Internațional

Proiect secret din al doilea război mondial: "Bomba tsunami"

Ziarul de Vrancea
2 ian 2013 671 vizualizări
Americanii şi neozeelandezii au testat efectul la ţărm al unor explozii puternice produse în larg n documentele pe acest subiect au fost descoperite în Arhiva Naţională a Noii Zeelande

Un jurnalist şi scriitor neozeelandez a scos la iveală arhive despre un proiect de realizare a "bombei tsunami" în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ray Waru a examinat numeroase documente accesibile publicului, care ocupă o sută de kilometri de fişete în Arhivele Noii Zeelande din Wellington. El a povestit despre descoperirile făcute în cartea sa, "Secrete şi Comori". De exemplu, petiţia din 1893 pentru votul femeilor conţine peste 30.000 de semnături, un sfert din populaţia feminină de la acea vreme. Documentul de 300 de metri lungime a fost derulat într-un gest spectaculos în faţa Parlamentului. În urma unui vot al reprezentanţilor, Noua Zeelandă, pe atunci colonie britanică, a devenit prima ţară din lume care acorda femeilor dreptul de vot.
În 1944, Statele Unite şi Noua Zeelandă au decis să studieze posibilitatea de a crea o "bombă tsunami", un proiect ultrasecret denumit "Project seal". Un oficial al marinei americane a remarcat că exploziile pentru eliberarea de recifi de corali din apropierea insulelor din Pacific au produs valuri masive, născându-se astfel ideea "bombei tsunami".
Testele care s-au efectuat în larg, la nord de Auckland, i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să ia în calcul fabricarea unei asemenea arme. Ei au estimat că zece mari explozii ar putea genera un tsunami de zece metri, capabil să distrugă un mic oraş de coastă. Povestea "era incredibilă", declară Ray Waru. "Dacă aţi fi văzut asta într-un film de James Bond, nu aţi fi crezut-o. Dar este adevărat!".
"Cineva a avut ideea dezvoltării unei arme de distrugere în masă prin provocarea unui tsunami, iar Noua Zeelandă pare să fi dezvoltat proiectul până în punctul în care să-l fi făcut aproape posibil", adaugă cercetătorul, care a descoperit aceste documente graţie faptului că se aflaseră pe masa unui cercetător spre a fi studiate. Proiectul a fost abandonat la începutul lui 1945, în pofida succesului testelor realizate.

 

  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.