Internațional

Care criză?Cei mai bogaţi oameni din lume s-au îmbogăţit în 2012

Ziarul de Vrancea
2 ian 2013 812 vizualizări
Averea cumulată a primilor 100 de miliardari din lume a crescut 241 de miliarde de dolari n doar 16 dintre ei au "sărăcit" puţin

Averea celor mai bogaţi 100 de oameni la nivel global a crescut anul trecut cu 241 miliarde dolari, la 1.900 miliarde dolari. Valoarea activelor deţinute de cei mai bogaţi 100 de oameni din lume a fost calculată de Bloomberg în funcţie de cotaţiile bursiere şi datele disponibile la 31 decembrie. Cele mai bune sectoare pentru sporirea averii au fost anul trecut retailul şi telecomunicaţiile, cu creşteri medii de circa 20%. Dintre cei 100 de bogaţi incluşi în indicele Bloomberg pentru anul 2012, doar 16 au înregistrat scăderi ale averilor. "Anul trecut a fost foarte bun pentru miliardari. În 2013 vor continua să caute oportunităţi de investiţii la nivel global, nu neapărat în SUA, care să le asigure un avantaj", a afirmat miliardarul John Catsimatidis, proprietar al companiei Red Apple Group.

Fondatorul Facebook a pierdut 5 miliarde de dolari

Spaniolul Amancio Ortega, fondatorul retailerului Inditex, a înregistrat cea mai mare creştere a averii, de 22,2 miliarde de dolari, sau 63%, la 57,5 miliarde de dolari. Evoluţia a fost susţinută de creşterea acţiunilor Inditex cu 66,7% anul trecut. Top zece al creşterilor este completat de Warren Buffett, cu 47,9 miliarde de dolari (^12%), Ingvar Kamprad (IKEA), cu 42,9 miliarde de dolari (^16,6%), Charles Koch, cu 40,9 miliarde de dolari (^20,9%), David Koch, cu 40,9 miliarde de dolari (^20,9%), Larry Ellison (Oracle), cu 39,3 miliarde de dolari (^19,4%), Bernard Arnault, cu 28,8 miliarde de dolari (^39%), şi Alwaleed bin Talal Al Saud, cu 28,7 miliarde de dolari (^65,2%).
Cinci dintre primii zece cei mai bogaţi oameni din lume - Bill Gates, Warren Buffett, Charles Koch, David Koch şi Larry Ellison - sunt americani.
Printre cei care au pierdut în 2012 se află şi fondatorul Facebook Mark Zuckerberg. Averea şefului Facebook a coborât cu 5,2 miliarde de dolari anul trecut, în contextul unui declin de 30% al acţiunilor companiei care operează reţeaua de socializare.
Investitorul american George Soros a înregistrat o creştere sub 2%, la 21,6 miliarde de dolari, în timp ce miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, proprietarul clubului de fotbal Şahtior Doneţk, şi-a sporit averea cu 47,6%, la 21,2 miliarde de dolari.
Potrivit topului întocmit de Bloomberg, la 31 decembrie 2012, topul celor mai bogaţi oameni din lume se prezenta în modul următor: 1. Carlos Slim (75,2 miliarde dolari); 2. Bill Gates (62,7 miliarde $); 3. Amancio Ortega (57,5 miliarde $); 4. Warren Buffet (47,9 miliarde $); 5. Ingvar Kamprad (42,9 miliarde $).

Un şef de război afgan le promite o "lecţie" trupelor NATO

Unul dintre liderii insurgenţei afgane, Gulbuddin Hekmatyar, a avertizat trupele NATO împotriva unor atacuri care le vor "servi drept lecţie" înainte de retragerea prevăzută în 2014, într-un interviu publicat ieri de Daily Telegraph. "Înainte de retragerea trupelor de invazie, mujahedinii vor să asiste la o scenă care le va servi drept lecţie invadatorilor pentru a nu se mai gândi niciodată să revină", a declarat Gulbuddin Hekmatyar în interviul video. Trupele străine, mobilizate în Afganistan din 2001, "au eşuat şi situaţia se deteriorează de la zi la zi", apreciază şeful Hezb-i-Islami, a doua componentă a rebeliunii afgane, după talibani. "Nu înţeleg cum opinia publică britanică poate accepta ca propriii copii să fie trimişi la moarte sigură pentru a mulţumi generalii americani", continuă el.
Cu 9.000 de militari mobilizaţi în Afganistan, Marea Britanie furnizează al doilea contingent al forţei NATO. De la începutul intervenţiei militare în ţară, 438 de militari britanici au fost ucişi.

Prinţul Harry "ucide în stare de ebrietate afgani nevinovaţi"

Gulbuddin Hekmatyar îl acuză pe prinţul Harry, al treilea în ordinea succesiunii la tronul Angliei, şi mobilizat în prezent în Afganistan, că a mers în această ţară pentru "a ucide în stare de ebrietate afgani nevinovaţi". "El vrea să urmărească mujahedinii cu rachetele elicopterului său, fără cea mai mică ruşine", afirmă el. Contactat de AFP, secretariatul prinţului a refuzat să comenteze aceaste declaraţii.
Gulbuddin Hekmatyar apreciază, de asemenea, că "educaţia este necesară atât pentru fete, cât şi pentru băieţi". "Singurul lucru faţă de care ne opunem este ca fetele şi băieţii să fie instruiţi împreună. Noi considerăm că este dăunător", a apreciat el.
La preluarea puterii, în 1996, talibanii au retrâns la maxim drepturile femeilor. În prezent, peste 8,4 milioane de copii afgani, dintre care 39 la sută fete, merg la şcoală, potrivit Ministerului afgan al Educaţiei. Dar marea majoritate a femeilor sunt analfabete: 87,5 la sută, faţă de 60,7 la sută bărbaţii.
Hekmatyar, premier afgan efemer în 1995, luptă de peste zece ani împotriva Guvernului de la Kabul şi a aliaţilor săi din cadrul NATO, chiar dacă uneori a afişat poziţii mai conciliante decât talibanii, mai ales în ceea ce priveşte eventuale negocieri de pace.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
săpăligă, acum 4102 zile, 10 ore, 26 minute, 42 secunde
Mai mare rușinea ZdV prezintă miliardarii internaționali în loc să prezinte miliardarii locali,sau consideră că acest lucru nu este util deoarece miliardarii locali din punct de vedere al citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.