Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Premierul britanic a turnat gaz pe focul crizei din UE

Ziarul de Vrancea
23 ian 2013 519 vizualizări
Partenerii europeni ai Marii Britanii i-au transmis ieri premierului David Cameron că cererea sa privind o reformă radicală a Uniunii Europene şi organizarea unui referendum privind apartenenţa regatului la blocul comunitar arată o atitudine egoistă şi ignorantă, comentează Reuters.

Premierul britanic David Cameron a promis, în cazul în care va fi reales, că va organiza, la orizontul lui 2017, un referendum asupra apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană, într-un discurs susţinut ieri, în care a îndemnat la o recentrare "pe piaţa unică" a relaţiei ţării sale cu UE. El s-a declarat favorabil, cu titlu personal, unei menţineri a Marii Britanii în UE, dar a avertizat asupra "pericolului" ca, în lipsa unor reforme, "Europa să eşueze, iar britanicii să devieze către ieşire". "După ce vom negocia un nou acord" privind relaţiile Marii Britanii cu UE, "vom oferi britanicilor un referendum cu o alegere simplă: rămânem în cadrul UE pe această nouă bază sau ieşim complet. Va fi un referendum pe tema apartenenţei sau nu la UE", a declarat Cameron în acest discurs-cheie despre Europa.
Liberal-democraţii britanici şi opoziţia laburistă au criticat în termeni duri planul premierului David Cameron de organizare a referendumului. "Anii de incertitudine cauzaţi de o renegociere a locului nostru în Europa nu sunt în interesul nostru naţional, pentru că afectează creşterea economică şi locurile de muncă", a denunţat vicepremierul Nick Clegg. Liderul opoziţiei laburiste, Ed Miliband, a denunţat şi el propunerea lui Cameron. "Premierul nu este motivat de interesul naţional, ci de creşterile formaţiunii eurosceptice UKIP în sondaje", a spus Miliband. Deloc surprinzător, declaraţiile lui David Cameron au fost salutate de eurosceptici.

"Motoarele" UE îi vor pe englezi alături

Dincoace de Canalul Manecii, Germania şi Franţa doresc însă ca Marea Britanie să rămână un "membru activ şi constructiv" al Uniunii Europene, potrivit declaraţiilor făcute ieri de ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, respectiv de preşedintele François Hollande. "Germania vrea ca Marea Britanie să rămână un membru activ şi constructiv al Uniunii Europene", a declarat Westerwelle, insistând asupra faptului că Europa nu este "suma intereselor naţionale", ci o "comunitate de destine". O Europă "de ales à la carte nu este o opţiune", a insistat şeful diplomaţiei germane, într-o alocuţiune susţinută în germană şi engleză. Omologul său francez Laurent Fabius a apreciat anterior că "nu putem face o Europă à la carte". "În faţa globalizării, noi, ca europeni, ne aflăm cu toţii în aceeaşi barcă", a spus el.

Furie la Paris şi Parlamentul European

Franţa a mers până într-acolo încât a vorbit despre un bluf al Marii Britanii şi i-a transmis Londrei că este liberă să plece. Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a precizat că ar fi spus la o recentă întâlnire cu oameni de afaceri britanici: "Dacă Marea Britanie vrea să părăsească Uniunea Europeană, vom întinde covorul roşu pentru voi". Aceasta a fost o ripostă la adresa lui Cameron, care anul trecut a folosit aceeaşi frază pentru a-i invita în Marea Britanie pe francezii înstăriţi care vor să scape de taxele pe avere din Franţa.
Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, instituţie care, alături de Comisia Europeană, a fost calul de bătaie al criticilor lui Cameron privind procesul "sclerozat" de luare a deciziilor, a fost vizibil furios. Marea Britanie arată cu degetul, "dar este principala responsabilă pentru toate întârzierile din Uniunea Europeană", a spus Schulz. "El nu vrea schimbări decât în interesul Marii Britanii, iar acest lucru nu este corect", a adăugat el.
Guy Verhofstadt, fost premier belgian şi în prezent liderul liberalilor din Parlamentul European, a spus că prim-ministrul britanic "se joacă cu focul" încercând să renegocieze apartenenţa Marii Britanii la UE şi să o supună la vot. "Discursul său a fost plin de contradicţii, arătând ignoranţă privind modul în care funcţionează UE", a spus Verhofstadt. El, dar şi alţii, au afirmat că "nu se pune problema" de a garanta Marii Britanii opţiunea de a se sustrage de la toate regulile şi reglementările europene comune, adăugând că acest lucru ar risca să precipite o destrămare a Uniunii Europene şi a pieţei sale interne.

Londra, avertizată de Washington

Semnalul de alarmă nu este limitat doar la Europa. Marea Britanie a fost de asemenea atenţionată de Casa Albă şi de o serie de oameni de afaceri că şi-ar pierde influenţa globală dacă ar părăsi UE. "În contextul istoric mai larg, Uniunea Europeană este un succes enorm, iar o Uniune Europeană cu Marea Britanie este mult mai puternică şi importantă decât una fără", a spus Joseph Nye, fost oficial al Departamentului american al apărării şi profesor la Harvard.

