Internațional

Obama a pus un fost spion şef la CIA

Ziarul de Vrancea
8 ian 2013 418 vizualizări
Pană acum, John Brennan era consilier în lupta împotriva terorismului al preşedintelui american.

Selectat de către Barack Obama să preia conducerea CIA, John Brennan, în prezent consilier în lupta împotriva terorismului al preşedintelui american la Casa Albă, este un fost spion al Agenţiei Centrale americane de Informaţii, al cărei şef de filială în Arabia Saudită a fost. John Brennan, în vârstă de 57 de ani, a petrecut 25 de ani în cadrul CIA şi se află în fruntea luptei împotriva Al-Qaida. El este una dintre persoanele prezente alături de preşedinte în subsolul Casei Albe în ziua în care Osama ben Laden este ucis de către un comando american, moment imortalizat într-o celebră fotografie oficială. A doua zi, el a dezvăluit presei avide de detalii condiţiile raidului, dar, în confuzia de atunci, oferă informaţii asupra cărora Casa Albă va reveni, de exemplu cu privire la utilizarea de către ben Laden a uneia dintre soţiile sale pe post de scut uman.
Tot el este cel care l-a anunţat pe preşedinte, la 14 decembrie, că un atacator puternic înarmat a ucis 20 de copii la o şcoală din Connecticut.
John Brennan a "lucrat timp de decenii la CIA, iar de la (atentatele teroriste de la) 11 septembrie se află pe linia frontului în lupta împotriva Al-Qaida", a rezumat un oficial din cadrul administraţiei americane. El a fost director de cabinet al directorului CIA în perioada 1999-2001, iar ulterior director al Centrului naţional american de luptă împotriva terorismului, în perioada 2004-2005.

A doua şansă

Nominalizarea la conducerea CIA a lui John Brennan reprezintă o a doua şansă. În 2009 el a fost candidat la conducerea Agenţiei Centrale, dar declaraţii cu privire la utilizarea torturii în timpul administraţiei preşedintelui George W. Bush - în cursul căreia se afla în post - i-au "torpilat" candidatura. Deşi a denunţat practica simulării înecului ("waterboarding") drept contrară valorilor americane, el a fost îndepărtat din cauza implicării sale în programul contestat de detenţie şi interogare al Agenţiei.
Într-un interviu pentru CBS, în 2006, el a declarat că, în timpul interogatoriilor, era necesar, "uneori, să scoţi mănuşile". În opinia sa, utilizarea tehnicilor de interogare în forţă a permis obţinerea unor informaţii utile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.