Internațional

Europenii, model de caricatură pentru Obama

Ziarul de Vrancea
4 ian 2013 634 vizualizări
The Economist i-a "deghizat" pe Barack Obama şi pe şeful Camerei Reprezentanţilor în francez, respectiv în neamţ, din cauza "proastei gestiuni" a problemei prăpastiei fiscale. Aluzia la problemele economice ale UE este mai mult decat evidentă.

The Economist îi prezintă vineri pe prima pagină pe preşedintele american Barack Obama şi preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, caricaturizaţi în europeni din cauza "proastei gestiuni" a problemei "fiscal cliff". Cu o baghetă în mână, cu bască pe cap, purtând o eşarfă roşie şi îmbrăcat în tricou marinăresc, Barack Obama prezintă toate atributele unui francez. John Boehner este îmbrăcat în costum bavarez. În spatele lor, drapelul european este arborat pe Capitoliu.
"America devine europeană. Un sistem defectuos, un acord jalnic şi nicio soluţie...", titrează influentul săptămânal britanic dedicat lumii afacerilor.
După câteva săptămâni de negocieri dure între democraţi şi republicani, Congresul american a adoptat marţi seara o lege prin care măsurile de austeritate ale "fiscal cliff" sunt evitate, dar se profilează noi dispute în privinţa tăierilor bugetare, amânate de două luni, şi ridicarea plafonului datoriei.
În editorial, The Economist ironizează "asemănările tulburătoare între proasta gestiune bugetară de la Washington şi haosul din zona euro". "În cursul ultimilor trei ani, liderii americani au privit la gestiunea crizei în zona euro cu un dispreţ abia disimulat (...) Criticile sale au fost corecte, dar, pe viitor, cei care le-au făcut ar trebui să vadă bârna din ochii lor", critică The Economist.
"Lucrul cel mai trist al acordului din această săptămână este că Obama şi Boehner par să ignore pagubele mari pe care spiritul lor partizan le face ţării", continuă săptămânalul. "De ce ţările în curs de dezvoltare ar trebui să aibă încredere în leadershipul american când (ţara) pare incapabilă să îşi rezolve problemele acasă?", se întreabă publicaţia.
"Eşuând încă o dată în rezolvarea problemei bugetare fundamentale a Americii, (Obama) şi liderii republicani construiesc Bruxellesul pe Potomac", fluviul care traversează Washingtonul, concluzionează The Economist.

Se caută un înlocuitor pentru cel mai ascultat cantec din lume

Administratorii site-ului unui post de radio american au lansat un concurs cu scopul de a găsi un înlocuitor pentru celebrul cântec "Happy Birthday To You", a cărui utilizare comercială aduce venituri consistente grupului Warner Music, care deţine drepturile de autor.

Cântecul "Happy Birthday To You", lansat în 1893 cu titlul "Good morning to all", nu este liber de drepturi. El aparţine casei de discuri Warner Chappel Music, care îl deţine în regim de exclusivitate până în 2030, anul în care celebrul refren va deveni disponibil pentru domeniul public. În prezent, înainte de a fi difuzat la televiziune sau în filme, drepturile de difuzare trebuie să fie plătite. Aceste drepturi aduc grupului Warner venituri de aproximativ 2 milioane de dolari în fiecare an.
Pentru a evita acest lucru, cel mai vechi post de radio independent din Statele Unite, WFMU, a lansat pe site-ul său - Free Music Archive - un concurs intitulat "The New Birthday Song Contest" cu scopul de a crea un cântec nou, care să înlocuiască refrenul original, fredonat cu ocazia aniversărilor, relatează lefigaro.fr. Această versiune alternativă va fi liberă de drepturi şi va putea fi interpretată în toate filmele şi serialele TV, fără achitarea unor redevenţe financiare.
Prin această iniţiativă, site-ul postului radiofonic a dorit să celebreze cea de-a zecea aniversare a organizaţiei cu scop non-lucrativ "Creative Commons". Această asociaţie permite partajarea sau utilizarea gratuită pe internet de fişiere muzicale sau a oricăror alte tipuri de fişiere, în peste 50 de ţări.
Postat online încă din 12 decembrie, albumul de cântece alternative create pentru a înlocui "Happy Birthday To You" conţine până acum 31 de piese, care au fost ascultate de peste 16.000 de ori. Jurnaliştii de la Le Figaro consideră că această cifră este deocamdată mult prea mică pentru a putea să detroneze celebrul refren interpretat în limba engleză, care, potrivit Cărţii Recordurilor Guinness, este cel mai ascultat cântec pe plan mondial.
Trei câştigători vor fi desemnaţi pe 29 ianuarie. Piesele lor vor beneficia de o licenţă "Creative Commons" şi vor putea fi folosite cu titlu gratuit, cu condiţia ca noul utilizator să menţioneze numele autorului şi site-ul Free Music Archive.
Mai multe cântece create pentru a celebra o aniversare au fost deja compuse în istoria cinematografiei, cu scopul de a evita redevenţele cuvenite grupului Warner. Cântecul original "Happy Birthday To You" a fost compus în secolul al XIX-lea de două surori din statul american Kentucky. Intitulat iniţial "Good morning to all", refrenul conţinea doar cinci note. În 1935, un editor muzical a decis să protejeze legal această piesă muzicală. A operat o uşoară modificare, adăugând partiturii o a şasea notă, iar apoi a obţinut licenţa pentru drepturile de autor. În 1988 grupul Warner, un gigant din industria muzicală, a achiziţionat refrenul "Happy Birthday To You" şi este de atunci unicul posesor al drepturilor de exploatare comercială a refrenului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.