez, care este spitalizat de aproape şapte săptămâni în Cuba, au ieşit miercuri pe străzi, în Caracas, într-o veritabilă demonstraţie de forţă din partea Guvernului, eclipsând o mică reuniune a opoziţiei. Agitând steaguri şi portrete cu Chavez şi purtând cămăşi şi şepci de culoarea roşie, culoarea partidului aflat la putere, mii de manifestanţi veniţi din mai multe regiuni ale ţării au ocupat centrul şi vestul capitalei, răspunzând unui îndemn de a "prelua controlul asupra Caracasului" lansat la jumătatea lui ianuare de către Partidul Socialist Unit din Venezuela (PSUV, la putere). Acest miting pare că a mobilizat cam tot atâtea persoane câte au participat la marele marş de la 10 ianuarie, în cursul căruia susţinători ai lui Hugo Chavez au jurat credinţă preşedintelui, care nu a mai vorbit şi nici nu a mai fost văzut de la plecarea în Cuba, la 10 decembrie.
În paralel, coaliţia opoziţiei, Masa Unităţii Democratice (MUD), a reuşit să reunească doar vreo 2.000 de persoane, într-un parc din Caracas. MUD a preferat, până la urmă, să organizeze doar o manifestaţie mică, contrar intenţiei iniţiale. Manifestaţia s-a desfăşurat la mare distanţă de cea a partidului aflat la putere, pentru a "evita orice confruntare".
Atmosfera politică s-a tensionat în ultimele săptămâni în Venezuela. Opoziţia se plânge de invective frecvente din partea Guvernului, în timp ce puterea afirmă cu regularitate că sunt planificate lovituri de stat, atât de către opozanţi din interior, cât şi din exteriorul ţării, prezentaţi ca membri de "extremă dreapta" şi controlaţi de opozanţi aflaţi în Statele Unite.

Beyonce a făcut playback la ceremonia de învestire a lui Obama

Beyonce "nu a cântat live" imnul american la ceremonia de învestire a lui Barack Obama în funcţia de preşedinte al SUA, care a avut loc luni, la Washington, în faţa a sute de mii de persoane, a confirmat un oficial al evenimentului. Beyonce a fost cea care a decis, duminică, să facă playback, pentru că a ajuns prea târziu ca să mai repete cu orchestra Marinei, a adăugat acesta. Celebra cântăreaţă nu s-a exprimat încă oficial privind acest subiect, care a stârnit vâlvă pe internet.
Surse citate de presa americană spun însă că aceasta ar fi extrem de dezamăgită de reacţiile stârnite de interpretarea sa. Beyonce nu crede că a făcut ceva greşit şi este de părere că aceste controverse au distrus frumuseţea a ceea ce trebuia să fie un moment unic. Aceeaşi sursă a mai confirmat pentru USMagazine.com că Beyonce a folosit o înregistrare, dar a explicat că acest lucru este normal pentru un eveniment care a avut loc în aer liber şi a subliniat că artista a cântat live fragmente din imn.

Colosseumul plonjează în întuneric, în semn de protest faţă de partidul Jobbik

Comunităţile evreieşti din Roma vor protesta faţă de partidul naţionalist radical ungar Jobbik prin stingerea luminilor la Colosseum, duminică, de Ziua internaţională de comemorare a Holocaustului. Duminică seara, când de obicei se aprind luminile la Colosseum, totul va plonja în întuneric ca protest faţă de "actele şi declaraţiile antisemite" ale Jobbik, a declarat serviciul de presă al primarului Romei miercuri. Ambasadorul Ungariei la Roma a fost, de asemenea, invitat la eveniment.
Începând cu anul trecut, indicentele antisemite s-au multiplicat în Ungaria. Pe 26 noiembrie, Marton Gyöngyösi, un deputat Jobbik, declara că "a venit timpul să se afle numărul membrilor de origine evreiască ai Parlamentului sau Guvernului, care constituie o anumită ameninţare pentru securitatea naţională". În decembrie, preşedintele Congresului evreiesc mondial Ronald Lauder i-a cerut lui Viktor Orban să se distanţeze de extremiştii din întreaga ţară.

