Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Diplome false pentru un job în cea mai coruptă meserie din Bulgaria

Ziarul de Vrancea
11 ian 2013 884 vizualizări
Unii vameşi bulgari au dat dovadă de ingeniozitate în privinţa păstrării locurilor de muncă, ei prezentând diplome false de studii superioare, porivit unei anchete difuzate de televiziunea publică BNT şi confirmată de Agenţia Vămilor.

Un regulament prevede, începând din iunie, ca cei 550 de funcţionari şi agenţi vamali să aibă studii superioare. Abia 243 au prezentat diplome de studii universitare, ceilalţi fiind obligaţi să părăsească postul. Însă Agenţia a transmis diplomele spre verificare Ministerului Educaţiei, care a stabilit deja patru falsuri, "aceasta fiind o mică parte a rezultatelor verificării". Potrivit postului BNT, titularii acestor diplome ar fi efectuat studii la o universitate din nordul Bulgariei, în contextul în care ei muncesc în sud-estul ţării, fără să ia o zi de concediu. Anumiţi titulari au promovat până la şase examene pe zi, "un record demn de Guinness Book". În pofida salariului mic, postul de vameş este foarte căutat în Bulgaria. Potrivit unei serii de sondaje realizate de Centrul pentru studiul democraţiei din Sofia, această meserie este considerată cea mai coruptă din ţară, din cauza averilor nejustificate ale agenţilor vamali, atribuite implicării în acţiuni de contrabandă.

O regiune blestemată: trei dezastre naturale în patru luni

O alunecare de teren produsă vineri în sud-vestul Chinei a provocat moartea a cel puţin 38 de persoane, alte două fiind rănite, iar alte şase persoane fiind date dispărute. şaisprezece locuinţe au fost distruse într-un sat din provincia Yunnan, potrivit autorităţilor locale. Şapte dintre victime făceau parte din aceeaşi familie. Această regiune din sudul Chinei, situată în nord-estul Yunnan, a fost afectată la 7 septembrie de un seism cu magnitudinea de 5,6, care a provocat moartea a 81 de persoane, dar şi de o alunecare de teren, o lună mai târziu, care a îngropat 18 copii într-o şcoală. Alunecările de teren sunt frecvente în regiunile muntoase din China, unde normele de securitate privind construcţiile nu sunt respectate de cele mai multe ori.

Doi asteroizi mari trec pe langă Pămant

Denumit după o zeitate egipteană a răului şi a tenebrelor, Apophis, care are mărimea a trei terenuri de fotbal, va trece pe 13 aprilie 2029 la o distanţă de 31.300 de kilometri de Terra. Telescopul Herschel al Agenţiei spaţiale europene (ESA) a putut să îl monitorizeze la sfârşitul săptămânii trecute timp de aproximativ două ore, când asteroidul se apropia de Terra. Potrivit acestor date recente, Apophis are un diametru de 325 de metri, fiind cu 20% mai mare decât estimările anterioare (270 de metri). Pe 15 februarie, un nou asteroid, 2012 DA14, va trece destul de aproape de planeta noastră. Mai mic decât Apophis, 2012DA14 are un diametru de 57 de metri şi va trece pe lângă Terra la o distanţă de 34.500 de kilometri.

Ce condiţie pune Marea Britanie ca să rămană în UE

Ministrul britanic al Finanţelor George Osborne a apreciat că Uniunea Europeană (UE) ar trebui să se schimbe dacă vrea ca Marea Britanie să rămână membră, într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt. "Eu sper cu adevărat că Marea Britanie va rămâne un membru al Uniunii Europene. Dar pentru ca să rămânen în UE, UE trebuie să schimbe", a declarat el pentru publicaţia conservatoare, care l-a întrebat dacă Londra va mai fi membră a blocului în zece ani. "Populaţia britanică este foarte dezamăgită de UE, iar oamenii au sentimentul că foarte multe lucruri sunt decise prea departe (de ei), la Bruxelles. Cetăţenii noştri se întreabă dacă Europa le rezolvă în mod real problemele cele mai arzătoare, dacă poate crea locuri de muncă şi le poate asigura un nivel de viaţă bun", a adăugat ministrul britanic al Finanţelor. "Noi vrem ca UE să facă mai mult în anumite domenii, ca piaţa internă, domeniul digital, energie, liberul schimb cu Statele Unite, Japonia şi alte părţi ale lumii. Avem idei pentru UE şi este frustrant că nu sunt aplicate", a continuat Osborne.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.