Internațional

Orientul Mijlociu, devastat de viscolul care a îngheţat România

Ziarul de Vrancea
9 ian 2013 493 vizualizări
A nins în Turcia, Siria şi Liban, înrăutăţind şi mai mult condiţiile de viaţă are sirienilor, fie ei prizonieri în propria ţară răvăşită de războiul civil, fie refugiaţi adăpostiţi în corturi în ţările vecine. Furtuna a făcut ravagii în Israel, Egipt şi Iordania

Orientul Mijlociu se confruntă cu precipitaţii şi rafale de vânt neobişnuite, care au început duminică şi s-au soldat până în prezent cu şase morţi şi 11 dispăruţi, provocând numeroase perturbări. Serviciile de meteorologie din regiune se aşteaptă ca abia astăzi vremea să se amelioreze, după o noapte friguroasă cu cu risc de ninsoare la altitudine joasă în Liban, Israel şi teritoriile palestiniene.

Oameni şi maşini, luaţi de vant şi de ape

În Israel, trei persoane au murit când maşina în care se aflau a fost răsturnată de vânt pe autostrada care leagă Tel-Aviv de Ierusalim, iar în Cisiordania un bărbat a murit şi alţi doi au fost răniţi după ce maşina lor a fost luată de ape. Elicopterele armatei israeliene au intervenit pentru a salva aproximativ 20 de persoane în stare de hipotermie blocate pe acoperişul casei lor inundate.
În Egipt, zece pescari au fost daţi dispăruţi după naufragiul vaporului lor, luni seara, în largul Marsa Matrouh (nord-vest), iar condiţiile meteorologice nefavorabile au îngreunat căutările. Portul Alexandria este închis de duminică din cauza rafalelor violente de vânt, în timp ce ploile torenţiale au provocat pene de electricitate şi pagube importante pentru culturi în nordul Egiptului.
În Liban, doi bărbaţi au murit luni în accidente de maşină provocate de vremea nefavorabilă, iar un bebeluş în vârstă de şase luni a fost luat de ape într-un sat de beduini din centrul ţării. Toate şcolile libaneze au fost închise, marţi, şi vor fi şi miercuri, iar în Cisiordania vacanţa de sfârşit de an a fost prelungită până sâmbătă. "Sunt zeci de ani de când n-am mai văzut o astfel de furtună", a declarat un oficial din cadrul serviciilor de meteorologie ale aeroportului din Beirut. În regiunea Saida din Libanul de Sud, forţele de securitate se deplasează cu ski-jet-urile pe străzile inundate.

Stratul de zăpadă ascunde rănile războiului civil

La Damasc, unele artere rutiere sunt impracticabile din cauza ninsorilor. Într-o ţară aflată în plin război civil, frigul este şi mai greu de suportat deoarece numeroase regiuni se confruntă cu o penurie de carburant pentru încălzire şi cu pene de electricitate.
În acelaşi timp, sutele de mii de sirieni care au fugit din cauza violenţelor pentru a se refugia în tabere instalate în ţările limitrofe se adăpostesc de cele mai multe ori în corturi. În tabăra iordaniană Zaatari, care găzduieşte 62.000 de refugiaţi, vremea nefavorabilă a distrus sute de corturi şi a provocat tensiuni, care au degenerat într-o busculadă în timpul distribuirii de ajutoare, în urma căreia au fost răniţi mai mulţi membri ai unor organizaţii umanitare.
În restul Iordaniei, drumul principal dintre Amman şi Zarqa (nord) a fost blocat, nivelul apei atingând până la un metru în unele zone. În această ţară deşertică în proporţie de 92 la sută, care se numără printre primele zece ţări cele mai aride din lume, ploile au permis acumularea a 62 de milioane de metri cubi de apă în 48 de ore în lacurile artificiale ale barajelor, a anunţat Autoritatea văii Iordanului.
Într-un videoclip postat on-line, trei bărbaţi şi doi copii pun pe foc pagini din manuale școlare pentru a se încălzi, în oraşul asediat Rastan. "Nu putem folosi încălzitoarele din casele noastre. Nu avem combustibil, nici lemne, nici energie electrică", spune unul dintre bărbaţi. Rastan, situat în apropierea bastionului disident Homs, nu mai este beneficiază de apă şi curent electric şi nici e alimentele de bază precum pâinea. Într-un alt videoclip preluat de CNN, un bărbat din oraşul sirian Busra adună zăpadă într-o găleată pentru a avea apă. "Nu este apă, nu avem căldură", spune omul. "Lăsăm zăpada să se topească, deoarece au tăiat apa cu mult timp în urmă", mai spune el.

Bilanţul valului de frig din Rusia a ajuns la 170 de morţi

Începutul iernii aspre din Rusia a lăsat 170 de morţi, între care şi un copil, potrivit unui ultim bilanţ anunţat ieri de către o sursă medicală. 1.594 de persoane au fost spitalizate, dintre care 69 sunt copii. Un val intens de frig a lovit Rusia în decembrie, făcând ca temperaturile să scadă până la minus 30 de grade Celsius în regiunea Moscovei şi minus 59 de grade Celsius în Iakuţia. Aceste temperaturi erau cu cel puţin zece grade sub norma sezonieră, geruri mari fiind, de obicei, în ianuarie-februarie

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.