Internațional

Ministrul japonez de Finanţe: Bătrânii ar trebui lăsaţi să moară mai repede

Ziarul de Vrancea
21 ian 2013 773 vizualizări
Nu e prima declaraţie controversată pe care o face demnitarul n ulterior, el a revenit, precizand că s-a referit doar la propria persoană

Ministrul japonez al Finanţelor, Taro Aso, a declarat ieri că statul ar trebui să lase bătrânii "să moară mai repede", în loc de a apela la servicii medicale specifice pe banii guvernului, potrivit AFP, preluată de Business Insider. "Ferească sfântul să fii forţat să trăieşti când vrei să mori. Nu poţi dormi bine când ştii că totul este plătit de guvern. Această situaţie nu va fi rezolvată până nu îi laşi să moară mai repede. Nu am nevoie de astfel de îngrijiri medicale. Voi muri rapid", a afirmat vicepremierul în timpul unei reuniunii a Consiliului naţional privind reforma sistemului de securitate socială. Oficialul a precizat că a lăsat în scris ca viaţa sa să nu fie prelungită artificial de medici.
Aso (72 de ani), fost premier, a preluat portofoliul Finanţelor la sfârşitul anului trecut. El nu este la prima declaraţie controversată. În 2001, Aso a afirmat că o ţară de succes este aceea unde doresc să trăiască "evreii bogaţi".
Ministrul a revenit asupra comentariilor sale, insistând că s-a referit strict la dorinţele sale personale la sfârşitul vieţii. "Am spus ceea ce cred personal, nu cum ar trebui să fie sistemul de îngrijiri medicale pentru cei aflaţi aproape de moarte. Este important să îţi poţi petrece liniştit ultimele zile", a arătat oficialul.
Îmbătrânirea populaţiei este o problemă sensibilă în Japonia, care are una dintre cele mai înaintate medii de vârstă din lumea industrializată. Aproape un sfert din cei peste 120 de milioane de locuitori au peste 60 de ani, procentaj estimat să crească la 40% în următorii 50 de ani. Scăderea numărului de persoane aflate în câmpul muncii în paralel cu îmbătrânirea populaţiei exercită presiuni puternice asupra sistemului de securitate socială, care nu mai poate aduna suficiente venituri pentru a finanţa transferurile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Curatatu`, acum 4110 zile, 1 ora, 19 minute, 42 secunde
Daca vrei ceva experienta in domeniu, fara sa se prinda nimeni, contacteaza-l pe boc(!). Este doctor in materie. Pe multi a mai curatat dintre noi, fara sa fie bagat in seama. Nu s-a scris niciun rand citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.