Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Spectacol unic pe cer: astronomii asistă la naşterea unei planete

Ziarul de Vrancea
3 ian 2013 4151 vizualizări
Noul astru absoarbe gazele rămase în urma formării stelei în jurul căreia gravitează

Astronomii au asistat pentru prima dată la fenomenul de "hrănire" a unei planete pe cale să se nască, aflată la o distanţă de 450 de ani-lumină de Terra, o viitoare planetă uriaşă al cărei "biberon stelar" este alimentat de scurgeri masive de gaze cosmice. Cu ajutorul radiotelescopului ALMA, considerat cel mai vast proiect astronomic terestru, aflat în deşertul chilian Atacama, oamenii de ştiinţă au putut să observe acest moment-cheie, o premieră ştiinţifică, care a confirmat teoriile despre formarea planetelor gazoase uriaşe. Astronomii de la Observatorul European Austral (ESO) studiau o stea tânără, denumită "HD 142527", care este înconjurată de un uriaş disc de gaz şi praf cosmic - rămăşiţe ale unui nor cosmic din care s-a format această stea.
Acel disc este în realitate alcătuit din două părţi distincte, separate de un imens spaţiu vid. Discul intern înconjoară steaua şi se întinde până la o distanţă echivalentă cu orbita planetei Saturn în jurul Soarelui, în timp ce discul extern începe de la un punct aflat la o distanţă de 14 ori mai mare decât raza discului intern. Potrivit teoreticienilor, planetele uriaşe "cresc" absorbind gazul din discul extern prin scurgeri gazoase care formează "poduri" ce traversează spaţiul vid din interiorul discului.
"Astronomii au prezis existenţa acestor scurgeri, dar este pentru prima dată când am putut să le observăm direct", a declarat într-un comunicat emis de ESO Simon Casassus de la Universitatea din Chile, coordonatorul acestui studiu. Echipa de cercetători a descoperit două asemenea scurgeri de gaze dense care se deversează din discul extern spre discul intern.
"Credem că există o planetă uriaşă ce este ascunsă acolo şi că ea este cauza acestor două scurgeri. Planetele cresc absorbind gazul din discul extern, iar ele «mănâncă» fără maniere: restul gazului dă pe afară şi alimentează discul intern din jurul stelei", a explicat Sebastian Pérez, colaborator al acestui studiu, ce a fost publicat miercuri în revista britanică Nature. Savanţii spun că le este totuşi imposibil să observe în mod direct planetele în formare, care sunt ascunse în profunzimile acestor scurgeri de gaze, aproape în întregime opace.


Minune mare la vecini: Ungaria şi Bulgaria au ieftinit energia

Ungaria a redus de la 1 ianuarie preţurile gazelor naturale, electricităţii şi energiei termice livrate populaţiei cu 10%, iar o măsură similară urmează să fie aplicată cel târziu în aprilie, a declarat ieri o sursă guvernamentală citată de publicaţia Magyar Hirlap. Obiectivul măsurii, aprobată de Parlament în decembrie 2012, este ca fiecare gospodărie să plătească mult mai puţin pentru energie, a arătat oficialul. Iniţial, costul măsurii ar fi trebuit suportat de furnizorii străini de energie, dar potrivit modificărilor aduse legislaţiei costurile sunt împărţite de un grup mai mare de operatori din industrie. Măsura este cu atat mai curioasă, cu cat nu a avut loc o scădere a costului materiilor prime. În aceste condiţii, o a doua decizie de acest fel ridică întrebarea dacă nu va fi pusă în pericol aprovizionarea cu energie, în condiţiile în care tendinţele de pe piaţa mondială nu indică o scădere a preţurilor. Anterior, premierul Viktor Orban şi mai mulţi membri ai Parlamentului au declarat că măsura este "doar un prim pas". Orban a afirmat, cu prilejul mai multor reuniuni, că Guvernul estimează că este posibilă o reducere a preţului energiei pentru populaţie de 20-40%. Şi în Bulgaria gazele şi energia termică s-au ieftinit de la 1 ianuarie cu 9,8%, respectiv 3-7%, potrivit Comisiei de stat pentru reglementarea în domeniul energiei şi apei, datorită scăderii costurilor producţiei interne şi negocierii unui contract mai avantajos de livrare cu grupul rus Gazprom, care prevede o reducere cu 20% a preţului.

Cum s-a făcut în India prima anchetă într-un caz de viol

Poliţia indiană a acuzat oficial cinci presupuşi autori ai violului colectiv al unei studente din New Delhi, care a decedat în urma agresiunii, în cursul unei audienţe în faţa justiţiei. Tribunalul din Saket, în sudul New Delhi, urmează să îI judece pentru omor, răpire şi viol. Cei cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 19 şi 35 de ani, pasibili de pedeapsa cu moartea în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, nu erau prezenţi în momentul în care presa a fost autorizată să intre în sala de audiere. Jurnaliştii nu au fost autorizaţi să asculte citirea procesului verbal. Următoarea sesiune de audieri a fost fixată pentru maine. Potrivit legii indiene, poliţia ar trebui să expună oficial capetele de acuzare în faţa justiţiei şi să detalieze probele obţinute împotriva acestora. Violată în repetate rânduri chiar în autobuzul în care se urcase, agresată sexual cu o bară de fier ruginit, victima în vârstă de 23 de ani a fost aruncată apoi din vehicul, împreună cu prietenul său. Ea a decedat sâmbătă la spitalul din Singapore unde a fost trasferată, suferind leziuni grave la nivelul intestinelor şi al creierului. Natura extrem de inumană a acestui atac a făcut să explodeze furia reprimată până în prezent, împotriva agresiunilor şi violurilor comise în totală impunitate pe teritoriul Indiei.

Al-Jazeera se extinde în Statele Unite

Postul de televiziune din Qatar Al-Jazeera a confirmat că a cumpărat televiziunea americană Current TV, cofondată în 2005 de fostul vicepreşedinte al Statelor Unite Al Gore, şi a anunţat lansarea unui nou canal în SUA. Current TV a adăugat că are ca obiective să "dea cuvântul celor care, în mod clasic, nu sunt auziţi, să spună adevărul puterii, să furnizeze puncte de vedere diferite şi independente şi să povestească istorii pe care nimeni altcineva nu le povesteşte", iar Al-Jazeera afirmă în esenţă că împărtăşeşte această viziune. Un blog al New York Times a afirmat că această cumpărare a Current TV va permite Al-Jazeera să obţină un important canal de distribuţie în Statele Unite, unde nu este disponibilă în prezent decât în câteva oraşe, între care New York şi Washington, şi va face concurenţă directă CNN (Time Warner) şi altor posturi de ştiri. Al-Jazeera îşi justifică politica de extindere în Statele Unite prin faptul că "aproape 40 la sută din audienţa online a Al-Jazeera English (serviciul său în limba engleză) provine din Statele Unite" şi că telespectatorii săi americani "au demonstrat clar că apreciază" informaţia pe care o furnizează. Preţul de cumpărare a Current TV este confidenţial, dar site-ul revistei specializate Forbes vorbeşte despre o tranzacţie de 400 de milioane de dolari care i-ar putea aduce 100 de milioane de dolari lui Al Gore, care se ocupă în prezent de conducerea postului tv.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.