Un avion cu trei canadieni la bord a dispărut în Antarctica

Un avion având la bord un echipaj format din trei canadieni a dispărut în Antarctica, iar căutările desfăşurate de Noua Zeelandă pentru găsirea lor au fost întrerupte, ieri, din cauza condiţiilor meteorologice dificile. Avionul  realiza o misiune de suport logistic în momentul în care a activat semnalul de urgenţă. Un aparat de tip DC-3 Dakota a survolat zona timp de cinci ore, însă fără rezultat, în condiţii extrem de dificile, cu vânturi de peste 170 km/h, nori denşi şi căderi masive de zăpadă. "Previziunile pentru următoarele 12 ore semnalează condiţii similare", a declarat John Ashby, responsabil pentru operaţiunea de salvare. Potrivit purtătorului de cuvânt al RCCNZ, Steve Rendle, faptul că semnalul de alarmă emite este un lucru de bun augur pentru cei trei canadieni. Echipajul are rezerve de hrană şi unelte care îi pot asigura supravieţuirea timp de cinci zile, potrivit RCCNZ.

Evadare de groază: 15.000 de crocodili au fugit dintr-o crescătorie

Mii de crocodili au scăpat dintr-o crescătorie din nordul extrem al Africii de Sud, inundat duminică în urma creşterii nivelului apelor fluviului Limpopo, a anunţat ieri cotidianul sud-african Beeld. Circa 15.000 de crocodili au dispărut în natură când proprietarii Rakwena Crocodile Farm au deschis porţile pentru evacuarea apei. Fugarii au mărit serios numărul crocodililor care cresc în sălbăticie, în valea fluviului Limpopo. Aproape jumătate din ei au fost recuperaţi din împrejurimi - până la un teren de rugby situat la 120 km -, potrivit cotidianului menţionat. Liniile telefonice ale crescătoriei nu funcţionau ieri.
Provincia sud-africană Limpopo (nord) a fost afectată în ultimele zile de grave inundaţii provocate de ploi abundente, soldate cu peste zece morţi. şi sudul Mozambicului este ameninţat de creşterea apelor.

Catolicii, încurajaţi să intre pe reţelele de socializare

Papa Benedict al XVI-lea i-a invitat ieri pe catolici să fie pe deplin prezenţi pe reţele de socializare, vectori de "dialog" şi "dezbatere", unde responsabilitatea şi "raţiunea" trebuie să învingă "informaţiile excesive" şi "senzaţionalul". "Aceste spaţii, când sunt bine valorificate, contribuie la promovarea unor forme de dialog şi de dezbatere care, dacă sunt realizate cu respect şi atenţie pentru viaţa privată, responsabilitate şi fidelitate faţă de adevăr, pot promova în mod eficient armonia familiei umane", a afirmat Papa. În mod clar pozitivă, această evaluare insistă asupra importanţei acestor forumuri unde toţi oamenii pot pune "întrebări cu privire la dragoste, la adevăr şi la sensul vieţii", "aspiraţii ce îşi au rădăcinile în inima umană". Subliniind că "reţelele de socializare fac parte din ţesutul social", "nefiind o lume paralelă sau pur virtuală", Papa a afirmat că "dacă vestirea Evangheliei nu va fi cunoscută în mediul informatic, ea ar putea absenta din experienţa celor mulţi".
Papa a remarcat totodată "emergenţa în reţele sociale a dialogului în jurul credinţei", chiar dacă, potrivit unui studiu recent realizat în SUA şi citat de Consiliul pontifical al comunicaţiilor sociale, 53% dintre utilizatorii de reţele sociale spun că "nu au cunoştinţă de vreo prezenţă a Bisericii Catolice" pe aceste reţele de socializare.
Facebook, Twitter şi altele "au nevoie de angajamentul tuturor celor care sunt conştienţi de importanţa dialogului, a dezbaterii raţionale, a argumentării logice", a insistat suveranul pontif.În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Roată Ion, acum 2215 zile, 16 ore, 51 minute, 5 secunde
La serbarea din 24 ian 2013 de la Focsani am văzut două femei militar închizătoare la plutoanele care au dat onorul cochilotului
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.