Internațional

Expresia "să mănanci cu ochii" a fost dovedită ştiinţific

Ziarul de Vrancea
3 ian 2013 564 vizualizări
Intr-unul din testele făcute de cercetători, ciocolata caldă a "avut" un gust mai bun atunci când era servită într-o ceaşcă portocalie

Ciocolata caldă pare să aibă un gust mai bun atunci când este servită într-o ceaşcă de culoare portocalie, au anunţat oamenii de ştiinţă spanioli şi britanici, ilustrând astfel încă o dată felul în care recipientele pot să modifice percepţia pe care oamenii o au despre conţinuturile acestora. Cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Valencia şi cei de la Universitatea Oxford au realizat acest studiu pe un eşantion de 57 de voluntari, care au gustat ciocolată caldă, servită în ceşti vopsite în patru nuanţe diferite: alb, crem, roşu şi portocaliu. Ciocolata din toate ceştile era identică. Cu toate acestea, gustul ei a părut să fie mai bun atunci când era consumată din ceştile portocalii.
"Culoarea recipientului în care sunt servite alimentele şi băuturile poate ameliora anumite caracteristici precum gustul sau aroma", a declarat Betina Piqueras-Fiszman, într-un comunicat emis de Universitatea Politehnică din Valencia. "Nu există o regulă fixă potrivit căreia o ceaşcă de o anumită formă sau culoare îmbunătăţeşte gustul sau parfumul. În realitate, acest lucru depinde de fiecare tip de aliment", a adăugat ea, insistând asupra potenţialului, adeseori subapreciat, pe care le au recipientele în universul gastronomiei.
De exemplu, cutiile galbene permit îmbunătăţirea gustului de lămâie din băuturile carbogazoase, în timp ce culorile reci, precum albastrul, dau impresia unei băuturi cu efect răcoritor. O băutură servită într-un recipient roz va fi percepută ca fiind o băutură mai dulce decât este în realitate.
Studiile precedente au demonstrat faptul că spuma de căpşune pare să fie mai dulce şi să aibă o savoare mai pronunţată atunci când este servită pe o farfurie albă, decât atunci când este servită pe o farfurie neagră. Studiul savanţilor spanioli şi britanici a fost publicat în revista ştiinţifică Journal of Sensory Studies.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.