Internațional

Ce se mai vine la licitaţie: un ghid de sfaturi sexuale din secolul al 18-lea

Ziarul de Vrancea
6 ian 2013 940 vizualizări
în mod curios, volumul scos la vanzare se numeşte "Capodopera completă a lui Aristotel"

O copie din secolul al XVIII-lea a volumului "Aristotle's Compleat Master-Piece" ("Capodopera completă a lui Aristotel"), un ghid de sfaturi sexuale ce a fost interzis vreme de două secole în Marea Britanie, va fi scoasă la licitaţie în Scoţia, relatează huffingtonpost.com. Licitaţia va fi organizată de casa Lyon & Turnbull şi va avea loc pe 16 ianuarie în oraşul Edinburgh din Scoţia.
Cei aflaţi în căutarea unor pasaje pornografice ar putea fi dezamăgiţi, însă pasionaţii de sfaturi practice ieşite din comun trebuie să fie dispuşi să plătească cel puţin 650 de dolari pentru a achiziţiona acest volum. Într-unul dintre capitole, moaşele sunt sfătuite să ardă flori de gălbenele şi să sufle cenuşa rezultată în interiorul vaginului femeilor care tocmai au născut, pentru a stimula eliminarea resturilor de placentă, a declarat Cathy Marsden, specialist în departamentul de carte din cadrul casei de licitaţii Lyon & Turnbull.
Ideea potrivit căreia Aristotel ar fi fost un expert în domeniul sexualităţii umane pare cel puţin surprinzătoare, iar reprezentanţii casei de licitaţii britanice susţin că volumul scos la licitaţie este "incorect atribuit" celebrului filosof grec, întrucât este puţin probabil ca acesta să fi contribuit la redactarea cărţii. "Bănuiesc că titlul a fost ales pentru a îmbunătăţi cartea, pentru a o face să pară mai bună decât este în realitate - să îi acorde credit, prin includerea numelui unei personalităţi din epoca clasică - şi să o facă astfel să pară mai importantă", a declarat Cathy Marsden.

"Pedeapsa" pentru copii din relaţii extraconjugale

Volumul are totuşi şi o valoare istorică graţie sfaturilor pe care le include, ce au contribuit la schimbarea atitudinii pe care oamenii o aveau faţă de activitatea sexuală, în epoca în care a fost publicată, şi ar putea chiar să stârnească zâmbete în rândul cititorilor, afirmă Marsden. "Era o carte foarte populară. A fost probabil volumul cel mai des tipărit din genul său şi a trecut prin numeroase ediţii. E o lectură fascinantă. Spune poveşti uimitoare care au schimbat perspectiva asupra sexului", a adăugat ea.
Printre celelalte sfaturi incluse în acest "manual de practici sexuale" se mai află şi un avertisment pentru bărbaţii şi femeile care concepeau copii în afara căsătoriei. Astfel, potrivit autorilor cărţii, dintr-o relaţie extraconjugală se vor naşte bebeluşi care vor avea "păr pe tot corpul" sau gemeni siamezi. Într-un alt capitol, soţii dintr-un cuplu sunt sfătuiţi să se bucure de practicile sexuale conjugale, pentru a-şi îmbunătăţi şansele de a deveni părinţi.
Cartea a apărut pentru prima dată în 1684, a fost interzisă în Marea Britanie la mijlocul secolului al XIX-lea şi a reintrat în legalitate în 1961. În perioada de două secole în care publicarea lui a fost interzisă, volumul a prosperat pe piaţa neagră de carte, clienţii fiind atraşi şi de desenele explicite incluse în paginile sale - unul dintre ele prezintă în detaliu trupul unei femei însărcinate, iar altele prezintă copii excesiv de păroşi sau cu părţi anatomice amplasate în locuri ciudate. Potrivit experţilor britanici, volumul care va fi scos la licitaţie în Scoţia face parte dintr-o ediţie publicată în 1766.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.