Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: S-a descoperit legătura dintre consumul de lapte şi premiile Nobel

Ziarul de Vrancea
17 ian 2013 550 vizualizări
Tările cele mai mari consumatoare de lapte au şi cel mai mare număr de premii Nobel

Statele a căror populaţie consumă o mare cantitate de lapte şi produse lactate au şi mulţi laureaţi ai premiilor Nobel, sugerează autorii unui articol publicat în revista "Practical Neurology" şi preluat de Agerpres. Astfel, după ce s-au analizat datele furnizate în anul 2007 de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură, în care se arată consumul de lapte pe cap de locuitor în 22 de ţări, s-a descoperit existenţa acestei corelaţii. Suedia are cel mai mare consum de lapte pe cap de locuitor, de 340 de litri pe an, şi este şi ţara cu cel mai mare număr de câştigători ai premiului Nobel, numărând 33 de laureaţi de-a lungul istoriei, deşi tot ea găzduieşte Comitetul Nobel, lucru ce poate stârni suspiciunea unui element de parţialitate. De asemenea, Elveţia, cu 32 de premii Nobel, înregistrează un consum de 300 de litri de lapte pe cap de locuitor.
La cealaltă extremă se situează China, cu cel mai mic număr de premii Nobel şi în acelaşi timp cu cel mai redus consum de lapte, de numai 25 de litri pe cap de locuitor în fiecare an.
Un studiu elaborat de secţia de neurologie a spitalului britanic Gloucester Royal Hospital şi publicat anul trecut de cotidianul New England of Medicine menţionează existenţa unei corelaţii semnificative între consumul de ciocolată al unei naţiuni şi numărul de premii Nobel, enunţând ipoteza că flavonoidele din ciocolată determină creşterea capacităţii cerebrale, ciocolata combinându-se frecvent cu laptele.
Alţi cercetători cred că această bizară corelaţie se datorează faptului că laptele este bogat în vitamina D, ceea ce ar putea mări forţa creierului.
"Aşadar, pentru a creşte şansele de a câştiga premii Nobel, trebuie să mâncăm mai multă ciocolată, dar probabil şi să bem mai mult lapte", concluzionează autorii studiului britanic.

Deţinut român graţiat de preşedintele slovac

Preşedintele Slovaciei, Ivan Gasparovici, a graţiat câteva sute de deţinuţi din închisori, printre care şi un român, relatează publicaţia The Slovak Spectator. Preşedintele ceh Vaclav Klaus a adoptat o măsură similară, dar care a vizat un număr mult mai are de deţinuţi, respectiv 6.330. Dacă în cazul graţierii din Cehia deţinuţii străini reprezentau o proporţie destul de mare (305 de cetăţeni străini din totalul de 6.330 eliberaţi), în cazul slovac este vorba doar despre cinci străini: doi cehi, un cetăţean ungar, un român şi un cetăţean din Camerun. Agenţia TASR a precizat că graţierile din Slovacia au redus rata de ocupare a penitenciarelor de la 108% la 99%, însă peste 1.800 de condamnaţi nu au început încă să-şi ispăşească pedeapsa, existând posibilitatea ca aceştia să fie încluşi în decretul de graţiere.

Ruşii aduc Elveţia la G20

Ministrul de Finanţe al Elveţiei, Eveline Widmer-Schlumpf, va lua parte la reuniunea miniştrilor de Finanţe ai ţărilor din G20, reuniune ce va preceda summitul din septembrie al statelor participante la această iniţiativă, informează cotidianul elveţian Le Temps. Pentru Elveţia, care mult timp nu a fost admisă la acţiuni ale G20, aceasta este o mare victorie diplomatică, ce rupe izolarea ţării într-un domeniu extrem de important pentru ea: reglementarea sistemului financiar mondial, subliniază publicaţia menţionată. Diplomaţia elveţiană a iniţiat de ceva timp o apropiere de Moscova, tocmai în speranţa de a primi o invitaţie la reuniunea miniştrilor de Finanţe ai ţărilor din G20. Au avut loc vizite în capitala rusă ale miniştrilor de Externe elveţieni, întrevederi cu Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev la Geneva şi Moscova şi întâlniri cu ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov. La rândul său, Moscova îi este recunoscătoare Elveţiei pentru sprijinul oferit în vederea aderării Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi pentru eforturile de mediere în negocierile dintre Rusia şi Georgia, adaugă Le Temps.

Încă un tip de cancer pe cale să i se găsească leac

Cercetătorii spanioli au identificat şi patentat ca nou marker al cancerului de colon o proteină care face să crească tumorile colorectale, ceea ce trezeşte speranţe pentru noi terapii în cazul acestei boli, relatează Agerpres, care preia un studiu publicat de revista Journal of Biology and Chemistry. Proteina (numită "condesina" în limba spaniolă) are un rol fundamental în diviziunea celulară şi grăbeşte dezvoltarea cancerului colorectal întrucât contribuie la o diviziune rapidă a diviziunii celulare, subliniază cercetătorii de la Institutul Vall d'Hebron din Barcelona. Inhibarea acestei proteine conduce la moartea celulelor tumorale, motiv pentru care investigarea ei se concentrează pe proprietăţile sale de posibil marker al creşterii tumorii, ceea ce ar putea conduce la elaborarea de noi tratamente pentru această afecţiune.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.