Dezamăgire printre palestinieni după alegerile din Israel

Palestinienii nu se aşteaptă la formarea unei "coaliţii guvernamentale favorabile păcii" în Israel, afirmă un lider al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), după scrutinul parlamentar desfăşurat în statul evreu. "Nu mă aştept la apariţia sau la configurarea unei coaliţii favorabile păcii", a declarat Hanane Ashraui, membră a Comitetului executiv al OEP. "Nu credem în apariţia bruscă a păcii la orizont. Acest lucru va fi foarte dificil şi, chiar dacă premierul Benjamin Netanyahu se va alia cu partide considerate moderate, acest lucru va fi doar pentru a-şi îmbunătăţi imaginea în Occident", a explicat Ashraui. "Este puţin probabil să apară o coaliţie guvernamentală israeliană care să anuleze proiectele de colonizare", a încheiat oficialul palestinian.

Accident cumplit în Myanmar

Un autocar care asigura o legătură între Rangoon şi vestul ţării s-a prăbuşit ieri de pe o faleză, 14 persoane murind şi alte 33 fiind rănite, a anunţat poliţia locală pe pagina sa oficială pe Facebook, relatează AFP. Vehiculul, care se îndrepta spre Thandwe, în statul Rakhine, ar fi avut o problemă la nivelul frânelor, antrenând prăbuşirea de la peste 30 de metri, a precizat poliţia. Paisprezece pasageri, inclusiv şase femei şi un copil, au fost ucişi, iar alţi 33, răniţi, au fost transferaţi la spital. Poliţia nu a anunţat străini printre victime. Reţeaua rutieră din Myanmar a fost neglijată şi se află în condiţii deplorabile, după aproximativ o jumătate de secol de dictatură militară, care s-a încheiat în martie 2011.

-38 de grade Celsius în Montreal şi în capitala Canadei

Un val de frig polar a lovit ieri provincia canadiană Quebec, unde temperaturile resimţite au scăzut până la -38 de grade Celsius la Montreal şi chiar la -40 de grade în Quebec City. Aproximativ 5.000 de locuinţe din provincia francofonă - unde sistemul de încălzire este predominant pe bază de curent electric - au fost private de electricitate din cauza întreruperilor provocate de frig. Populaţia a fost rugată să reducă consumul în timpul orelor de vârf. În capitala Canadei, Ottawa, situată în provincia învecinată Ontario, temperatura resimţită a fost tot de -38 de grade Celsius. O masă de aer arctic extrem de rece se află la originea acestor temperaturi foarte scăzute, Canada devenind miercuri ţara cea mai rece din lume, cu - 43,1 grade Celsius înregistrate - nu resimţite - în teritoriile din nord-vest şi - 40,3 la Rouyn-Noranda în Quebec, depăşind astfel localitatea Iakuţk în Siberia (-38,8 grade Celsius), a informat postul de televiziune public CBC. Valul de frig afectează de asemenea coasta atlantică a Canadei, iar şcolile au fost închise în New Brunswick.

Frigul extrem a ucis peste 200 de ruşi

Peste 200 de cetăţeni ruşi şi-au pierdut viaţa din cauza frigului, a declarat un medic citat de pagina online a agenţiei Interfax. Cel mai ridicat bilanţ al morţilor era de 41 de persoane în regiunea Tiumen, 37 în Celiabinsk şi 24 în regiunea Altai, toate situate în sudul Siberiei. Şi la Moscova gerul a afectat mii de persoane, mai multe de 2500 fiind transportate la spital. În nopţile următoare, locuitorii capitalei ruse au de înfruntat temperaturi sub -20 de grade.

Japonezii construiesc rinichi din celule suşă

Cercetătorii nu ştiu deocamdată dacă simplul transplant de celule obţinute în laborator este suficient pentru a vindeca bolnavii suferind de maladii renale

Cercetătorii japonezi au anunţat că au reuşit să obţină ţesut renal pornind de la celule suşă pluripotente induse, o premieră mondială, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications. Cercetările echipei coordonate de Kenji Osafune, profesor asociat la Centrul medical al Universităţii din Kyoto, asupra celulelor suşă pluripotente au permis generarea de ţesut al mezodermului intermediar - care formează mare parte din rinichi -, cu o rată de reuşită de 90%, după cultivarea celulelor timp de 11 zile în laborator.
Reconstruirea rinichilor afectaţi este un procedeu foarte dificil. Descoperirea echipei de cercetători japonezi reprezintă o primă etapă pentru realizarea transplanturilor de ţesut renal obţinut din celule suşă pluripotente induse.
Însă cercetătorii nu ştiu deocamdată dacă simplul transplant de celule obţinute în laborator este suficient pentru a vindeca bolnavii suferind de maladii renale. Celulele suşă pluripotente induse sunt create din celule adulte aduse în stadiu cvasi-embrionar, care apoi se pot transforma în orice tip de celulă din mediul în care sunt plasate. Cercetătorii japonezi au descoperit că prin aceeaşi metodă se pot obţine celule suprarenale şi ale glandelor reproducătoare.
Domeniul celulelor suşă este unul extrem de important. Anul trecut, cercetătorii John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină, pentru cercetările lor din domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă, capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.
Utilizarea celulelor suşă pluripotente induse nu pune o problemă de etică, aşa cum se întâmplă cu celulele suşă prelevate de la embrioni umani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.