Internațional

Şicanele sino-japoneze s-au mutat deasupra insulelor revendicate de ambele ţări

Ziarul de Vrancea
11 ian 2013 661 vizualizări
După ce Japonia a trimis avioane de vanătoare în zona insulelor pe care le deţine, China a anunţat o măsură similară

China a trimis două avioane de vânătoare pentru a "contracara" alte două avioane de vânătoare japoneze de tip F-15, care urmăresc un avion de patrulă chinez în Marea Chinei de Est, teatrul unei dispute teritoriale între cele două ţări, a informat vineri agenţia China Nouă. Trimiterea celor două avioane de vânătoare chineze de tip J-10 a fost confirmată în timpul unei conferinţe de presă, vineri, de către un oficial din cadrul Ministerului chinez al Apărării.
China Nouă nu a precizat, însă, dacă cele două aparate chineze au survolat zona disputată din jurul Insulelor Diaoyu, numite Senkaku de către Tokyo, limitându-se să anunţe că avioanele de vânătoare chineze au misiunea de a "contracara" şi "supraveghea" avioanele de vânătoare japoneze care exercitau presiuni asupra unui avion chinez de patrulare de tip Y-8.
Incidentul reprezintă un nou semn de degradare a situaţiei în Marea Chinei de Est, faţă de care atât Tokyo, cât şi Beijingul îşi menţin fiecare poziţiile inflexibile. El a intervenit la două zile după ce Guvernul japonez l-a convocat, marţi, pe ambasadorul Chinei, pentru prima dată de la preluarea funcţiei de premier de către Shinzo Abe, cu scopul de a "protesta viguros" faţă de prezenţa recurentă a navelor chineze în apele care înconjoară Insulele Senkaku/Diaoyu. Criza sino-japoneză s-a intensificat luna trecută, când un avion chinez a survolat arhipelagul, gest pe care Japonia l-a denunţat drept prima încălcare a spaţiulu său aerian de la agravarea conflictului teritorial, în septembrie 2012.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.